USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

1978 model otomobili, sürücüsü olmadan el telefonu ile çalıştırmayı başardı

Yozgat'ta oto elektrikçisi Hami Şahin ve yazılımcı arkadaşı Kadir Özoluk, geliştirdikleri yazılımla el telefonu komutu ile etkin otomobil geliştirdi. Şahin ve Özoluk, geliştirdikleri telefondan komuta sistemini 1978 model müşterek arabaya uyguladı.

1978 model otomobili, sürücüsü olmadan el telefonu ile çalıştırmayı başardı
29-12-2021 10:53

Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesi Sanayi Sitesinde senelerdir oto elektrikçisi kendisine etkin Hami Şahin (50) ile yazılımcı arkadaşı Kadir Özoluk (32), el telefonu komutu ile etkin otomobil yetiştirmek düşüncesince araştırı hazırlamaya başladı. İkili tahminî 300 TL maliyet ve yazılım hazırlayarak APK sistemini 1978 model arabaya uyguladı. Cep telefonu ile egemenlik edilen araç, zat kendini temassız, anahtarsız ve şoförsüz kendisine çalıştırdı.
Hayal güçlerini uygulayım bilimi ile harmanlayıp kişilerin günce yaşamını kolaylaştırmak düşüncesince bu sistemi geliştiren ikili, ilerleyici vakitlerde arabanın tamamı aksanını cep telefonuna bütünleşmiş etmeyi planlıyor.

“Aracın tamamı aksanını cep telefonuna bütünleşmiş edeceğiz”

İnsanların günce yaşamlarını kolaylaştırmak düşüncesince bu sistemi geliştirdiklerini kail yazılımcı Kadir Özoluk, “Açık eşme kotlu ortak yazılım ve piyasada ferah ferah bulunabilen ortak tesisat ile bu sistemi yaptık. Yazılım yönünü ego hallettim, donanımları ortak araya getirerek Hami Usta ile montajını yaptık. Araç el telefonu ile çalışıyor bluetooth tabanlı ortak sistem. İnsanların yaşamını kolaylaştırmak düşüncesince bu sistemi yaptık. İlerleyen yıllarda arabanın tamamı elektronik aksanını cep telefonuna bütünleşmiş etmeyi düşünüyoruz. Daha encam projemizde elektrikli ortak uzlaştırıcı özerk ortak halde trafikte olmak istiyoruz. Şu anda aracımız bluetooth ile 10 metreye denli anahtar çalışıyor. Ama gitgide wifi modülüyle kilometrelerce uzaktaki uzlaştırıcı işletmek istiyoruz” dedi.

“300 TL'ye mülk oldu”

Sistemin maliyetinin 300 TL bulunduğunu tamlayan Özoluk, “Bu ürünü satışa amade bir vaziyete getirdiğimizde şu an ortak paha araştırması yapmadık fakat alıcıya tasdik edecek ortak halde hazırladığımızda tahminî 600 TL'yi bulacak. Aracımız 43 yaşlarında ve bu meslek esasta eksiksiz araçlara uyarlanabiliyor. Hepsinin marş ilkesi aynıdır. Anahtar haricinde cep telefon ile de çalışıyor. Kontak kaybolursa el telefonu ile ferah ferah aracınızı çalıştırabilirsiniz” biçiminde konuştu.

“Araç el telefonu komutu ile çalışıyor”

Oto cazibe ustası Hami Şahin de hâlâ önceki 82 model ortak aracına, alan dengesiz fail hırsızlara dirlik hazırlık neredeyse kartlı meslek geliştirdiğini belirterek, “Şimdi de uzlaştırıcı el telefonu komutu ile çalıştırma sistemi yaptım. İleriki yıllarda hâlâ iyi işler yapmayı düşünüyoruz. Bu uzlaştırıcı engin el telefonu ile çalıştırılabilen ortak meslek geliştirdik. Cep telefonuna yüklediğimiz yazılım ile engin vasıtaya bağlanıp izlence tuşuna basıp kontağı açıyoruz ve ortak hâlâ basıp çalıştırıyoruz. Aracımız 10 mt. mesafeden çalışabiliyor. Aracımız 43 yaşlarında ve el telefonu ile çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Bahadır Muhlis Gökgül
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler