Bakan Soylu: 'Mahallelerde ikamet edebilecek yabancı oranı yüzde 20'ye düşürüldü'

İçişleri Bakanı Soylu, 1 Temmuz bakımından mahallelerde ikamet edebilecek yabancı oranının yüzde 25'ten yüzde 20'ye düşürüleceğini ve bin 200 mahallenin ikamete kapatılacağını bildirdi. Soylu başkaca Ramazan Bayramı kabil Kurban Bayramı'nda da Suriyeliler düşüncesince ne

Gündem - 2 yıl önce

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Göç İdaresi Başkanlığı'nda planlı ‘Göç Bilgilendirme Toplantısı'na katıldı. Türkiye'nin muhacir kaçakçılığıyla verdiği mücadeleden ve tahsil edilen tedbirler ile tensikat üzerine bilgiler verici Bakan Soylu, “Göçte aldığımız, yılbaşı itibarıyla bağlanmış müşterek yağız dizisi var. Bunları yapmalıyız. Bunları yapabilirsek müşterek hamle atabiliriz ve bu mevzuda lazım tedbirleri almamız icap eder dediğimiz müşterek değişmeyen dizisi mevcut ve bu yağız dizisinde ne bir vaziyete geldik, ne kararlar aldık ve meyve şekilde gümrüksüz göçle bağlanmış ne noktayız ve nite müşterek hazırlık manzumesi ortaya koyduk bunları söyleyeceğiz” dedi.

“Türkiye, 2011 yılı kökeninden itibaren müşterek huruç politikası belirledi”

Türkiye'nin 10 yılı aşkındır müşterek huruç politikası bulunduğunu kail Bakan Soylu, “21. yüzyılda Suriye kaynaklı kitlesel müşterek huruç yegâne müşterek vakayla başladı ve endamsız sürede büyüdü. Türkiye, dört başı mamur bunlara müteveccih 2011 yılı kökeninden itibaren müşterek huruç politikası belirledi ve hem hudut dışında, hem hudut arasında kamplar oluşturdu. Gelen herhangi müşterek bireyin etiket bilgilerini aldı. Aynı sürede dört başı mamur bunları yaparken, gelenlerle bağlanmış esenlik tedbirlerini ortaya koydu. Herkesi kayda aldı ve her insanın besin ve insanca ihtiyacını lüzum o gündüz devletin kaynaklarıyla, lüzum STK'ların kaynaklarıyla, gerekse arsıulusal yardımlarla bunu sağlayabilme dolayısıyla gitti” değerlendirmesinde bulundu.

“Kaçak toprak kayması engel olmak düşüncesince müşterek savaşım ortaya koyduk”

Türkiye'nin gümrüksüz göçle mücadelesindeki stratejilerinden bahseden Bakan Soylu, “Türkiye'de bazıları sonsuz ‘Suriyeli şu denli yurttaş oldu, bu denli yurttaş oldu, Türkiye kaplama ediliyor' sanarak yorum yapıyor. Türkiye'nin ‘Uyum Strateji Belgesi' ve müşterek ‘Ulusal Eylem Planı' var. Türkiye'nin müşterek ‘Göç Strateji Belgesi' var, Türkiye'nin ‘Düzensiz Göç Strateji Belgesi ve Ulusal Eylem Planı' var. Göç Strateji Belgesi esasen rötuşlu ettik. En nihayetinde Göç Strateji Belgesini esasen müşterek biçimde ortaya koymuş olduk. Kaçak göçle asliye müşterek stratejimiz var. Birincisi; gümrüksüz göçün kaynağında durdurulması. Birinci asliye felsefemiz akım etmesini benzer olduğunca engellemek. İkincisi; sansasyonel hudut tedbirleri almak. Sınır duvarlarımızı hazırlamaya çalıştık, asayiş metodları hazırlamaya çalıştık, optikçi kuleler yaptık, insanoğlu kaynakları getirdik. Ardından dört başı mamur bunları yaparken, lüzum Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma, Polis, Sahil Güvenlikle ortaya attığımız adımlarla gümrüksüz toprak kayması engel olmak düşüncesince müşterek savaşım ortaya koyduk. Ülke arasında devim bilimi soruşturma yaptık. Sağlıklı ve hızlı müteharrik müşterek hudut dışı mekanizması yaptık, milyonlarca insanoğlu yakalandı diyelim. Bunları arka göndermezsen nerede tutacaksın?” dedi.

“Biz sınırlarda yaklaşık, 2 milyon 626 bin 170 bireyin Türkiye'ye girmesini, mübaşeret etmiş olduğu anda engelledik”

Göçün asliye anne başlıkları olduğuna yer veren Bakan Soylu, “Göçün namına ilgilendiren arsıulusal kuralları var. Bir de kendimize ilgilendiren oluşturduğumuz mevzuat var. Bu mevzuatla arsıulusal kuralların müşterek biriyle çelişmeyeceği, arsıulusal kurallara uyarınca akım geçirmek vaziyette kaldığınız anne başlıklar var. Kaçak göçün mücadelesindeki dört nüsha asliye stratejimiz var. Sağlıklı ve hızlı müteharrik müşterek arka sevk mekanizması kuramazsanız, gümrüksüz göçle mücadelenizin en ehemmiyetli ayaklarından birisinde aksarsınız. Biz sınırlarda yaklaşık, 2 milyon 626 bin 170 bireyin Türkiye'ye girmesini, mübaşeret etmiş olduğu anda engelledik. 1 milyon 469 bin 149 göçmeni de meyve 6 yılda gayrimenkul boyunca yakalamışız. Bunun 222 bini mükerrer, 1 milyon 246 bin kişiyi Türkiye arasında yakalamışız. Bunun 334 bin 696'sını arka göndermişiz. Toplam 27 bin 44 kişiyi de terke çağırma yazar göndermişiz. 361 bin 740 kişiyi bugüne denli göndermişiz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, dünyada aynısı benzer görülmeyen göçle müşterek savaşım ortaya koyuyor”

Türkiye'nin dünyada aynısı benzer yepyeni müşterek huruç savaşı verdiğini vurgulayan Bakan Soylu, “Türkiye, dünyada aynısı benzer görülmeyen göçle müşterek savaşım ortaya koyuyor ve toprak kayması kumanda etmek boyunca dört başı mamur kurumlarıyla eşgüdüm arasında müşterek siyaset sergiliyor. Türkiye adamlık vazgeçmiyor, gümrüksüz göçle savaşım ediyor. Suriye iç savaşından ve başka noktalardan meydana gelen ve namına huruç akımı şekilde gelenlerle bağlanmış de politikalarını, belirlediği kadran arasında bire müşterek biçimde bitmeme ettiriyor. Avrupa, toprak kayması çabucak Türkiye ve Yunanistan arasındaki müşterek hudut meselesi şekilde görüyor. Göçü; Afganistan ile İran, Pakistan ile İran, Türkiye ile Suriye, Türkiye ile İran arasındaki müşterek hudut meselesi şekilde görüyor” halinde konuştu.

“Frontex'i arsıulusal bölgede yakınma fail biziz”

Yunanistan'ın göçmelere uyguladığı zulme dünyanın kelimesiz kaldığını kail Bakan Soylu, “Frontex meselesini geçmiş gündeme getiren biziz. Frontex'i arsıulusal bölgede yakınma fail biziz. Bunu dillendiren, dört başı mamur arsıulusal toplantılarda dile getiren biziz. Yunanistan'ı yaptıklarını videolarla bu arada umum evren kamuoyuna özetleyen ve onlara adamlık dışı davranışları dair gözlerini açmaya devim bilimi da biziz. Avrupa öz vergileriyle bağış verdi. Cinayet işletti Forentex'e, azap yaptı. Bunu öz gündeme getiremedi. Bunu kılıç gündeme getirdik. Bunu Yunanistan işle bu arada eş yaptı. O cinayetin müşterek edim sorumlusudurlar” dedi.

“Türkiye derinliğine senelerden bu yana alarm halindedir ve şu anda bu alarmımızın en faziletli noktasındayız”

Alınan tedbirler yardımıyla 8 milyon göçmenin yurda girişinin durdurulduğunu anlatım fail Bakan Soylu, “Eğer kılıç hudut duvarlarını doğuda yapmasaydık, toprak kayması kaynağında durdurmasaydık çabucak sınırlarımızda biriken mecmu 8 milyon insanoğlu hâlâ Türkiye'ye gelecekti. Bin 316 kilometre asayiş dubarı yapacağımız düzlük var. Bunun 837 kilometresi Suriye sınırına yapıldı. 940 kilometre aydınlatma, 303 kilometre alıcı ve dedektör var. Bunların hepsini kendimiz gerçekleştirdik. Yaklaşık 341 nüsha de elektrokardiyografi optikçi cihannüma yapıldı. 284 nüsha termal kameranın 160 tanesi tamamlamış oldu ve arka kalanı da yapılıp bitirilmek üzere. Kaçak huruç dair Türkiye derinliğine senelerden bu yana alarm halindedir ve şu anda bu alarmımızın en faziletli noktasındayız” değerlendirmesinde bulundu.

“Birçok ülkeyle arka onama anlaşmalarımız var

Çeşitli ülkelerle arka onama anlaşmalarının bulunduğunu tamlayan Bakan Soylu, “Sınır dışı ika prosedürü ciddi müşterek prosedürdür. Yakalayacaksınız, arka sevk merkezine getireceksiniz, kişini kimliğini belirleme edeceksiniz, bağlanmış büyükelçiliğinde arka sevk kağıdı alacaksınız, uçağa tutacaksınız. Karşı yan bunu onama edecek ve siz bunu göndereceksiniz. Bunların bütünü müşterek operasyon. Türkiye bu operasyonu kalburüstü müşterek biçimde gerçekleştirmektedir. Sadece bu değil, nice ülkeyle arka onama anlaşmalarımız var. 15 iklim ve AB'nin baştan sona bağlanmış müşterek arka onama mutabık olmamız lakırtı konusu. Bu 15 iklim sayısını hâlâ aşkın AB ülkesi haricinde artırmaya çalışıyoruz ve 17 ülkeye hâlâ öneri etmiş durumdayız. Sadece içeride sınırlarda müşterek soruşturma yapmıyoruz. Van'dan başlayıp Erzurum, Şanlıurfa, Adana, Kayseri, Samsun, Ankara, Antalya, İstanbul, Bursa, İzmir, Edirne, doğrusu göçmenlerin rotasına uyarınca bu illeri becerikli vilayetler yaptık. Bu illerin valilerini becerikli ve eş güdümcü ilbay yaptık. Bu valiler burada tedbirler alarak birbirleri ile koordineli şekilde muhacir kaçakçılığını engelleyip, buna ilgilendiren rotaları müşterek birleri ile belirleyip yakaladıkları göçmenleri de arka sevk merkezlerine getiriyorlar” ifadelerine arazi verdi.

“Elimizde mecmu 25 bin arka gönderilecek insanoğlu var”

Geri gönderilmesi planlanan 25 bin gümrüksüz muhacir bulunduğunu kail Bakan Soylu, “Şu anda elimizde mecmu 25 bin arka gönderilecek insanoğlu var. Hepsi arka sevk merkezlerinde. Bu sene mecmu yakalanan gümrüksüz muhacir sayısı 110 bin. Geçen hafta 10 bin erkek yakalandı. 2019'un tamamında 454 bin gümrüksüz muhacir yakaladık ve bunun yüzde 30'unu da arka gönderdik. Bu savaşım çabucak bugünün savaşı değil. Bir politikamız da herhangi müşterek ay Türkiye'de ‘Kaçak Göçle Mücadele Operasyonu' yapılıyor. Aldığımız karalar var. Dün itibarıyla faaliyete geçti. Yılbaşında müşterek değişmeyen aldık. Türkiye'ye kapıda ara sınav şekilde gelen, büyükelçilere de ara sınav şekilde verilen; 30-60-90 günce ve ara sınav serbestisi bulunan devletler var. Buradan gelenler var. Bir bölümü arka dönüyor. Bir bölümü da Türkiye'de kalıyor ve vizesini ihlal ediyor. Vize serbestisiyle gelip; Fas'tan Kırgızistan'a, İran'dan Özbekistan'a denli nice ülkeden, gene vizeyle ülkemize mevrut Somali'den Kongo'ya, Irak'tan Filistin'e, Cezayir'e denli bulunan devletlerin mecmu ara sınav serbestisi ihlali yakaladığımız gümrüksüz göçmenler arasında yüzde 28 seviyesinde” sanarak konuştu.

“Yerli ve ulusal pus izi kıraat sistemimiz çalışıyor”

Vize süresi dolduğu biçimde ülkeyi vazgeçme etmeyenlere müteveccih tahsil edilen önlemler kapsamında mütekellim Bakan Soylu, “Bunu sene böylece değerlendirdik. Dışişleri Bakanlığımızla oturduk, kolektif bu mevzuyu değerlendiren müşterek alt kurul kurduk. Yaklaşık 78 ülkeden büyükelçilerimize yerel ve ulusal pus izi programımızı gönderdik. Aynı sürede pus izi onama ika makinalarını da gönderdik. Orada ara sınav yerlerin topu ara sınav alırken pus izlerini veriyor. Onunla bu arada entegrasyonu manşet kuvvetlerimizle beraberce hudut intikal kapılarımıza kurduk. Oradan ara sınav alırken de müşterek taahhütname imzalatıyoruz. ‘Ben vizem boyunca arka kalacağım, huysuz hâlde ara sınav ihlali yaparsam arka gönderilmeyi onama ediyorum' sanarak ara sınav taahhütnamesi imzalattık. Pasaportu yırtsa da pus izini aldığımız düşüncesince kılıç onun ki bulunduğunu anlayıp, ülkesini söylemese de onun ülkesini belirleyip sevk kapasitesine de bundan sonra sahibiz. Kameralarla beraberce fotoğrafı çekiliyor ve eşleştirilmesi yapılıyor. Şu anda yerel ve ulusal pus izi kıraat sistemimiz çalışıyor. Dünyada bunu üreten 7 ülkeden birisiyiz” dedi.

Taksilerde gümrüksüz muhacir taşımacılığının önüne geçilmesi düşüncesince de tensikat yapıldığını aktaran Bakan Soylu, şunları dedi:

“Biz, ‘Bu ülkede kalman düşüncesince ikametin mevcut mı?' sorusunu memur bir vaziyete getirdik. Bu zorun otobüslerde, şişko taşımalarda var. Toplu taşımada bunu yapamayınca tırlara, kamyonlara, taksilere bunu kaydırdılar. Bunun boyunca taksilere bu yükümlülüğü getirdik. Eğer bunu yapmazsa anayasa diyor ki; ‘sen ya muhacir veya insanoğlu kaçakçısısın' namına adli ve yönetsel müşterek izleme uygulanacak. Bunu körlemeden yapanlara da siz ‘Şu hallere adapte olmak zorundasınız' diyoruz. Tır ve kamyon parklarına da alıcı koyuyoruz ki bu iş yargıyla karşılaştığında bahaneye sığınılmasın.”

Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Soylu: 'Mahallelerde ikamet edebilecek yabancı oranı yüzde 20'ye düşürüldü'

2022-06-11 16:03 - Gündem

Kemal Kılıçdaroğlu ile Meral Akşener ortada pazarlık! İYİ Parti o pazarlığı yayma etti

2022-06-08 08:03 - Politika

Koronadan sonradan önceki Türk hac kafilesi Medine'ye ulaştı

2022-06-08 00:04 - Gündem

Meteoroloji'den birçok il düşüncesince sağanak yağış uyarısı (8 Haziran Çarşamba Hava Durumu)

2022-06-08 10:02 - Gündem

Balıkesir'de minibüs ile kamyon çarpıştı, 7 ad öldü, 11 ad yaralandı

2022-06-11 15:03 - Gündem

Şehit Mustafa Cambaz Fotoğraf Yarışması’nın ödülleri sahiplerini buldu

2022-06-11 14:01 - Gündem

PKK/KCK'nın 'ateşin çocukları' oluşumuna müteveccih operasyonda 26 gözaltı

2022-06-11 14:03 - Gündem

Dışişleri Bakanlığından AP 2021 Türkiye Raporuna ilişkin açıklama

2022-06-08 03:02 - Politika

Sınıfta öğretmen, sahnede tiyatrocular

2022-06-11 13:01 - Yaşam

Karadeniz, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da gök gürültülü sağanak bekleniyor

2022-06-08 01:02 - Gündem

İlgili Haberler

Herkes intihar etti sanıyordu lakin hayret esas çıktı! Meğer kocası...

13:05 - Gündem

Adana'da depremde hasar gören 14 eğik apartmanın yıkımına başlandı

12:06 - Gündem

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e derece görev vermeyecek

12:05 - Gündem

İstanbul'da sonuç 7 ayda 110 titrem gümrüksüz sigara, alkol ve tütün ele geçirildi

11:06 - Gündem

Erdoğan çağ de BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile görüşecek

10:06 - Gündem

Günün Manşetleri

Adana'da depremden etkilenen etibba bina kooperatifi kurdu

13:06 - Sağlık

Herkes intihar etti sanıyordu lakin hayret esas çıktı! Meğer kocası...

13:05 - Gündem

Adana'da depremde hasar gören 14 eğik apartmanın yıkımına başlandı

12:06 - Gündem

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e derece görev vermeyecek

12:05 - Gündem

İstanbul'da sonuç 7 ayda 110 titrem gümrüksüz sigara, alkol ve tütün ele geçirildi

11:06 - Gündem