Ekonomi

Çukurova ve Amik Ovası'nda buğday tohumları toprakla buluşuyor

Çukurova ve Amik Ovası'nda çiftçiler, güz yağışlarının arkası sıra ekime apiko bir duruma mevrut tarlalarında buğday tohumlarını toprakla buluşturmaya başladı.

Çukurova ve Amik Ovası'nda buğday tohumları toprakla buluşuyor
24-11-2022 11:08
Adana

Kasım ayındaki yağışların Adana'daki tarlaları "beslemesi", Türkiye'de geçmiş buğday hasadının yapıldığı şehirde üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Tarlaları ekime amade bir duruma mevrut Adana'daki üreticiler, ayak tabanı gübresiyle buluşturdukları topraklarına, traktörlerine taktıkları "mibzer" ismi maruz makineyle buğday tohumu atıyor.

Çiftçiler, tarlalarında zirai aletlerle arazi tesviye işlemi de yaparak buğday ekimi mesaisini tamamlıyor.

Buğday üreticiliği de işleyen Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Osman Bağış, AA muhabirine, senenin 12 kocaoğlan zirai istihsal yapılabilen Çukurova'nın dünyanın en doğurgan ovalarından bulunduğunu söyledi.

Çeşidine ve sezona layıkıyla Çukurova'da yılda 2-3 mahsul alınabildiğini aktaran Bağış, Türkiye'de turfanda namına da bilinen geçmiş buğday hasadının da gine Adana'da yapıldığını anlatım etti.

Osman Bağış, şehir genelinde bu sene 1 milyon 600 bin dekarda ekilmesi planlanan buğdaydan700 bin tonun üstünde toplam ürün beklendiğini kaydetti.

Bağış, Türkiye genelinde ekilen "Adana 99" anlı şanlı tohumun veriminden bahsederek, "Burası, Türkiye'de buğdayın stoklarda azaldığı çağda meydana getirilen hasadıyla Türkiye'nin ciharıyek yanına buğday gönderilen yer. Bizim Adana buğdayı her insanın yeğleme etmiş bulunduğu ortak buğdaydır." sanarak konuştu.

Türkiye'nin buğday ihtiyacının diyar içerisinden karşılanması düşüncesince bu ürüne desteğin artarak bitmeme edeceğini düşündüğünü özetleyen Bağış, "Buğday eken çiftçilerimiz gelişigüzel devir mülk kazanacaktır." dedi.

Bağış, yağışların peşi sıra toprağın ekime amade bir duruma geldiğini belirterek, şöyleki konuştu:

"Özellikle sabık hafta yağışın olmasından çevre çiftçilerimiz buğday ekimine şu an düşüncesince çabuk ortak biçimde başladı. Önümüzdeki hafta yağışın beklemesi dolayısıyla buğday üreticilerimiz şekerli ortak telaşe içinde buğday ekimine bitmeme etmektedirler. Ekimden sonraları elhak rahmet da yağdıktan sonraları çiftçilerimizin istediği reşit olur. İnşallah ondan ahir süreçte yağışlı ortak mevsim olur."

Buğday ekiminde çoğalma bekleniyor

Bağış, sabık mevsim Toprak Mahsulleri Ofisinin buğdayın tonunu 7 bin 450 liraya aldığını, bunun üreticiyi mutlu ettiğini dile getirdi:

Oluşan fiyatın bu sene Çukurova'da buğday geçmiş teşrin bölgesini artıracağını düşündüğünü özetleyen Bağış, "Geçen sezon, buğday üreticisinin eline sabık titrem başına 7 bin 450 lira. Diğer ürünleri eken üreticilere layıkıyla buğday çiftçisi hâlâ aşırı mutlu oldu. Diğer ürünlerde günebakan kilogramı 8-10 lira, darı başıboş piyasada tonu 5 bin 500 liradan satıldı. Fiyatlar dolayısıyla bu sene buğday ekiminin sabık yıla layıkıyla az buçuk artacağını, çiftçimizin buğdayına hâlâ elleme bakacağını ve hâlâ elleme ortak toplam ürün alacağını düşünmekteyim." ifadelerini kullandı.

"Üretici gelişigüzel devir tarlada"

Karaisalı ilçesine ilişkin Kuzgun Mahallesi'nde 150 dönümde buğday ekimi işleyen Abdurrahman Evren, çiftçiliğin ata mesleği bulunduğunu belirtti.

Buğday ve ayçiçeğini dönüşümlü namına ektiklerini, bu sene buğday ekimi yaptıklarını aktaran Evren, "Kasım kocaoğlan başlangıcında ortak rahmet yağdı. Toprak, sabık müddette ekilebilir bir duruma geldi. Şu anda buğday tohumlarını toprakla buluşturuyoruz. İnşallah üstüne ortak rahmet yağmasıyla da oldukça elleme olur. Bu dönemden sonraları günebakan ve darı ekimi başlayacak. Üretici gelişigüzel devir tarlada." halinde konuştu.

Amik Ovası'nda da geçmiş teşrin mesaisi başladı

Bereketli topraklara cemaat Amik Ovası'nda da üreticiler buğday tohumları toprakla buluşturuyor.

Hatay'da, güz yağışlarının peşi sıra şehir genelinde ekimine başlanan buğdayın 495 bin dekarda üretilmesi, üründen de 245 bin titrem toplam ürün katılması hedefleniyor.

Çiftçilerden Mehmet Karaca (55), bu sene 1000 dönümlük arazide buğday ektiğini dile getirdi.

Tohum ekimi öncesinde tarlayı traktörle sürerek havalandırdıklarını, hâlâ sonraları basma attıklarını ve peşi sıra toprağı tohumlarla buluşturduklarını özetleyen Karaca, bu işlemlerin peşi sıra sulamaya ağırbaşlılık verdiklerini belirtti.

Karaca, yağmurun verimi artıracağını anlatım ederek, "Bu işlemler toplamda ortak haftamızı alıyor. Bölgemiz türlü arazi özelliklerine cemaat bulunduğu düşüncesince dönümüne 400-700 kilo mahsul bekliyoruz. Tarlalarımız sulanmadığı zaman, randıman averajı 150 kilo düşüt yaşanıyor." dedi.

Üretici Caner Kartal da ekecek ekimi öncesinde toprağa ayak tabanı gübresi atıldığını, peşi sıra tohumları tarlaya ektiklerini anlatarak, "Toprağın buğday tohumlarıyla buluşturulması çetin ve zahmetli. Buğday ekiminden ilkin dönüme 25 kilo ayak tabanı gübresi atıyoruz. Daha sonraları dönümüne kısaca 30 kilo ekecek atıyoruz ve üstünü kapatıyoruz. 300 dönüm arazide buğday ekimi yaptım. Sürekli yerel ekecek ekiyoruz ve yerel ekecek yeğleme ediyoruz. Kasım ortasında buğdayı ekiyoruz ve mayıs kocaoğlan başlangıcında da hasadını yapıyoruz. Bu sene elleme toplam ürün bekliyoruz. Yağışların elleme gitmesini dilek ediyoruz." ifadesini kullandı.

Çiftçilerden Fevzi Delikent de bu sene 1000 dönüm arazide buğday ektiğini ve verimde çoğalma beklediklerini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER