USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Önal, BMGK'deki Suriye oturumunda konuştu

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, "Kendi devletimizde hareket dolayısıyla ortaya çıkan sınamalarla başlangıç etmeye çalışırken, Suriye halkına insancasına yardımın ulaşmasını kolaylaştırmak düşüncesince de girişimlerimizi sürdürüyoruz." dedi.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Önal, BMGK'deki Suriye oturumunda konuştu
01-03-2023 06:08
New York

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) planlı ve Suriye'deki siyasal gelişmeler ve insanca durumun ele alındığı celsede konuştu.

Türk ve yandaki Suriye halkının benzeyen tarihte meydana mevrut en tahripkâr depremlerin tahribatıyla başlangıç etmeye çalıştığına dikkati çekici Önal, "Acımız ve üzüntümüz başlangıç döndürücü derin. Düşüncelerimiz ve dualarımız topu topu depremzedeler, matem markajcı aileler ve etkilenen milyonlarca adamla birlikte." ifadelerini kullandı.

Önal, bu vesileyle Türk hükümeti namına Konsey üyeleri, BM ve Avrupa Birliği müdahale kazanmak az daha arsıulusal topluma destekleri düşüncesince teşekkürlerini sağlamak istediğini belirterek yer sarsıntısı sonra BM'nin Türkiye'ye müteveccih çabuk insanca iane çağrısı müdahale arsıulusal desteğin devamının ehemmiyet taşıdığına ayraç etti.

"Suriye halkına insanca yardımın ulaşmasını kolaylaştırıyoruz"

Büyükelçi Önal, "Kendi devletimizde yer sarsıntısı zımnında ortaya çıkan sınamalarla başlangıç etmeye çalışırken, Suriye halkına insanca yardımın ulaşmasını kolaylaştırmak düşüncesince de girişimlerimizi sürdürüyoruz. Deprem zımnında dokunca görerek kullanılmaz bir duruma mevrut Cilvegözü uç kapısına revan yolların onarımını tamamladık. Aynı sürede Öncüpınar ve Çobanbey uç kapılarını da BM yardımlarının en başlangıç döndürücü etkilenen bölgelere aceleci yanında biçimde sevkiyatını sağlayabilmesi düşüncesince kullanıma açtık." dedi.

Türkiye'nin bire yanında sürede BM'nin ortalık ziyaretlerini de kolaylaştırdığını tamlayan Önal, Türk iklim dalının da Suriye'ye insanca iane haiz uçaklara belirgin bulunduğunun altını çizdi.

Büyükelçi Önal, Türkiye'nin Esed diyeti kabilinden arama edilen bölgelere arsıulusal iane sevkiyatını kolaylaştırmak düşüncesince Yayladağı/Keseb uç kapısını da açabileceğini duyurduğunu anımsattı.

BM'nin Suriye’ye müteveccih insanca iane çağrısının tahripkâr depremlerin peşi esna ehemmiyetli yanında taşıt olduğuna dikkati çekici Önal, eşme ve yardımların en başlangıç döndürücü gerekseme mahsus bölgelere ulaştırılmasının ehemmiyet taşıdığının altını çizdi.

Önal, Türkiye’nin uç ötesi yardımların yanı esna çizik ötesi yardımların sevkiyatını kolaylaştırmak düşüncesince de efor sarfiyat etmeye bitmeme ettiğini anlatım etti.

Depremin Suriye krizinin iç içe esbak dinamiklerini de yanında kere şimdi ortaya koyduğunu tamlayan Önal, "Aynı sürede yer sarsıntısı siyasal sürece ivme kazandırmanın aciliyetini de ortaya koydu." sanarak konuştu.

Büyükelçi Önal, Suriye halkının taleplerini hesabına getiren sürdürülebilir siyasal yanında çözümün çabucak 2254 izlemsel BMGK kararıyla gerçekleşebileceğini anımsattı.

"Sığınmacıların ülkelerine arka dönüşlerinin kolaylaştırılması düşüncesince hamle atılmalı"

Sığınmacıların ülkelerine arka dönüşlerinin de Suriye krizinin çözümünün yanında parçası bulunduğunu vurgulayan Önal, "Bu sebeple siyasal süreçle başlangıç başa Suriyeli sığınmacıların, güvenli, haysiyetli ve fahri dönüşlerinin kolaylaştırılması düşüncesince muktezi adımlar atılmalı." dedi.

Büyükelçi Önal, "Bu proses çerçevesinde YPG/PKK ve DEAŞ kabilinden topu topu yıldırı unsurlarının ve bunların yarıcı gündemlerinin kaldırılmış edilmesi de iri ehemmiyet taşıyor." sanarak konuştu.

Terörizmin Suriye'nin yer bütünlüğüne ve diyalekt sulh ve güvenliğe müteveccih en iri yıldırma bulunduğunun altını çizen Önal, "Türkiye sahada sükunetin muhafazası ve terörizmle uğraş anlamında çabalarını sürdürmeye bitmeme edecektir." dedi.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler