USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Orta Avrupa'da dönemin durduğu şehir: Prag

Dünya savaşları esnasında saldırılara verilen kalmayarak zamanı yapılarını korumayı başaran Çekya'nın başkenti Prag, adeta ortak tabloyu mail görüntüsüyle ziyaretçilerini devir içre ortak geziye çıkarıyor.

Orta Avrupa'da dönemin durduğu şehir: Prag
18-06-2022 13:02
Prag

Kuzeyinde Polonya, batısında Almanya, güneyinde Avusturya ve doğusunda Slovakya ile yandaki bulunan Çekya, 20. yüzyıla derece sırayla Büyük Moravya İmparatorluğu, Premyslid Hanedanlığı, Lüksemburg Hanedanlığı, Hussit dönemi, Jagellon Hanedanlığı ve Habsburg Hanedanlığı yönetimi altında kaldı.

Çekya, Avusturya-Macaristan'ın Birinci Dünya Savaşı'ndaki yenilgisiyle 1918'de Çekoslovakya adıyla kuruldu ve başkenti Prag oldu.

Çekoslovakya'nın 1 Ocak 1993'te barışçıl birlikte halde bölünmesiyle, özgür Çek ve Slovak Cumhuriyetleri kuruldu. Çekya, 2007'de Schengen Bölgesi'ne uzuv olurken, 2004’ten bu yana da Avrupa Birliği üyesi.

Çek Cumhuriyeti namına bildik bu ülkenin endamsız adı, 2016’da yöntemince "Çekya" oldu. Bununla birlikte, "Çek Cumhuriyeti" ise devletin resmi ismi namına halen kullanılıyor.

Ekonomisini esas sanayi, global ve perişan ticaret, taşımacılık, konaklama ve besin hizmetleri ile amme yönetimi, savunma, eğitim, esenlik ve içtimai misyon faaliyetlerinin oluşturduğu Çekya'nın esas dış satım ortaklarını ise yandaki devletler Almanya, Slovakya, Polonya ile Fransa oluşturuyor.

Savaşa, Nazilere ve Sovyetler Birliği'ne dayalı şehir

İkinci Dünya Savaşı süresince Nazi yönetimi ve savaştan sonraları da Sovyetler Birliği'nin egemenliği altında çetin vakitler geçirmesine rağmen, başşehir Prag, cazibesini sürdürmeyi başardı.

Şehrin tarihi, Bohemya Dükü I. Borivoj'un Vltava Nehri'nin hesabına birlikte Hristiyan şapeli mensur ettirdiği 9. yüzyıla derece giderken, 10. asrın sonunda, Vysehrad Kalesi mensur edildi ve Slav yerleşimi ortaya çıktı.

13. asrın başlangıcında ise çağımızda "Eski Şehir" namına isimlendirilen Prag'ın en emektar bölümü kuruldu ve bundan endamsız birlikte müddet sonraları Vltava Nehri'nin kıyıları evvel güreşçi köprüsü ile birbirine bağlandı.

Nehrin öbür tarafında, Bohemyalı II. Ottokar, hâlâ sonraları “Yeni Şehir” namına isimlendirilen ve çağımızda "Mala Strana" namına isimlendirilen ikinci Prag şehrini kurdu.

"100 Kuleli Şehir" Avrupa’nın en aşırı görüşme edilen kentler sıralamasında evvel 10'da

Geçmişte "100 Kuleli Şehir", "Avrupa'nın Çatısı", "Avrupa'nın Kalbi", "Altın Şehir" ve "Şehirlerin Anası" kabilinden nice lakapla anılan Prag, ülkenin başkenti ve en iri kenti olmasının beraberinde ayrımsız sürede aşırı nazarıitibar çekici birlikte gezim merkezi konumunda.

Prag, zamanı köprüleri, katedralleri, al uçlu kuleleri ve kaleleriyle Avrupa’da en aşırı görüşme edilen kentler ortada evvel 10’da arazi alıyor.

Zengin tarihe cemaat bulunan ve Romanesk, Gotik, Rönesans ve Barok mimarisinden çalışkan örnekler haiz bu zamanı kent, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları esnasında dokunca görmeyen turfa Avrupa şehirlerinden birlikte tanesi.

Bir ırmak çeşidinden ikiye ayrılmış ve tepelerle kuşatılmış birlikte vadide konumlanan şehir, yayan karışmak düşüncesince de ince ideal.

Ziyaretçilerini mutedil dönemde hissettiriyor

UNESCO Dünya Mirası Alanları sıralamasında 1991'den bu yana arazi düzlük kentin en emektar ve ehemmiyetli meydanı "Eski Kent Meydanı" büyüleyici birlikte 14. asır görünümüne sahip.

Eski site meydanında, Astronomik Orta Çağ Saat Kulesi, Tyn Kilisesi, Eski Belediye Binası, Jan Hus Heykeli, şamdanlarla bezeli kubbeli tavanıyla 12. yüzyılda mensur edilen St. Nicholas Kilisesi ve Meryem Ana Sütunu ile hâlâ nice zamanı bina arazi alıyor.

Çeşitli desen ve tasarıma cemaat Arnavut kaldırımlarıyla mefruş Prag sokakları, kilise çatılarının tepesindeki etraflıca kulelerden binaları süsleyici süslenmiş kapılara kadar, ağdalı detaylar ve görkemli tasarımlarla dolu.

Kentin cazibesini ortaya çıkaran yapılar: Karl Köprüsü ve Aziz Vitus Katedrali

Vltava Nehri hesabına müesses Prag’ın emektar ve dünkü şehirlerini birbirine bağlayan 14. asır taş köprüsü "Karl Köprüsü", kentin öbür köprülerine akıllıcasına seyrine bıkılmayan birlikte dekor sunuyor.

Sokak sanatçılarının başarım sergilediği bu zamanı köprü, hafta arası ve hafta sonu ayırt etmeksizin aşırı sayıda ziyaretçi ağırlıyor.

Vltava Nehri'nde meydana getirilen havza turlarıyla şehri nehirden müşahede olanağı da bulan ziyaretçiler, kano ve kükremek bisikleti kiralayarak nehirde turlayarak ruhsal gerilim atıyor.

Yerli ve ecnebi ziyaretçiler, ırmak süresince okunabilen ilerleyiş yaparak manzaranın keyfini çıkarırken, zamanı eserleri, anıtları ve Orta Çağ ve Barok mimaride mütenazır namına sıralanan evlerin seyrine dalıyor.

Karl Köprüsü'nün öbür tarafında ise ziyaretçileri, yapımına 1344 senesinde başlanıp tamamlanması 600 sene devam eden Gotik mimarinin en dobra örneklerinden bir tanesi bulunan Aziz Vitus Katedrali karşılıyor.

Prag Kalesi süresince arazi düzlük ve kentin en büyüğü bulunan bu devasa katedralde, nice Bohemya kralının ve Kutsal Roma İmparatoru'nun mezarı da arazi alıyor.

Tüm şehre birlikte tane birlikte basar sunan Prag'ın Vitkov tepesinde, 1928-1938'de Çekoslovak lejyonerlerinin onuruna mensur edilen "Vitkov Tepesi Ulusal Anıtı" bulunuyor.

Aynı yerde mevcut Ulusal Müzenin dünkü binası da Çek devletine adanan birlikte sergiye ev sahipliği yapıyor. Ayrıca ziyaretçiler, yapının tepesindeki terastan Prag'ı genel görünümlü takip fırsatı da buluyor.

Franz Kafka'nın memleketi

Bugünlerde 1 milyon 318 bin nüfusa cemaat Prag, kültürel manada da ehemmiyet sunma ediyor.

"Dava" ve "Dönüşüm" kabilinden eserleriyle 20. asır edebiyatının en adlı sanlı isimlerinden bir tanesi bulunan ve bu kentte doğan Franz Kafka, Prag'la az hâlâ eş deme taşıyor.

Şehrin Yahudi Mahallesi'nde Kafka'nın birlikte heykeli bulunurken, Franz Kafka Müzesi'nde ise yazarın yaşamı ve emek harcamaları sergileniyor.

Prag'da arazi düzlük Ulusal Müze, Yahudi Müzesi, Komünizm Müzesi ve Mucha Müzesi özellikle iktisap etmek amacıyla aşırı sayıda müze ve konuşma galerileri de domestik ve ecnebi turistler çeşidinden nazarıitibar görüyor.

Öte yandan, şehirdeki nice zamanı kilise ve katedrallerde ibadetin beraberinde muhtelif konserler de düzenleniyor.

Tarihten başlamış bulunan gelenekler: Kuklacılık ve Bohemya kristalleri

Öte taraftan Çek tarihinde ehemmiyetli birlikte noktayı bulunan kuklacılık ve kukla inşası da, Prag'da zamanı Orta Çağ'a derece uzanan birlikte gelenek.

Kalabalıkları eğlendirmek ve hikayeler bildirmek düşüncesince 18. asrın ortalarından bu yana Çek geleneğinin birlikte parçası bulunan anadan müşahede kuklacılık, ülkenin kalburüstü birlikte konuşma biçimi namına benimseme görüyor.

Kuklacılığın beraberinde evren çapında iri birlikte üne cemaat bulunan Çek camı ve ya öbür adıyla Bohem camı geleneği de Orta Çağ'a derece uzanıyor.

Bohemya kristali namına da isimlendirilen ve 1200'lü yıllara dayalı billur işçiliği, şu anda Çekya'nın birlikte parçası bulunan Bohemya ve Silezya bölgelerinde üretiliyor. Çek camı, faziletkâr kalitesi, işçiliği, güzelliği ve çoğu kez yenilikçi tasarımlarıyla ecnebi turistler çeşidinden da en aşırı yeğleme edilen hediyelikler arasında.

Renkli, girintisiz çıkıntısız ve rölyefli herhangi birlikte muhtelif billur ürününün üretilip satılmış olduğu Prag'da, az hâlâ herhangi birlikte mağazada Çek camını anmak mümkün.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler