Sivas’ta üretilen Covid-19 PCR tanı kitleri Avrupa ve Afrika’da kullanılıyor

Sivas'ta Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki Türk bilgelik adamları kabilinden Covid-19 ilkin peyda etmek üzere, kısaca 15 ayrımlı dert düşüncesince geliştirilen tanı kitleri aralarında Yunanistan'ında bulunmuş olduğu Avrupa devletlerinde ve müşterek baş döndürücü A

Teknoloji - 2 yıl önce

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim üyesi Dr. Fatih Ölmez öncülüğündeki kol kurmuş oldukları şirketle Sivas Teknokent'te ürettikleri yerliCovid-19 PCR tanı kitleri aralarında Yunanistan'ında bulunmuş yer aldığı Avrupa devletleri ilkin kazanmak neredeyse nice Afrika ülkesine pazarlamayı başardı.

Şu anada derece üretilen 750 bin kit, Türkiye'de ki 20'den müşterek tomar ruhsatlı laboratuvarda ve Dünya'da ki ayrımlı ülkede kullanılıyor. Aynı kol şimdide akıbet yıllarda Avrupa'da kullanması yaygınlaşan ‘hızlı kitlerinin' üretimi düşüncesince kolları sıvadı. Önümüzdeki Covid19 Antijen çabuk tanı kitlerinin Sivas'ta üretimine başlamayı hedefliyor.

10 Yıllık repertuvar meyvelerini verdi

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Fatih Ölmez, mikroorganizmaların moleküler tekniklerle teşhisinde, 10 salname müşterek deneyime ehil olduklarını belirtip, “Daha evvela bu teknikleri, zirai üretimde bitkileri hastalandıran virüslerin, bakterilerin, fungal patajonlerin moleküler testlerinde kullanıyorduk. Covid19 salgını ile baş başa , moleküler mikrobiyoloji alanındaki bu deneyimlerimizi insanoğlu hastalıklarının moleküler tanısına yönlendirmiş olduk. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemizin izni ve desteğiyle Teknokent içinde kurduğumuz şirketimiz ile tanı kitlerinin üretimine müteveccih düzentileme başlattık. Covid19 ülkemize evvel defa 2020 yılının Mart ayında görüldü. Tanı kitlerine iri miktarda gerekseme doğdu. Temmuz ayından sonradan da yurdumuzdaki ruhsatlı laboratuvarların imtihan hizmeti vermesine müsaade verildi ve teste bulunan ihtiyacımız çabucak büyüdü. Biz de Sağlık Bakanlığımızdan aldığımız, kitimizin akıllıcasına çalıştığını yayınlayan izinle başlamış olduk.” dedi.

Ülkemiz düşüncesince değer ve övünme kaynağı

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fatih Ölmez müşterek aşırı ülkeye kit satmayı başardıklarını belirtip, “Üretime Covid19 testi ile başladık. Çünkü meydanda müşterek âşık vardı ve erdemli miktarda kit gereksinimi vardı. evvel onun tedariğine yöneldik. Daha sonradan bu bölgede istihsal özne şirket sayısının artarak çoğalması enerjimizi bambaşka kitlere de yönlendirmemize bozukluk oldu. Ürettiğimiz kitlerimizi yalnızca emlak içinde değil Yunanistan, Kosova, Ugande ve Kenya derece emlak dışındaki devletlere de satmaya başladık. Kitlerimiz vatanımızda 20 ayrı laboratuvarda kullanılıyor. Sivas'ta üretilen vatanımızda nice laboratuvarda kullanılıyor olması ve emlak dışına gönderilmesi bizim düşüncesince de iri müşterek övünme kaynağı.” dedi.

İki hafta içinde ‘hızlı kit' üretecekler

Ölmez, dü hafta içinde ‘hızlı kit' üretimine başlayacaklarına aksan yaparak, “Avrupa'da nice ülkede virüsün çabuk antijen testleri ile teşhisi yapılıyor. Avrupa devletleri durumunda çabuk belirleme (point of care) dediğimiz sistemle çabuk tanı kitlerini kullanmaya başladı. Almanya ilkin kazanmak neredeyse nice dünya bunları kullanıyor. Tiyatroya; beyazperdeye girerken, şişko nakil araçlarına binerken doğrudan öncesinde aşılı olsanız fark Covid19 taşımadığınıza müteallik konusunda müşterek imtihan isteniyor. Buda çabuk tanı kitleri ile sağlanıyor. Sağlık bakanlığımız şimdi uygulamaya geçmemiş olsa da yaklaşan vakitte vatanımızda de bu testlerin ikrar göreceğini ve kullanımının yaygınlaşacağını öngörüyoruz. Enerjimizi buna odakladık. Hızlı tanı kitlerini Sivas'ta elde etmek düşüncesince çalışmalarımıza başladık. Muhtemelen dü hafta içiresinde de çabuk tanı kitlerinin üretimine başlamış olacağız. Başlangıçta maaş 3 milyon testilik müşterek sığa öngörüyoruz” dedi.

Yunanistan'a fark sattılar

Ölmez, ürettikleri kit sayışının 750'bini geçtiğini tabir ederek şunları söyledi. “Ürettiğimiz testlerin sayısı 750 bini buldu. Kosova Uluslararası Hava Limanındaki Covid19 imtihan laboratuvarı bizim imtihan kitlerimiz ile optimize edildi ve halen deli dolu namına çalışıyor. Yunanistan'a kit gönderdik. Kenya'da ki iri müşterek şifahane grubuna kitimiz gidiyor. Uganda'da istihsal tesisi kurduk. İzinlerimizi aldık ve üretimimiz sürüyor. Avrupa'da da 5-6 ülkeye kit gönderdik. Farklı devletler ile görüşmelerimiz sürüyor”

Üniversiteden kusursuz destek

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Mehmet Kul, Ölmez ve kadrosunun çalışmalarına gelişigüzel çeşitli desteği verdiklerini vurgulayarak şunları söyledi. “Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi endamsız müddette iri gelişmeler sağladı. Hem araştırı yönünde bununla ortak yetişek anlamında. Fatih hocamız da belirttiği derece bilimsel nitelikli bilginin ticarileşmesine aşırı ehemmiyet veriyoruz. Bu mevzuda araştırmacılarımıza ve tedrisat üyelerimize gelişigüzel çeşitli desteği veriyoruz. Fatih hocamızın müşterek bilgelik birikimi vardı. Akademik camiada edindiği tecrübeleri vardı. Çalışmalarının ticarileşmesinde önünün açılmasıyla türkiye açısından iri menafi sağlanabilecekti. Bu firmanın kurulmasında bizim görüşümüzü sorduğunda kendisini canı candan destekledik. Akademik bilginin dünya ekonomisine yardımı hem hocamız bununla ortak üniversitemiz açısından aşırı alım çalım donör müşterek durumdur.”

Volkan Kaplan 

Haftanın Öne Çıkanları

Türk Telekom Siber Güvenlik Fikir Maratonu ödülleri Kocaeli'de verildi

2022-01-03 13:13 - Teknoloji

Koronavirüse yakalanan Uraz Kaygılaroğlu, kapısında kızını görür görmez romanesk anlamış olur yaşadı

2022-01-06 08:43 - Gündem

İhlas Haber Ajansı'na 4 ödül birden

2022-01-08 01:19 - Gündem

Edirne’de İHA’nın kuruluş yıldönümü için fidan dikildi

2022-01-04 23:32 - Gündem

Eski ulusal topçu Alpay Özalan 'yeni spor yasası'nı anlattı

2022-01-08 11:47 - Politika

Bulgarlar'dan, Türkiye ile yeni sınır kapısı talebi

2022-01-03 10:52 - Gündem

Yüksekova’da kar kalınlığı iş makinelerinin boyunu geçti

2022-01-09 10:07 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine sonrası önemli açıklamalar

2022-01-03 19:43 - Gündem

Kıbrıslı Başkonsolos Kenan Poleo: Londra’da bizim kültürümüz Türk kültürüydü

2022-01-03 11:34 - Yaşam

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karaman’da

2022-01-08 18:22 - Politika

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da ortaklık içi belgeleri inceleyecek

12:05 - Teknoloji

TÜBİTAK'tan deprem bölgesindeki KOBİ'lere hususi "TEKNOÇABA" çağrısı

14:06 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne fevk dozaj ziyaret

00:06 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sahasının 37'sinde ABD'nin uğrunda toprak alıyor

15:05 - Teknoloji

T3 Vakfı düzen ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:08 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Adana'da depremden etkilenen etibba bina kooperatifi kurdu

13:06 - Sağlık

Herkes intihar etti sanıyordu lakin hayret esas çıktı! Meğer kocası...

13:05 - Gündem

Adana'da depremde hasar gören 14 eğik apartmanın yıkımına başlandı

12:06 - Gündem

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e derece görev vermeyecek

12:05 - Gündem

İstanbul'da sonuç 7 ayda 110 titrem gümrüksüz sigara, alkol ve tütün ele geçirildi

11:06 - Gündem