Dünya

Hollanda'daki Türklerden depremden etkilenen "patili dostlar"a otama ve mama desteği

Hollanda'da canlı birlikte takım Türk vatandaşı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen hayvanlara mama ve afiyet yardımıyla yardım elini uzattı.

Hollanda'daki Türklerden depremden etkilenen
20-02-2023 18:08
Adana

Türk kökenli Songül van Brakel, 2 sene ilkin başşehir Amsterdam'daki iyesiz hayvanlara yardım kılmak düşüncesince Stichting Unique organizasyonunu kurdu.

Depremlerden etkilenen illere yardım toplandığını öğrenen Brakel, gönüllülerden oluşturduğu ekiple eldiven, battaniye, mont, çadır, pabuç üzere yardımları Türkiye'ye ulaştırmaya başladı.

İnsani yardımları tamamladıktan sonradan depremden etkilenen "patili dostlar" düşüncesince mama ve çare gerçekleştirme fail Brakel, 2 fahri arkadaşıyla alana geldi.

Adana'da çalışmalarını sürdüren Songül van Brakel, AA muhabirine, evvel depremi öğrendiklerinde elden birleştirme olup alana insancasına yardım aksettirmek düşüncesince hız ettiklerini söyledi.

Geceyi gündüze katarak yiyecek, kıyafet ve akçe yardımlarını tahminî 10 devir ilkin alana ulaştırdıklarını tamlayan Brakel, şöyleki bitmeme etti:

"İnsani yardımları yaptıktan sonradan zooloji düşüncesince çare ve mama gerçekleştirme ettik. Şu an bizim Hollanda'da 4 titrem mamamız var. Az ilkin 500 kilogramını AFAD'a konfirmasyon ettik. Biz de 3 gündür burada arkadaşlarla 150 kilosunu dağıttık. İnsanların bağışladığı paralarla mama alıp gerekseme sahiplerine veriyoruz. Bu birlikte başlangıç, evvel adım. Bitmedi, hâlâ toy başlıyoruz. Bu hayvanların tedavisi de derinliğine sürecek. Uzun süreçli birlikte proje. Veterinerlerle esenlik anlaşması yaptık. Enkaz altından çıkan iyesiz ve ya sahibi ölüm fail hayvanların tedavisini tığ üstleniyoruz. Bağışta mevcut insanoğlu servet değil, çare ve mama vermemizi istiyorlar. Biz de bunu yapıyoruz."

"Yardım toplamaya sürdürmek zorundayız"

Hollanda'da hemşirelik talebesi bulunan fahri Ayşegül Dönmez de yardımları ulaştırabilmek düşüncesince kesintisiz demeden çalıştıklarını dile getirdi.

Amsterdam'daki nice Türk'ün kendileri kanalıyla yardım gönderdiklerini bildiren Dönmez, "İnsanlarımıza yardımlarımızı tamamladıktan sonradan 'Başka elimizden ne gelir?' niteleyerek düşündük zira bunları gerçekleştirmek yurtsal görevimiz, 'Boş durmaktansa hayvanlara yardım edelim.' dedik. Aşağı fevk 10 bin ekü yerine hediye topladık. Ayrıca 5 titrem mama topladık." ifadesini kullandı.

Dönmez, Hollanda'da artan mamaların çabucak alana getirilmesi düşüncesince konsoloshane yetkilileriyle görüşeceklerini belirtti.

Okulundaki öğretmenlerinin de bu çalışmalara dayanaklık kılmak bulunduğu bilgisini sağlayan Dönmez, şunları aktardı:

"Benim esasen buraya neşet kılmak üzere birlikte planım yoktu, okula da gitmem gerekiyor. Hollandalı öğretmenlerim 'Ayşegül, bu senin yurtsal amacın tığ senin arkandayız, değme şeyini ayarlayacağız. Gitmen lazım, git. Ne yapabilirsen yap. Hayvanlara, kişilere ne yapabilirsen yap.' dediler. Her biçimde yardımda bulunuyoruz ve bitmeme edeceğiz. Bunun birlikte haftası, dü haftası yok. Bunun ayları, seneleri var. Bunun düşüncesince yardım toplamaya sürdürmek zorundayız. Türkiye'deki insanoğlu da Hollanda'daki Türkler de bire birlikte biçimde bunu gerçekleştirmek zorundayız. Bu birlikte baş oldu. 4 günlüğüne Adana'ya geldik. Buradaki hayvanlara, kliniklere yardım ettik. İnşallah hâlâ dahası da gelir."

Hollandalı hayırsever Carola van Tiel ise Türkiye'deki depremlerin ülkesinde de iri üzüntüye hastalık bulunduğunu kaydetti.

Az da olsa yardımlarının dokunmasının menfaatlerini aşırı bahtiyar edeceğini vurgulayan Tiel, "Hollanda'dan insancasına yardım düşüncesince aşırı servet toplandı. Hollanda'da canlı ki var ise bağışta bulundu. Hayvanlar düşüncesince de belli bağışlar oldu." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER