Dünya

Türkiye'nin eğittiği Lübnanlı kontrol istirdat kadrosu 3 kişiyi enkazdan esen çıkardı

Türkiye kabilinden Mayıs 2022'de yetişek maruz Lübnanlı kontrol istirdat ekibi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde, 3 kişiyi enkazdan esen çıkarmayı başardı.

Türkiye'nin eğittiği Lübnanlı kontrol istirdat kadrosu 3 kişiyi enkazdan esen çıkardı
23-02-2023 13:08
sayda

Lübnan'ın güneyindeki Sayda kentinde mevcut İslami Tabipler Derneği bünyesindeki "Acil Arama Kurtarma" kadrosuna mensup 36 kişiye, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) yardımı ile İHH İnsani Yardım Vakfı çeşidinden güzeşte yıl eğitimler verildi.

Eğitimi başarıyla mütemmim kursiyerlere, TİKA ve İHH çeşidinden kontrol istirdat düşüncesince muktezi tamamı ekipmanlar da armağan edildi.

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Pazarcık ilçeleri bulunan depremlerin arkası sıra Lübnanlı bu gönüllüler, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliğinin koordinasyonuyla Beyrut'tan akıntı ederek Elbistan'a 24 saatte ulaşıp çökme çalışmalarına katıldı.

AA muhabirine mütekellim Acil Arama Kurtarma kadrosu üyesi Muhammed Hacran, "TİKA, depremin meydana geldiği önceki andan itibaren Türkiye'deki kardeşlerimize iane etmemiz düşüncesince bizleri bilgilendirdi. Kısa müşterek müddet içinde 10 yabanlık kontrol istirdat kadrosunu hazırladık. 24 saatte de depremin merkezi üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine vardık." dedi.

Türk Hava Yollarının (THY) Lübnan'a gönderilmiş olduğu uçakla Beyrut Havalimanı'ndan Adana'ya gittiklerini tamlayan Hacran, şu şekilde bitmeme etti:

"Beyrut'tan Adana'ya çelimsiz müddette vardık. Deprem alanına varır varmaz AFAD'ın koordinasyonunda çalışmalarımıza başladık. AFAD çeşidinden nağme mevrut binalara yönlendirildik.

Mesela müşterek binaya varmadan ilkin müşterek kadının sesinin duyulduğu bilgisi bizlere geldi. Yola çıktık ve oraya vardığımızda yapının altında 16 bireyin bulunduğunu söylediler. Sabah vakit 10.00'da kontrol kurtarmaya başladık ve akşam 04.30'a denli kazmaya bitmeme ettik."

"3 kişiyi çökme altından sağlıklı çıkardık"

TİKA ve İHH'nın Lübnan'daki muhtemel müşterek afet, patlama yahut depreme dirlik menfaatlerini eğittiğini hatırlatan kontrol istirdat kadrosunun müşterek öteki üyesi Bilal Ebu Zeyd de Türkiye'den yetişek aldıklarını ve önceki yardımına koştukları ülkenin de gene Türkiye bulunduğunu tabir etti.

Elbistan'da 6 devir süresince kontrol istirdat çalışmalarına katıldıklarını, iklim sıcaklığının gece olduğunda -16 dereceye denli düştüğünü aktaran Ebu Zeyd, şunları kaydetti:

"Enkaz altındakilere ulaşana denli çalışmalarımızı yürüttük. Artık çalışacak takatimiz kalmamıştı. Ardından tamamı gelişmelerden AFAD'ı haberli ettik. Yardıma bu posta İspanya'dan müşterek kol geldi. 3 kişiyi çökme altından sağlıklı çıkardık. Bu enkazdaki en ehemmiyetli görevimiz, yaşayanlara rastgele müşterek dokunca vermeden onlara ulaşabilecek müşterek aralık açmaktı."

"Bu felaketten tığ de dersler aldık"

Elbistan'a revan 10 yabanlık ekipte arazi düzlük Samir Mustafa Husna, "Deprem bölgesindeki çalışmalara katılmamızdan dolayı tığ de önceki kat asıl müşterek çalışkanlık içine girdik. Bu felaketten tığ de dersler aldık. Ülkemizde Allah göstermesin hakeza müşterek gidişat olursa nite akıntı edeceğimizi nite tedbirler alabileceğimizi biliyoruz." diyerek konuştu.

Husna, Lübnan'ın da Doğu Akdeniz Fay Hattı üstünde bulunduğunu hatırlatarak "Ülkemizin sarsıntı sıfır müşterek bölgesi yok. Her devir denizde ve kıyılarda 3 yahut 4 büyüklüğünde sarsıntı oluyor. İnsanların eğitilmesi düşüncesince şimdiden kurslar açmaya başladık. Birçok STK, ekol ve kurum, kontrol istirdat dair bizlerden iane bekliyor." ifadelerin kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER