Casus yazılım Predator, Yunanistan'dan İsrail'e uzanan ziyasız birlikte geçmişe sahip

Yunanistan'da aykırı politikacı ve müşterek gazetecinin telefonlarının dinlendiğinin ortaya çıkmasıyla yarık sağlayan skandal, dikkatleri dinleme düşüncesince beğenilen "Predator" isminde casus yazılıma çekti.

Teknoloji - 2 yıl önce

Cenevre

Avrupa Parlamentosu (AP) ve Toronto Üniversitesine ilişikli genel ağ güvenliği araştırı merkezi The Citizen Lab'in hazırladığı raporda, Predator'un ki kabilinden geliştirildiği ve ne devletlerde ne amaçla kullanıldığı incelendi.

Citizen Lab'in Aralık 2021'de yayımladığı tutanağa uyarınca Predator, Kuzey Makedonya'da kurulan ve İsrail'de de ortaklık varlığı mevcut Cytrox şirketi kabilinden geliştirildi. Predator hâlâ sonraları Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) çalışkanlık yayınlayan WiSpear firmasınca satın alındı.

Özel görüşmeleri gayrikanuni dinlediği düşüncesince GKRY yetkilileri kabilinden servet cezasına çarptırılan ve hâlâ sonraları adı Passitora Ltd kendisine mütebeddil firma, merkezi GKRY kendisine bildik lakin hâlâ sonraları Yunanistan üstünden çalışkanlık gösterdiği muhtemelen Intellexa grubunun müşterek parçası kendisine çalışıyor.

İsrailli casus yazılım manken alınarak geliştirildi

Araştırmada Predator'un, İsrailli yazılım şirketi NSO kabilinden geliştirilen ve şimdiye denli 45 ülkede kullanıldığı belirlenen Pegasus adlı casus yazılımı kip alarak tasarlandığı belirtiliyor.

Birçok casus yazılımı derece Predator, kurnaz telefonlara elmek yahut çelimsiz ileti üstünden yollanan bağlantıların tıklanmasıyla cihaza sızıyor.

Bağlantıyı tıklayan kişi, genel ağ üstünden sezdirmeden ayrı müşterek linke yönlendirilerek Predator'u bihaber telefonuna yüklüyor. Cihazda yüklenmiş bâtın Predator üstünden telefonun murakıp kayıtları karışma nice bilgisine erişilebiliyor.

Yunan aykırı liderin telefonuna ulaşım teşebbüsü

Predator önce olarak, Yunanistan'da göçmenlere müteveccih biçimsiz muameleleri strateji fail gazeteci Stavros Malichudis'in Kasım 2021'de telefonunun takibe alındığını açıklamasıyla gündeme geldi.

Daha sonraları ülkedeki ihtilaf partisi PASOK'un önderi ve Avrupa Parlamentosu mebus Nikos Andrulakis'in, bu sene haziran ayında telefonunun gayrikanuni dinlenmeye çalışıldığına ilişikli zeval duyurusunda bulunması Yunan halkının tepkisini çekti.

Andrulakis, 28 Haziran'da Avrupa Parlamentosunun hususi hizmetinden faydalanarak telefonunun casus yazılımla seyredilip izlenmediğini murakıp ettirdi.

Telefonda meydana getirilen önce incelemede, Predator adlı casus yazılımla münasebetli kuşkulu müşterek bağlanak belirleme edildi. Daha sonraları meydana getirilen detaylı tetkikte ise Andrulakis'in, 21 Eylül 2021'de telefon sahibini casus yazılım programına yönlendiren bağlantının bulunmuş olduğu müşterek ileti almış olduğu lakin Andrulakis'in bu adrese tıklamadığı görüldü.

Muhalif gazetecinin telefonu 10 hafta süresince gaye alındı

Nisan ayında gazeteci Thanasis Kukakis'in cep telefonunda da casus yazılım belirleme edildiği, Kukakis'in telefonunun 12 Temmuz 2021'den itibaren 10 hafta süresince gaye alındığı ortaya çıktı.

Söz konusu strateji ve dinlemelerin Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) kabilinden yapıldığının ortaya çıkması üstüne EYP Başkanı Panagiotis Kontoleon istifa ederken, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, mevzudan haberi olmadığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ise vakaya ilişikli şümullü sormaca çağrısında bulundu.

Mısırlı aykırı önder de Predator ile takibe alındı

Mısır'daki aykırı Devrimin Yarını Partisi önderi Eymen Nur ve adını açıklamayan aykırı müşterek gazetecinin telefonuna erişildiğinin belirleme edilmesi, Predator'un Yunanistan haricinde da kullanıldığının ortaya çıkmasını sağladı.

Citizen Lab'in icra ettiği incelemenin sonucunda, Nur ve Mısırlı gazetecinin telefonlarına, Haziran 2021'de casus yazılımla erişildiği belirlendi.

Hedefe tahsil edilen dü iPhone bellik telefonun, mesajlaşma uygulaması WhatsApp üstünden yollanan müşterek musavver linke tıklanmasıyla, sezdirmeden Predator yüklenerek takibe alındığı kaydedildi.

Predator 6 ülkede hâlâ kullanılıyor

Predator'un bu dü ülkenin haricinde Ermenistan, Endonezya, Madagaskar, Umman, Suudi Arabistan ve Sırbistan'da da kullanıldığı belirleme edildi.

Bu devletlerde Cytrox firmasının kurduğu genel ağ siteleri üstünden kullanıcılara oltalama yapıldığına ilişikli bulgular ortaya çıktı.

Apple, Instagram, Twitter ve WhatsApp derece şöhretli kuruluşların siteleriymiş derece görünen adresler üstünden Predator yazılımına sezdirmeden manipülasyon yapıldığı anlaşıldı.

Predator'un taşımış olduğu siber asayiş riskine dirlik önce tedbiri Amerikan toplumsal iletişim araçları şirketi Meta alırken, şimdiye denli şirkete ilişikli Facebook ve Instagram sitelerinde Cytrox irtibatlı 300'ün üstünde aritmetik belirleme edilerek silindi.

Yunanistan haricinde Predator'un kullanıldığı ortaya çıkarılan öbür ülkelerden ise bugüne denli mevzuyla ilgilendiren izah yapılmadı.

Haftanın Öne Çıkanları

Rıza Çalımbay: 'Taraftara çok ihtiyacımız var'

2022-08-09 17:03 - Sağlık

Meteoroloji zaman vererek solgun kodla Tekirdağ'ı uyardı!

2022-08-10 06:02 - Gündem

Antalya'da çıkan orman yangını havadan ve karadan müdahaleyle söndürüldü

2022-08-09 23:03 - Gündem

Casus yazılım Predator, Yunanistan'dan İsrail'e uzanan ziyasız birlikte geçmişe sahip

2022-08-10 14:04 - Teknoloji

Bakan Karaismailoğlu'ndan 6'lı masa tepkisi! O masalarda milletin problemi yok

2022-08-10 05:02 - Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde araştırmalarda bulundu

2022-08-09 21:03 - Gündem

Pandemi döneminde işsiz kalan adamdan başarı dolu girişimcilik hikayesi

2022-08-09 17:04 - Gündem

CHP önderi Kılıçdaroğlu'ndan 'korsan miting' esprisi

2022-08-09 22:04 - Politika

Casper’ın yeni telefonu VIA E30 Plus satışa çıktı

2022-08-10 13:07 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5. İslami Dayanışma Oyunları'nda düet görüşmelerde bulundu

2022-08-10 02:03 - Gündem

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da ortaklık içi belgeleri inceleyecek

12:05 - Teknoloji

TÜBİTAK'tan deprem bölgesindeki KOBİ'lere hususi "TEKNOÇABA" çağrısı

14:06 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne fevk dozaj ziyaret

00:06 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sahasının 37'sinde ABD'nin uğrunda toprak alıyor

15:05 - Teknoloji

T3 Vakfı düzen ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:08 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Adana'da depremden etkilenen etibba bina kooperatifi kurdu

13:06 - Sağlık

Herkes intihar etti sanıyordu lakin hayret esas çıktı! Meğer kocası...

13:05 - Gündem

Adana'da depremde hasar gören 14 eğik apartmanın yıkımına başlandı

12:06 - Gündem

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e derece görev vermeyecek

12:05 - Gündem

İstanbul'da sonuç 7 ayda 110 titrem gümrüksüz sigara, alkol ve tütün ele geçirildi

11:06 - Gündem