Dünya

ABD, Türkiye-Mısır ilişkilerinin iyileşmesini isteklendirme ediyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri’nin Türkiye ziyaretine ilişkin, dü ülkenin de ABD’nin ehemmiyetli ortakları bulunduğunu ve ilişkilerinin iyileşmesini heveslendirme ettiklerini söyledi.

ABD, Türkiye-Mısır ilişkilerinin iyileşmesini isteklendirme ediyor
28-02-2023 03:05
Washington

Günlük matbuat toplantısında soruları cevap veren Price, Şukri’nin Türkiye ziyaretiyle ilgili, “Elbette ki hem Türkiye bununla birlikte Mısır ehemmiyetli ortaklarımızdır. mühim ortaklarımızın ilişkilerinin iyileşmesini değme devir motivasyon ediyoruz.” dedi.

Şukri, 10 sene aradan sonradan Türkiye’ye geldi ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri'yi Adana Havalimanı'nda karşıladı.

İki icra vekili Mısır’dan iane materyali haiz “El Hürriye” gemisinin yanaştığı Mersin Uluslararası Limanı’nda izah yaptı.

Çavuşoğlu, Mısır ile ilişkilerde dünkü sayfalar açıldığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Doha'da meydana getirdiği görüşmenin de akıbet adım velut bulunduğunu kaydederek Şukri ile Adana Şakir Paşa Havalimanı'nda meydana getirdiği toplantıda de bu ilişkileri yetiştirmek düşüncesince atılacak adımları ele aldıklarını aktarmıştı.

Bakan Şukri de Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkileri esasen emektar düzeyine getirmeye ve değme dü ülkenin eş çıkarına makul halde baş döndürücü aşkın ileriye götürmeye ehemmiyet verdiklerini kaydederek, "Mısır değme devir Türkiye'deki kardeşlerinin yanı sıra olacaktır. İlişkilerimizin de artık en güzel düzeye istikbaline inanıyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Filistin sorusuna kaçamak cevap

Price, Filistin’in karışma altındaki Batı Şeria’ya müteallik Nablus kentindeki vakalara ilişkin, “İki İsrailli kardeşim Nablus civarlarında heyecan birlikte halde öldürülmesini ve bugün Eriha’da ABD yurttaşı bulunduğunu belirleme ettiğimiz birlikte İsraillinin öldürülmesini kınıyoruz.” dedi.

Önceki güneş toplumsal iletişim araçları hesabından İsrailli yerleşimcilerin öldürülmesini “terörizm” yerine nitelediği fakat gayrikanuni Yahudi yerleşimcilerinin Filistinlileri öldürülmesini sebep bu halde tanımlamadığının sorulması üzerinde Price, şöyleki kaçamak birlikte cevap verdi:

“Podyumdan tanımları çözümlemenin güzel olmadığını düşünüyorum. Son biraz gündür gördüğümüz aşırılık yanlısı sertliği kınıyoruz. Hafta sonu gördüğümüz İsraillilerin öldürülmesini baş döndürücü çelimli birlikte halde kınadık. Bugün, topu topu bu aşırılık yanlısı kuvvet vakalarında, Filistinlilerin ölümüyle, binaların yıkma edilmesiyle sonuçlanan sertliği baş döndürücü çelimli birlikte halde kınadık.”

Sözcü başkaca hem İsrailliler bununla birlikte Filistinliler düşüncesince denktaş birlikte hak olması gerektiğine inandıklarını tabir etti.

ABD'den Moldova’nın arsa bütünlüğüne aksan

Rusya’nın Transdinyester sahasına müteallik ABD, NATO ve Ukrayna’yı uyarmasına müteallik birlikte soruya cevap verici Price, Moldova’nın arsa bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediklerini, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) öncülüğünde Transdinyester problemininin çözümünden yana olduklarını söyledi.

Price, Transdinyester problemininin çözümünde Moldova'nın arsa bütünlüğünün korunmasına aksan yaparken Rusya’nın Moldova’da “kötü oruçlu faaliyetlerde bulunduğunu” kanıt etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın Transdinyester bölgesi ile sınırına er ve askeri donatı yığdığını iler sürmüş, ABD, NATO ile Ukrayna'yı Moldova içinde mevcut ve yegâne cepheli bağımsızlığını duyuru fail Transdinyester bölgesi ile ilgilendiren "maceracı" adımlar atmamaları dair uyarmıştı.

Moldova'nın 1991'de Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını duyuru etmesinin arkası sıra Dinyester Nehri'nin şarki kıyısında mevcut Transdinyester Rusya'nın desteği ile yegâne cepheli bağımsızlığını duyuru etmişti.

Bağımsızlık ilanından sonradan Moldova ile Transdinyester ortada süregelen silahlı çatışmalar, 22 Temmuz 1992'de ateşkesle akıbet bulmuştu.

Moldova ile Transdinyester ortada 1993'te Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) içinde hal görüşmeleri başlamıştı. AGİT içinde 5+2 formatında meydana getirilen müzakerelerde Transdinyester, Moldova, Rusya, Ukrayna, ABD ile AGİT ve Avrupa Birliği (AB) temsilcileri arsa alıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER