Doğu Karadeniz'de kalkınmaya 2023'te 1 milyar lira dayanak hedefleniyor

Karadeniz'deki 11 ilde türlü planlara güzeşte sene 530 milyon lira eşme aktaran Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi, 2023 hedefini 1 milyar lira kendisine belirledi.

Ekonomi - 1 yıl önce

Giresun

Samsun, Çorum, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize ve Artvin edinmek az daha 11 ili havi DOKAP, Nisan 2012'den buyana çalışkanlık gösteriyor.

Kamu kurumları üstünden gelişim planına mucibince hazırlanmakta bulunan tarım, hayvancılık, turizm, kültür, yetişek planlarına eşme aktaran DOKAP, bölgenin gelişiminin sağlanması amacıyla icraat yürütüyor.

DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin, AA muhabirine, 2022 yılını baş döndürücü velut geçirdiklerini söyledi.

Tarım, hayvancılık ve gezim sahalarında sabık sene ek bütçeler aldıklarını dile getiren Gültekin, "Toplamda 530 milyon lira müşterek rakamı, DOKAP branşında 11 ilimize eşme yerine aktardık." dedi.

Gültekin, bütçenin 266 milyon lirasının Yeşil Yol Projesi'ne aktarıldığını kaydederek, 264 milyon lirasının ise turizm, ekincilik ve hayvancılık, yetişek ve hars ile ilişik projelerde kullanıldığını belirtti.

"Üretim ve istihdam odaklı planlara eşme aktarıyoruz"

Hakan Gültekin, hassaten ekincilik ve hayvancılıkla ilişik istihsal ve istihdam odaklı projeleri önemsediklerini vurgulayarak, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Hem ekleme kıymeti efdal efsanevi ürünlerinin hem hassaten tıbbi hoş kokulu bitki bilimi edinmek az daha ekleme kıymetli ürünlerin, alanda fındık ve çay dışında aronya, sahlep az daha mamüllerin destekleriyle ilişik İl Tarım ve Orman müdürlükleri ve büyükşehir belediyeleri ile ehemmiyetli proses yürütüyoruz. Bölgenin kalkınmasının sağlanması düşüncesince istihsal ve istihdam odaklı planlara eşme aktarıyoruz."

Turizmle ilişik projelerde iç ve aut turizme özellik olabilecek destinasyonların desteklenmesini önemsediklerinin altını çizen Gültekin, "Klasik çıkmaz sağlıklaştırması yahut mekân düzenlenmesi değil, turizme özellik olmasını istiyoruz. Yani tığ imarını yaptık, destinasyonu oluşturduk, bu destinasyonun hem iç aynı zamanda aut turizme seslenme etmesini istiyoruz." sanarak konuştu.

Gültekin, uyguladıkları planlara değinerek, "Artvin Ardanuç'taki Cehennem Deresi Kanyonu var, bilfarz burada yaptığımız icraat ağırbaşlı nağme getirdi. Orası az buçuk iç alanda kısaca sahille kıyaslandığında insanoğlu hareketliliği az bulunan müşterek semt az daha gözükse de turizme ağırbaşlı müşterek çabukluk getirdi. Bunun az daha nice plan sayabiliriz." dedi.

Ordu'da geçerli Fındık Altı Yumurta Tavukçuluğu Projesi kapsamında üreticilere eğitim, uzvi olta fabrikası, antipatik iklim kaynağı ve paketleme destekleri verdiklerini aktaran Gültekin, hepsi bunların kararında şu anda imal edilen yumurtaların Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinde satıldığını anlatım etti.

Bunun beraberinde Ordu'dan Dubai ve Katar'a da husye satıldığına dikkati çekici Gültekin, bunların 5-6 salname müşterek proses içinde gerçekleştiğini kaydetti.

"Yerinde istihsal ve istihlak olsun istedik"

Hakan Gültekin, seracılık projeleri ile göveri ve bulgu üretimine de ulama sağladıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Sebze ve bulgu genel anlamda nereden geliyor? Adana, Mersin ve Antalya. Biz dedik ki bu alanda yağışlı gündüz sayısı fazla, bunu delik önüne alarak seracılığı bu alanda geliştirelim, durumunda istihsal ve istihlak olsun. Şimdi nice ilde hem belediyeler aynı zamanda Tarım ve Orman müdürlükleri üstünden yurttaşlarımıza limonluk dağıtımı yaptık. Vatandaş bundan böyle seralarda ürettiği göveri ve meyvelerle marketlerde ve piyasada adanmış meydana getirecek potansiyeli oluşturdu. Bu bizim düşüncesince giriş ve son açısından değerlendiğimizde istihsal var, istihdam var, ticari geliri bulunan müşterek çatı da oluşturduk."

Bu sene düşüncesince 430 milyon yöresinde rakamın envestisman programında izin beklediğini dile getiren Gültekin, "Sayın Cumhurbaşkanımız DOKAP'ın, DAP'ın, GAP'ın ve KOP'un projelerini önemsediklerini ve plan desteklerini artıracaklarını söyledi. DOKAP'ın 2023 yılı düşüncesince hedefini 1 milyar lira yerine koyduk, inşallah ek bütçemizle bu sayıları 11 ilimize kazandıracağız. 'Nitelikli projeleri destekleyeceğiz, onları desteklenmemiş bırakmayacağız.' biçiminde kendimize erek koyduk." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Oğlunun solunum aletinin jeneratörü çalınan ağababa iane bekliyor

2023-01-10 18:08 - Yaşam

Gamma Knife, beyin tümörü tedavisinde başarı oranını arttırıyor

2023-01-05 15:08 - Sağlık

Ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 95,97’ye ulaştı

2023-01-11 17:08 - Eğitim

Kar okulları dinlence ettirdi! Van'da 3 ilçede kar yağışı zımnında taşımalı öğrenime aralık verildi

2023-01-09 05:08 - Eğitim

Keşfettiği hastalığa özlük soyadını vererek tababet literatürüne giren doktora ödül

2023-01-11 20:05 - Sağlık

Rektör atamaları Resmi Gazete'de yayımlandı Erdoğan imzaladı

2023-01-11 07:08 - Eğitim

Altunizade-Çamlıca-Ferah Mahallesi-Bosna Bulvarı Metro Projesi'nin 2024'te tamamlanması be

2023-01-09 16:06 - Ekonomi

Koroner BT Anjiyografi hayat kurtarıyor

2023-01-11 10:05 - Sağlık

2 penaltı 6 gol! Adana Demirspor rakibine şans tanımadı

2023-01-05 23:08 - Spor

Doğu Karadeniz'de kalkınmaya 2023'te 1 milyar lira dayanak hedefleniyor

2023-01-12 13:05 - Ekonomi

İlgili Haberler

CarrefourSA’dan Dünya Kadınlar Günü’nde yerel üretime ‘Doğru’dan destek

15:06 - Ekonomi

Tarım sektöründen kâffesi zamanların en faziletli ocak-şubat ihracatı

14:06 - Ekonomi

Depremler Adana'da konteyner evlere talebi artırdı

13:05 - Ekonomi

Kahramanmaraş'ta yıkılan toptancılar sitesi Mehmetçiğin kurduğu çadırlarda görev verecek

14:06 - Ekonomi

Hatay'da sebze kûhi açılamadı, marul ve şalgam tarlada kaldı

12:06 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Adana'da depremden etkilenen etibba bina kooperatifi kurdu

13:06 - Sağlık

Herkes intihar etti sanıyordu lakin hayret esas çıktı! Meğer kocası...

13:05 - Gündem

Adana'da depremde hasar gören 14 eğik apartmanın yıkımına başlandı

12:06 - Gündem

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e derece görev vermeyecek

12:05 - Gündem

İstanbul'da sonuç 7 ayda 110 titrem gümrüksüz sigara, alkol ve tütün ele geçirildi

11:06 - Gündem