Sağlık

Sperm dondurma işlemi: Erkeklerde üreme fonksiyonlarının korunmasında önemli seçenek sunuyor

Sperm dondurma işleminin, meni hücrelerini yitirme riski haiz beylerde üreme fonksiyonlarının korunmasında sonuç etap önemli müşterek formül bulunduğu bildirildi.

Sperm dondurma işlemi: Erkeklerde üreme fonksiyonlarının korunmasında önemli seçenek sunuyor
09-11-2022 10:08

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi, Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevahir Özer, kimyasal otama ve ışın tedavisi kabil dokunmabana tedavisinde beğenilen yöntemlerin sperma hücrelerinin üretiminde kalımlı hasara bozukluk olabileceğini belirterek, "Tıp bilimindeki ilerlemeler; dokunmabana tedavisinde de değme sabık gündüz beniz güldüren gelişimleri baş başa getirmiştir. Genç eş hastaların ölüm kalım payı kısaca yüzdelik 80 civarındadır. Bazı kanserlerde ise bu kantite yüzdelik 95'e çıkabilmektedir. Bununla beraberce maruz tedaviler yaşamda küsurat hastaların kısaca dörtte birinde üreme fonksiyonlarında kalımlı bozulmaya bozukluk olmakta ve bu gidiş fukaralık ile sonuçlanmaktadır. Bu sebeple başta gailesiz yaşta yahut bebek sahibi olma hevesi bulunan erkeklerde; üreme fonksiyonlarının korunması için, sperma dondurma işlemi aşırı önemli ortak seçenek alegori karşımıza çıkmaktadır” dedi.

"Sperm dondurma işlemi ile bebek sahibi olma şansı bitmeme edebilir"
Kanserle uğraş fail beylerde üreme fonksiyonlarında arıza riskinin önemli ortak ide deposu olduğuna ilgi çekici Doç. Dr. Cevahir Özer, şu halde bitmeme etti:

"Kanser hastalarında üreme fonksiyonlarının korunması nazik ortak ciddiyete sahiptir. Günlük uygulamada ise bunu bildirmek değme devir emeksiz değildir. Çünkü dünkü dokunmabana teşhisi düzlük ortak parasız ve hekimi ilk önce hastalığın tedavisine odaklanmaktadır. Ayrıca sperma dondurma işleminin tedavide gecikmeye bozukluk olabildiği ve aşırı değerli ortak işlem olduğuna müteallik hata ortak idrak mevcuttur. Bu sebeple sperma dondurma ve hıfız işlemi, emeksiz ulaşılabilen ve emeksiz uygulanabilen ortak formül bulunmasına karşın can alıcı kurda kullanılamamaktadır. Oysa ki bu hastaların otama önceleri dondurulan sperma hücreleri ile bebek sahibi olma şansları bitmeme etmektedir."

"Kanser tedavisinde gecikmeye bozukluk olmaksızın haydi haydi uygulanabilir"
Doç. Dr. Cevahir Özer, sperma dondurma işleminin; kadınlardaki husye dondurma işleminden değişik olarak, çare kullanması ve tıbbi adım gerektirmeden yapılabildiğine ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Hastalarımızdan tahsil edilen dikel örneği içindeki spermler, koruyan eriyik içeren kaplara konarak likit nitrojen tanklarında saklanmaktadırlar. Uygun koşullarda gizlenen spermlerin sınırsız alegori yaşamda kalabileceği varsayılmaktadır. Dondurulduktan sonraları 20 sene gizli spermlerin fark canlılığını koruduğu ve bu spermlerle kalburüstü gebelikler elde edilmiş bulunduğu bildirilmiştir."

"Kanser tedavisi dışındaki kimi hususi hallerde da uygulanabiliyor"
Sperm dondurma işleminin dokunmabana hastalarının dışındaki kimi hususi hallerde da uygulanabildiğinin altını çizen Doç. Dr. Cevahir Özer, "Ülkemizdeki kanuncu mevzuat dokunmabana tedavisi borç bulunan hastaların indinde üreme fonksiyonlarının kaybedilmesine bozukluk olabilecek ameliyatlar (yumurtaların katılması gibi) öncesinde, sperma sayısının aşırı düşüt bulunduğu hallerde ve cerrahi yolla sperma elde edilmesi biçiminde spermlerin dondurulmasına müsaade vermektedir” dedi.

Kanser tedavisi ile uğraşan hekimlerin ve kanserle uğraş fail hastaların sperma dondurma işlemi ile farkındalığının artırılmasının önemine aksan karşıcı Doç. Dr. Cevahir Özer, “Sperm dondurma işleminden topu topu dünyada tam kurda yararlanılamamaktadır. Kanser teşhisi konulduktan sonraları aşırı endamsız müddet içerisinde, emeksiz halde yapılabilecek sperma dondurma işlemin yapılmaması henüz sonraları parayla adına konulamayacak ortak kayba bozukluk olabilmektedir. Bu sebeple hekimlerin ve hastaların bu konudaki farkındalığının artırılması ve hata algıların ortadan kaldırılması önemlidir. Ayrıca dokunmabana tedavisi ile uğraşan merkezler hekimlerinin ve hastalarının bu hizmete ulaşmasını kolaylaştırıcı düzenlemeleri yaşama geçirmelidir" vurgusunu yaptı.

iha.com.tr üstündeki duyum ekspoze şeklinde yayınlanmaktadır. Haberin video, ışık ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER