USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Murat Kurum: 405 bin facia konutu yapılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, " 21 bin konut düşüncesince anlaşma tamam, 405 bin kıyamet konutu yapılacak" a?

Murat Kurum: 405 bin facia konutu yapılacak
03-03-2023 22:05
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, " 21 bin konut düşüncesince kavil tamam, 405 bin kıyamet konutu yapılacak" açıklamasını yaptı.Abone ol

Öte taraftan Bakan Kurum, "Yıkımların koyu yaşandığı yerlerdeki kırık hatlarını, kırık hatlarına bulunan mesafeyi, yerin standardını ve sıvılaşma ile kırık hatlarının ilişkisini yegâne on paralık inceliyoruz. Bu verileri kaydediyoruz." dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın ülkemizin muammer bulunduğu Kahramanmaraş merkezli hareket ve mümkün afetlere bağlı Ulusal Risk kalkanı Projesi çerçevesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın davetine icabet ettiniz. Yaklaşık 7 saattir görüşlerinizi, fikirlerinizi, önerilerinizi paylaştınız. İnşallah önümüzdeki süreçte hepsi hocalarımızın buradaki halis muhlis bilgelik insanlarımızın görüşleri, fikirleri, önerileri doğrultusunda da ilgilendiren hepsi icra vekili arkadaşlarımızla, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çalışmalarımızı bundan evvela bulunduğu kabilinden artık da azimli müşterek biçimde ika gayreti azmi içre olup şehirlerimizi mukavim bir duruma getirene derece bire müşterek afette huzur andan itibaren elbette çalışıyorsak kıyamet bölgelerinde henüz evvela elbette verdiğimiz lafları tuttuysak gine Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bire müşterek anlayışta çalışmalarımızı yapacağımızı tabir ediyoruz.

"271 bin personelimiz sahadaydı"

Bir kat henüz ermiş milletimize başsağlığı, dileklerimi iletiyorum. Yaşadığımız 2 hareket arkası sıra yaşadığımız dümdar depremlerle baş başa Sayın Cumhurbaşkanımızın kıyamet başkanlığımızda koordinasyonla ilgilendiren icra vekili arkadaşlarımızla baş başa süreci an ve an sahadan strateji ettiler. Tabii sayın bakanımız az evvela tabir ettiler huzur andan itibaren devletimiz halis muhlis olanaklarıyla 11 ilimizde lazım kontrol istirdat çalışmalarında ki toplamda 26 binden çöküntü 26 bin binadan bahsediyoruz. Her vakit herhangi müşterek dakika ait koya koya artırarak gittiği arkadaşlarımız uyumadan yemeden, içmeden vatandaşımızın yaralarını dolamak düşüncesince savaşım verdi ve bu bu çerçevede valilerimiz, kaymakamlarımız, ilgilendiren icra vekili arkadaşlarımız ve hepsi ekiplerimizle baş başa 271 bin personelimiz sahadaydı.

"18 bin iş makinası şu an işlev vermektedir"

Bugüne derece 624 bin vatandaşımız boşaltma edildi ve 18 bin iş makinası da şu an çalışarak bölgede işlev vermektedir. Tüm vilayetlerde kurmuş olduğumuz eş güdüm merkezleriyle baş başa bugüne derece 360 bin düğün müesses ve bu çadırlarda 1 milyon 440 bin vatandaşımızın barınması sağlanmıştır. Yine bire müşterek tatlılıkla taşımalık kentlerimizi kuruyoruz. Belediyelerimiz buradaki bağışçılarımız, çırçıplak maşer örgütlerimizle baş başa lazım prefabrik, lazım taşımalık lazım malzemelerden hepsi illerimizde, Hatayımızda, Malatyamızda, Kahramanmaraşımızda, Gaziantep'imizde taşımalık kentlerinin kurulumunu başlattık ve ne derece gerekseme var ise gine eş güdüm arasında süreçlerimizi yürütüyoruz ve burada da vatandaşımızı müşterek an evvela henüz emin alanlara çekebilmek hesabına yapılarımızı aceleci müşterek biçimde inşasını gerçekleştiriyoruz.

"Tarihimiz dokunca gördü"

Tarihimizin de bu açıdan dokunca gördüğünü, bazısı zamanı eserlerimizin yıkıldığını görüyoruz ve bu çerçevede Hatay'daki Ulu Camimiz Adıyaman'daki Ulu Camimiz, gine Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi, Gaziantep Kalesi kabilinden nice zamanı eserimizin de yıkıldığını görüyoruz. Bu zamanı eserlerle ilgilendiren de Kültür Bakanlığımız sahada müşterek edim çalışmalarını yapıyorlar ve ilgilendiren zamanı eserlerimize bağlı de yenileme çalışmalarını filhakika müsaade emirleri çerçevesinde yürütüyorlar. Yine buradaki yıkıma baktığımızda hocalarımız da bu tabloyu önemseyecektir diyerek düşünüyorum. Yıkılan binaların yüzdelik 96 da 99 evveliyat meydana getirilen binalar bulunduğunu görüyoruz. Yeni yönetmeliğe mucibince şu demek oluyor ki 2000'de meydana getirilen düzenlemeler, bina teftiş sistemindeki düzenlemeler, acemi hareket yönetmeliği ile baş başa yapmış olduğumuz tensikat çerçevesinde yıkılan binaların çabucak yüzdelik 3'ü 99 sonrası meydana getirilen binalar bulunduğunu görüyoruz ki gine bu binalarda 145 bin vatandaşımızın yaşadığını da belirleme ettik.

"Arkadaşlarımız sahada çalışıyorlar"

Şimdi elbette binaların çökme nedenlerini şu demek oluyor ki müşterek hocamız dedi ki yöntem otama yapabilmeniz düşüncesince müşterek kat canlandırma etmeniz gerekiyor. Bu canlandırma içre arkadaşlarımız çalışarak sahada çalışıyorlar. Burada kırık hattına bulunan mesafesini zemindeki sıkılaşmayı gine seçme noktasında ahacık sıvılaşma kaynaklı yıkımın olup olmadığının tespitlerini yapıyoruz ve bu çerçevede binaların gine yerleşme noktasında en akıllıcasına yere yerleşmesiyle ilgilendiren hocalarımızla, bilgelik insanlarımızla bu arada bu emek harcamaları yürütüyoruz.

"Mikro gölgeleme mütalaa çalışmalarımızı yapıyoruz"

Ve burada toprak kullanması noktasında dar gölgeleme mütalaa çalışmalarımızı da yapıyoruz ve bu çalışmalarla baş başa en akıllıcasına zemini belirleme ediyoruz. Tabii ki ihtiyat alanları yaptıktan sonradan da kentin içre kentin dokusunu, kültürünü, nüfus bilimsel yapısını buradaki içtimai yapıyı ve gereksinimleri içerecek dizaynlar yapıyoruz ve bu dizaynlar çerçevesini de kentin takrir akla yatkın bulunan sahalarında yerleşme gerçekleştirmek niyetiyle çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Aynı sürede bu ihtiyat alanlar haricinde da kentin merkezindeki kentsel tasarımlarımızı da başlattık. Ve oraya gidiyoruz kentin hepsi ati gelenleriyle oradaki şehremaneti başkanıyla, oradaki milletvekiliyle hepsi çırçıplak maşer örgütleriyle güruh yapıyor, onların görüşleri, fikirleri, önerilerini dikkate alıyoruz ve düzentileme grubumuza onları da karışma ettik. Bu tatlılıkla çalışmalarımızı yürütüyoruz ve acemi çalışmalarımız da yapacağımız konutlarımız da da en iyisini en güzelini en sağlamasını içtimai donatılarıyla baş başa ika umudu içerisindeyiz.

Bakan arkadaşlarımızla Ticaret Bakanlığımızla, Sanayi Bakanlığımızla baş başa halis muhlis eşyalara bağlı tedbir zincirini bugünden itibaren kurduk ve bu çerçevede 13 milyon titrem çimentonun, 4 milyon titrem demirin 28 milyon metrekare seramiğin ve gine 28 milyonmetreküp betonun kullanması üzere tedbir zincirini oluşturduk.

Bu çerçevede içtimai donatılarıyla baş başa Toki'mizle yaptığımız hususi sektörümüzle yaptığımız işlerle birlikteyüzde 65'ini nüfusumuzun emin durumuna getirdik. Yine depremler beli ve sizinde talimatınız da gine kılıç o hareket bölgesindeydik. Nasıl ahit olduysa ve depremde orada hasar gören şehirlerimizin yapımı düşüncesince oradan elimizi çekmedik. Hep oradaydık. Gönlümüzde, kalbimizde oradaydı ve Elazığ ve Malatya'da bu çerçevede 33 bin 821 konutu durumunda bitirdik ve bu depremde de etkilenen Elazığ'da mümkün ölümlerin de önüne esbak olduk.

"Şehrin ekonomisini ayağa kaldırmamız gerekiyor"

Tabii müşterek taraftan da kentin ekonomisini ayağa kaldırmamız gerekiyor. Şu an AFAD koordinasyonunda arızi ticari ünitelerin imal süreçlerini başlattık ve Toki ile Emlak Konut'la gine AFAD'la bunları yapacağız. Ardından da kentin sanayisi düşüncesince gine Sanayi Bakanlığımızla baş başa buradaki sanayiyi ayağa kaldıracak emek harcamaları da herhangi müşterek daim baş başa yapıyor olacağız. Köylerimizde ekincilik karye uygulamalarıyla baş başa köye kırsala dönüşü motivasyon edecek uygulamalarımıza bitmeme edeceğiz ve gine İskan Kanunu çerçevesinde Yusufeli'nde halis muhlis illerimizde meydana getirilen çalışmalarımızı Tarım ve Orman Bakanlığımızla ahenk arasında yürütüyoruz. Bu çerçevede bitmeme etmekte bulunan kentsel tahavvül konutlarımız 250 bin içtimai konutlarımız 250 bin ve Pazarcık merkezli Deprem sonrası yapılacak konut sayısının da 500 bin bulunduğunu düşündüğünüzde kestirmece 1 milyon acemi konutun yapımını ve 1 milyon da sunma gayeli tesislerimizi de matematik ettiğinizde sonuç müşterek sene arasında devletimizde 2 milyonyeni berk güvenliği konut kazandırmış olacağız. Hedefimiz 2035 yılına derece hepsi Türkiye'de dönüşüme girmemiş arsa kalmayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler