Eski ulusal topçu Alpay Özalan 'yeni spor yasası'nı anlattı

Eski ulusal futbolcu, TBMM yönetim Amiri ve AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan, dünkü spor düzenlemesine bağlı "Sonuca bağlanması düşüncesince ağırbaşlı himmet harcanıyor ve bu çelim çalışmanın bundan sonra sonuna geldik, dolaşmak üzereyiz." dedi.

Politika - 2 yıl önce

TBMM

A Milli Futbol Takımı formasını en ortak tomar giyen adlar ortada arazi meydan ve yeşil sahalarda Türkiye'yi Avrupa'nın fevk dozaj liglerinin birlikte Uzak Doğu'da da başarıyla anabolizma fail Özalan, AA muhabirine, endamsız müddet içre TBMM Başkanlığına sunulması muhtemel Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin detaylarını anlattı.

Milli formayı 1992'den 2008'e derece gururla taşıdığını ve A Milli Takım'ın iri zaferlerinde gururla arazi aldığını hatırlatan Özalan, Premier Lig ve Bundesliga kabil dünyanın en iri ayak topu liglerinde Türkiye'yi sportmen kimliğiyle anabolizma etmiş olduğu düşüncesince bu ülkelerdeki ayak topu federasyonlarının yapılarını ve kanunları gözlemleme ve etraflıca bilgelik sahibi olma olanağı bulduğunu belirtti. Özalan, bu konulardaki deneyimleri ve bilgelik birikimi ile spor düzenlemesine artı yardım sağladığını düşündüğünü dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, spor kulüpleri ve spor federasyonlarının yönetim, denetim, gelir-gider dengesi ile yöneticilerinin sorumlulukları dair şümullü ortak aranjman yapılmasına müteveccih iradesi bulunduğunu kail Özalan, Erdoğan'ın, bu kapsamdaki kanuncu düzenlemenin ortak an önceki tamamlanarak Meclis'e sunulması dair emir verdiğini aktardı. Özalan, "Profesyonel ayak topu kariyeri bulunan ortak Cumhurbaşkanına eş olmamız, dünya sporu namına iri ortak şans. Spor toplumu namına bu şansı aşırı güzel halde kullanmamız gerekir." mesajını verdi.

Spor topluluğunun yakından strateji etmiş olduğu anayasa teklifinin konusunun, "ilk bakışta 'Dört Büyükler'e odaklandığını" aktaran Özalan, "Altını çizerek göstermek icap eder ki teklifimiz, hepsi spor dallarındaki spor kulüplerini, federasyonlardan ise Türkiye Futbol Federasyonu dışında, zira bildiğiniz kabil ayrı ortak kanunu bulunuyor, hepsi federasyonları kapsıyor. İçeriğiyle ilişik kapsamı geniş, aşırı boyutlu bu alanın büsbütün sisteme koyulması ve neticeye bağlanması düşüncesince aşırı ağır himmet harcanıyor ve bu kuvvet çalışmanın bundan sonra sonuna geldik. İnşallah dönmek üzereyiz." diyerek konuştu.

"Borçlanma sadece 'Dört Büyükler'e saf değil"

Özalan, namına mucibince anayasa teklifinin en ehemmiyetli maddesinin, pakt yöneticilerinin ve başkanlarının, bulundukları dönemdeki borçlardan mesul tutulmasını içerdiğini vurguladı.

Futbolda "Dört Büyükler" şekilde bilinen Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor'un bütün borcunun 25 bilyon lirayı aştığını tamlayan Özalan, şöyleki bitmeme etti:

"Borçlanma sadece 'Dört Büyükler'e saf ortak dava değil. Mesele madun grup takımlarının 300 milyon liraları bulan borçları bulunuyor. Geçmiş harcamaların kurallara bağlanması ve teftiş noktasında nekais bulunuyordu. Bu eksiklikle bu arada kusur icraat sonucunda içerisinden bundan sonra çıkılması aşırı emekli ortak bir hale düşüldü. Diğer yandan spor evrenseldir ve bu bölgede devletlerden ayrı arsıulusal şirketler da bulunuyor. Söz konusu kurumların göz açılarının da dikkate katılması gerekiyor."

Düzenleme ile cemiyet hukuksal kişiliğinden ayrı ortak hukuksal şahsiyet oluşturacaklarını bildiren Özalan, "Spor kulüplerine ilişkin olabilecekleri kabil ağız ağıza ticari gayeli kurulan, muvaffakiyet elde yazar iktisadi çıkar elde etmeye de olanak tanıyan, engellenmeyen spor aşırı ortaklı şirketlerinin oluşumunu kanuncu zemine kavuşturuyoruz. Spor kulüplerinin mecburi organları neler olacak? seçimlik organları ne olacak? Tescil evrelerinde neler aranacak? Yöneticilerinde olması müstelzim evsaf neler olacak? Üyelikler ve sona ermeleri ne olacak kabil nice dolambaç ve ayrıntı bu hususun altında bulunuyor." değerlendirmesini yaptı.

Özalan, spor kulüplerinin birleşmesi, para varlığının çağının kanuncu zemine kavuşturulması ve kurallara bağlanmasına değinerek, "İki spor aşırı ortaklı şirketinin birleşmesi, bildiğiniz kıl payı Türk Ticaret Kanunu'nun, toplaşma ve ayrılma nizam ve kaideleriyle güdümlü güçlükle dü spor kulübü de kaynaşmak isterse ne olacak? İşte bunun düşüncesince kökler ve esasların da türel zemine gereksinimi var. İnşallah bunu da yapıyoruz." halinde konuştu.

"Spor kulüpleri ve spor aşırı ortaklı şirketlerine disiplin denetim"

Çok verdikleri ve kâr gördükleri öteki ortak mevzunun ise teftiş bulunduğunu anlatım fail Özalan, şöyleki konuştu:

"Eksikliğin ve kurallara maksatlı uymayışın tespiti güçlükle denetimle mümkündür. Bu çerçevede spor kulüplerinin ve spor aşırı ortaklı şirketlerinin denetimini, gerektiğinde hür teftiş müesseselerinin da devreye alınabilmesine derece disiplin kurallara bağlayacağız. Bütçe ve gider prensipleri üstünde ağır çalışmalarımız var. Alacak dönemi ve istikraz sınırlaması ile iş başındaki yönetimlerin, doğacak yönetimlerin zamanındaki gelirleri bile masrafının önüne geçmeyi düşünüyoruz. Baktığınızda birtakım kulüplerin doğacak 5 yılının tutu altında bulunduğunu görüyoruz. Bu nedenden dolayı birtakım yöneticilerin suistimaline uğrayan namus borcu alma, namus borcu ita kabil hususlar da disiplin kurallara bağlanıyor. Yapılacak hepsi işlemlerin vezneci ve PTT kabil şirketler üstünden yapılmasıyla inşallah yük dışılığın da önüne geçeceğiz."

"Kural, duraç koyuldu güçlükle uyulmuyor." eleştirilerine yer veren Özalan, "Bunun tabii ağır yaptırımının olması gerekiyor. Bu kapsamda yöneticileri, uğrattıkları zararlardan bizatihi, zatî malvarlıklarıyla da mesul tutarga aşırı ortaklı şirketlerde perdenin arkasına saklanma hususunun da önüne geçiyoruz. Mali sorumluluğun birlikte birtakım ihlallerin de cezai sorumlulukları doğacak." bilgisini paylaştı.

"Artık zaferlerle göğsümüzün kabartılması gerekiyor"

Özalan, bu sahanın aktörlerinden menajerlerin ve topçu sözleşmelerinin saydamlık prensibi ışığında düzenlenmesinin, ortak bambaşka ehemmiyet verdikleri madde bulunduğunu anlattı.

Spor federasyonlarının oluşumundan organlarına, denetimine, bütçe ve gider ilkelerine derece nice ayrıntının da düzenleneceğini bildiren Özalan, şunları kaydetti:

"Federasyonların yönetiminde ulusal sporcularımızı da kıymetlendirmek ilkin benim en iri arzum. Bu mevzuda da çalışmalarımız sürüyor. Bu anayasa teklifi yasalaştığında erişmek istediğimiz yegâne erek var; Türk sporunun ileriye, baştan sona ileriye gitmesi ve takımlarımızın Avrupa'da, dünyada zaferlerle göğsümüzü kabartması. Bu derece parlak tesisler, statlar mevcut bundan sonra hem Avrupa'da bununla birlikte dünyada zaferlerle göğsümüzün kabartılması icap ettiğini düşünüyorum. Tabii kulüplerimizin; aktör yetiştiren, dev kulüplerle hem maddesel imkanlar noktasında bununla birlikte sahadaki savaşım noktasında başlangıç fail ve temelli başarıyı ele geçiren takımlar olması. Futbol devasa ortak uran ve bu endüstrinin akıllıca yönetilmesi gerekiyor. Çünkü ülkeye katacağı imaj, para aktarımı geliri, bellik değerinin artarak çoğalması kabil sayamayacağımız nice yardım bu anayasa teklifinin içre arazi alıyor."

Haftanın Öne Çıkanları

İki senede bir yetişiyor, faydası saymakla bitmiyor

2022-01-01 12:46 - Gündem

Türk Telekom Siber Güvenlik Fikir Maratonu ödülleri Kocaeli'de verildi

2022-01-03 13:13 - Teknoloji

Koronavirüse yakalanan Uraz Kaygılaroğlu, kapısında kızını görür görmez romanesk anlamış olur yaşadı

2022-01-06 08:43 - Gündem

İhlas Haber Ajansı'na 4 ödül birden

2022-01-08 01:19 - Gündem

Edirne’de İHA’nın kuruluş yıldönümü için fidan dikildi

2022-01-04 23:32 - Gündem

ŞOK Marketlerde İndirimli Satılacak RAMPAGE KL-R58 OYUNCU KOLTUĞUNU İnceledik

2022-01-03 01:22 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a üzerinde portresi bulunan bakır tepsiyi armağan etmek istiyor

2022-01-02 11:58 - Gündem

Eski ulusal topçu Alpay Özalan 'yeni spor yasası'nı anlattı

2022-01-08 11:47 - Politika

Bulgarlar'dan, Türkiye ile yeni sınır kapısı talebi

2022-01-03 10:52 - Gündem

Öğrenciler vakaların 35 binin için çıkması sonrası başkaldırı etti: Yüz yüze öğrenime boşluk verilsin

2022-01-02 14:13 - Gündem

İlgili Haberler

YTP Genel Başkanı Ahmet Reyiz Yılmaz: 'Seçimlerin ertelenmesi düşüncesince YSK‘ya başvuracağız'

05:06 - Politika

AK Partili Mehmet Metiner ekranda görmüş oldu AK Parti'yi uyardı: Makam düşüncesince rastgele şeyi yaparlar

14:05 - Politika

Zafer Partisi'nde Ümit Özdağ'ın yegâne adamlığına başkaldırma fail 7 ad istifa etti!

08:05 - Politika

6'lı masada yaşanmış olan bunalım düşüncesince Meral Akşener'den fenomen açıklama!

05:06 - Politika

Meral Akşener’den CHP’nin HDP’yle görüşmesine yeşil ışık

23:06 - Politika

Günün Manşetleri

Adana'da depremden etkilenen etibba bina kooperatifi kurdu

13:06 - Sağlık

Herkes intihar etti sanıyordu lakin hayret esas çıktı! Meğer kocası...

13:05 - Gündem

Adana'da depremde hasar gören 14 eğik apartmanın yıkımına başlandı

12:06 - Gündem

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e derece görev vermeyecek

12:05 - Gündem

İstanbul'da sonuç 7 ayda 110 titrem gümrüksüz sigara, alkol ve tütün ele geçirildi

11:06 - Gündem