Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tek gündemimiz depremdir, sarsıntı yaralarını sarmaktır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yegâne gündemlerinin deprem, depremin yaralarını sarmak, Türkiye'yi ve şehirleri afetlere alıştırmak bulunduğunu belirterek, "Seçim süreci, icap istemez bu çabaları gölgeleme riski taşıyor." dedi.

Gündem - 1 yıl önce

Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın arkası esna millete seslendi.

Cumhuriyet tarihinin en aşırı dirilik kaybına, yıkıma, acıya biçim açan 6 Şubat depremleri ve sonrasındaki dümdar sarsıntılar sayesinde millete yaşlanmış olsun dileklerini ileten Erdoğan, "Depremde yaşamını kaybeden 46 bin 104 vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına dayanak ve başsağlığı diliyoruz." dedi.

<br class="k-br" />

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli şekilde 6 Şubat bugün 04.17'de yaşanmış bulunan 7,7 büyüklüğündeki ilk yer sarsıntısı anından itibaren mutluluk ve kavim şekilde topu topu olanakları seferber ettiklerini bildiren Erdoğan, bakanlıkların, kurumların, şirketlerin tamamının eş oldukları topu topu kontrol kurtarma, iane dayanaklık etmek kapasitelerini yer sarsıntısı bölgesine yönlendirdiklerini belirtti.

Erdoğan, tahminî 9 bugün sonraları meydana mevrut Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki ikinci yer sarsıntısı felaketinin neticelerini imdi da ağırlaştırdığını dile getirerek, "Üst caba mevrut bu dü deprem, DOĞRU tarihteki öteki afetlerden değişik şekilde 11 ilimizdeki 62 kaymakamlık ve 10 bin 190 köyümüzde ansızın yıkıma biçim açtı." dedi.

Depremin ülkede ve bilhassa de bölgede ağırbaşlı şita şartlarının hükümranlık sürdüğü günlerde yaşanmasının işleri imdi da güçleştirdiğini tabir fail Erdoğan, "Yıkımın, ulaşımdan iletişime ve enerjiye denli asliye altyapıda biçim açmış yer aldığı hasarlar da başkaca ortak başağrısı şekilde karşımıza çıktı. Şehirlerimizin afetlere aceleci müdahalede bulunacak amme ve çıplak maşer insanoğlu kaynağının ehemmiyetli ortak kısmının da yer sarsıntısı yıkıntıları altında kalması ise hem feci hem kılgı sonuçlarıyla zorlukları arttırdı. Buna karşın depremde, bilhassa de şehirlerdeki amme mensubu ile aceleci karışma ekipleri çabucak toparlanarak öz acılarını ortak kenara bırakıp milletimizin yardımına koştular." niteleyerek konuştu.

"Hayati rolleriyle adeta boy yazdılar"

AFAD'ın koordinasyonunda ülkenin 81 vilayetinin tamamındaki amme enerjisini saatler zarfında yer sarsıntısı bölgesi düşüncesince harekete geçirdiklerini bildiren Erdoğan, depremin yalnızca arkası esna yola çıkan bakanların sabahleyin 09.00'dan itibaren yer sarsıntısı sahasındaki şehirlere ulaşıp koordinasyonu üstlendiklerini anımsattı.

Her kentte minimum bir, birtakım illere değişik tomar sayıda bakanı devamlı şekilde görevlendirdiklerini tabir fail Erdoğan, başkaca topu topu bakanların yer sarsıntısı bölgesi şehirlerine tekraren tedricen öz vebal alanlarıyla ait eksikleri belirleme yazar bunları çabucak tamamladıklarını, milletin acılarını da paylaştıklarını belirtti.

Valilikler ve kaymakamlıklar bilhassa peyda etmek amacıyla topu topu birimleri, ülkenin ciharıyek yanından görevlendirdikleri mülki dümen personeliyle pekiştirme ettiklerini kail Erdoğan, laflarını şu halde sürdürdü:

"Milletvekillerimizin rastgele birisini yalnızca yer sarsıntısı bölgesi kentlerde görevlendirerek çalışmalara medet vermelerini, depremzedelerimizin indinde olmalarını sağladık. Askerimiz, depremden dakikalar sonraları harekete geçerek öteki bölgelerden mevrut takviyelerle baş başa hesabına sakıt rolü iyice hesabına getirdi, getirmeye bitmeme ediyor. Polisimiz ve jandarmamız hem güvenliğin ve düzenin sağlanması hem kontrol istirdat çalışmalarındaki destekleri hem iane faaliyetlerinin yürütülmesindeki dirimlik rolleriyle adeta boy yazdılar. Sağlık personelimiz kimisi yerlerdeki dokunca gören hastanelerimize karşın yıkıntıların altından çorlu şekilde kurtarılan insanlarımıza felah bozmak düşüncesince fevkalbeşer ortak gayretle çalıştı, çabaladı.

Belediyelerimiz hem kontrol istirdat hem iane emekleri düşüncesince başkanı, personeli, anahtar gereçleriyle yer sarsıntısı şehirlerine koştu. Tüm AFAD ekiplerinin yanı esna madencilerimizi, ormancılarımızı, DSİ ekiplerimizi, karayolları ekiplerimizi kontrol istirdat çalışmalarına eklenmek düşüncesince yalnızca alana gönderdik. Bölgeye getirdiğimiz 18 bin iş makinesi, 116 helikopter, 75 uçak, 38 sefine de çalışmalara katıldı. Gerekli tahsile ve donanıma eş topu topu çıplak kontrol istirdat potansiyelimizi değerlendirdik."

"Yarım milyon insanoğlunun depremzedelerin imdadına koştuğu ortak devre yaşadık"

Erdoğan, arsıulusal iane çağrısına karşılık verici NATO ve Avrupa Birliği karışma 90 ülkeden 11 bin 500'e DOĞRU personele eş hevesli kontrol istirdat ekiplerini çabucak sahaya dağıttıklarını belirterek, böylelikle toplamda 35 bin kişiyle dünyada aynısı gibisi yepyeni ortak kontrol istirdat enerjisini ortak araya getirdiklerini aktardı.

Yardım ve dayanaklık etmek personeliyle toplamda 271 bin amme görevlisi ve gönüllüsünün yer sarsıntısı bölgesinde vecibe üstlendiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bireysel şekilde gelenlerle tahminî noksan milyon insanoğlunun depremzedelerin imdadına koştuğu ortak devre yaşadık. Milletimizin bu zahmetli günlerde gösterdiği zamanı dayanışma, geleceğimize değişik itimat içerisinde bakmamızı sağlamıştır. Ancak yadımlama öylesine çok, yadımlama sahası öylesine büyük, hava ve meydan koşulları öylesine zorluydu ki gine de çalışmaların ilk anlarında istek ettiğimiz hıza ve etkinliğe ulaşamadık. Şartların önümüze çıkardığı engellere tabii konfirmasyon olmadık. Kapanan alternatifleri çabucak açarak, yıkılan altyapıyı çabucak kullanılabilir bir hale getirerek, kamunun ve hususi bu piyasanın elindeki topu topu anahtar ve insanoğlu enerjisini devreye alarak çelimsiz müddette düzeni sağladık."

Erdoğan, önceliği kontrol istirdat çalışmalarına verdiklerini ve ülküsel ortak kontrol istirdat kadrosunun 80 kişiden, minimum da 20 insandan oluşması icap ettiğini tabir ederek, şu halde konuştu:

"Bir başka ifadeyle askeri personel sayısıyla üstelik bire ortak anda 1750 binaya karışma olanağı vardı. Yıkılan ve hasebiyle kontrol istirdat yapılması müstelzim kuruluş sayısı ise bırakın kol sayısını mecmu kontrol istirdat mensubu sayısı kadardı. Buna karşın ekiplerimiz, harabeler altındaki sonuç aktif insanımızı da oradan bozulmamış huzurlu çıkartabilmek düşüncesince günlerce durup dinlenmeden çalıştı, çabaladı. Sonuçta ihtimal de bu çapta ortak felakette dünyada örneği sıfır ortak halde az imdi depremin 10'uncu gününde kontrol istirdat çalışmalarının çoğunu tamamlamayı başardık.

Yıkıntıların altından çıkan rastgele aktif insanımızla, 85 milyon rastgele daim baş başa şenlik gözyaşlarına boğulduk, yaşamını kaybeden rastgele ortak insanımızla da yüreklerimiz dağlandı, üzüntümüz yaş olup yanaklarımızdan süzüldü. Bugün depremin 4'üncü haftasını geride bırakırken yaşadığımız afetin büyüklüğünü imdi güzel görüyor, kayıplarımızın acısını imdi dikçe hissediyoruz. Rabbim ülkemizi ve milletimizi rastgele çeşit afetten, kazadan, beladan korunum etsin niteleyerek duada bulunuyoruz."

"11 ilimizdeki kullanılamaz bir hale mevrut kuruluş sayısı 230 bini buluyor"

Depremin biçim açmış yer aldığı açık yıkımın geride küsurat şahısların yaşamını zorlaştırdığına ayraç fail Erdoğan, "Deprem bölgesindeki 11 ilimizdeki yıkık, aceleci yıkılacak ve ağırbaşlı hasarlı şu demek oluyor ki kullanılamaz bir hale mevrut kuruluş sayısı 230 bini, buralardaki ari büro sayısı ise 645 bini buluyor." bilgisini verdi.

Evi hasarsız yahut az hasarlı olanların ortak kısmının da bitmeme fail dümdar sarsıntılar sayesinde yaşadıkları kaygıyla evlerine giremediğini tamlayan Erdoğan, halihazırda 3 milyon 320 bin ferdin yer sarsıntısı alanından boşaltma edilerek öteki illere gittiğini, bölgedeki 800 bin ferdin ise köylerine sığındığını söyledi.

Erdoğan, yer sarsıntısı bölgesinde 1,5 milyonu ortak tomar ferdin çadırlarda, 53 bin ferdin konteynerlerde, 123 bin ferdin Milli Eğitim kurumları bilhassa peyda etmek amacıyla amme tesislerinde kaldığını, memleket genelinde Gençlik ve Spor Bakanlığı yurtlarında 160 bine, otellerde 137 bine DOĞRU depremzedenin mihman edildiğini bildirdi.

Bölgede çalışkanlık yürüteç amme ve çıplak iane kurumlarının rastgele güneş 5 milyon 800 bin insana fariza verdiğini tabir fail Erdoğan, laflarını şu halde sürdürdü:

"Çadırlarda barınmanın zorluğu ile öteki şehirlere revan insanlarımızın ortak an evvela evlerine art değişmek istediklerini bildiğimiz düşüncesince taşımalık şehirlerin kurulumuna çaba verdik. Konteyner kentleri, elektriğiyle, suyuyla, kanalizasyonuyla, yoluyla, toplumsal tesisleriyle adeta dünkü ortak iskân noktayı altyapısıyla kuruyoruz. Tabii bu da az buçuk çağ alıyor. Amacımız 2 ayak tabanı denli 100 bin taşımalık kurarak noksan milyon depremzedeyi imdi güzel koşullarda barınabilecekleri bu alanlara taşımaktır. Gerekirse taşımalık sayısını imdi da arttırabiliriz. Ülkemizdeki üretimi ve taşınmazlar dışından mevrut hibeleri bu doğrultuda seferber ettik."

"Ticari faaliyetlerin ayağa kaldırılması mevzusuna da ehemmiyet veriyoruz"

Erdoğan, korunma problemininin indinde şehirlerin günce hayatlarının ayrılmaz ortak parçası bulunan ticari faaliyetlerin ayağa kaldırılması mevzusuna da ehemmiyet verdiklerini vurgulayarak, esnafın hasarsız iş yerlerini açmaya, fabrikaların üretime başladığını, yıkılan yahut kullanılamaz bir hale mevrut iş bölgeleri düşüncesince de hareketli analizör geliştirdiklerini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugüne denli 6 bin eğreti tecimevi kurarak esnafımızın hizmetine verdik. Ayrıca 3 bin konteynerden oluşan çarşılar kuruyoruz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, bölgenin ayağa kaldırılmasında eleştiri ciddiyete eş uran tesisleri, fabrikalar, işletmeler ve öteki istihdam alanları düşüncesince müstelzim topu topu destekleri sağlayacklarını, şehirlerin düz yazı ve diriltme çalışmalarını dünkü düzenleme uran bölgeleri, uran siteleri ve tecim merkezleriyle planladıklarını kaydetti.

"Deprem bölgesindeki işletmelerin KOSGEB'e bulunan 2023 borçlarını, felakette yaşamını kaybeden işletmecilerimizin ise topu topu borçlarını siliyoruz." diyen Erdoğan, depremden dokunca gören ilçelere müteveccih diyalekt teşviklerin kapsamının da genişletildiği vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şu halde bitmeme etti:

"Cazibe merkezleri terviç programını topu topu yer sarsıntısı bölgesi ilçelerimize tevsi ederek hepsinin de altıncı semt desteklerinden yararlanabilmesini gerçekleştirme ediyoruz. Kalkınma ajanslarımızın topu topu kaynaklarını facia bölgesi şehirlerine aktararak planların finansmanındaki mutluluk katkısını en fevk seviyeye çıkartıyoruz. Bireysel ve KOBİ kredilerinin ödemelerindeki ertelemeler indinde imdi evvela açıkladığımız 250 bilyon müfret KGF destekli cesaretlilik paketine 100 bilyon teklik imdi arttırma ettik. Depremde ağırbaşlı hasara uğrayan yerlerde dükkanlarını yalnızca faaliyete eylemek talip esnaf ve sanatkarlarımıza 250 bin liraya denli 12 ay ödemesiz, 60 ay vadeli, yarısını da Hazinenin ödeyeceği yüzdelik 7,5 faizli cesaretlilik veriyoruz. Kısa düzentileme ödeneği ve nakdi sevap desteği uygulamalarını da bölgedeki istihdamı yükseltmek düşüncesince devreye alıyoruz. Toplum yararına düzentileme programıyla alana sağladığımız istihdamı, bilhassa gerekseme sahibi ailelere evleviyet vererek 50 bin insana çıkartıyoruz.

Erdoğan, evlatların eğitiminin aksamaması düşüncesince de mücahede gösterdiklerini, çadırlarda, konteynerlerde kurulan terbiye yuvalarında, öğrencileri hem baştan okula hazırladıklarını hem depremin esans dünyalarında biçim açmış yer aldığı tahribatı gidermeye çalıştıklarını söyledi.

İllerin ve meslek binalarının durumlarına gereğince aşamalı şekilde ilk ve itidalli dereceli terbiye kurumlarını açmaya başladıklarını dile getiren Erdoğan, ilk evrede 3 düşünce 1 Mart'ta süregelen terbiye öğretimin, 3 ilde 13 Mart'ta, 4 ilde ise 27 Mart'ta devreye gireceğini hatırlattı.

"1 milyon 61 binden ortak tomar depremzedeye bölük başına 10 bin teklik aceleci iane ödemesi"

Erdoğan, depremzedelere psikososyal dayanaklık etmek hasretmek düşüncesince 8 bin personelin sahada olduğunu, esenlik hizmetlerini hastaneler indinde gerekseme mahsus yerlerde kurulan hareketli esenlik merkezlerinde kusursuz sunmanın gayreti zarfında olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çiftçilerimizin üretime bitmeme edebilmelerini gerçekleştirme amacıyla kendilerine dayanaklık etmek ödemelerinin önceden tamamlanmasından olta ve basma katkısına denli rastgele çeşit kolaylığı gösteriyoruz. İnsanlarımızın korunma taleplerini karşılarken öteki gereksinimlerini da boşlama etmiyoruz. Bugüne denli 1 milyon 61 binden ortak tomar depremzedeye bölük başına 10 bin teklik aceleci iane ödemesi yaptık. Evleri kullanılamaz bir hale mevrut depremzedelerimize bölük başı 15'er bin teklik göç katkısı ödemesine başladık. Kiraya çıkan depremzedelere 3 bin teklik ile 5 bin teklik ortada dayanaklık etmek veriyoruz. Yakınları ölüm fail depremzedelerimize de 100'er bin teklik ödüyoruz.

Diğer şehirlere revan depremzedelerimize hem il ve kaymakamlıklarımız hem belediyelerimiz hem çıplak maşer kuruluşlarımız, hem yurttaşlarımız eş çıkıyor. Bu insanlarımızın barınmadan besin ve giyime denli topu topu ihtiyaçlarının el birliğiyle karşılandığı dünyaya kalıp olacak ortak el donanması görüyoruz. Hiç açık lüzum depremin ilk günlerinde lüzum imdi ahir süreçte canımızı acıtan istisnai örneklere de tanık olduk. Aldığımız tedbirler, yaşama geçirdiğimiz icraat ve gösterdiğimiz azimli duruşla bunları çelimsiz müddette aştık. Devletimizin gücü ve milletimizin alicenaplığı öylesine büyüktü ki bu biçimsiz emsaller değersiz birer ayrıntılar şekilde kaldı."

"488 bin dünkü bölük yaparak yurttaşlarımıza konfirmasyon edeceğiz"

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin arkası esna sabık 4 haftanın nihayetinde kontrol istirdat çalışmalarının tamamlandığı, korunma ve besin sorunlarının çözüldüğü, çöküntü tahammül çalışmalarına çabucak bitmeme edilen ortak noktaya gelindiğini tamlayan Erdoğan, berbat ve aceleci yıkılacak şekilde enkazı kaldırılması müstelzim 50 bin binanın bulunduğunu bildirdi.

Depremden etkilenenleri çabucak dünkü evlerine isabetli olgunlaşmak istediklerini, en ehemmiyetli gündemlerinin vatandaşları ortak an evvela itimat içerisinde ve huzurla yaşayacakları dünkü evlerine sarmak bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, "Amacımız, önümüzdeki 2 ay zarfında 244 bin konutun ve 75 bin karye evinin inşasına başlamaktır. Bugün bakımından bunlardan tahminî 22 bininin inşasına geçilmiştir. Mevcut planlamaya göre, 405 bini mesken ve 83 bini karye evi peyda etmek amacıyla toplamda 488 bin dünkü bölük yaparak yurttaşlarımıza konfirmasyon edeceğiz. Hatta bu sayıya tahminî 40 bin binadaki 164 bin itidalli hasarlı ari bölümü ekleyecek emek harcamayı da başlatıyoruz." niteleyerek konuştu.

Erdoğan, yer sarsıntısı bölgelerindeki amme binalarının da evleviyet sırasına gereğince TOKİ aracılığıyla yapılacağını aktardı.

"TOKİ, depremden alnının akıyla çıktı"

Yeni iskân yerlerindeki yüksekliği 3 yahut 4 sert geçmeyecek binaların, 3 göz ve ortak salondan oluşacağını tabir fail Erdoğan, bu yerlerin altyapısıyla, okuluyla, esenlik merkeziyle, camisiyle, çarşısıyla, parkıyla ortak yaşantı sahası şekilde tasarlandığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu halde bitmeme etti:

"Yıkılan binaların yer aldığı yerlerdeki diriltme çalışmalarını zemini uygunsa seyreltilmiş yoğunluğa gereğince yürüteceğiz. Hak sahiplerine evlerini ortak sene zarfında konfirmasyon etmeyi hedefliyoruz. Deprem bölgelerindeki şehirlerimizin baştan yapımı ve ihyası dönemini sonuç 20 yıldaki tecrübelerimiz ışığında çabucak ve çalışan halde yürütebilecek ortak birikime sahibiz. Bugüne denli 1 milyon 180 bin insanımızı ev sahibi önleyen TOKİ, beceri yeterliliği ve yürütüm yeteneğiyle depremden alnının akıyla çıktı. Son şekilde TOKİ aracılığıyla 500 bin konut, 1 milyon altyapılı yer ve 50 bin iş noktayı projesiyle milletimizin huzuruna çıkmıştık. Depremde yıkılan şehirlerimizi baştan ayağa tahammül dönemini de TOKİ aracılığıyla yaparak ülkemizin elindeki bu olanağı en güzel halde değerlendireceğiz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızı art getiremeyiz fakat bunun dışındaki topu topu yıkımları, zararları, kayıpları telafi ika kararlığına sahibiz. Deprem bölgesindeki şehirlerimizde sahn ağız ağıza normale dönmeden bizlere durmak, istirahat etmek haramdır."

Hükümet şekilde Türkiye'yi depreme ve öteki afetlere alıştırmak düşüncesince şümullü icraat yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, sel, yangın, heyelan, susuzluk kabilinden doğa vakalarıyla çevredeki siyasal ve toplumsal krizlerin Türkiye'ye etkilerine alın alınacak tedbirleri ve karışma adımlarını planladıklarını kaydetti.

Erdoğan, Van, Elazığ, Malatya, İzmir depremlerinde, Antalya, Muğla yangınlarında, Kastamonu, Bartın ve Giresun yığın afetlerinde hükümetin çın ve kalburüstü sınavlar verdiğine ayraç etti.

"Kentsel tahavvül projelerinin ortak an evvela tamamlanması düşüncesince adeta yalvardık"

"İlkini ehliyetli da yer sarsıntısı haset Kahramanmaraş'ta uygulamaya koyacağımız Afete Hazırlık Planlarıyla ülkemizin tamamını muhasır dünkü hazırlıklar içindeydik." diyen Erdoğan, tahminî 10 senedir mücadelesini yürüttükleri kentsel tahavvül projelerinin de Türkiye'nin facia tedarik faaliyetlerinden biri bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ancak 6 Şubat'ta ortak defa imdi gördük ki felaketler bizim hazırlıklarımızı beklemiyor. Dolayısıyla bundan sonraları rastgele ne yapacaksak imdi hızlı, imdi kararlı, imdi çalışan halde yaşama geçirmemiz gerekiyor. Tek başına kentsel tahavvül planlarında yaşadığımız teessürat üstelik afetlerle mücadelede dünkü ortak anlayışı ve yöntemi yaşama geçirmemizin kondisyon bulunduğunu gösteriyor. Milletimiz şahittir, kentsel tahavvül projelerinin ortak an evvela tamamlanması, bu adımlara bariyer olunmaması düşüncesince adeta yalvardık. Bu mevzunun siyasetin materyali olamayacak denli dirimlik ciddiyete eş bulunduğunu, kaybedecek rastgele anın bizi cezaevi gereğince gereğince mevrut şişman yıkımlara ve kayıplara az buçuk imdi yaklaştırdığını söyledik. Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşamış yer aldığı kontrolsüz köyden kente huruç akını şehirlerimizin yalnızca etrafında gayrisıhhi yapılaşmaya biçim açmakla kalmamış, merkezlerini de damla etmiştir. Bu halde ortaya çıkan aliteli sıfır kuruluş stokumuz ortak müddet sonraları en şişman baş ağrımız durumuna dönüşmüştür.

Tek çözüm, şehirlerimizi beklenen bulunan yerlerde, mahallinde, beklenen sıfır yerlerde ise çevredeki akıllıca bölgelerde gine düz yazı etmektir. Kentsel tahavvül projeleriyle bugüne denli yenilediğimiz 3,3 milyon mesken tabii önemlidir. Biz sürekli, 15 senedir kentsel tahavvül dedik, bilhassa anne ihtilaf peyda etmek amacıyla süt kuzusu ihtilaf onlar ise 'Biz kentsel dönüşüme karşıyız' dediler. Bununla ait çeşit mitingler yaptılar, yurttaşı topladılar ve demincek de o yurttaş bizim önümüzü kesiyor, 'Ne olabilir elkızı bizim de binalarımızı bundan sonraları yıkın.' Bak tığ 10 sene, 15 sene evvela size 'kentsel dönüşüm' dedik, şayet o devir bizim bu talebimize uysaydınız bugün bu yapılar tükenmiş olacaktı. Oturduğum yer, Üsküdar Burhaniye'de oturuyordum, yalvardım fakat onama ettiremedim. Şimdi ise o yakınlarda kusursuz yapılar yapıldı, rastgele biri birbirinden güzel, döşeme fazlalık 3. Bu güzellikteki binalarla adeta caddeler, ağaçlandırmasıyla, yeşiliyle, peyzajıyla değişik fon ortaya koyuyor."

Kentsel tahavvül kapsamında Üsküdar'da kusursuz yapılar düz yazı edildiğini özetleyen Erdoğan, buraları görenlerin öz mahallelerinde de benzeşim icraat yapılmasını istediğini aktardı.

Erdoğan, bu mevzuda lazım buyruğu verdiğini söyleyerek, "Zaman su kabilinden akıp gidiyor, öteki tarafta bakıyorsun erkek erkek Kemal gidiyor, mitingler yapıyor, 'Sakın ha' diyor, 'Burada denize bakan evler yapılacakmış' diyor. Tabii ki denize bakan evler de yapılacak fakat kime yapılacak? Biz bunu kendimize yapmıyoruz ki burada oturan vatandaşımıza yapacağız. Diyoruz ki, ne olabilir gelin, şu anda oturduğunuz imara karşıt bulunan bu evlerden kurtulun ve size hakkıyla yakışan evleri ortak an evvela yapalım." niteleyerek konuştu.

81 ilde 250 bin konutun yenilenmesi ile TOKİ'nin toplumsal planlarında arttırma 250 bin konutun inşasının sürdüğünü tamlayan Erdoğan, "Yıllarca önümüzü kestiler. Fikirtepe... ortak bölümü Kadıköy'de, ortak bölümü Üsküdar'da... Yaptırmadılar fakat demincek yapılıyor. Eğer önümüz kesilmemiş olsaydı oralar da tükenmiş olacaktı fakat rastgele daim önümüzü kestiler. Son depremlerde yıkılan binaların yüzdelik 98'inin 2000 yılı önceleri inşaatlar olması, sonuç devirde hususi sektörümüzün de bu mevzuda midi katettiğine ayraç ediyor. Bunun istisnası bulunan rastgele hadiseyi yakından strateji ediyor ve gereğinin yapılmasını sağlıyoruz." dedi.

Erdoğan, "bazı ihtilaf partileri, belediyeler, STK görünümlü ideolojik yapılar ile tahriklere kapılanların kurbanı kentsel tahavvül projelerindeki kayıpların" menfaatlerini şişman tehditle alın karşıya bıraktığına dikkati çekerek, şu halde bitmeme etti:

"İstanbul bilhassa peyda etmek üzere, devletimizde 6,5 milyon binanın çabucak dönüşmesi hakikatı karşımızda dururken, siyasal hesaplar ve ferdî hırslarla süreci geciktirmenin vebali aşırı ağırdır. Buradan ortak kat imdi topu topu vatandaşlarıma 6 Şubat acılarını gine yaşamamak düşüncesince emektar ve riskli binalarını en çelimsiz zamanda kentsel dönüşüme sokmaları çağrısında bulunuyorum. Özellikle de, rastgele daim İstanbul konuşuluyor fakat ego buradan demincek anne muhalefetin başındaki zata da konuşuyorum. İzmir Karabağlar'ın çabucak kentsel tahavvül ve değişime gereksinimi var. İzmir'in belediyesi zatı şahanelerinde, nite burayla ait ortak düzentileme yapmadınız? Hadi yapın çalışmayı. Karabağlar'ı değiştirin, dönüştürün, ortak aşama atın, yok. Orada neşeli insanlar, insanoğlu değil mi? Onlar düşüncesince ülküsel konutlara iltisak ve bunların zarfında taayyüş hakları bulunmayan mu? Oranın bire ortak zamanda milletvekilisin ve şu anda da anne ihtilaf şekilde baştasın. Hadi bakalım büyükşehir şehremaneti başkanına söyle, ne yapacaksa yapsın görelim. Biz de alkışlayalım. Yapamazsınız, sizin anca ortak derdiniz yok, anca ortak aşkınız yok. Aynı obje Ankara düşüncesince de geçerli. Hadi yapın, Ankara Büyükşehir sizde, atın adımları."

Belediye başkanlığı zamanında İstanbul'da Kiptaş'ı kurduğunu anımsatan Erdoğan, "Şimdi Kiptaş onlarda. Yapın ortak şey. Yok, yapamazlar. Dertli peyda etmek lazım. Eğer derdiniz olmadan göz boncuğu obje yapamazsınız." dedi.

"110 bilgelik insanımız ve uzmanımızla topu topu bu hususları enine uzunlamasına değerlendirdik"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kentsel tahavvül çalışmalarına ilişkin, şu detayları verdi:

"Kentsel tahavvül projelerini tacil etmek düşüncesince etraflıca vadeli, sübvansiyonlu ortak para yönetimini de gelecek günlerde yaşama geçiriyoruz. Geçtiğimiz cuma namazı haset İstanbul'da Dolmabahçe'de değişik önsezi sahalarından 110 bilgelik insanımız ve uzmanımızla yaptığımız görüşmede topu topu bu hususları enine uzunlamasına değerlendirdik. Bu afetlere alın ne tedbirler alacağız, topu topu nitelik adamlarıyla bunu değerlendirdik. Yaptığımız bu görüşmeleri, hepsini kayda aldık. Bu vesileyle Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı'na katılım ederek medet verici topu topu bilgelik insanlarımıza ve uzmanlarımıza ortak kat imdi şahsım, milletim namına teşekkürname ediyorum."

Bu görüşmede afetler dair belirleme ve tekliflerde şişman seviyede düşün donanması bulunduğunu gördüklerini aktaran Erdoğan, "Ülkemizin alın karşıya bulunmuş yer aldığı risklerin totaliter ortak tatlı öncesi, facia anı ve sonrasıyla bu arada değerlendirilerek türel altyapısı ve yürütüm şekillerinin buna gereğince belirlenmesi gerekiyor. Bu tabloya bakarak Cumhurbaşkanlığı Politika Kurullarına riziko ve facia mevzularıyla ait emekleri strateji edecek dünkü ortak astronomi ekleyeceğimizi oradaki hazırunla paylaştık." ifadelerini kullandı.

"Toplumumuzu da afetlere alın mukavemetli bir hale iletmek istiyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe'deki Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı'ndaki rastgele tespiti ve teklifi dikkate alarak biçim haritalarını sonsuz geliştirerek çalışmalarını sürdüreceklerinin altını çizdi. Erdoğan, şunları kaydetti:

"Afet yasasından facia yönetiminin bilhassa de kurumsal yapısının güçlendirilmesine denli berk aşırı bölgede yapacağımız icraat düşüncesince şimdiden hazırlıklara başladık. Sadece şehirlerimizi değil, toplumumuzu da afetlere alın mukavemetli bir hale iletmek istiyoruz. Bu da fakat hükümeti, bakanlıkları, kurumları, belediyeleri, çıplak toplumu, yurttaşı karışma topu topu unsurlarıyla devletimizde topyekun önsezi birliği, yürütüm bilinci, teftiş kararlılığı sağlamamızla mümkündür. Yeni devirde bunu behemehâl başaracağız."

Tarihin, kendilerine ortak ülkenin rastgele şeyi yerle ortak olsa üstelik uygarlık ve firez bilincine eş biricik ortak ocaktan milletin baştan dirilebileceğini vurgulayan Erdoğan, "Deprem bölgelerimizin baştan yapımı ve ihyasını planlarken maddesel telefi ile baş başa ruhlarımızda oluşturulan yaraların tedavisini şu demek oluyor ki içsel gücümüzü pekiştirme etmeye de ehemmiyet veriyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'de, 1999 depremi yaşandığında adam başı ulusal gelirin 2 bin 800 dolar olduğuna, demincek ise bu rakamın 10 bin doları aştığına ayraç fail Erdoğan, "Nereden nereye. Bu neyle oldu? İstikrar ve itimat içerisinde oldu. Kendimize inandık, azmettik. Peki bu kâfi mi? Hayır, bu da yetmez. Bizim bunu 15-20, buralara çıkarmamız gerekiyor ve bunu da inşallah önümüzdeki devirde çıkaracağız. Bunu balans ve emniyet ikliminden aldığımız güçle yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 20 yılda yüzyıllık eksiklerinin tamamlandığı bozulmamış ortak altyapıya, diyalekt ve toptan kurda berk aşırı avantaja eş ortak memleket bulunduğunu tamlayan Erdoğan, hakeza ortak Türkiye'nin, yalnızca depremin biçim açmış yer aldığı sıkıntıları çelimsiz müddette aşmakla kalmayacağını tabir etti.

Yaşanılan bu şişman felaketin, çıkarılan dersler ve geleceğe bulunan güvenin verdiği motivasyonla imdi şişman ortak atılımın vesilesi durumuna getirilebileceğine ayraç fail Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şehirlerimizi baştan kurarken, yalnızca beton ve çıpa yığınlarından oluşan yapılar yapmayacak, maziden atiye uzatacağımız köprülerle onlara esans verecek, atasözü katacak kimlikler de kazandıracağız. Bu geceleyin ezanı arkadaşlarımızla onu konuştum, herzaman amme binalarında lütfen şuna nazarıitibar edeceğiz, ne olursa olsun; birtakım hastanelerimizde bizim şu anda ne var? Sismik izolatörler var. Bunu, amme binalarımızda, bilhassa de hastanelerimizde, okullarımızda yaygınlaştırmamız lazım. Yaygınlaştıralım ki huzurlu bulalım. Bizlere bu toprakları el şekilde bırakan ecdadın ve yer sarsıntısı yıkıntıları altında hayatlarını kaybeden insanlarımızın emanetine fakat bu halde eş çıkabileceğimize inanıyorum. Biz, tarihin rastgele zamanında yer aldığı kabilinden bugün de ortak uygarlık tasavvuru, firez ve konuşma zevki bulunan ortak milletiz. ozan anca diyor, 'Bir vakitler tığ de millet, hem ne milletmişiz, gelmişiz dünyaya millet, ulusallık nelerdir öğretmişiz.' Biz, hakeza ortak milletiz. Bizi, kimesne anca sağda, solda, sokakta bulmadı. Küllerinden ayağa koruyucu ortak milletiz."

Erdoğan, Türkiye'nin sonuç 70 yılda siyasi, ekonomik, toplumsal şartların getirmiş yer aldığı ortak "fetret dönemi" yaşadığını söyleyerek, "Ama bu aralık devre bundan sonraları geride kaldı. Depremde yıkılanla baş başa topu topu şehirlerimizi yalnızca maddesel unsurları ve altyapısıyla değil, uygarlık ve firez değerleri ile de dünüyle bugünüyle yarınıyla ortak herzaman şekilde ayağa çıkarmak boynumuzun borcudur." niteleyerek konuştu.

"Yaşadıklarımızdan, acılarımızdan ders alacağız"

Türkiye'nin, zamanı ve kültürü fanus içerisine sıkıştırılamayacak denli varlıklı ortak coğrafyaya eş bulunduğunun altını çizen Erdoğan, "İşte Hatay, Antakya... Düşünün, ağız ağıza ora ortak kültürler coğrafyası. Müslüman var, Musevi var, öteki tarafta Hristiyan da var. Hepsi ortak arada, ibadethaneleri ortak arada. Bu zenginliği dünkü iskân yerlerimizde de yaşatacağız." dedi.

Erdoğan, depremin dokunca verdiği topu topu zamanı ve kültürel varlıklara hassasiyetle eş çıkacaklarını vurgulayarak, şahısların kimliğini biçimlendiren göz boncuğu maddesel ve içsel firez varlığını boşlama etmeyeceklerini söyledi.

Yeni iskân yerlerini, firez merkezleriyle, kütüphaneleriyle, müzeleriyle, camileriyle, topu topu donanımlarıyla, uygarlık tasavvurunu yaşamın rastgele dalında gerçekleştirebilecek halde kuracaklarını tamlayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Kentsel tahavvül projelerinin de bu esaslar dahilinde yürütülmesini sağlayacağız. Fay hatlarına, öz yataklarına, göçü bölgelerine kuruluş yapıldığı devre bundan sonraları bitmiştir. Bu mevzuda mesuliyeti hesabına getirmeyen kurumlardan matematik sormayı en ehemmiyetli vazifemiz şekilde onama ediyoruz. Milyonların yüreğine biberli düşürmektense, kimliğine bakmaksızın, sömürme ardında bulunan ortak hapaz muhterisin ve dikkatsizliği ile bu hale sebebiyet verenlerin canını yakmaktan katiyen kaçınmayacağız. Tarihi yinelenme ettirmemek düşüncesince yaşadıklarımızdan, kayıplarımızdan, acılarımızdan ders alacağız. Diğer taraftan şu hakikatı de unutmamamız gerekiyor, ülkemizin 6 Şubat'ta yaşamış yer aldığı depremler, 11 şehrimizde biçim açmış yer aldığı yadımlama yanında, insanca ve konuşu neticeleri ile öteki 70 vilayetimizde de tesiri mahsus umumi ortak afete dönüşmüştür. Türkiye'nin, 'asrın felaketi' şekilde tanımlanan bu afetlerin yaralarını sarması, aracısız ve vasıtalı etkilerini toparlaması düşüncesince çelimli ortak yönetime, çelimli ortak siyasal iradeye gereksinimi vardır. Yıkım sahası ve tesiri bakımından dünyada aynısı gibisi yepyeni hakeza ortak felaketin üstesinden gelmek, devletimizle baş başa vatandaşımızın bekasını garanti dibine almak, şehirlerimizi ve toplumumuzu afetlere alın mukavemetli bir hale getirmek, topu topu bunlar fakat siyasal balans ikliminin tahkimi ile mümkündür."

"Gördüğümüz, duyduğumuz rastgele şeyi hamiş ettik"

Tek gündemlerinin deprem, depremin yaralarını sarmak, Türkiye'yi ve şehirleri afetlere alıştırmak bulunduğunu tabir fail Erdoğan, "Seçim süreci, baş başa getirmiş yer aldığı kahir siyasal gerilimler ve gündemi uzun uzun ortak müddet kilitlemesi sayesinde icap istemez bu çabaları gölgeleme riski taşıyor. Halbuki Türkiye'nin ihtiyacı, yer sarsıntısı bölgesindeki yaraları saracak ve ülkenin topu topu kayıplarını çabucak telafi edecek ortak odaklanmadır." dedi.

"Bunun düşüncesince ruzname sapmasına biçim anahtar seçme periyodunun ortak an evvela geride bırakılması, ülkenin seçme gerilimi ve tartışmalarından çabucak çıkması şarttır." diyen Erdoğan, seçimlerin imdi evvela açıkladıkları 14 Mayıs tarihinde yapılmasının, bu olanağı vereceğini söyledi.

Seçim sürecindeki gündemlerinin gine deprem, depremin biçim açmış yer aldığı maddesel ve içsel kayıpların telafisi olacağını kaydeden Erdoğan, "Ülkemizin ortak bölümü yıkılmış, 10 milyon insanımız evinden, işinden, huzurundan olmuşken, siyasal çekişmelerle, polemiklerle, kavgalarla örülü ortak seçme kampanyası yapmayı içimize sindiremeyiz." niteleyerek konuştu.

Depremin ilk gününden itibaren katiyen siyasal tartışmalara girmediklerini dile getiren Erdoğan, laflarını şu halde sürdürdü:

"Söylenen rastgele şeyi, sergilenen rastgele tutumu hamiş ettiğimizi belirtmekle yetindik. Milletimizi, devletine alın kımıldatma edenleri de esassız ve iftiralarla emekleri tehlikeye atanları da amme görevlilerimiz ve yurttaşlarımız bölgede savaşım ederken şen koltuklarında ahkam kesenleri de insanımız dirilik derdindeyken, servet bölüşümü derdine düşenleri de elhasıl gördüğümüz, duyduğumuz rastgele şeyi hamiş ettik. Depremzedelerimizin yaralarını sarıp, yüzlerini güldürene denli bu notları tutmayı sürdüreceğiz. Ülkemiz bu felaketin izlerini silip, baştan alışılagelen gündemine döndükten sonraları ise her insana doğruluk etmiş yer aldığı yanıtı verecek, herkesi doğruluk etmiş yer aldığı muameleye yayımcı tutacağız. O güne denli milletimize ve bilhassa de depremzede yurttaşlarımıza bulunan hürmetimiz gereği başka ortak gündemle başka ortak tartışmayla çalışır olmayacağız."

"Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla süreci başlatıyoruz"

"Esasen Türkiye'nin hakeza ortak çağ kaybına, erke israfına, nazarıitibar dağınıklığına tahammülü yoktur. Bunun için, Türkiye düşüncesince yalnızca demincek diyoruz." diyen Erdoğan, laflarını şu halde sürdürdü:

"Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Osmaniye, Kilis, Adana, Şanlıurfa, Diyarbakır, Elazığ düşüncesince 'Hemen şimdi' diyoruz. Bunlarla baş başa ülkemizin öteki 70 vilayetinin rastgele biri düşüncesince 'Hemen şimdi' diyoruz. 10 Mart Cuma haset Anayasa'nın bizlere verdiği yetkiye isnaden alacağımız seçme kararının, devrisi güneş Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla süreci başlatıyoruz. Tabii bu kararın yayımlandığı 11 Mart bakımından seçme takvimi ile ait hususlar Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) izin sahasına girmektedir.

Bu süreçte başka ile taşınan, başka ildeki taşınmazlar ve konukevi kabilinden yerlerde konaklayan, çocuğunun kaydını başka ile alan, esenlik hasebiyle başka ile giden, müntehip kütüğünü yaşamış yer aldığı yere nakleden, velhasıl ne nedenle olursa olsun, 6 Şubat felaketinden sonraları ikametgahını yahut müntehip kaydını muhavvil depremzedelerimizin kendilerine sağlanan doğruluk ve imkanlardan yoksun kalmamalarını sağlayacak ortak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini de yayımlıyoruz. Depremle ait çalışmalarımızın ve seçme sürecinin, ülkemize ve milletimize hayır olmasını diliyorum."

Milletin ve topu topu İslam aleminin Ramazan-ı Şerif'in müjdecisi Berat Kandili'ni kutlama fail Erdoğan, bu gecenin, herzaman afetlerden kurtuluşun vesilesi olmasını diledi.

Erdoğan, bu hümayun gecenin Türkiye'ye, millete ve topu topu insanlığa hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

ABD, Türkiye-Mısır ilişkilerinin iyileşmesini isteklendirme ediyor

2023-02-28 03:05 - Dünya

Voleybol bu mevsimlik "Hatay'sız" başlıyor

2023-03-02 10:05 - Spor

Kahramanmaraş'ta yıkılan toptancılar sitesi Mehmetçiğin kurduğu çadırlarda görev verecek

2023-03-06 14:06 - Ekonomi

TÜBİTAK'tan deprem bölgesindeki KOBİ'lere hususi "TEKNOÇABA" çağrısı

2023-03-05 14:06 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne fevk dozaj ziyaret

2023-03-04 00:06 - Teknoloji

ESK depremzede yetiştiricilerden hususi fiyatla kestirmece 3 bin hayvan alımı yaptı

2023-03-01 17:05 - Ekonomi

TARSİM, deprem sahasında 11 milyon TL hasar ödemesi yaptı

2023-03-03 17:06 - Ekonomi

Lobjanidze: Depremden evvel topu topu takıma sonuç mutluğu Atsu yaşattı

2023-03-02 19:05 - Spor

Fenerbahçe'nin deplasmandaki yenilmezlik serisi 5 maça çıktı

2023-03-04 22:06 - Spor

Villaya 20 günde 3 milyon 500 bin lira zam yaptılar

2023-03-02 11:05 - Ekonomi

İlgili Haberler

Herkes intihar etti sanıyordu lakin hayret esas çıktı! Meğer kocası...

13:05 - Gündem

Adana'da depremde hasar gören 14 eğik apartmanın yıkımına başlandı

12:06 - Gündem

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e derece görev vermeyecek

12:05 - Gündem

İstanbul'da sonuç 7 ayda 110 titrem gümrüksüz sigara, alkol ve tütün ele geçirildi

11:06 - Gündem

Erdoğan çağ de BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile görüşecek

10:06 - Gündem

Günün Manşetleri

Adana'da depremden etkilenen etibba bina kooperatifi kurdu

13:06 - Sağlık

Herkes intihar etti sanıyordu lakin hayret esas çıktı! Meğer kocası...

13:05 - Gündem

Adana'da depremde hasar gören 14 eğik apartmanın yıkımına başlandı

12:06 - Gündem

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e derece görev vermeyecek

12:05 - Gündem

İstanbul'da sonuç 7 ayda 110 titrem gümrüksüz sigara, alkol ve tütün ele geçirildi

11:06 - Gündem