USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

TURKOVAC'ın 16-18 gözyaşı grubundaki aktiflik emekleri başladı

Yerli aşılama TURKOVAC'ın 16-18 gözyaşı grubundaki gençlerde etkinliği ve güvenirliğinin değerlendirileceği çalışma, Ankara kent Hastanesi Çocuk Hastanesi'nde başladı.

TURKOVAC'ın 16-18 gözyaşı grubundaki aktiflik emekleri başladı
18-02-2022 15:13
Ankara

Ergenlerde TURKOVAC döllenme çalışmasına ilişkin, Ankara kent Hastanesi Genel Hastane Başhekimi ve TURKOVAC'ın anımsatma dozu çalışmalarının yönetimsel koordinatörü Doç. Dr. İhsan Ateş, Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara ve uzmanlar Çocuk Hastanesi'nde matbuat mensuplarına bilgelik verdi.

Yerli aşının bitmeme fail çalışmalarına ayraç fail Ateş, "Geçen hafta başladığımız Faz-2B dediğimiz BioNTech üstünde TURKOVAC çalışmamız, 10 merkezde çabuk ortak biçimde bitmeme ediyor. Bugün bakımından ergenlere müteveccih çalışmamızı başlatacağız. Önümüzdeki hafta da gebelerde primer döllenme ve rapel düze çalışmalarını başlatacağız." niteleyerek konuştu.

Ateş, domestik aşının hatırlatma dozu (rapel doz) çalışmalarına ilişkin, şu detayları paylaştı:

"İmmünojenik cevabı kıymetlendirmek düşüncesince yaptığımız analizlerde, rapel düze uygulandıktan sonradan 28'inci günde meydana getirilen değerlendirmede, kıyasladığımız aşıya kıyasla, TURKOVAC aşısı 5-8 büküm şimdi dobra birisi immünojenik karşılık oluşturdu. Hem immün cevapta aynı zamanda hastalığa yakalanma payı açısından değerlendirildiğinde aşının kıyaslandığı inaktif CoronoVac aşısına uyarınca şimdi dobra ortak etkinliğinin bulunduğunu söyleyebiliriz."

"Amacımız, bebek gözyaşı grubumuzda aşının etkinliğini, güvenliğini göstermek"

Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara da TURKOVAC'ın yetişkinlerdeki emek vermek verileri ile aşının etkinliğinin ortaya konulduğunu ve çabuk tasarruf onayının arkası sıra domestik aşının hizmete sunulduğunu anımsattı.

Bundan ahir basamağın ise 18 gözyaşı ve altındaki ufaklıklara müteveccih olduğuna dikkati çekici Kara, "Bu çalışmada bebek gözyaşı grubumuzda aşının etkinliğini, güvenliğini gösterelim istiyoruz. Ona müteveccih ortak çalışma. Genel yerine değerlendirdiğimizde bu gözyaşı gruplarında esasen baş döndürücü şimdi dobra karşılık verildiği biliniyor lakin bunun gösterilmesi lazım. Bir ön emek vermek halinde 16-18 gözyaşı aralığı ile başlamış olacak ve bundan hemen sonra da gayrı gözyaşı gruplarını kapsayacak biçimde ilerleyecek." ifadelerini kullandı.

Çalışmaya 517 çocuğun alınması planlanıyor

TURKOVAC'ın olgunlaşmış çalışmasında karşı aşamada aşının etkinliğine bakıp, aşının koruyuculuğunu göstermeye çalıştıklarını anımsatan Kara, "İlk aşılanan 20 bin insana ulaşıldığında 6 bin 300'ünden karşılık gelmişti. Mesela yüzdelik 23'ünde saf ağrısı reşit lakin bu yüzdelik 23 saf ağrısının yüzdelik 1'inde, ortak günden etraflıca sürmüştü. En ortak tomar bulunan şikayetimiz buydu. Onun haricinde yevmiye hayatı etkileyecek yada baş döndürücü ağır ortak istenmeyen bulaşık niteleyerek söyleyeceğimiz rastgele ortak bulaşık görmemiştik." dedi.

Şimdi de önemsiz ortak grupla ergenlerdeki etkilerin değerlendirileceğinin altını çizen Kara, "Ergen grupta da rastgele ortak farklılığın olmasını beklemiyoruz lakin görmemiz, ilmî yerine bunu göstermemiz lazım. Hedefimiz toplamda 517 çocuğun katılmış bulunduğu ortak emek harcamayı planlamak." halinde konuştu.

Gönüllülere hoppadak TURKOVAC'ın mı yapılacağına bağlı soruya Kara, "Hayır, ortak kısmına SİNOVAC, gayrı kısmına TURKOVAC." cevabını verdi.

"Daha ilkin melez çocuklarda yürütülecek"

Hatırlama düze emek harcaması yapılıp, yapılmayacağına bağlı ortak istifham üstünde Kara, "Şimdi bu bizim karşı başlangıçtaki çalışmamızda giyinmek istediğimiz karşı döllenme şeklinde, şimdi ilkin melez çocuklarda. Hatırlatma dozu emek harcaması ise şu anda enikonu kalburüstü gidiyor. Oradan mevrut veriler baş döndürücü olumlu. Büyük olasılıkla anımsatma dozu çalışmasına da bunun akabinde, karşı verilerle bu arada değerlendirip başlamayı planlıyoruz." niteleyerek konuştu.

Yerli aşının 16 gözyaşı dibine ne devir yapılmasının planlandığına bağlı soruya Kara, "Tüm Türkiye'deki gönüllülerimize sesleniyoruz, şimdi ilkin telkih olgunlaşmamış ve Kovid-19 geçirmemiş, ilkin 16-18 yaşta mahsus ortak sayıya ulaştığımız andan sonradan madun gözyaşı grubuna inmeyi planlayacağız." cevabını verdi.

"TURKOVAC aşısı olup derin bakımda yatan hastamız şu anne denli yok"

Kara, TURKOVAC aşısının etkinliğine bağlı ortak soruya ise aktiflik değerlendirirken, ortak numara ve ikinci dozunu olmuş, 14 güneş eski bireyleri strateji ettikleri 114 günce karşı değerlendirmede, derin bakıma yatan yahut fidan yerine rahatsızlığı zımnında hastaneye yatması müstelzim marazlı olmadığını anlattı.

Bu karşı yorum hemen sonra kısaca 160 günün geride kaldığını tamlayan Kara, "Bu devre bünyesinde gene TURKOVAC aşısı olup da derin bakımda yatan hastamız şu anne denli yok." dedi.

Prof. Dr. Kara, TURKOVAC'ın anımsatma dozu çalışmalarında elde ettikleri antikor yanıtlarının da baş döndürücü faziletli olduğunu, ağır manada rahatsızlığı bulunan kimsenin bulunmadığını başkaca ağır taraf etkisinde bırakır görülmediğini dile getirdi.

Aşı bulunan şahısların telefonla arandığını tamlayan Kara, meydana getirilen anketlerle bu verilerin toplanmasına bitmeme edildiğini anlattı.

Çalışma, Türkiye genelinde 14 merkezde yaygınlaştırılacak

TURKOVAC Aşılama Ergen Çalışması Sorumlu Araştırmacısı Prof. Dr. Aslınur Parlakay da 16-18 gözyaşı grubundaki çalışmanın Ankara kent Hastanesi'nde uçucu yerine başlatıldığını belirtti.

İlerleyen çağda düzenlilik değerlendirmesi ile kapsamın genişletilebileceğini aktaran Parlakay, "Türkiye genelinde 14 merkezde, halis muhlis şişman illerde Ankara, İstanbul, Adana, İzmir ve sağlam baş döndürücü kentte rastgele ortak talip gönüllünün katılabileceği merkezlerimiz olacak. İsteyenler etraflıca bilgilere ferah ferah ulaşabilecek. Çocuklarımızın dobra karşılık vereceğini ve bu gözyaşı grubunun da TURKOVAC aşımızla korunacağını beklenti ediyoruz." niteleyerek konuştu.

Parlakay, ortak istifham üzerine, aşılamanın karşı olarak, Ankara kent Hastanesi'nde başlayacağını, doğacak haftadan itibaren de Adana, İzmir kabilinden illerin bünyesinde bulunduğu 14 merkezde bitmeme edileceğini ve tam sayıya ulaşıldığında sonuçların paylaşılacağını bildirdi.

Parlakay, çalışmanın şimdi ilkin Kovid-19 geçirmemiş, telkih olgunlaşmamış 16-18 gözyaşı arasındaki gençlerde yürütüleceğini vurguladı.

Ankara kent Hastanesi Çocuk Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Cerrahisi Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Emrah Şenel de umumi yerine hastalığın çocuklarda şimdi ferah geçtiğine bağlı algıların bulunduğuna ayraç etti. Şenel, telkih sıfır kollar süresince derin bakıma yatanların bulunduğunu belirterek, onların da riziko altında bulunduğunu vurguladı.

Şenel, Avrupa'nın en şişman bebek hastanesi olma durumuna de erbap Ankara kent Hastanesi Çocuk Hastanesi'nde telkih yönünde baş döndürücü şümullü ve kuvvetli ortak merkezin oluşturulduğunu anlatım ederek, hepsi vatandaşlara koşulları uyan bu gözyaşı grubundaki çocuklarıyla beraberce TURKOVAC düşüncesince müracaatta bulunma çağrısı yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler