USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Lübnan'da doğup büyüyen Ermenilerin bir fazla fazla Türkçeyi aşırı güzel konuşuyor

Üç nesildir Lübnan'da canlı Ermenilerin bir fazla aşırı ana ve babalarından öğrendikleri Türkçeyi hala aşırı okunabilen müşterek biçimde konuşuyor.

Lübnan'da doğup büyüyen Ermenilerin bir fazla fazla Türkçeyi aşırı güzel konuşuyor
14-01-2022 14:32
Beyrut

Beyrut sokaklarında dolaşırken Türkçe konuştuğunuzu duyar duymaz yanınıza gelip sizinle geveze etmeye başlamış bulunan müşterek Ermeni ile anbean karşılaşabilirsiniz.

Türkiye'den ayrılmalarının üstünden müşterek çağ geçişine karşın Türkçe konuşmayı sürdürenlerin yanı sıra, sonuç devirde göstergeç dizilerinden özlük kendilerine Türkçe öğrenen Ermeniler de mevcut.

İşin en enteresan yanı ise hayatında on paralık Türkiye'yi görüşme etmemiş nice Ermeninin fark Türkçeyi baş döndürücü okunabilen müşterek biçimde konuşabilmesi.

Çalıştığı otoparkta Türkçe türküler mırıldanıyor

Bunlardan birisi de 48 yaşındaki Vartan Deirsarkisyan. Babası aslen Adana, anası de aslen Gaziantepli bulunan Deirsarkisyan Lübnan'da doğup erişmiş ve Türkiye'yi on paralık görüşme ika fırsatı bulamamış.

Bununla beraberce park görevlisi adına çalışmış bulunduğu alım satım merkezinde kendiliğinden Türkçe türküler mırıldanırken rastlayabileceğiniz Deirsarkisyan, eve gittiğinde de genel anlamda İbrahim Tatlıses şarkıları açıp uykusuna dalana denli onları dinlediğini söylüyor.

Lübnan'daki Ermenilerin minimum yüzdelik 60 ila 70'i Türkçe biliyor

"İbrahim Tatlıses'i baş döndürücü severim. (Onu dinlemeye) Yok demem." diyen Deirsarkisyan, Türkiye'yi görüşme kılmak istediğini fakat sayaç bulamadığını belirtti. Yeni neslin de göstergeç desteğiyle Türkçeyi öğrendiğini kaydeden Deirsarkisyan, Lübnan'da canlı Ermenilerin minimum yüzdelik 60 ila 70'inin Türkçe bildiğini aktardı.

"Türk yemeklerinden en baş döndürücü Urfa ve Adana kebabını seviyorum"

En sevilmiş bulunduğu şarkılardan birisi bulunan "Bir Taş Attım Havaya"yı mırmırık Deirsarkisyan, "Türkçe konuştuğumu duyan Lübnanlılar arada sırada 'Bu ne dil' sanarak soruyorlar. Türkçe olduğunu, annem ve babamın Gaziantep ve Adanalı bulunduğunu söylüyorum ego de. Oralar da 'geliysin, gidiysin' biçiminde müşterek işve ile konuşurlar. Türk yemeklerinden en baş döndürücü Urfa ve Adana kebabını seviyorum. " dedi.

"Türkiye'yi de sevdim. İnsanlarını da sevdim"

Beyrut'un çoğunlukta Ermenilerin yaşamış bulunduğu Burc Hammud Mahallesi'nde durma fail Adanalı 65 yaşındaki Ermen Çerkezyan da okunabilen müşterek biçimde Türkçe mütekellim Lübnanlı Ermenilerden biri.

Lübnan'da doğan ve fakat 45 yaşlarında Türkiye'yi görüşme ika fırsatı bulan Çerkezyan, Adana'ya ilkin ziyaretini şöyleki anlattı:

"Çok sevdim. Türkiye'yi de sevdim. İnsanlarını da sevdim. Yemeklerini de sevdim. Kendilerinin servisini de sevdim. O denli iyi memleketli yeridir ki bana baş döndürücü saygı edildi."

Adanalılara Lübnan'dan geldiğini ve aslen buralı bulunduğunu dediğinde her insanın şaşırdığını tamlayan Çerkezyan, şöyleki konuştu:

"Sonra ahbap olduk. Ellini uzattılar. 'Sen de ego de Adanalıyız' dediler. Ne denli iyi Türkçe konuştuğumu söylediler. 'Senin konuştuğun Türkçe emektar Türkçe. Yeni Türkçe değil. Bunu nite öğrendin?' dediler."

"Benim elimde olsa (Türkiye ve Ermenistan arasında) barışı yaparım"

"Türkiye ile Ermenistan arasındaki yaklaşma karşı ne düşünüyorsunuz?" sorusuna ise Çerkezyen şu cevabı verdi:

"Tabii iyi olur. Ermeni evlatları az buçuk ileriye çevrilmiş düşünsünler. Bunun sonu yok. Hayat hakeza gitmez. Hayatta baştan sona sulh olacak. Benim elimde olsa (Türkiye ve Ermenistan arasında) barışı yaparım. Memleketin ilerlemesini isterim. Benim çocuklarım ve torunlarım şimdi ileriye gitsin sanarak bu işi yaparım."

En sevilmiş bulunduğu liet "Urfa'nın çevresi sisli dağlar"

Çalışırken fark dilinden düşürmediği türkünün "Urfa'nın çevresi sisli dağlar" şarkısı bulunduğunu kail Çerkezyan, "Çok baş döndürücü iyi müşterek şarkı. Bu şarkıyı rahmetlik babam dinlerdi. Kanada'da bulunan annem de halen dinler. Daha ilkin baş döndürücü şimdi müşterek tomar ırlamak dinlenirdi fakat unuttuk." sanarak konuştu.

Babasının devamlı evde ırlamak söylediğini, yay ve coşku çaldığını da on paralık unutmadığını aktaran Çerkezyan, "Babam karın muadili Adanalı birisiydi ve sağlık insanıydı. Evde halfe (eğlence) bulunmadığı devir yoktu. Babam yay ve coşku çalardı. Babam kusursuz müşterek Adanalıydı." dedi.

"Biz küçükken annem cümle Türk yayınlarını açardı"

Annesi aslen İstanbullu, babası da aslen Diyarbakırlı bulunan 36 yaşındaki Arli Kaçaduryan hatun da Türkçeyi baş döndürücü okunabilen müşterek biçimde konuşanlardan.

Kendisi Lübnan tevellütlü bulunan ve Beyrut'ta gayrimenkul danışmanlığı önleyen Haçaduryan, "Biz küçükken annem cümle Türk kanallarını, Türk dizilerini açardı. Onlara kendisince ego ve ağabeyim anca öğrendik Türkçeyi ve şu anne denli geldik." dedi.

İstanbul'a ilkin gidişini gülümseme ederek anımsayan Haçaduryan, "İlk özellikle az buçuk komikti. Ben ve ağabeyim sözde kendimizi müşterek diziye girmiş kabilinden hissediyorduk. Ondan sonraları açıldık az buçuk biraz." ifadelerini kullandı.

Lübnanlı Ermeni dostlarıyla Türkçe konuşuyor

Evde sert Türkçe konuşmadıklarını fakat devamlı Türk göstergeç yayınlarını izlediklerini dile getiren Haçaduryan, şunları söyledi:

"Türkiye'ye gittiğimde ilkin eyyam Türkçe düşüncesince az buçuk güç oluyor, ondan sonraları açılıyorum. 'Türk müyüm değil miyim' sanarak soruyorlar bana. Türkiye'den Lübnan'a mevrut dostlarım mevcut ise onlarla elbette ki Türkçe konuşuyoruz. Birkaç (Lübnanlı Ermeni) dostum mevcut onlarla saf izliyorum ve toplanınca cümle Türkçe konuşuyoruz."

Türk dizilerini baş döndürücü seviyor

Dizileri elden Türkçe izlediğini ve tamamını anladığını aktaran Haçaduryan, "Şimdi 'Yargı' dizisini baş döndürücü istekle izliyorum, en baş döndürücü onu seviyorum şu an diyebilirim. Bazen 'The Voice of Türkiye'yi açıyorum ve Türkçemi güncelliyorum." dedi.

Haçaduryan, Lübnan'da canlı Ermenilerin çoğunun Türkçe bildiğini, aksanları değişik olsa da Türkçe konuştuklarını belirtti.

Lübnan'da 1934'ten buyana popülasyon sayımı yapılmadığı düşüncesince ülkede canlı unsurların sayısı açık adına bilinmese de bu ülkedeki Ermeni nüfusunun 60 bin ile 100 bin ortada bulunduğu kestirim ediliyor

Lübnan iç savaşına sonuç verici 1989'daki Taif Anlaşması'nda da Ermeniler, Lübnan'ın yedinci iri anne camiası adına ikrar ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler