Sağlık

Kapalı akciğer ameliyatları, kanserin erken teşhis ve tedavisinde avantaj sağlıyor

Kapalı yöntemle meydana getirilen akciğer ameliyatlarının, kanserin erken teşhis ve tedavisinde avantaj sağlamış olduğu bildirildi.

Kapalı akciğer ameliyatları, kanserin erken teşhis ve tedavisinde avantaj sağlıyor
16-11-2022 09:05

Akciğer kanseri, dünyada kanser türleri ortada en kesif tanıdık ve ölüme sebep bulunan kanser çeşidi namına önceki tam arazi alıyor. Akciğer kanserinin oluşmasında kalıtım bilimi faktörler, radon gazı, asbest, çevresel toksinler kabilinden faktörler de mesul olmakla baş başa başta devletimizde en ehemmiyetli nedenini kötü ve sigara kullanması oluşturuyor. Tütün kullanımını dökmek ve mevzunun önemine nazarıitibar tefriş etmek üzere “17 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Günü” namına belirlendi.

Tüm kanser türlerinde bulunduğu kabilinden akciğer kanserinde de erken teşhis ve karışma ehemmiyet taşıyor. Gelişen cerrahi metodlar ile baş başa bu mevzuda hususi eğitimler almış cerrahlar kabilinden uygulanmaya başlamış bulunan “kapalı formül cerrahileri” tedavi sürecinde muvaffakiyet ve sağ kalım rakamlarını arttırıyor.

Başkent Üniversitesi Adana Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Fındıkçıoğlu, VATS (video-torakoskopi ) namına bilinen videoteyp yardımlı döş cerrahisinin, hastaların yatış süresini yüzdelik elli azalttığını belirterek, “VATS, hastaların alışılagelen yaşamlarına hâlâ çabuk dönebildikleri, önemsiz kesilerle ve hususi aletlerle meydana getirilen müşterek minimum invaziv cerrahi yöntemidir. Minimal invaziv yöntemler, operatör ve hastaya sağlamış bulunduğu avantajlarıyla sonuç zamanlarda hepsi cerrahi branşlarda bulunduğu kabilinden döş cerrahisinde de yeğleme edilmektedir” dedi.

"Kapalı cerrahi metodlar ile hâlâ çabuk iyilik sağlanıyor"

Kapalı akciğer ameliyatlarının 2 cm'lik önemsiz müşterek kesi ile yapılabildiği, az ağrılı ve çabuk iyilik sürecinden çevre hastalar kabilinden hâlâ benimseme edilebilmekte müşterek formül bulunduğunu tabir fail Prof. Dr. Alper Fındıkçıoğlu, şunları kaydetti:

“VATS sağlamış bulunduğu avantajlar zımnında akciğer kanserinin erken tanılama ve tedavisinde muvaffakiyet oranını arttırıyor. Daha az kanama, düşüt enfeksiyon riski ve hâlâ önemsiz çıban izi de minival invazif cerrahinin avantajları ortada sıralanabilir.

Erken derece kanserlerde, akciğerde ne bulunduğu adsız sansız müşterek grup bozuklukların teşhisinde, döş boşluğunda gelişen sıvıların teşhis ve tedavisinde, içeride nakit birikiminde, akla yatkın bulunan herhangi müşterek hastaya bu yöntemi uygulayabiliyoruz. Tümörün aşırı iri bulunduğu hallerde bu yöntemi kullanmayı yeğleme etmiyoruz.
Kamera sistemi görüntüyü büyütüyor ve 3 boyutuyla cerraha meydan derinliği sağlıyor. Göğüs boşluğunun herhangi müşterek noktasına iktiran etmek çetin bulunduğu için, dikme denetim ile göremeyeceğimiz yerlerde kaynak imkanı sağlıyor. Bu nedenle birtakımı belirgin ameliyatlarda da alıcı kullanabiliyoruz. Cerrahın tecrübesine layıkıyla mestur ameliyatlar belirgin ameliyatlara layıkıyla hâlâ çabuk da yapılabiliyor.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER