USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye'nin domestik motorlu önceki 8x8 uzlaştırıcı göreve hazır

Türk savunma sanayisi içerisinde geliştirilen domestik motorlu önce 8x8 askeri uzlaştırıcı Arma II, 6 bin kilometrelik sürüş testiyle dizi üretime amade bir duruma getirildi.

Türkiye'nin domestik motorlu önceki 8x8 uzlaştırıcı göreve hazır
31-01-2023 15:09
Sakarya

Otokar çeşidinden geliştirilen ve 720 atlama beygiri yerel motosiklet bütünleşmiş edilen Arma II 8x8 aracını geçmiş el Anadolu Ajansı (AA) görüntüledi.

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, 1987 senesinde 4x4 araçları üretip dış satım başarısı yakaladıklarını, gelişen gereksinimleri dikkate alarak öz kaynaklarıyla 2006 senesinde Arma araç ailesini oluşturduklarını söyledi.

Aracı 6x6 ve 8x8 namına tasarladıklarını özetleyen Görgüç, otomobilin geçmiş emlak dışı satışını da 2015'te gerçekleştirdiklerini anlatım etti. Görgüç, otomobilin kullanımının giderek yaygınlaştığını ve sonuç namına Birleşik Arap Emirlikleri'nde 400 nüsha 8x8 araç ürettiklerini belirtti.

Aracı nice coğrafyada enerjik namına kullandıklarını, imtihan ettiklerini ve müşterilerle buluşturduklarını dile getiren Görgüç, "Gelişen ihtiyaçlar, aşırı ayrımlı platformlara uyarlanabilirlik, ayrımlı görevler, kalan tehditlere huzur şimdi faziletkâr himaye talepleri doğrultusunda 2 yıl evvela Arma'nın da üstünde türü düşüncesince çalışmaya başladık. Çalışmalar böylece Arma II adını verdiğimiz vasıtaya geldik." dedi.

Arma'nın kalburüstü müşterek araç bulunduğunu ve envanterinde bulunan devletler çeşidinden küçümsenilmeden kullanıldığını vurgulayan Görgüç, şimdi müşterek tomar koruma, şimdi müşterek tomar iç miktar ve şimdi iri kulelerin kullanması az daha taleplere yanıt verebilmek düşüncesince Arma II'yi tasarladıklarını bildirdi.

Arma ve Arma II araçlarının farklılıklarına da yer veren Görgüç, şunları kaydetti:

"Arma II'nin Arma'dan farkı, en önemlisi şimdi müşterek tomar nakil kapasitesi. Arma'da 30 tona derece aptal nakil kapasitemiz var, Arma II'de ise 40 tona çıkıyoruz. Dolayısıyla hem mayın hem kinetik erke tehditlerine huzur şimdi müşterek tomar himaye sağlıyoruz. Daha müşterek tomar iç hacmimiz var. Bunların getirmiş olduğu ayrımlı müşterek asıltı sistemimiz, ayrımlı akslarımız var. Arma II'de kullanıcıya ayrımlı iri miktar ve şimdi müşterek tomar koruma, şimdi müşterek tomar göreve uyarlanabilme olanağı sağlıyoruz."

Arma II'ye yerel motosiklet güç verecek

Serdar Görgüç, Otokar namına dışa bağımlılığı kısıntı ve yerlilik oranını artırmaya müteveccih nice düzentileme yaptıklarını söyledi.

Arma II'de de aşırı sayıda yerel dizge bulunduğuna ayraç fail Görgüç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Arma'da sıfır yerel namına yapılmış nice madun sistemi burada kullanıyoruz. mesela asıltı sistemi, para aktarımı kutusu Arma'da ithal kaynaklıydı, Arma II'de yerli, Otokar tasarımı. Bunların yanı esna Arma II'de yerel motosiklet kullanıyoruz. Yerli imkanlarla geliştirilen 720 beygir, 12,7 litre Ecotorq motorunu Arma II'de kullanıyoruz. Arma II'de arsıulusal kullanıcılara bire müşterek güçte yerel ve ecnebi kazanmak az daha dü motosiklet seçeneği sunuyoruz. Bu kapsamda yerel motorla donatma edilmiş Türkiye'nin geçmiş 8x8 uzlaştırıcı oluyor. Arma II bu açıdan da ehemmiyetli müşterek adım. Güç paketinde bulunan şanzıman dışarı öteki kâffesi soğutma sistemleri de Otokar dizaynı ve yerel imalattır."

Seri üretime hazır

Aracı ihya çalışmalarında gelinen etaba bağlı de bilim verici Görgüç, Arma II'ye müteveccih testlerin kestirmece 3 senedir sürdüğünü söyledi. Serdar Görgüç, şu ifadeleri kullandı:

"Aracın kâffesi kalifikasyonlarını bitirdik, sıkı imalata ithal ve yerel motorla hazırız, sıkı imalata doğrudan girebilecek düzeydeyiz. Yerli motosiklet açısından baktığımızda kestirmece 3,5 salname müşterek çalışmanın ürünü. Mevcut motorun askerileştirilmesi ve Otokar'ın kullanımına akıllıca duruma getirilmesi, kuvvetölçer testleri sabık yıllarda yapıldı. 2022 başlangıcında araç entegrasyonu yapıldı. 2022 süresince güvenilirlik, idame edilebilirlik ve dizge kuru kalifikasyon testlerini bitirdik. Her an sıkı imalata girebilecek seviyedeyiz. ek müşterek envestisman ihtiyacımız yok. Tüm ait yatırımları yaptık, sıkı imalata hazırız."

Yurt içre ve haricinde iddialı

Arma II'nin bulunan dış satım pazarlarında ellerini güçlendireceğini vurgulayan Görgüç, Arma'daki kısıtlılıklar zımnında takamadıkları hususi fariza ekipmanlarını, ağırbaşlı tabanca sistemlerini Arma II'de kullanabileceklerini belirtti.

Bunun haricinde şimdi müşterek tomar himaye gereksinim duyan kullanıcıları bulunduğuna ayraç fail Görgüç, onlara toy müşterek seçenek sunmuş olacaklarını anlatım etti.

Görgüç, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yürüttüğü "Yeni Nesil Araçlar Projesi"nde de Arma II platformunun demir müşterek yavuklu bulunduğunu düşündüklerini kaydetti.

Serdar Görgüç, "Otokar namına kâffesi evren pazarlarında aşırı ayrımlı ürünler ile kalburüstü olmaya çalışıyoruz. Arma II'nin de bu başarıya müşterek adım olacağını, şimdi müşterek tomar yayılmamızı sağlayacağından ümitliyiz. 2023 yılı içre Arma II'nin dü ayrımlı pazarda tanıtımları olacak. Onlardan da kalburüstü biçimde geçeceğini umuyoruz." dedi.

120 milim ağırbaşlı tabanca sistemleri kullanılabilecek

Arma II 8x8 Tekerlekli Zırhlı Araç, Otokar'ın araştırı ve ihya ekibince alışılmış savaşma koşullarının yanında, ayrımlı coğrafyalardaki çatışmalarda sık sık rastlanan simetrisiz tehditler de cezaevi önüne alınarak geliştirildi.

Arma II, dünyada kişi sınıfındaki en faziletkâr balistik, mayın ve el inşası patlayıcı (EYP) korumasını, faziletkâr toprak yeteneği ile beraberce mütenasip değer biçimde bildirme iddiasıyla tasarlandı.

40 titrem maksimum aylı ağırlığa ve 720 atlama beygiri motora erbap Arma II, şimdi müşterek tomar nakil kapasitesi, şimdi müşterek tomar himaye özelliklerinin yanı esna 120 milim kalibreye derece ağırbaşlı tabanca sistemlerinin entegrasyonuna da olanak veriyor. Arma II'de yönelteç sistemi kâffesi aksları arama edebiliyor, bu açıdan kâffesi tekerler direksiyonlanabilir özellikte bulunuyor.

Modüler yapıyla ayrımlı görevler yapabilecek

Modüler müşterek ortam namına tasarlandığı düşüncesince Arma II, sert aşırı ayrımlı göreve akıllıca namına özelleştirilebiliyor. Piyade sınıfı düşüncesince ölçün tekerli zırhlı savaşma uzlaştırıcı ve zırhlı personel sırtçı araç namına kullanılmasının indinde Arma II'ye ayrımlı tabanca sistemleri, donanımlar ve muhtelif sistemler bütünleşmiş edilebiliyor.

Farklı varyantları bulunan Arma II, erkete ve dinleme vasıtaları ile sezinleme aracı, açık iç kütlesi ve aşırı aceleci arsa tahrif yeteneğiyle kumanda arama uzlaştırıcı namına fariza alabiliyor. Arma II, akıllıca madun sistemlerle savaşma piyasası istirdat görevlerinde bakım verebiliyor, büyütülebilen beden ana yapısının sağlamış olduğu arttırma hacimle hem bakım-onarım tıpkı zamanda cankurtaran az daha muhtelif görevleri namına getirebiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler