Matrah güncellemesinde önceki yaşandı otomotiv sektöründe beklenmedik tesiri yapmış oldu fırsatçılar harekete geçti

Otomobil fiyatlarında belli başlı miktarda tenzilat sağlayacak ÖTV matrah artışı düzenlemesi düşüncesince 1 Aralık’a gün verilmesi, otomotiv satışlarında kaba frene illet oldu. Bazı bayiler tüketiciye 1 Aralık’ta arabalara toy zamların geleceğini söyleyerek, tutarları fev

Gündem - 1 yıl önce

Otomobil fiyatlarında belli oranda iskonto sağlayacak ÖTV matrah artışı düzenlemesi düşüncesince 1 Aralık’a gün verilmesi, otomotiv satışlarında kaba frene sebep oldu. Bazı bayiler tüketiciye 1 Aralık’ta arabalara toy zamların geleceğini söyleyerek, tutarları fevk çekti.Abone ol

Araç fiyatlarında belli oranda iskonto sağlayacak bulunan ÖTV matrah artışı düzenlemesi düşüncesince 1 Aralık’a gün verilmesi, otomotiv satışlarında kaba frene sebep oldu. Otomotivciler, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklamasının peşi sıra cemaziyelevvel piyasada satışların eğlenme noktasına geldiğini, başkaca fırsatçılara da çağ doğduğunu dile getirdi.

Sektör yetkilileri, piyasada daha eş tomar zayi yaşanmaması düşüncesince Bakan Nebati’ye davet cihazı yaparak, ilişik düzenlemenin ayrıntılarının devir kaybetmeden açıklanarak, doğrudan uygulamaya alınmasını istiyor.

ekonomim.com'un haberinde arazi meydan bilgilere göre, bu piyasanın bina kuruluşları bulunan OYDER, ODD ve OSD yetkileri cemaziyelevvel mevzuyla ilişik aceleci toplandı. İlgili STK’lar tarihin öne çekilmesi talebini kuma eş yazıyla bakanlığa iletmeyi planlıyor.

İlk defa önden duyuruldu

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER), Hazine ve Maliye Bakanlığı ile 19 Kasım’da eş araya gelmiş, OYDER Başkanı Dr. Altuğ Erciş, görüşmede sektörle ilişik hastalıkların aktarıldığını, ilkin de hanuman ayından beri yapılmayan ÖTV matrah güncellemesinin eş an ilkin gerçekleştirilmesi talebini ilettiklerini açıklamıştı.

Matrah güncellemesine müteveccih geçmiş defa başlangıçta gün verilmesi, sektörde beklenmedik tesiri yarattı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, eski gün, “Önceden gün sunulan durumlarda, anahtar edinmeyi düşünen nihai tüketicilerin eş ümit içine girmesi vaziyeti bahis konusu oluyor. Umarız ki derinliğine zamandır muhtemel matrah güncellemesi eş an ilkin uygulamaya alınır” açıklamasını yapmıştı. Otomotiv piyasasında korkulan beli ve satışlar adeta eğlenme noktasına geldi.

Haberde görüşlerine arazi sunulan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, yalnızca bakir değil ikinci el anahtar sektörünün da kilitlendiğine ilgi çekerken, “Öte taraftan söz gelimi paraya gereksinim duyan eş insan aracını galericiye satarak nakde yöneltmek istiyor güçlükle galerici alamıyor. Hepimize bu dalavere dalavere vurmaya başlıyor. Piyasada 75 bine DOĞRU galerici var. 800’ün üstünde bayi var. Herkes ayın birine denli bekleyecek. Böyle eş ümit eksiksiz ekosistemi bozuyor. Herkes toy ÖTV matrah oranlarının nasıl biteceğini düşkünlük ediyor. Sayın Bakanımızdan ricamız belirsizliğin doğrudan ortadan kalkması ve 1 Aralık’ı beklemeden planlanan ÖTV matrah güncellemesinin doğrudan yapılması. Ekosistemin devamlığı açısından bu baş döndürücü önemli” sanarak konuştu.

Ancak alımını ötelemeyen tüketiciler de bulunduğu belirtiliyor. Bu isteği yayınlayan nihai tüketicilerin boşluk ayında anahtar bulamamaktan fikir duyduğu, ocakta ise şişkinlik ve düzey artışına ilişkin yerine toy zamların olabileceğini öngördüğü düşüncesince şimdiden alıntı yapmayı yeğleme etmiş bulunduğu belirtiliyor. Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu da, matrah güncellemesi dair 1 Aralık’a gün verilmesinin ikinci el endüstrisine tesirini değerlendirirken, “Krediye ulaşım hala en iri sıkıntı olmakla birlikte, ÖTV matrahlarında düzenleme beklentisi sıfırı bulunduğu derece ikinci el piyasasında da daralmaya sebep oluyor. Tüketici, almış bulunduğu araçtan dokunca edebileceği endişesiyle taleplerini öteliyor. Bu belirsizlikler yalnızca tüketicileri değil bire eş vakitte anahtar sağlayıcıları ve satıcıları da yazı yapması imkansız eş bir vaziyete getiriyor" dedi.

En akıbet 1 Ocak'ta matrah güncellemesi yapılmıştı

Aracın vergisiz fiyatını belirleyen ÖTV matrah limitleri, geçmiş defa 2016 uygulamaya alınmıştı. Lüks, itidalli ve konuşu sınıftaki araçlardan alınacak bağış paylarını farklılaştırmayı amaçlayan infaz yüzdelik 45, 50 ve 60 peyda etmek kıl payı 3 ayrımlı dilimden oluşuyordu. 2020’de yüzdelik 60’lık dilimin yerini yüzdelik 80 aldı. Ardından Ocak 2022’de yüzdelik 60 ve 70 boşluk dilimler oluşturdu. Ancak düzey artışı ve efdal şişkinlik paralelinde, piyasada yüzdelik 80 ÖTV dilimine giren yalnızca 1-2 manken kaldı. Bu sebeple hem mahveden hem de otomotivciler aceleci eş matrah düzenlemesi yapılması görüşündeydi.

"En az yüzdelik 100 artma olmalı"

Matrah güncellemesi dair 1 Aralık’a gün bırakılmış olsa da artma oranının nasıl sonuçlanacağı açıklanmadı. 2016’dan beri meydana getirilen akıbet üç ÖTV matrah düzenlemesinde artma payı yüzdelik 30’lar yöresinde olmuştu. Ancak, sabık bu müddette efdal şişkinlik ve düzey artışına koşut otomobil fiyatlarında yüzdelik 100’ün üstünde bindirim oldu. Sektör temsilcileri, ÖTV matrah artırımının da minimum yüzdelik 100 olması gerektiği görüşünde birleşiyor. Ancak birtakımı kesim temsilcilerine göre, hükümetin ÖTV hasılatından bu oranda vazgeçmesi muhtemel görünmüyor. Matrah artma payı daha bilinmediği için, tutarları ne oranda etkileyeceği de kemiksiz değil. Ancak uzmanlar, yüzdelik 100’e DOĞRU eş matrah artışının otomobil fiyatlarında averaj yüzdelik 10-15 iskonto sağlayacağını belirtiyor. Yapılan araştırmaya göre, piyasada fakat yüzdelik 7 ile 10 ortada otomobilin fiyatından dun cepheli eş akım olabilir.

Fırsatçıya çağ doğdu

Otomotiv piyasasında oluşan belirsizlik, fırsatçıları da harekete geçirdi. Sektör yetkililerinin aktardığı bilgiye göre; birtakımı bayiler, kapalılık ortamından faydalanarak oportünizm yapıyor. Bu bayiler, tüketiciye 1 Aralık’ta arabalara toy zamların geleceğini söyleyerek, tutarları fevk çekiyor. Bir gayrı iddiaya layıkıyla de birtakımı bayiler, söz gelimi dizelge fiyatı 500 bin TL bulunan eş vasıtaya eş aksesuar ekleyerek, otomobilin fiyatını 580 bin TL’ye çıkarıyor. Bu boşluk bulucu da stokta tutuyor ve satmıyor. 1 Aralık’ta matrah artışıyla paha inse fark konulmuş bulunan aksesuar ve toy fiyattan dolayı, otomobilin fiyatı gene 500 bin TL’nin üstünde kalıyor. Çünkü takılan aksesuar otomobilin bağış dilimini değiştirebiliyor.

Sitelerde duyuru sayısı arttı

Fiyatların düşeceği beklentisi, aracını satmayı planlayanları da harekete geçirdi. Otomotiv data ve çözümleme firması Cardata’nın bilgilerine göre, akıbet üç günde online duyuru sitelerinde girilen toy anahtar ilanı sayısı 60 bin oldu. Bu sayının baş döndürücü efdal bulunduğunu vurgulayan Cardata yetkilileri, "Olağan çağda 12-13 bin bulunan günce girilen satılık anahtar duyuru sayısı, akıbet üç gündür averaj 20 bine çıkmak durumda. Çünkü, mahveden elindeki otomobilin değerinin, matrah düzenlemesiyle düşeceği endişesine kapıldı” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

İngiltere'de uyuşturucu ticaretini PKK'ya ilişkin çeteler arama ediyor

2022-11-15 17:08 - Dünya

Kapalı akciğer ameliyatları, kanserin erken teşhis ve tedavisinde avantaj sağlıyor

2022-11-16 09:05 - Sağlık

Türk medyasından Hıncal Uluç geçti

2022-11-21 03:08 - Gündem

Matrah güncellemesinde önceki yaşandı otomotiv sektöründe beklenmedik tesiri yapmış oldu fırsatçılar harekete geçti

2022-11-22 09:08 - Gündem

Akran zorbalığını önlemek düşüncesince 10 adım

2022-11-21 14:08 - Eğitim

Ölümle burun buruna yaşıyorlar

2022-11-19 16:08 - Gündem

Bakan Yanık: 'Çocuklarımızın mutluluğunu arttırmak düşüncesince çalışmalarımızı güncelliyoruz'

2022-11-20 22:08 - Eğitim

Şırnak'ta pamuk üretimi mevki desteği ile artıyor

2022-11-18 14:05 - Ekonomi

Sivasspor 11 puanla ateş hattında

2022-11-16 16:08 - Spor

O illerde yaşayanlar dikkat! Sağanak yağış geliyor

2022-11-16 11:08 - Gündem

İlgili Haberler

Herkes intihar etti sanıyordu lakin hayret esas çıktı! Meğer kocası...

13:05 - Gündem

Adana'da depremde hasar gören 14 eğik apartmanın yıkımına başlandı

12:06 - Gündem

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e derece görev vermeyecek

12:05 - Gündem

İstanbul'da sonuç 7 ayda 110 titrem gümrüksüz sigara, alkol ve tütün ele geçirildi

11:06 - Gündem

Erdoğan çağ de BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile görüşecek

10:06 - Gündem

Günün Manşetleri

Adana'da depremden etkilenen etibba bina kooperatifi kurdu

13:06 - Sağlık

Herkes intihar etti sanıyordu lakin hayret esas çıktı! Meğer kocası...

13:05 - Gündem

Adana'da depremde hasar gören 14 eğik apartmanın yıkımına başlandı

12:06 - Gündem

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e derece görev vermeyecek

12:05 - Gündem

İstanbul'da sonuç 7 ayda 110 titrem gümrüksüz sigara, alkol ve tütün ele geçirildi

11:06 - Gündem