Sağlık

Dünyada değme 2,8 saniyede 1 ad "sepsis" dolayısıyla yaşamını kaybediyor

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, "Dünyada gelişigüzel sene 50 milyon yöresinde sepsis olayı görülüyor ve kestirmece 11 milyonu yaşamını kaybediyor." dedi.

Dünyada değme 2,8 saniyede 1 ad
13-09-2022 14:01
Ankara

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, dünyada gelişigüzel sene kestirmece 50 milyon sepsis olayı görüldüğünü belirterek, "Bu vakaların kestirmece 11 milyonu yaşamını kaybediyor. Her 2,8 saniyede 1 kişiyi sepsis hasebiyle kaybediyoruz." dedi.

Demirkıran, birlikte küresel deva ve tıbbi mahsulat firması tarafından, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü zımnında birlikte otelde planlı matbuat toplantısında konuştu.

Vücutta gelişen ağırbaşlı enfeksiyon kararında muafiyet sisteminin verdiği hararetli reaksiyon kendisine tanımlanan sepsisin, örgen yetmezliğinden ölüme denli uzanan çın vaziyetlere sefer açabildiğini tamlayan Demirkıran, sepsisin evren genelinde en konsantre karşılaşılan çor bulunduğunu söyledi.

Demirkıran, "Dünyada gerçekleşen gelişigüzel 5 şifahane ölümünden 1'i sepsis hasebiyle gerçekleşiyor. Dünyada gelişigüzel sene 50 milyon yöresinde sepsis olayı görülüyor ve kestirmece 11 milyonu yaşamını kaybediyor. Her 2,8 saniyede 1 kişiyi sepsis hasebiyle kaybediyoruz. Bu nedenle karşılaştığımız olaylarda sepsisi akilane idrak etmek ve semptomları izlem etmek, er tanılama ve otama baş döndürücü önemli." dedi.

Bu nedenle topluluk olarak, "Farkına Var, Hayat Kurtar" kampanyasıyla, 13 Eylül ve haftasında farkındalık artırıcı icraat yürüttüklerini özetleyen Demirkıran, sepsisin gelişigüzel gözyaşı grubundan insanı etkileyebildiğini ama başta süreğen rahatsızlığı olanlar, 1 gözyaşı altı çocuklar, 60 gözyaşı üzerindeki yetişkinler, dalağı olmayanlar ve muafiyet sistemi baskılanan şahısların efdal riziko grubunda toprak aldığını bildirdi.

"Sepsiste geçmiş 1 sayaç zarfında antibiyotik tedavisi başlamalı"

Sepsisin, ana ölümlerinin en konsantre tanıdık ikinci sebebi olduğuna, bu anlamda doğumların sağlıklı şartlarda gerçekleşmesinin iri ehemmiyet taşıdığına dikkati çekici Demirkıran, "Sepsiste er tanılama baş döndürücü önemlidir, hırçın halde çoklu örgen yetmezliği kararı ölüme sefer açar. Bu nedenle sepsiste gelişigüzel saniye değerlidir. Hastalara antibiyotik tedavisinin akilane ve birlikte zamanlar başlanması baş döndürücü önemli. Her saatlik gecikme, hastaların ölüm kalım şansını kestirmece yüzdelik 8 oranında azaltıyor. İlk 1 sayaç zarfında hastaya antibiyotik tedavisinin başlaması kesinlikle sağlanmalı. " sanarak konuştu.

Prof. Dr. Oktay Demirkıran, sepsinin derideki çizik, diş apsesi, apandisit denli dümdüz tanıdık durumlarda, evde bakılan hastaların sondalarından kaynaklı hacet yolu enfeksiyonu kararında da yaşanabileceğine ayraç etti.

"Kovid-19 hadise rakamlarındaki artım ülkemize de yansıyabilir"

Kovid-19 hasebiyle yaşanmış olan kayıpların iri bölümünün sepsise müteallik bulunduğunu tamlayan Demirkıran, "Vaka rakamları şu sıralar az buçuk yavaşladı ama dalgalar şeklinde sürüyor. Avrupa'da, ABD'de, Japonya'da hadise sayılarında artışlar yaşanıyor. Bu tebeddülat devir bünyesinde ülkemize de yansıyabilir. Bu nedenle tedbiri aracısız bırakmamız lazım." dedi.

Demirkıran, derneğin Kovid-19 aşılamasına müteallik Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesiyle yürüttüğü çalışmanın akıbet verilerini de paylaştı.

Kovid-19'da sepsise müteallik ölümlerde ne varyantların Türkiye'de elan birlikte tomar can alıcı bulunduğunu incelediklerini tamlayan Demirkıran, şunları kaydetti:

"Kovid-19'da sepsis kaynaklı en birlikte tomar gerçekleşen ölümler, Delta varyantına bağlı. Ayrıca ölüm fail hastaların yüzdelik 52'si aşısız kişiler. Bu nedenle aşı reşit ve akıbet meydana getirilen aşı üstünden asgari 3-4 ay sabık şahısların de anımsatma dozunu yaptırmaları baş döndürücü önemli.

Sepsis açısından hamileler de riziko grubunda, ana ölümlerinde sepsis ikinci sırada. Kovid-19 pandemisi esnasında Türkiye genelinde hararetli bakıma yatan 599 yüklü kadının yüzdelik 6'sı ecmo aletine bağlandı, uykuluk yetersizliği, iveğen böbrek, miyokard (kalp kası) hasarı denli ahval bahis konusu oldu. Bu 599 hastanın 571'i aşısızdı."

İzmir ve Adana'daki sayaç kuleleri "koyu pembe" renkle ışıklandırılacak

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, sepsisin er teşhisi açısından aceleci tanılama testlerinin, laboratuvar olanaklarının geliştirilip yaygınlaştırılması ve bu mevzuda millî hisse senedi planlarının geliştirilmesi icap ettiğini dile getirdi.

Demirkıran, sepsise dikkati döşemek ve dönemin önemini vurgulamak üzere bugün İzmir Saat Kulesi ile Adana'daki Büyük Saat Kulesi'nin, hastalığın bayrak rengi hararetli gülgûn renkle ışıklandırılacağını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER