USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Sanayiciler elektrik ve gaz fiyatlarında meydana getirilen indirimleri kıvançla karşıladı

Sanayiciler, elektrik ve gaz fiyatlarındaki indirimlerden kıvançlı olduklarını belirtirken, bu adımların rakiplik enerjisini artıracağını, üretimi destekleyeceğini ve enerjiden kaynaklı paha artışlarının önüne geçilmesini sağlayacağını bildirdi.

Sanayiciler elektrik ve gaz fiyatlarında meydana getirilen indirimleri kıvançla karşıladı
28-01-2023 13:05
Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, erke tutarları sonuç zamanlarda global çapta meydana mevrut olayların etkisiyle eğri tempo izliyor. Kovid-19 salgını tedbirlerinin kaldırılmasının peşi sıra yaşanmış bulunan arz-talep dengesizlikleri, Ukrayna-Rusya mücadelesi dolayısıyla Rusya'ya meri yaptırımlar ile Rusya'nın erke arzında kesintiye gitmesi, erke fiyatlarının sonuç zamanların en erdemli seviyesine ulaşmasına sebep oldu. Enerji fiyatlarındaki yükselişler, endüstri üretimi bilhassa iktisap etmek kıl oranı nice alanı menfi etkilerken devletler bu olumsuz etkileri indirmek düşüncesince önlemler alıyor.

Bu kapsamda, Türkiye de üretim, müstesna satım ve istihdamı sübvanse etmek amacıyla sanayide beğenilen gaz ve elektrikte indirime gitti. 30 Aralık 2022'de, elektrik tarifelerinde endüstri sürdürümcü grubunda yüzdelik 16 düzeyinde indirim yapılırken bu hafta da küçük ay bakımından elektrik istihsal gayeli gazın satı fiyatında yüzdelik 16,67, endüstri kurumlarında ise yüzdelik 13,30 ila 17,22 ortada indirim sonucu alındı.

İndirimler ÜFE'nin artım hızını yavaşlatacak

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, AA muhabirine, elektrik ve gaz fiyatlarındaki indirimlerin endüstri üreticileri açısından müspet ortak evolüsyon bulunduğunu söyledi.

Yüksek erke fiyatlarının üretimde sürdürülebilirliği zorlaştırdığını tabir fail Ardıç, şu şekilde konuştu:

"Sanayi üretiminin esas girdilerinden bulunan erke kalemlerinde meydana mevrut eder indirimlerinin üretime artım anlamında el yapması beklenir. Sanayiciler, erke fiyatlarındaki artışların, istihsal maliyetlerini ehemmiyetli seviyede artırdığını ve üretime menfi tesiri bulunduğunu levent boylu süredir dile getirmekteydi. Son çağda firmalarımızın cirolarında artım bahis konusu fakat erke fiyatlarının yüksekliği pres sermayesi yükümlülüklerini artırıyordu. İndirimler, fiyatlar umumi seviyesinde, bilhassa de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) tarafının artım hızına eksilme anlamında el yapacaktır."

Ardıç, indirimlerin devamını istek ettiklerini belirterek, enerjide melez yatırımların himmet kazanmasıyla mutluluk desteklerinin artmasının itidalli ve levent boylu vadede erke fiyatlarının az olmasını destekleyeceğini tabir etti.

"İndirimler enflasyonu alçak yönde ivmelendirecek"

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, girdi maliyetleri ortamında en şişman oranı gaz ve elektriğin oluşturduğunu bildirdi.

Reel bu piyasanın istihsal gücünün çoğalması açısından indirim kararlarının durumunda bulunduğunu vurgulayan Kıvanç, "İndirim özelikle Uzak Doğu ülkeleriyle rekabetimize dayanak noktası verecektir. İndirimle baş başa istihsal maliyetlerinde yükselişin önüne geçileceğine ve bunun er geç piyasalara müspet yerine yansıyacağına ve enflasyonu alçak yönde ivmelendireceğine inanıyoruz." görüşünü dile getirdi.

"İndirimler sürdürülebilirlik açısından önemli"

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, sanayide beğenilen elektrik ve gaz fiyatlarına mevrut indirimlerin sevinme donör bulunduğunu söyledi.

Sanayicinin en şişman harcama kalemini gerçekleştiren erke fiyatlarının azalma trendine girmesinin sürdürülebilirlik açısından ehemmiyetli olduğuna ayraç fail Ünverdi, şunları aktardı:

"Küresel hastalıkların da etkisiyle bilhassa geçtiğimiz sene kalan erke tutarları istihsal maliyetlerimizi de yükseltti. Elektrik ve doğal gazdaki indirimler, istihsal maliyetlerimizin azalması ve aut pazarlardaki rekabetimizin artmasını sağlayacak. Üretim maliyetleri azaldıkça bunun sanayimizin devamlılığına, sonuncu mahsul noktasında fiyatların düşmesi ile enflasyonla mücadelemize genişliğinde katkıda bulunacağına inanıyorum. En şişman beklentimiz bu sürecin bitmeme etmesi ve erke fiyatlarının akıllıca seviyelere gerilemesidir. Emeği bulunan her insana teşekkürname ediyorum."

"Enerji indirimleri sanayicimizin istihsal motivasyonunu artıracak"

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Avrupa'daki gaz ve elektrik fiyatlarının devletlerin promosyon mekanizmaları ile bu arada Eylül 2022'den bu yana azalma trendine olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Avrupa'daki fiyatlar Ekim 2022 bakımından Türkiye'den hâlâ ehven bir vaziyete gelmişti. Zaten Çin'den Avrupa'ya bulunan navlun fiyatlarının düşmesi ile AB ile rekabetin zorlaştığı ortak dönemde, Avrupa'daki erke fiyatlarının düşmesi bizi hâlâ da zorlamaya başladı. Bu nedenle vatanımızda sanayide beğenilen gaz ve elektrik fiyatında meydana getirilen indirimlerin aşırı altın bulunduğunu düşünüyoruz. Maliyet artışlarını da müspet yönde etkileyecek bulunan erke indirimleri sanayicimizin istihsal motivasyonunu ve rakiplik enerjisini artıracaktır. Sanayimize çelim verecek, yükümüzü azaltacak bu kıl oranı ehemmiyetli indirimleri hâlâ ortak tomar beklediğimizi öldürmek isterim."

Zeytinoğlu, sanayicilere yenilenebilir erke yatırımları dair hâlâ ortak tomar promosyon verilmesini dileme ettiklerini belirterek, AB Yeşil Mutabakatı'na uzlaşma kapsamında Türkiye'nin yenilenebilir erke oranını artırmasının ehemmiyetli bulunduğunu anlattı.

- "İndirimler güdeleme açısından önemli"

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, enerjinin üretimde beğenilen girdilerin ortamında ehemmiyetli ortak paya eş bulunduğunu bildirdi.

Geçen sene erke fiyatlarının para şişkinliği üstünde bası oluşturduğunu anımsatan Yorgancılar, bu sürede nice işletmenin icar ücretinin de hesabına çıkan elektrik faturalarıyla karşılaştığını söyledi.

Yorgancılar, Ukrayna-Rusya mücadelesi kaynaklı erke temininde dava canlı Avrupa'da nice sektörde üretimin durduğunu yahut yetenek azaltımına gidildiğini anımsattı.

Yurt ortamında de birtakımı sektörlerin bu vaziyetten menfi etkilendiğine dikkati çekici Yorgancılar, "Bu nedenle meydana getirilen indirim bilhassa sanayicimize güdeleme açısından sonuç adım ehemmiyetli fakat mahsul fiyatlarının indiriminde biricik başına tam bulunduğunu bildirmek kusur olabilir ki mevrut indirim de şişman endüstri kuruluşları düşüncesince geçerlidir. mühim bulunan indirimden sonradan yaklaşan sürede esasen bindirim yapılmamasıdır." ifadelerini kullandı.

Yorgancılar, yenilenebilir erke yatırımlarının desteklenmesini, erke üstünden tahsil edilen topu topu ihsan ve benzer eklerin akse atlatılıncaya genişliğinde kaldırılmasını, doğal gaz, elektrik ve fuel oil tüketimleri üstünden tahsil edilen yüzdelik 18'lik KDV'nin yüzdelik 1'e indirilmesini dileme etti.

"İndirimler aut pazarda elimizi güçlendirecek"

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü, enerjinin birebir fiyatla temininin rakiplik gücünde ehemmiyetli bulunduğunu bildirdi.

Enerjinin dişi kullanımına bağlı nice projeyi yaşama geçirdiklerini tabir fail Sütçü, "Küreselleşen ve rekabetin değme sabık gündüz çabucak arttığı zamanımızda devletimizin sanayicimize bu mevzuda kazanım sağlaması aut pazarda elimizi güçlendirirken iç pazarda da fiyatlarda enerjiden kaynaklı artışların önüne geçecektir. Böyle ortak emek vermek hâlâ çelimli Türkiye düşüncesince değme koşulda üreten sanayicilerimize çelim verir. Emeği sabık her insana teşekkürname ediyoruz." görüşünü paylaştı.

"İndirimler sanayici ve yatırımcıları rahatlatacaktır"

Anadolu OSB Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay da sanayide gaz ile elektrik tüketiminin, istihsal maliyetlerini etkileyen en ehemmiyetli faktörler ortada toprak aldığını dile getirdi.

Sanayicilerin gaz ile elektrik fiyatlarını baz alarak maliyet analizi yaptığını vurgulayan Tuncay, şunları kaydetti:

"Yapılan indirimleri kıvançla karşılıyoruz. İndirimler sanayici ve yatırımcıları ortak nebze de olsa rahatlatacaktır fakat döviz kurundaki aceleci dalgalanmalar, idmansız husus fiyatlarındaki artış, kalifiye iş gücü problemi kıl oranı dayanıklı aşırı sebep dolayısıyla indirimlerin piyasada cevap bulabileceğini öngöremiyoruz. Sanayiciler yerine erke fiyatlarında indirimin devamını ve istikrarını beklemekteyiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler