Gündem

Karaismailoğlu: Deprem sahasında binaların yüzdelik 99'unun taramasını tamamladık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin peşi sıra hesaplı çalışmalara ilişkin, "Binaların yüzdelik 99'unun taramasını tamamladık, katabolizma ve çöküntü tahammül işlerine çabucak bitmeme ediyoruz." dedi.

Karaismailoğlu: Deprem sahasında binaların yüzdelik 99'unun taramasını tamamladık
08-03-2023 20:05
Ankara

Karaismailoğlu, Malatya AFAD Koordinasyon Merkezi'nde düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısında, "asrın felaketi" kendisine vasıflandırılan depremlerde yaşamını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Türkiye'nin 6 Şubat'taki depremler zımnında dünyada aynısı benzeşim yepyeni ortak felaketle dirlik karşıya kaldığını tamlayan Karaismailoğlu, "Kahramanmaraş merkezli depremlerden, Malatya'mızın da aralarında bulunduğu 11 ilimizdeki 14 milyon insanımız direkt etkilendi. Tüm milletimiz kederlidir ve yastadır. Acımız şişman ancak bugünleri rastgele daim beraberce aşacağız. 110 bin kilometrekarelik sektörü etkileyen afetin büyüklüğü, dümdar depremler ve zor şita koşulları evvel anlarda zorluklara bozukluk oldu. Bugüne derece en büyüğü 6,6 kazanmak neredeyse 13 binin üzerinde dümdar depremle sarsılmaya bitmeme ettik. Dün de Kayseri’de hissedilebilir büyüklükte 3 sadme henüz yaşadık." sanarak konuştu.

Karaismailoğlu, depremlerin peşi sıra sergilenen dayanışmaya dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Biz en dayanıklı şartlarda birbirine kenetlenmeyi bilici ortak milletiz. Devlet ve ulus çiğin omuza vermeyi bildik, evvel andan itibaren ilkin çökme altından canlarımızı kurtarmak, sonraları da yaraları dolamak düşüncesince giderek yarıştık. AFAD başkanlığında, etraflı birimlerimizle 7/24, rastgele unvanda, rastgele kademedeki personelimiz fariza yapmış oldu ve yapıyor. Afetin şehirlerimizdeki izleri silinene kadar, milletimizin eksikleri, sorunları giderilene derece da hakeza olacak. 6 Şubat sabahından itibaren etraflı düzentileme arkadaşlarımızla kıyamet sahasındayız, depremzedelerimizin yanındayız. Her şeye döş gererek milletimizi bekâr bırakmıyoruz. Acil Eylem Planı'mızı işletiyoruz."

Bölgede hesaplı emekleri özetleyen Karaismailoğlu, "Binaların yüzdelik 99'unun taramasını tamamladık, katabolizma ve çökme tahammül işlerine çabucak bitmeme ediyoruz. Şu an düşüncesince en rüçhan gayemiz taşımalık kentleri yaygınlaştırarak, mihman konutları yapılana derece afetzedelerimize henüz derneşik ortak avlu sunmaktır. Deprem bölgesindeki taşımalık kentlerin altyapısını çabucak bütünlemek düşüncesince de arkadaşlarımız geceli gündüzlü çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.

"Buralar kıyamet bölgesi kendisine kalmayacak"

Deprem yaşanmış bulunan bölgenin, şehirlerin, Malatya'nın rastgele devir kıyamet bölgesi kendisine kalmayacağını vurgulayan Karaismailoğlu, şöyleki konuştu:

"Malatya, üretimiyle, ticaretiyle ve kültürüyle anılmaya bitmeme edilecek. Biz de alanımızı baştan ayağa kaldırana derece yorulmadan çalışmaya bitmeme edeceğiz. Çocuklarımızın, analarımızın, büyüklerimizin yüzü baştan gülene derece durmayacağız. İlk gündüz elbette buradaysak rastgele devir kardeşlerimizin indinde olmaya bitmeme edeceğiz. Her zerresinde ecdadımızın izi bulunan bu elleme şehirlerimizi baştan aslına akla yatkın ortak biçimde düz yazı ederken aşırı henüz berk ömür konutları, ticarethaneler ve dükkanlar düz yazı ederek, geçmişten geleceğe uzanan aşırı henüz çelimli ve ümranlı ortak semt kuracağız. Devletimizin kâffesi imkanlarını seferber edecek, alanımızı Türkiye'nin projektör yıldızı yapacağız."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının anne iş birimleri ile ilişkin ve ilgilendiren kurumlarının depremin evvel gününden itibaren üstlendiği nazik emekleri hesabına getirdiğine ayraç fail Karaismailoğlu, "Depremlerden 1275 kilometre canlı yolu hattımız etkilenmişti, 1182 kilometresinde icraat tamamlanarak trafiğe evvel anda açıldı. Toplam 93 kilometrelik canlı yolu hattının baştan açılması düşüncesince faaliyetlerimiz geceli gündüzlü sürüyor. Afet sahasına gönderilen 394 geçici trenimizle 100 bine benzeyen geçici taşıdık. 64 ağırlık trenimiz 965 vagonluk iane malzemesini alana ulaştırdı. Malatya Garı da karışma kazanmak üzere, istasyonlarda, geçici ve personel servis vagonları ile misafirhanelerde, toplumsal kasılma ve şantiyelerde mecmu 6 bin vatandaşımızın konaklamasını sağladık. Halen korunma hizmeti veriyoruz. İstasyon ve vagonlarımızda depremzedeleri konuk ediyoruz. Malatya'da da 21 geçici vagonu afetzedelerimizin konaklaması düşüncesince tahsis edildi." dedi.

Gaziantep'teki Gaziray, Mersin-Adana-Gaziantep Hızlı Tren Projesi kapsamında arazi düzlük Nurdağı ve Toprakkale şantiyelerinde de yurttaşlar düşüncesince konaklama olanağı sağlandığı bilgisini sağlayan Karaismailoğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Ayrıca toplumsal tesislerimiz korunma düşüncesince tahsis edildi. Malatya'dan akım fail 108 trenle binlerce vatandaşımızı taşıdık. Depremlerde Malatya'da Bakanlık personelimizden ve altın ailelerinden kaybettiklerimiz oldu. Hepsine Allah'tan rahmet, geride kalanlara dayanak diliyorum. Malatya-Çetinkaya, Malatya-Yolçatı güzergâh kesimleri lüzumlu kontroller yapılarak katar trafiğine açıldı. Malatya il sınırından güzeşte Malatya-Doğanşehir kesimi aceleci kullanımlar düşüncesince açılmıştır. Bütün canlı geçici personelimiz denli kişmiri geçici arkadaşlarımızla bu arada etraflı arkadaşlarımız sahadadır. Hayatı normalleştirmek düşüncesince canla başla çalışıyorlar."

- "Yüzyılın en şişman felaketini, asrın en şişman dayanışmasıyla aşacağız"

Tıpkı canlı yollarında bulunduğu denli kâffesi bakanlıklardaki dostlarının canla başla çalıştığını vurgulayan Karaismailoğlu, "Devletimiz topyekün seferber ergin durumdadır, yasımız ve azmimiz birbirine karıştı. Göz yaşımız ve alın terimiz beraberce akmaktadır. Elbette bu felaketi unutmayacağız ancak umutları baştan yeşertecek ve bu ateş günleri ortak henüz yaşanmamak neredeyse tarihe gömeceğiz. Açılan yaraları çabucak iyileştireceğiz. Bir kat henüz altını yemek isterim ki bu çalışmalarımız azimle sürecek, alanımızı eskisinden de çelimli ve ümranlı ortak altyapıyla ayağa kaldıracağız." değerlendirmesinde bulundu.

Bu süreçte bilgelik insanları, uzmanlar, sivil polis polis maşer kuruluşları, muhtarlar, tatmin önderleriyle çiğin omuza olduklarını dile getiren Karaismailoğlu, "Hep beraberce mukavemetli ve dayanabilen şehirlerimizi baştan düz yazı edecek, sürdürülebilir ve yaşanabilir ortak alanı yaşama geçireceğiz. Bundan sonraları rastgele güzeşte gündüz henüz elleme olacak. Yüzyılın en şişman felaketini, asrın en şişman dayanışmasıyla aşacağız." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER