Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İslam hayatına çağrı: Zulme kelimesiz kalmayın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İSEDAK 38. Toplantısı Açılış Programı'nda açıklamalarda bulundu. İslam hayatına ''Zulme kelimesiz kalmayın'' çağrısında mevcut Erdoğan, Suriye'nin arbede ve insanca krizden kurtulması düşüncesince hâlâ çelimli dilek ortaya konulm

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İslam hayatına çağrı: Zulme kelimesiz kalmayın
28-11-2022 12:05
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İSEDAK 38. Toplantısı Açılış Programı'nda açıklamalarda bulundu. İslam yaşamına ''Zulme kelimesiz kalmayın'' çağrısında mevcut Erdoğan, Suriye'nin arbede ve insancasına krizden kurtulması düşüncesince şimdi çelimli kâm ortaya konulması icap ettiğini anlattı "Bizde müstelzim adımları atmaya duraksama etmeyeceğiz." dedi.Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 38. Toplantısı Açılış Programı'nda konuştu. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

- Bizler yetimlere şefkatle davranan tek fark gözetmeden mazlumlara eş çıkan, geda ve fukaranın elinden markajcı ortak peygamberin ümmetiyiz. Veren eli düzlük vasıtasız faik gören ortak medeniyetin mensuplarıyız. Dillerimiz, kültürlerimiz değişik olsa da ayrımsız şişman ailenin fertleriyiz. Dünyanın neresinde olursa olsun bütün kardeşlerimizden sorumluyuz. Her ailede bulunduğu üzere bizlerin ortada da tartışmalar, gerilimler yaşanabiliyor.

-Türkiye elindeki olanakları bütün gerekseme sahipleriyle paylaşmıştır. Bizden talepte mevcut 162 ülkeye tıbbi iane materyali gönderdik. Yerli ve ulusal aşımız Turkovac'ı milletimizle beraberce bütün insanlığın hizmetine sundu. Afrika halklarının indinde arsa aldık. Tabii afetlerden ve savaşlardan etkilenen şahıslara iane elimizi uzatıyoruz. Bununla kalmıyor ayrımsız sürede alanda sulh ve istikrarın ortamında içtenlikle güç harcıyoruz.

-Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi düşüncesince derin güç yürüttük. Tahılın Karadeniz ve boğazlar üstünden sevkini sağladık. Tahıl koridorunun 120 devir şimdi uzatılması Afrikalı kardeşlerimizin hüzünlerini ortak nebze olsun rahatlatacağını umuyoruz. Salgınla başlamış olan erke ve Emtia fiyatlarındaki artışla tırmanan toptan buhran acemi boyutlar kazanarak bitmeme ediyor. Enflasyon ve aylaklık sayıları akıbet 50-60 senenin zirvesine kazanmış durumda. Faizleri yükselterek enflasyonu arama dibine kabul etme çabaları şimdiye denli beklenileni veremedi. Enerji kesintileri AB'de ağırbaşlı dava biçimine geldi. Hayat pahalılığın etken bulunduğu hesaplı zorluklardan az ve ya aşırı etkileniyoruz. Bu süreci başarıyla yönetsek de bazısı negatif etkileri tığ de hissediyoruz. Tüm dünyada durgunluk beklentilerinin çoğalması tünelin sonundaki ışığın hâlâ görülmediğine ayraç etmektedir. 

- Yunanistan'daki Müslüman Türk azınlığına müteveccih nahak yere ve hukuksuz çalışmalar artarak bitmeme ediyor. Yunanistan'daki kardeşlerimizin dini liderleri tanınmıyor, vakıfları ve hakları gasp ediliyor. Kimlikleri reddediliyor. İslam alemi Yunanistan'da zulme uğrayan kardeşlerimin niteliğine şimdi ortak tomar peyrev kalmamalıdır. Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin verilen bırakıldıkları doğruluk ihlallerini de biliyorsunuz. Filistin meselesinin 1967 sınırlarında serbest hâkim coğrafi bütünlüğe eş Filistin devletinin beden bulmasıyla çözüme kavuşturulmasını destekliyoruz.

"Gereken adımları atmaya duraksama etmeyeceğiz"

- Türkiye kendisine 3,5 milyonu ortak tomar Suriyeli sığınmacıya topraklarımızda ev sahipliği yaparak milyonlarcasını da Suriye sınırları ortamında destekleyerek beraberlik vazifemizi uyarınca namına getiriyoruz. 

-Suriye'nin çatışma, insancasına krizden kurtulması düşüncesince İslam devletleri şimdi çelimli kâm ortaya koymalı siyasal hal çabalarına dayanaklık etmek vermelidir.  dedi.

-Terör örgütlerinin orospu çocuğu saldırılarında vatandaşlarımızı kurban verdik. Örgütlerin hepsi Müslümanları gaye aldı İslam'a ve Müslümanlara dokunca verdi. Sadece tığ 40 bine andıran insanımızı kaybettik. FETÖ'cüler 252 kardeşimizi sefihane martir ettiler. Önceki hafta İstiklal Caddesi'nde arkası sıra Karkamış ilçemizde 8 vatandaşımız PKK kabilinden martir edildi.

"Kökünü kazımakta kararlıyız"

-Dökülen bu kanda yarıcı yıldırı örgütü denli DEAŞ'la uğraş kapsamında bu teröristleri silaha ve yardıma boğanların da oranı vardır. İlk günden buyana plan mahsulü çatı bulunduğu aşina DEAŞ'la mücadelede PKK'ya dayanaklık etmek ita bundan sonra akıbet bulmalıdır. Ülkemizle beraberce Suriye ve Irak'ın da arsa bütünlüğüne gözdağı gerçekleştiren bu örgütün kökünü kazımakta kararlıyız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER