USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'2022 ve 2023 yıllarında ajanslarımız tarafından 100 bin gencimizi istihdama karışma etmeyi planlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Genç istihdamı dair 2022 ve 2023 yıllarını ajanslar düşüncesince mihrak meydan namına belirledik. Bu devirde çabucak ajanslarımız aracılığıyla 100 bin gencimizi istihdama müdahale etmeyi planlıyoruz." dedi.

'2022 ve 2023 yıllarında ajanslarımız tarafından 100 bin gencimizi istihdama karışma etmeyi planlıyor
04-02-2022 13:02
Ankara

Kalkınma Ajansları Değerlendirme Toplantısı, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi.

Varank, buradaki konuşmasında, akıbet 20 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde şişman kalkınma hamlelerinin başarıyla yaşama geçirildiğini belirterek, "Bu süreçte dâhilen yahut haricen muhtelif engellemelerle karşılaştık. Ancak kararlılıkla attığımız adımlar neticesinde, üretimde, istihdamda, ihracatta ve ulusal gelirde üstün dereceli hesabına üstün dereceli kırarak yolumuza bitmeme ettik." sanarak konuştu.

Büyüme ve ilerlemeden milletin herhangi müşterek kesiminin yararlanmasının önemine ayraç fail Varank, bu kapsamda, "bölgesel kalkınma" yaklaşımını asliye siyaset dallarından birisi namına belirlediklerini söyledi.

Varank, diyalekt kalkınma anlayışını dü ilk herşeyden ilk olarak uyguladıklarını belirterek, "Bir taraftan topu topu illerimizin, ilçelerimizin, bölgelerimizin rakiplik güçlerini geliştirerek millî ekonomiye katkılarını çoğaltmak istiyoruz. Diğer taraftan da yerler arasındaki gelişmişlik farklarını azaltarak topyekun kalkınmış müşterek Türkiye düz yazı etmeyi amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Ekonomik atılımımızda kalkınma ajanslarına ehemmiyetli görevler düşüyor"

Bölgesel potansiyellerin belirleme edilmesinin ve akilane müdahalelerin kurgulanmasının ehemmiyetli bulunduğunu dile getiren Varank, bu doğrultuda Bakanlık namına koyu güç gösterdiklerini anlattı.

Varank, bu mevzuda ana oyuncu namına değerlendirdikleri kalkınma ajanslarının yenilikçi çalışmalarına da değindi.

Türkiye'nin üretim, dış satım ve istihdamı odağına düzlük dünkü müşterek iktisadi atak ortamında olduğuna dikkati çekici Varank, bu süreçte yerlerin kılavuz kurumları bulunan kalkınma ajanslarına ehemmiyetli vazifeler düştüğünü vurguladı.

Varank, kalkınma ajanslarının 10 yılda doyurmak işlere imza attığını belirterek, "Bugüne derece ajanslar, kamu, taharri memuru polis maşer ve hususi sektörden mevrut 24 binden müşterek tomar kalkınma odaklı projeye 15 bilyon liranın üstünde dayanaklık etmek sağladı." dedi.

Ajansların bu desteklerle, bölgelerinin istihsal ve dış satım kapasitelerinin artırılması, teknolojik hisse senedi ve dijitalleşme, kültürel ve tabii mirasın korunması, kalkınma ve yeşil çoğalma hikayelerinde ehemmiyetli icraat yürüttüklerini dile getiren Varank, başkaca envestisman dayanaklık etmek ofisleriyle yatırımcıların yereldeki civar adresi olduklarına ayraç etti.

"Girişim sermayesi uygulamalarını öbür yerlere yaygınlaştıracağız"

Varank, uygulayım bilimi tabanlı girişimciliğin geliştirilmesinin de diyalekt kalkınma kapsamında üstünde durdukları ehemmiyetli müşterek özellik bulunduğunu anlatarak, "Geçen sene ülkemiz, çıkardığı 1 bilyon dolar değerlemeye vasıl unicornlarla topu topu dünyada adından lakırtı ettirdi. Geliştirdiğimiz teşebbüs sermayesi uygulamalarının müşterek tarafını da kalkınma ajanslarımızla bu arada sürdürüyoruz." sanarak konuştu.

Bu kapsamda İstanbul ve Ankara'da yaşama geçirdikleri teşebbüs sermayesi fonlarından bahseden Varank, bu inovatif uygulamaları, potansiyeli bulunan öbür yerlere yaygınlaştırmayı istediklerini anlatım etti.

Varank, diyalekt kalkınmanın sağlanması dair öbür bakanlıklarla da teşrikimesai yaptıklarını belirterek, 2021'de başlatılan "Çalışan ve Üreten Gençler Programı" ile ayrımlı il ve ilçelerdeki 100 projeye kısaca 632 milyon teklik dayanaklık etmek sağlayacaklarını, çalışma koyu sektörlere çevrik 175 üretimlik binası ve spor bölgesini hususi piyasaya tahsis ederek kısaca 65 bin genci istihdam edeceklerini kaydetti.

Tamamlanan fabrikaların tahsis süreçlerinin başladığını anlatım fail Varank, "175 fabrikanın tamamında bu sene üretime geçmeyi planlıyoruz. Genç istihdamı dair 2022 ve 2023 yıllarını ajanslar düşüncesince mihrak düzlük namına belirledik. Bu çağda elden ajanslarımız marifetiyle 100 bin gencimizi istihdama karışma etmeyi planlıyoruz." halinde konuştu.

Varank, diyalekt kalkınma projelerini yürütürken, millî kaynakların yanı sıra, Avrupa Birliği özellikle kazanmak üzere, arsıulusal fonlardan da yararlandıklarını belirterek, akıbet 2 yılda elden Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü içerisinde kısaca 80 milyon avroluk arsıulusal fonun yerlere kazandırıldığını, kalkınma ajanslarının akıbet 5 yılda geliştirdikleri projelerle kısaca 300 milyon avroluk arsıulusal kaynak kullandıklarını bildirdi.

"Yeşil transformasyon kalkınma gündemimizin merkezinde"

Ajansların şişman potansiyeline de dikkati çekici Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Gelin bunu baştan sona beraberce şimdi da geliştirelim. Hem diyalekt bununla müşterek millî kalkınma çabalarımızda enerjik müşterek halde kullanalım. Önümüzdeki çağda şehirlerimizin ve bölgelerimizin kompetitif bulunduğu bölgelerde şişman ölçekli ve şimdi odaklı planlara önem vereceğiz. İklim değişikliğinin etkilerini derece derece hissettirmesi zımnında yeşil çoğalma dair herhangi müşterek zamankinden şimdi müşterek tomar seçici olacağız."

Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeşil transformasyon ve yeşil kalkınma mevzularını ülkenin kalkınma gündeminin merkezine yerleştirdiğine ayraç ederek, diyalekt kalkınma alanındaki topu topu faaliyetlerde bu gösterime dayanaklık etmek olacaklarını vurguladı.

Bölgesel kalkınma politikalarının defa haritaları niteliğindeki "Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ve Bölge Planları"nı da rötuşlu edeceklerini tamlayan Varank, evcil kurda yürütülecek çalışmalarla buna dayanaklık etmek beklediklerini söyledi.

Varank, ajanslardan, gerçekleştirdikleri çalışmalarda ve destekledikleri projelerde sürdürülebilirliğin asliye evleviyet namına belirlenmesini, il ve ilçelerin başlıca potansiyellerine odaklanarak semere odaklı ve sansasyonel planların akçalanmış edilmesini istedi.

Ajansların geliştireceği projelerle piyasada rekabeti bozmaması icap ettiğini de kail Varank, "Kamunun başlıca rolü icra ettiği düzenlemelerle hususi bu piyasanın önünü açmak, metin ve kompetitif müşterek iş ortamı sunmaktır. Ancak bu halde kalkınma süreçlerimizde sonsuz müşterek iyileşmeyi sağlayabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Varank, planların sürüncemede bırakılmaması ve müşterek an evvela projeleri bitirilip vatandaşların hizmetine sunulması icap ettiğini söyledi.

"İşletmeleri bu programa yönlendirelim"

Bakan Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güzeşte ay KOSGEB'in genç, dünkü yetkilendirilmiş ve eş istihdamını önceleyen programını açıkladığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Son 12 aydaki etkin sayısını koruyup manzume lisesi yahut darülfünun mezunu gençleri minimum 12 ay süresince istihdam ika taahhüdünde mevcut işletmelere KOSGEB aracılığıyla 100 bin teklik faizsiz dayanaklık etmek veriyoruz. Programı anons ettikten sonraları kısaca müşterek ay geçti. İstihdamı odağına düzlük bu program, koyu candan karşılaştı. Bugüne derece işletmelerimiz 53 bin dünkü istihdam düşüncesince taahhütte bulundular, tığ de firmalara ödemeleri hazırlamaya başladık. Ama Cumhurbaşkanı'mız amacı 75 bin dünkü istihdam namına koydu. Başvurular, mart ayının sonuna derece bitmeme ediyor, lütfen işletmeleri bu programa yönlendirilelim."

Toplantının yapıldığı Millet Kütüphanesi'nin dünkü Türkiye vizyonunun en iyi anlaşılabileceği eserlerden bulunduğunu dile getiren Varank, "Burada bilgiyle, ek değerle elbette kendimizi kalkındırabiliriz onun gösterimi var. Bu manzara Cumhurbaşkanı'mızın vizyonu. Burada attığımız adımların benzerlerini herhangi müşterek şehrimize vermek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Ülkemizin kalkınmasına sunacağımız ulama görüşülecek"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri de kalkınmanın aşırı boyutlu ve aşırı sektörlü müşterek deyim bulunduğunu belirterek, herhangi müşterek alana ve piyasaya hususi stratejiler geliştirdiklerini, bu çalışmalarla topu topu yerlerin potansiyelinin yaşama geçtiğini anlattı.

Tasarlanan planların topu topu etapları düşüncesince teşrikimesai ve iletişimin önemine ayraç fail Yeniçeri, 3 çağ sürecek toplantılarda, ajansların dünkü tutum modeli çerçevesinde Türkiye'nin kalkınmasına sunmuş olacağı katkıların görüşüleceğini bildirdi.

Yeniçeri, izlence süresince ajansların önceki devre uygulamalarını gözden geçireceklerini ve doğacak çağda ajansların vizyonunun ne olması icap ettiğini tartışacaklarını belirtti.

Konuşmaların ardından, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK SAGE ortada "Kalkınma Ajansları Personel Performans Değerlendirme Sistemi" kurulmasına bağlı teşrikimesai protokolü, Yeniçeri ile TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş çeşidinden imzalandı.

Program, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin, TOBB Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Hakan Yurdakul'un katılımıyla meydana gelen "Türkiye'nin Kalkınma Ajansları Deneyimi ve Yeni Ekonomi Modeli Çerçevesinde Gelecek Vizyonu" paneliyle bitmeme etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler