USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: Çiftçi Kayıt Sistemine 129 bin 310 müracaat var

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Bugün zaman 17.00 bakımından Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) 129 bin 310 müracaat mevcut ve 167 bin 669 doküman inik durumda." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: Çiftçi Kayıt Sistemine 129 bin 310 müracaat var
07-10-2022 22:59
Kayseri

Bakan Kirişci, Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu'nda planlı Kayseri Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı"nda meydana getirdiği konuşmada, tahıl sevkiyatında başağrısı ve tedbir zincirindeki bozulmanın Rusya-Ukrayna savaşıyla en fevk noktaya çıktığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde durumunda ve akıllıcasına siyasetle, hububat krizinin ehemmiyetli ortak kısmının atlatıldığını özetleyen Kirişci, orak ayı ayında Rusya, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arazi almış bulunduğu 4'lü şahika ile hububat koridorunun açıldığını anımsattı.

Kirişci, hububat koridorundan cemaziyelevvel bakımından 271 geminin geçtiğini belirterek, "6,2 milyon tonluk ortak hububat bu aralık yoluyla diyar dışına kovulmuş durumda." ifadesini kullandı.

Tahıl koridorunun faydasından bahseden Kirişci, "Şöyle ortak istifham aklınıza gelebilir. 'Tahıl koridorunun bizlere ne faydası oldu?' Şöyle ortak faydası oldu. Hemen dümdüz ortak nicelik söyleyeyim. 27 parça geminin bizim boğazlarımızdan geçmesinin tabii bizlere transit taşımacılıkla alakadar ortak yardımı olmuştur. Ama savaşın başlangıcında 440 dolarları, 450 dolarları gören buğdayın tonu deminden 330 dolarlara gerilemiş oldu. Yani buradan ortak 25'lik hasılatımız oldu." diyerek konuştu

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) eşya işleminin önemini özetleyen Kirişci, şöyleki bitmeme etti:

"Biz bu işe hamle atana derece 6 bin 804 muamelat e-Devlet üstünden yürüyordu. 911 gurur da bu hizmeti veriyordu. Biz 912'nci gurur olduk. 6 bin 804'ten sonradan da beş, altı, yedi, sekiz, dokuz diye. Biz de o iptidai adımı e-Devlet üstünden 1 Ekim bakımından gerçekleştirmeye başladık. Bir nicelik şekilde özgülemek isterim. Bugün zaman 17.00 bakımından ÇKS'ye 129 bin 310 müracaat mevcut ve 167 bin 669 doküman inik durumda. Bunların gelişigüzel bir tanesi için, gelişigüzel muamelat düşüncesince Şayet 10 vahdet ortak gider bulunduğunu düşünseniz 1 milyon 676 bin lira. Eğer 100 vahdet masrafa mangır olmuşsa, mesafesi uzaksa onun da 16 milyon 766 bin vahdet neredeyse ortak külfetinin olacağını, bulunduğunu görmemiz gerekiyor. Çevreci mi? Evet çevreci. İnsana bedel verici ortak infaz mı? Evet. Basit mi? Basit. Dolayısıyla kimseyi yerinden etmeden bu uygulamayı yaşama geçirmenin düpedüz mutluluğu içerisindeyiz."

Bakan Kirişci, teknolojiyi çiftçilerden esirgemediklerini, hâlâ ileriki versiyonlarını da getireceklerini anlattı.

"Tarım Cepte" uygulamasının da getirileceğini tamlayan Kirişci, kurnaz telefonlarla baş döndürücü ferah ferah dört başı mamur iş ve işlemlerin, desteklemelerin ve bunlara bağlı takiplerin haydi haydi yapılacağını tabir etti.

"100 bin vahdet limiti 200 bin liraya çıkarıyoruz"

Cumhurbaşkanlığı kararıyla istihzar etabına mevrut ortak başka emek harcamadan bahseden Kirişci, şunları kaydetti:

"2021 yılı mahsulüne alakadar tığ süt ve basma desteklerini akıbet devirde az buçuk hâlâ hızlandırdık, az buçuk hâlâ öne çektik. Buna karşın desteklerin mart ayının sonunu bulduğunu hepiniz biliyorsunuz. Biz bunu veriyorduk fakat martı buluyor. Martın sonunu da görüyordu. Şimdi bu dünkü uygulamayla süt ve basma desteklerimizi 6 ay öne çekip üreticilerimize Ziraat Bankasının vereceği ortak yetişkin üstünde ayni olarak, nakdi şekilde değil, ayni şekilde kullanabileceğiniz ortak meblağı bu karta yükleyeceğiz ve siz hoppadak o kartla süt ve basma alacaksınız. Bir uygulamamız bu.

Bir başka uygulamamız, halihazırda bu yüzdelik 83-84 mangır şişkinliği bulunan ortak ülkede tığ kullanılmamış faizli üreticilerimize itimat kullandırıyoruz. Bu kredinin limiti 100 bin lira. Bu 100 bin vahdet limiti 200 bin liraya çıkarıyoruz. Daha evvela o 100 bin lirayla alakadar bunu ayni nakdi kullanacaksın diyerek ortak ıztırar yoktu. Ama deminden onun da limitini artırdıktan sonra, 200 bin liraya çıktıktan sonradan onun da 100 bin vahdet tarafını gine karta yükleyeceğiz. Onun da gine ayni şekilde kullanılmasını elde etmiş olacağız. Bu da yetmedi. Üreticilerimize hâlâ evvela 22 vahdet süt desteği veriyorduk. Malumunuz, hububatta dekar başına 20 vahdet da basma desteği veriyorduk. Yani ikisini topladığınızda bunlar 42 liraya karşı olum ediyordu. Şimdi mazotu 75 liraya, gübreyi de 46 liraya çıkarıp mecmu dekar başına süt basma desteğini de 121 ortak liraya yükseltiyoruz ve üç kıvrım arttırmış oluyoruz. Bu da gine hani gelişigüzel daim şikayetçi olduğumuz husus mevcut ya aha 'mazot fiyatı üç kıvrım arttı' yahut 'desteklemeler geç ödeniyor'. Veyahut 'bize nakdi değil ayni yardımda bulunun'. Bütün bunların bütünü bu halde gerçekleşmiş olacak."

Bakan Kirişci, tarımda planlamanın ehemmiyetli olduğunu, kontratlı istihsal modelinin kapsamının genişletileceğini söyledi.

Bu çerçevede de ortak mevzuat düzenlediklerini vurgulan Kirişci, "Bu mevzuat düzenlemesiyle de tığ özbeöz açıdan ortak kontratlı modeli, bilhassa de üreticinin adalet ve hukukunu koruyan, muhafız rastgele ortak halde ortak suistimale hastalık olmayan... Çünkü ego Adana'dan biliyorum. Kendi intihap bölgemden biliyorum, karpuzun mangır etmiş bulunduğu sene hem ekinci kazanır bununla beraber onu alıp pazarlayan tacir kazanır. Ama lamba karpuzu mangır etmezse verdiği avanstan vazgeçer ve ekinci arasında kalır. Artık bunlar bu ülkede yaşanmayacak, yaşanmaması da gerekiyor." diyerek konuştu.

Türkiye'de katı baş döndürücü bölgede devrimler gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kirişci, ekincilik ülkesi bulunan Türkiye'nin "tarım kanunu"nun olmadığını, AK Parti ile ekincilik kanununun yasalaştığını kaydetti.

TARSİM ile 20 milyon poliçe kesildi

Tarım Sigortaları Havuzu'nu (TARSİM) yaşama geçirdiklerini özetleyen Kirişci, ekincilik sigortacılığı uygulamasının 2006 senesinde başladığını hatırlatarak, "Yaklaşık 16 sene geride küsurat müddette 20 milyon poliçe kesildi. 12,8 bilyon vahdet amme şekilde tığ prim ödemesi verdik. Vatandaş da yüzdelik 60-70 desteğimizin art küsurat tarafını verdi. Ama vatandaşımızın hasar ödemesi kısaca 13 bilyon vahdet düzeyinde gerçekleşti. Bu da ehemmiyetli ortak uygulamaydı." dedi.

TARSİM'deki poliçeyi üreten Avrupa'da önceki ülkenin Türkiye bulunduğunu vurgulayan Kirişci, ekincilik sigortacılığının baş döndürücü münteşir olmadığını dile getirdi.

Kirişci, TARSİM'in amme hususi ortaklığıyla oluşmuş ortak bina olduğunu, şu anda Azerbaycan ilkin peyda buyurmak neredeyse gittikleri gelişigüzel ülkede dikkat gördüğünü kaydetti.

Ekilmeyen bölgelerin ekimini heveslendirme buyurmak namına tohumluk verildiğini de tamlayan Kirişci, şöyleki bitmeme etti:

"Bu tohumluğun da yüzdelik 75'ini desteklenmiş ediyoruz. Dolayısıyla bu bizim düşüncesince baş döndürücü fazla önemli. Mesela hatun buralı bulunduğu düşüncesince anası babası bundan sonradan buralara gelmiyor. Teyzeleri, dayıları, her neyse onlar varisler bölünmüş. Boş duran tarlalar vardı. Kimseye de ektirmiyorlar yahut ekilenden dikilenden kendilerinin haberi olmuyor. Biz inşallah meclisimize gine sunacağımız, ortak başka kodifikasyon Şayet 2 sene ortak tarlada ortak istihsal dalında istihsal yapılmamışsa tığ amme şekilde diyeceğiz ki 'Belli önceliklerimiz var. Bu önceliklere mucibince üretecek kişilere vereceğiz. Onlar üretecek. Onlardan alacağımız icar bedelini de sizin hesabınıza yatıracağız' diyeceğiz."

Sertifikalı tohuma, buğday, arpa, yulaf, çeltik neredeyse ürünlere dekar başına 24 vahdet verildiğini tamlayan Kirişci, desteği 50 liraya çıkardıklarını hatırlattı.

Gıda ve tarımın izlemsel ortak dal olduğuna ayraç fail Bakan Kirişci, "Bizim başka bölgelerde aut tecim açığımız varken tarımla alakadar mevzularda ihracatın ithalatı istikbal payı yüzdelik 121. Yani 100 vahdet ithal ediyorsak, 121 vahdet ihraç ediyoruz." diyerek konuştu.

Toplantı hâlâ sonradan basına gizli bitmeme etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler