Diğer işlerini bırakıp depremzedeler düşüncesince konteyner üretiyorlar

Depremden etkilenen bölgelerdeki en ehemmiyetli endüstri merkezlerinden Gaziantep'te, konteyner çoğaltma yeteneği bulunan şirketler sırf depremzedelerin kullanımına sunulacak konteynerlerin üretimine geçti.

Yaşam - 1 yıl önce

Gaziantep

Depremden etkilenen bölgelerdeki en ehemmiyetli endüstri merkezlerinden Gaziantep'te, konteyner çoğaltma yeteneği bulunan şirketler kapasitelerini zorlayarak, depremzedelerin ortak an ilkin çadırdan hâlâ dobra şartlara ehil gizli alanlara geçişini sağlamaya çalışıyor.

İtina Prefabrik Konteyner işletmesinin sahibi Bilal Dalgacı, AA muhabirine, Kahramanmaraş merkezli depremler öncesinde ASELSAN, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, ASELSANNET, Tosyalı denli Türk sanayisinin önde mevrut müesseselerinin konteyner gereksinimlerini karşıladıklarını söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra zorlayıcı etken hasebiyle bulunan işleri beklemeye alıp depremzedeleri, gizli ve yunak ortak bölgeye buyurmak düşüncesince düzentileme planlarını baştan düzenlediklerini tamlayan Dalgacı, şu şekilde bitmeme etti:

"Depremler ve hemen sonra mevrut artçılarla bu arada hepsi konteyner ihtiyacını ön plana koydu. Betonarme binalara kimesne tahavvül etmek istemiyor. Herkes ya otomobilinde kalıyor yada çadırlar da ilgisiz bulunduğu düşüncesince konteyner yeğleme ediliyor. Konteyner yalıtımı hasebiyle az buçuk hâlâ ön plana çıkıyor. İnsanların korunma ihtiyacını deprem hemen sonra en dobra istikbal yöntemi konteyner. Bu alanda konteynerde arzu patlaması yaşandı. Depremzedeler kapalı, yunak ortak bölgeye devredilmek istedi. Firmalar ise üretime bitmeme edebilmek düşüncesince işçilerine konteynerden korunma alanları peydahlamak istiyor."

Depremden sonradan ilkin şoku atlatmalarının arkası sıra taşın dibine en ilkin elini koyması gerekenin kendileri bulunduğu düşüncesiyle ortak dü güneş sonradan imalata başladıklarını vurgulayan Dalgacı, üretimin bitmeme edebilmesi düşüncesince de ekiplerine, onların ailelerine, ayrıca komşularına konteynerde korunma olanağı sağladıklarını aktardı.

Dalgacı, küsurat arzu hasebiyle öge derdi yaşadıklarını, endüstri ve tecim odalarına bu mevzuda müracaat yaptıklarını tabir ederek, üretimi hızlandırmaya ve en çelimsiz müddette hâlâ aşırı insanı gizli bölgeye geçirmeye uğraştıklarını anlattı.

Öncelik Valilik düşüncesince yapılacak üretimde

Bilal Dalgacı, deprem öncesinden materyal tedariklerinin olduğunu, buna karşın devir hin teessürat yaşanabildiğini dile getirdi. Gerekirse kullanılanın ortak üstü malzemeyle hal üretmeyi sürdürdüklerini tamlayan Dalgacı, şu değerlendirmede bulundu:

"Deprem öncesinde günde 3-4 konteyner üretimi gır konusuydu. Genelde ASELSAN ile çalıştığımız düşüncesince hususi üretimlerdi. Hatta 1 haftada çıkan konteyner olabiliyordu. Depremden sonradan kadrosu güçlendirip, ölçün ölçülere geçerek günce yersiz 6, mutfaklı ve 1+1 kazanmak kıl payı 4 konteyner üretebiliyoruz. Kapasitemiz dü katına çıktı. Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep'te ağırlıklı yerine çalıştığımız alıcılarımız vardı. Onlar siparişler verdiler. Mağdur yurttaşlarımız acilen geldi. Daha ilkin mahsul verdiğimiz şahısların yönlendirdikleri oldu. 10-15 güneş bu taleplere çalıştık. Daha sonradan Valilik öncülüğünde, Gaziantepli sanayiciler şehirdeki konteyner üreticilerini toplayıp iane kampanyası kapsamında 3 bin konteyner talebinde bulundu. 31 Mart'a derece konteynerde evleviyet Valilik düşüncesince yapılacak istihsal olacak. Bölgedeki en sıkkın kesimler İslahiye ve Nurdağı'ndaki talepler karşılandıktan sonradan gayrı talepler de karşılanabilecek. İlk sevkiyatımızı yaptık, hâlâ da hızlandırıp milleti ortak an ilkin gizli bölgeye yerleştirmeye çalışıyoruz."

Bu icraat hasebiyle projelerinde değişikliğe gittiklerine ayraç fail Dalgacı, "Konteyner taleplerinde Valilik teslimatları hasebiyle 31 Mart'a derece havale almamaya çalışıyoruz. Aldıklarımızı da bu tarihten sonrasına sıralıyoruz." dedi.

Dalgacı, AFAD ve Valiliğin bilhassa 1+1, mutfak, abdesthane ve duştan oluşan konteyner arzu ettiğini bildirdi.

Duvar ve tavanda beğenilen malzemelerle konteynerlerin yalıtımının sağlandığını, koşa cıncık kullanıldığını vurgulayan Dalgacı, depremden ilkin ürettikleri konteyner standardını, küsurat arzu ve çabuk istihsal baskısına karşın koruduklarını tabir etti.

"Konteyner etme denli ortak planımız yoktu"

Nur-İş Gaziantep Bölge Temsilcisi Orhan Harat ise ilkin depremin arkası sıra sabahleyin saatlerinde ortak müddet dışarıda kaldıktan sonradan iş yerlerine geri geldiklerinde binalarında ehemmiyetli ortak dava olmadığını gördüklerini kaydetti.

Çalışanlarına 1 hafta müsaade verdiklerini, hemen sonra faaliyete başladıklarını aktaran Harat, depremin arkası sıra ortaya çıkan konteyner ihtiyacına müteveccih yürüttükleri çalışmalara bağlı şunları paylaştı:

"Asıl işimiz PVC ve cam. Konteyner üreticilerine mesame yapıyoruz. Daha ilkin konteyner etme denli ortak planımız yoktu. İnsanların dışarıda soğukta kalmaması düşüncesince güç gösterdik, konteyner hazırlamaya değişmeyen verdik. Vatandaşlarımızı konteyner içerisine ortak an ilkin yunak ortak ortama taşıyalım niyetiyle bu işe giriştik. Bu iş bizlere aşırı ırak ortak iş değil. İnsanlarımıza yararlı olabilmek düşüncesince ekibimizi seferber ettik. Bunu yaparken de ortak kar gayesi gütmedik. İnsanları ilgisiz havadan, ağır şartlardan destek kazanmak amacıyla bu işe kalkıştık. Nur-İş yerine Adana ve Gaziantep'te bu mevzuda istihsal yapıyoruz. Adana'da günde 60-80, Gaziantep'te ise günde 15 adet üretmeye çalışıyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi, Adana Organize Sanayi Bölgesi'ndeki işletmeler düşüncesince ürettiğimiz konteynerler, depremden etkilenen yerlere gönderiliyor. İller Bankasının bu mevzuda talepleri var. Biz buralara veriyoruz, Kahramanmaraş, Nurdağı, İslahiye, Hatay denli yerlere sevkiyat yapıyorlar."

Haftanın Öne Çıkanları

ABD, Türkiye-Mısır ilişkilerinin iyileşmesini isteklendirme ediyor

2023-02-28 03:05 - Dünya

TÜBİTAK'tan deprem bölgesindeki KOBİ'lere hususi "TEKNOÇABA" çağrısı

2023-03-05 14:06 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne fevk dozaj ziyaret

2023-03-04 00:06 - Teknoloji

Voleybol bu mevsimlik "Hatay'sız" başlıyor

2023-03-02 10:05 - Spor

ESK depremzede yetiştiricilerden hususi fiyatla kestirmece 3 bin hayvan alımı yaptı

2023-03-01 17:05 - Ekonomi

TARSİM, deprem sahasında 11 milyon TL hasar ödemesi yaptı

2023-03-03 17:06 - Ekonomi

Villaya 20 günde 3 milyon 500 bin lira zam yaptılar

2023-03-02 11:05 - Ekonomi

Fenerbahçe'nin deplasmandaki yenilmezlik serisi 5 maça çıktı

2023-03-04 22:06 - Spor

Lobjanidze: Depremden evvel topu topu takıma sonuç mutluğu Atsu yaşattı

2023-03-02 19:05 - Spor

T3 Vakfı düzen ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

2023-03-01 20:08 - Teknoloji

İlgili Haberler

Enkazda kızına himaye bulunan anne, hastanede eşinin gene ayrılmıyor

18:05 - Yaşam

Hatay'da enkaz altında yavrulayan köpek ve 3 yavrusu depremden eyyam sonraları kurtarıldı

17:06 - Yaşam

Hatay'da iş noktayı yıkılan kebapçı tezgahından "Şehrimizi vazgeçme etmeyelim" mesajı veriyo

13:06 - Yaşam

Ailesi, deprem gecesinden buyana bilgi alınamayan 16 yaşındaki Müşerref'i arıyor

12:06 - Yaşam

GPS ile izlem edilen Leylek Jonas İstanbul'da görüntülendi

12:06 - Yaşam

Günün Manşetleri

Adana'da depremden etkilenen etibba bina kooperatifi kurdu

13:06 - Sağlık

Herkes intihar etti sanıyordu lakin hayret esas çıktı! Meğer kocası...

13:05 - Gündem

Adana'da depremde hasar gören 14 eğik apartmanın yıkımına başlandı

12:06 - Gündem

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e derece görev vermeyecek

12:05 - Gündem

İstanbul'da sonuç 7 ayda 110 titrem gümrüksüz sigara, alkol ve tütün ele geçirildi

11:06 - Gündem