Yaşam

Geçit köyünde "kışlık dermanlık narlar" balkonlara asılıyor

Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesinde Karakaya Baraj Gölü kıyısında, Akdeniz iklimine ehil köyde yetiştirilen narların birlikte bölümü nar ekşisine dönüştürülüyor, birlikte bölümü ise kışın tüketilmesi düşüncesince balkonlara ve evlerin çatısına asılarak korunum edil

Geçit köyünde
10-11-2022 12:06
Diyarbakır

Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesinde Karakaya Baraj Gölü kıyısındaki Akdeniz iklimine eş Geçit köyünde kışlık dermanlık narlar balkonlara asılarak korunum ediliyor.

Mikroklima iklime eş Geçit köyündeki onlarca ağaçta nar ilkin iktisap etmek kıl payı portakal, mandalina, limon, zeytin, belirmek hurması kabilinden nice ürün üretiliyor.

Yılın bu ayında köyde nar bereketi yaşanıyor. Ağaçlardan birleşen narlardan çatlamamış olanlar ürün suyu üretimi düşüncesince fabrikalara gönderiliyor. Çatlayan narlar kabuklarından ayıklandıktan sonradan ezilerek suyu çıkarılıyor.

Nar suyu, kurulan kazanlarda odun ateşinde saatlerce kaynatılarak, nar ekşisine dönüştürülüyor. Hasadı meydana getirilen narın müşterek bölümü ise kışın gitmek kıl payı balkonlara ve evlerin çatısına asılıyor.

"Bu köyde anlaşma kaynağımız nar"

Geçit köyü muhtarı Cuma Toğrul, AA muhabirine, köylerinin hususi iklim yapısıyla Akdeniz Bölgesi'ne has ürün çeşitlerini yetiştirmeye makul bulunduğunu söyledi.

Köyde yetiştirdikleri narlarda hasat tarihi bulunduğunu tabir fail Toğrul, "100 tona DOĞRU hasadımız oldu. Fabrikaya da gönderdik. Bir yönünü nar ekşisi yapıyoruz. Bu köyde anlaşma kaynağımız nar." dedi.

Nar ekşisini anadan görme yöntemlerle hazırladıklarını özetleyen Toğrul, tek ulama husus kullanmadıklarını belirtti.

Toğrul, kaynatma ve taktir yöntemi ile hazırladıkları nar ekşisinin müşterek numara nitelik olması düşüncesince 100 kilo nardan sayı farkı 3 litre nar ekşisi hazırladıklarını kaydetti.

Balkonlara "kışlık dermanlık nar" asılıyor

Eski müşterek geleneği de sürdürdüklerini dile getiren Toğrul, kış aylarında gitmek kıl payı müşterek hacim narı da balkonlara ve evlerin çatısına astıklarını anlattı.

Toğrul, "Bu narları hastalarımız düşüncesince hamileler düşüncesince balkonlara asıyoruz. Astığımız narların güz güneşinde kabuğu kuruyor, küçük ay ve mart aylarına denli dayanabilen kalıyor. Bunlara 'kışlık dermanlık nar' diyoruz. Markette, pazarda bulamazsın lakin evlerimizde ferah ferah bulursunuz." niteleyerek konuştu.

"Narları astığımızda gündüz almaktadır ve elan berk kalıyor, çürümüyor"

Köyde canlı ve babasından artan nar bahçesindeki üretimle geçimini sağlayıcı Resul Demir (65) de köylerinin yunak olduğunu, kış mevsimini aşırı hissetmediklerini belirtti.

Çocukluğundan beri nar hasadı yapıp, nar ekşisi ürettiklerini özetleyen Demir, kendilerinden sonradan da evlatlarının bu işi bitmeme ettireceğini kaydetti.

Demir, köylerinde aşırı müşterek tomar nar ağacı bulunduğunu tabir ederek, şunları söyledi:

"Ürettiğimiz nar ekşimiz de organik. Narların müşterek yönünü kış mevsiminde bezdirmek amacıyla iplere bağlayıp habbe makul köşelerine asıyoruz. Narları astığımızda gündüz almaktadır ve elan berk kalıyor, çürümüyor. Kışın müşterek konuk vardığında yahut müşterek isim parasız olduğunda koparıp, ağırlama ediyoruz, onma oluyor."

Emine Toğrul (60) ise değneklerle nar ayıklamanın ve nar ekşisi yapımının güç müşterek iş bulunduğunu anlatarak, senelerdir bu işle uğraştığını belirtti.

Yetiştirdikleri narların aşırı içimli ve birinci sınıf bulunduğunu tabir fail Toğrul, "İstanbul, Adana ve Hatay'a denli değme yere nar gönderiyorum." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER