USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

1 yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden ödeme alamayan otobüs sürücüleri çözüm bekliyor

İstanbul'da 1 yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) ödeme alamadıklarını tamlayan şişman transfer hizmeti verici hususi el otobüs şoförleri, planlı görüşmede müşterek araya geldi. Toplantıya eklenen Özulaş A.Ş Başkanı Sedat Şahin, “Bugün burada içtima s

1 yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden ödeme alamayan otobüs sürücüleri çözüm bekliyor
02-02-2022 19:05

İstanbul'da dolgun nakil hizmeti verici hususi el otobüs şoförleri, 1 yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden ödeme alamadıklarını belirterek, problemlerini bahsetmek ve çözüm önerilerini cedelleşmek kıl payı Fatih'te mevcut Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde ortak araya geldi. Sıkıntıların ve problemlerin konuşulmuş bulunduğu toplantıda, İBB yönetimi kabilinden daima ertelenen ödeme tarihleri zımnında esnafın maliyetleri karşılamakta engel çekmiş bulunduğu anlatım edildi.

“İstanbul'da hususi el otobüsü sistemi göçük durumda”

Toplantıda mütekellim Özulaş A.Ş. Başkanı Sedat Şahin, “Bugün burada toplantı sebebimiz şu, İstanbul'daki hususi el otobüsü sistemi göçük durumda, kendisini hile edemez hale geldi. Akaryakıttan tutun tamircilere, bankalara emniyet borçlarımız, mevhibe borçlarımız, SGK'ya derece ödeyemez ortak bir hale geldik. Dolayısıyla ortak yıldır başlayan ortak ödeme dengesizliği, geç ödemeleri bundan hakeza bizim önümüzdeki birkaç ay içinde ağız ağıza dengesiz yama ve sistemi yama noktasına gelecek. Onun düşüncesince bugün burada kişi aramızda bu toplantıyı yaptık, hem ilgililere ve yetkililere sesimizi ulaştırmak istedik” dedi.

“Halk otobüsçülüğü karşılayıcı arkadaşlarımın mağduriyeti var”

Özel el otobüsü şoförü Mehmet Habip Baysal, “Bugün buraya şunun düşüncesince toplandık. Halk otobüsçülüğü karşılayıcı hepsi esnaf arkadaşlarımızın hepsinin mağduriyeti var. Paralarımız vaktiyle ödenmiyor, üç ay geriden geliyor ve bu ortak yıllık aksamayla geliyor. Bu aksamalardan çevre ödeme alamıyoruz. Artı Otis sistemi diye İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ve İETT'nin bizlere vermiş bulunduğu kilometre sisteminde çalışıyoruz. Bu kilometre sisteminde bizim güncellemelerimiz aktüel rakamlarla yapılmıyor. Bir otobüs amortismanı aktüel rakamdan yapılmıyor. Bir şoför maliyeti aktüel rakamdan yapılmıyor. Diğer giderlerimiz, kasko ve sigortalarımız aktüel rakamdan yapılmıyor. Güncel rakamdan yapılmadığı, bizlere sözleşmede güzeşte yüzdelik 50 kar verilmediği ve sözleşmeye uyulmadığı düşüncesince kılıç mağdurluk yaşıyoruz. Her mevzuda mağdurluk yaşıyoruz. Benim kredilerim var. Banka beni arıyor, 50 çağ gecikmen mevcut ne devir ödeyeceksin, İBB bana ödeme yapmıyor. Yedek bölüme mı, akaryakıta mı olmadan bankaya mı vereyim? Alacağım devletten, vereceğim büyüklük bankasına dü ara sıra derede kaldık. Nasıl halledeceğiz bizde şaşırdık. Yürütemez hale geldik” biçiminde konuştu.

“Bu 4 maddede bulunmadığı düşüncesince hem İstanbul halkı aynı zamanda hususi el otobüsü esnafı mağdur”

Sözleşme imzalanırken vaat edilenlerin hiçbirinin sözleşmeye koyulmadığını anlatım fail Avukat Erhan Güneş, “Bizim göz başkanımız, bu sözleşmeyi imzalarken bizlere vaat edilenlerin hiçbirini sözleşmeye koymamış. Sözleşmeye koymadığı düşüncesince bugün hususi el otobüsü toplumu İstanbul'da kıygın olmaktadır. Bizim 4 maddemiz var, ilki çakılı harcama ve yüzdelik 50 kar payı, ikinci kendisine taşıt amortisman bedeli aktüel taşıt payından hesaplanacak, üçüncü kendisine iş ve tamirat giderlerimiz aktüel fiyattan hesaplanacak ve dördüncü kendisine ise bizim araçlarımızın ayda 2 çağ yatar hakkı vardır. Bize hakeza söylendi ancak sözleşmeye konmamış. Ödemelerin değme ayın 15'inde derneşik ortak biçimde yapılması, zira esnafın kendini çevirebilmesi düşüncesince ödeme aksadığı takdirde tamirciye ve petrolcüye ödeme yapamadığında bu iş çıkmaza giriyor. Biz Otis sisteminden memnunuz. Biz hoppadak bizlere vaat edilen bu dört bap ve ödeme maddesinin sözleşmeye koyulup gereğinin yapılmasını istiyoruz. Bu anlaşma AK Parti zamanında hazırlandı. Sayın Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ulaştığında sözleşmeyi imzaladı. Buradaki sıkıntı bizim hususi Halk Otobüsü Esnaf Odası başkanımız bizlere gerçekleri anlatmadı. Belediye ve hile ile ne sözleşmeyi yaparsak, hile o sözleşmeye makul ortak biçimde götürür. Bizi kandırdılar, hususi Halk Otobüsü Esnaf Odası başkanımız bizlere dedi ki bu 4 bap mevcut dedi. Bu 4 bap de bulunmadığı düşüncesince hem İstanbul halkı aynı zamanda hususi el otobüsü esnafı da kıygın olmaktadır” açıklamasında bulundu.

Selim Bayraktar - Furkan Duman

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler