Ekonomi

Şırnak'ta pamuk üretimi mevki desteği ile artıyor

Şırnak'ın Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde bu sene 39 bin titrem pamuk üretildi.

Şırnak'ta pamuk üretimi mevki desteği ile artıyor
18-11-2022 14:05
Şırnak

İl Tarım ve Orman Müdürü Selman Demirel, AA muhabirine, Cizre, İdil ve Silopi ilçelerindeki ovalarda sabık sene 45 bin dekarda 28 bin titrem pamuk yetiştirildiğini, bu sene ise 60 bin dekardan 39 bin titrem randıman alındığını söyledi.

Dekar başına sabık sene averaj 520 kilo bulunan rekoltenin bu sene 600 kilograma çıktığını tamlayan Demirel, pamuğun ortak numara mahsul adına değerlendirildiğini dile getirdi.

Geçen sene 174 çiftçiye 25 milyon liralık dayanak noktası verildiğine ayraç fail Demirel, şöyleki dedi:

"Bu sene 211 çiftçimize 40 milyon liralık tutma gerçekleşti. Pamuk üretimiyle yurt ekonomisine 180 milyon liralık yardım sağlandı. Bunların olması dışarıya toprak kayması düşürüyor. Kadınlarımız henüz evvel Adana'ya gidiyordu, çağ bire ortak işi köyünde, ilçesinde yapıyor. İstihdamın bu halde sağlanması hepimiz düşüncesince sevindirici. Pamuk ve yerfıstığında güneş geçtikçe henüz dobra noktalara geleceğiz. Burada yalnız başına yetebilen ortak Şırnak yaratmaya çalışıyoruz. Bunun düşüncesince de dayanak noktası ve çabalarımız bitmeme ediyor."

Pamuk tarlasında etkin 19 yaşındaki Mevlide Özkan da pamuk toplamayı bayıla bayıla yaptığını, kazanılmış olduğu parayla eş maddi durumuna katkıda olduğunu anlatım etti.

Zehra Tekin (18) de "Sabah işe gelip gece ezanı evimize dönüyoruz. Bu da bizim düşüncesince kazanım oluyor." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER