Sağlık

Cerrahi öğrence eğitimi delik ameliyatlarındaki başarıyı artırıyor

Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran, uçuculuk eğitimi üzere delik hekimleri düşüncesince de hususi cihazlar alarak cerrahi öğrence eğitimleri verdiklerini söyledi.

Cerrahi öğrence eğitimi delik ameliyatlarındaki başarıyı artırıyor
09-11-2022 15:06
Antalya

Kapran, Antalya'da planlı "56. Ulusal Oftalmoloji Kongresi" kapsamında AA muhabirine, menfez ameliyatları ve tedavisinde değme güzeşte güneş dünkü gelişmelerin yaşandığını kaydetti.

Dernek kendisine menfez hekimliği görevine dünkü başlamış olacak asistanların tecrübesini tasarruf etmek düşüncesince icraat yaptıklarını özetleyen Kapran, cerrahi bölgede öğrence eğitimi düşüncesince hususi cihazlar aldıklarını anlatım etti.

Bu uygulamanın dünyada baş döndürücü az ülkede kullanıldığını vurgulayan Kapran, şunları kaydetti:

"Dernek kendisine simülasyonla yetişek başlatmıştık. Çok faydalı bulunduğunu gördükten sonradan eğitimi koyu ve sistemli biçimde hazırlamaya değişmeyen verdik. Tıpkı tayyare kullanacak pilotun öğrence eğitimi kabil menfez ameliyatı meydana getirecek asistanlarımızın da simülasyonu var. Yapay realite prensibiyle etkin cihazlar sebebiyle asistanlarımız hâlâ kontrollü, tekniğe makul komplikasyonların da bulunmadığı ameliyatlar yapmayı öğreniyor. Burada kendisini geliştirip, deneme kazandıktan sonradan hastayı ameliyat ediyor."

Şu anne denli 900 bireyin yetişek aldığını, gençleri beslemek düşüncesince kalburüstü olanları ödüllendirerek, öğrenime heveslendirme ettiklerini aktaran Kapran, Türkiye'deki hekimlerin beraberinde dünya dışından bu eğitimi kabul etmek düşüncesince gelenlerin bulunduğunu ve onlara da kurslar açtıklarını bildirdi.

"Yurt dışından da koyu istem alıyoruz"

Balkanlar, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerinden de öğrence eğitimi düşüncesince koyu istem aldıklarını anlatım fail Kapran, simülasyondaki topu topu programları kullanabilmenin ortak hafta sürdüğünü, uzmanlar nezdinde eğitimin verildiğini anlattı.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana'da hususi cihazların bulunduğu, öğrence eğitimleri verici dört tarz kurduklarını vurgulayan Kapran, benzeyen illerdeki uzmanların bu yetişek üstlerinden yararlandığını söyledi.

Kapran, "Simülasyonda bileşimli zeka sebebiyle esas ortak ameliyatı yapar kabil yerinde yaşıyorlar ve dört dörtlük neticeler veriyor. Sanal gerçeklikle meydana getirilen bu eğitimler, menfez ameliyatlarındaki muvaffakiyet oranlarımızı da yükseltti. Eğitimcilerimiz ne denli faydalı olduklarını şahsen deneyimliyorlar. Simülasyonla katarakt, menfez gerisi ameliyatları yapılıyor. Bu da menfez ameliyatlarının yüzdelik 80'ini karşılıyor. Her sene 20 bin erkendoğan çocuk doğuyor. Bu cihazlar, erkendoğan yahut diyabetli bebeklerin menfez taramalarında da bizlere araştırma görevlisi oluyor. Bu bebeklerde geçmiş iki, üç ayda tarayıp otama etmezsek maatteessüf müşahede kabiliyetlerini kaybedebiliyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER