USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

100 rekatlık kandil namazı kılınışı! 2 rekatlık Berat kandili namazına nite kuvve edilir?

Berat Kandili namazı 2 rekat yahut 100 rekat yerine kılınabilir. Peygamberimiz kandil gecesinde 2 rekatlık müşterek namaz kılmıştır. Bu namazın kılınışını ve 100 rekatlık berat kandilini namazının ne rahmetle elbette kılındığını sizin düşüncesince hazırladık. İşte be

100 rekatlık kandil namazı kılınışı! 2 rekatlık Berat kandili namazına nite kuvve edilir?
17-03-2022 15:16
Berat Kandili namazı 2 rekat yahut 100 rekat şekilde kılınabilir. Peygamberimiz kandil gecesinde 2 rekatlık ortak namaz kılmıştır. Bu namazın kılınışını ve 100 rekatlık berat kandilini namazının ne rahmet ve saygıyla elbette kılındığını sizin düşüncesince hazırladık. İşte berat kandiline düşünce edilişi ve namazın kılınma vakti;Abone ol

İslam inancına gereğince berat, günahlardan arınma, temize çıkma, tanrısal af ve rahmete yetik olma anlamlarına geliyor.Berat kandilinde namaz kılıp çokça tapınma etmek gerekiyor. Bu gecede peygamberimizin 2 rekatlık ramazını kılabileceğiniz kabil 100 rekatlık faydalı namazına da düşünce edebilirsiniz.

Berat kandili biricik ortak gecedir. Hazreti Muhammed Berat kandile bağlı şunları söylemiştir: "Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu şeb evren semasına rahmetiyle kader boy bos ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini onama edeyim. Yok mu doygu isteyen, doygu vereyim. Yok mu felah isteyen, felah vereyim. Yok mu apayrı hevesi bulunan ona da istediğini vereyim' buyurur."

Berat Kandili 100 rekatlık namazı elbette kılınır? : Peygamberimizin kıldığı 2 rekatlık namaz haricinde Berat gecesinde kılınacak namaza Salat-ül-hayr [Hayır Namazı] denir. Bu namaz 100 (yüz) rekâttır. Her rekâtta Fatiha sûresinden sonradan on el İhlâs sûresi okunarak kılınır.

Berat Kandili namazına elbette düşünce edilir? : 100 rekatlık Berat Kandili namazı kılan kimesne o yıl ölürse şehitlik mertebesine naâil olur. Berat Kandili namazına şu halde düşünce edilir; "Ya rabbi , düşünce ettim rızâ-yı şerifin düşüncesince namaza. Beni afv-ı ilâhîne , feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden , evren ve öbür yerküre dertlerinden kurtuluş eyleyip, süedâ defterine kaydeyle"

Namazın kılınışı : Berat Kandili namazı akşam ezanı namazından sabahleyin vaktine derece açıklık verilerek kılanabilir. Namazın kılınışı şöyledir;
- 2 rekatta ortak esenleme vererek kılınır.
- Her rekatta Fatiha Suresi’nden sonradan 10 kıta İhlas Suresi okunur.
- İlk rekatlarda Fatiha’dan evvel Sübhaneke okunur.
- Fatiha’da Besmele çekilir, İhlas surelerinde ve Sübhanake’de Besmele çekilmez.
- Namazın tamamını peşpeşe etmek gerekmez. Ara verilebilir, abdest tazelenip esasen bitmeme edilebilir.
- Bu namaz şeb tamamlanamazsa, iğrenme vakitlerine uyanıklık etmek koşuluyla devrisi günün ikindi namazı vaktine derece yetiştirebilir.

Berat Kandili peygamberimizin kıldığı 2 rekatlık namaz nasıl? : Berat Kandili gecesinde 100 rekatlık ortak namazın beraberinde peygamberimizin kıldığı 2 rekatlık ortak namaz vardır. Peygamberimiz bu namazın yegâne ortak rekatını şeb yarısına derece kılmıştır. Hz. Ayşe peygamberimizin kıldığı Berat namazını şu halde anlatmıştır;

-"Ya Aişe, bu gecenin elbette ortak şeb bulunduğunu bilgili misin? dedi abd "En iyisini, Allah ve Resulü bilir." Dedim. Şöyle buyurdu:
-"Bu şeb şaban ayının yarısıdır. Dünya işleri ve kulların işleri bu şeb Yüce Hakka sunma edilir. Bu şeb cehennemden azat edilenlerin sayısı; kelb kabilesinin koyunları sayısı kadardır. Bu şeb bana müsaade verir misin"?
-"Olur" dedim. Kalkıp namaza durdu. Ayakta durması geniş oldu. Fatiha suresini okudu; sonradan da önemsiz ortak sure okudu. Gecenin yarısına derece secdede kaldı. Daha sonradan ikinci rekata kaktı. Ayakta iken, ortak numara rekatta okumuş bulunduğu derece ortak nesne okudu. Sonra gene secdeye vardı. Bu secdede dahi, fecir noktayı ağarıncaya derece kaldı. Secdede o derece kaldı ki, bunun düşüncesince Yüce Allah ruhunu aldı sandım. Bana gelmesi uzayınca, namına yaklaştım. Hatta ayaklarına elimi sürdüm. Hareket ettiğini görür görmez rahatladım. 

Peygamberimizin okumuş bulunduğu dua:  Berat Gecesini çalıntı bilmeli, tevbe istiğfar etmeli, kaymakamlık namazı kılmalı, Kur’an-ı kerim okumalı. Peygamber efendimiz Berat gecesinde, (Allahümmerzuknâ içten takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ) duasını aşırı okurdu. Hazreti Muhammed Berat Kandili'nde şu halde afsun ederdi; “Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden gene sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya emsal bulmuyorum. Sana müstahak ortak surette hamd etmekten acizim”.

2 rekatlık namazın kılınışı: Peygamberimizin kıldığı Berat gecesi namazı 2 rekattır. Bu namazın farkı secdede dayanabildiğiniz derece derinliğine müddet kalmakla ilgilidir. Birinci rekatta Fatiha okunduktan sonradan endamsız ortak sure okunarak rükuya gidilir. Rükudan doğrulur ve secdeye gidilir. Secdede derinliğine sure kalınır, bu mevzuda anlaşılan ortak tahdit yoktur, ne derece dayanabilirsen.
İkinci rekatta da bire ortak halde Fatihadan sonradan endamsız ortak sure okunur. İlk rekatta bulunduğu kabil secdeye gidildiğinde gene derinliğine sure secdede kalınır. Gücünüzün yettiği kadar. Secdeden kalkılır tahiyatta okunacaklar okunması mümkün ve esenleme verilir. Selamdan sonradan başkaları açılır ve rızıktan, şifaya, günahların bağışlanmasından dileklere derece Ya Rab niteleyerek afsun edilir. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler