USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Gezgin arıcı "en güzel bal" düşüncesince kovanlarıyla il il dolaşıyor

İlkbaharda Adana'dan başladığı arıcılık mesaisine sırayla Kayseri, Konya ve Aydın'da bitmeme fail 42 yaşındaki Abdullah Erdoğan'a bu süreçte çoğu kez ailesi de zevcelik ediyor.

Gezgin arıcı
21-09-2022 13:02
Adana

Adana'nın Kozan ilçesinde canlı 42 yaşındaki Abdullah Erdoğan, 23 senedir sürdürdüğü gezgin arıcılıkta en dobra balı sağmak düşüncesince ensesi kalın floraya erbap illeri dolaşıyor.

Erdoğan, arıcılık faaliyetine bahar aylarında Kozan'da aynısı Döndü (35), evlatları Abdulkerim (16) ve Hürü Erdoğan (12) ile başlıyor.

Buradaki faaliyetinin peşi sıra kovanlarını kiraladığı kamyona yükleyen Erdoğan, çiçek açısından bereketli bulunan Adana'nın Sarıçam ilçesine aynısı ve çocuklarıyla gidiyor.

Önce ailesiyle, mobil düğün benzeşim baraka kurup dirim sahasını hazırlayan Erdoğan, henüz sonradan sayı farkı 20 çağ kalacağı alana arılarını bırakıyor.

Abdullah Erdoğan, Adana'da kalmış bulunduğu sürenin peşi sıra gene kamyonla kovanlarını Kayseri'ye taşıyor. Burada sayı farkı birlikte ay nâkil Erdoğan, henüz sonradan Konya ve Aydın'da da "en dobra bal" düşüncesince ensesi kalın floraya erbap yerleri dolaşıyor.

İlkbahardan sonbahara derece arıcılık düşüncesince ailesiyle kızgın birlikte savaş sağlayan Erdoğan, rustik bölgelerde yükleme edilebilmekte enerji kaynakları ve nakil su ile günce gereksinimlerini gideriyor.

Erdoğan, Türkiye'nin 4 ilini bölgelerdeki çiçek özelliğine layıkıyla gezip, hasadı tamamladıktan sonradan güzün doğacak mevsim hazırlıkları düşüncesince Adana'ya dönüyor.

Abdullah Erdoğan, Adana'da AA muhabirine, arıcılığın ağır birlikte dizge bulunduğunu söyledi.

Sarıçam kazasının kırsalına 200 kovanla geldiklerini tamlayan Erdoğan, "Kovan tadat burada 200 tane, 100 tanesi de Kayseri'de. Yavruları Kayseri'ye götürdüm." dedi.

Erdoğan, arıların bal üretiminin dünya ve huy koşullarına layıkıyla değiştiğini anlatım ederek, "200 kapçık arı sayı farkı 4 titrem bal veriyor. Bu balları çoğu kez global fabrikaya veriyoruz. Oralarda kavanozlara koyulduktan sonradan raflara çıkıyor. Çevrede alıcılarımız de var." niteleyerek konuştu.

Arıların bünyelerinin alıngan bulunduğu için ve "gezgin arıcılık"ta nakil evresinin zorluğundan bahseden Erdoğan, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Arıcılığın en ağır yanı taşınma. Arıcılığın güneş yolculuğu olmaz. Akşam seyahate çıkarsın, sabahleyin 05.00'e derece gideceğin yere stajyer gerekir. Gün doğmadan arıları indirip kovanların ağızlarını ayırmak lazım. Yetişemezsen bulunduğu yere indireceksin, 1 çağ sonradan gine oturmak zorundasın. Mesela buradan Muğla'ya giderken fakat Afyonkarahisar'a varırsın ve orada indirirsin, arılar uçar, havasını suyunu alır. Akşam gine yüklenirsin ve gideceğin yere fakat 2 günde yetişirsin. Uzun gezilerde anca yapıyoruz. İndirmek zorundasın. İndirmezsen arılar çağ doğduktan sonradan ölür. İndirmeme şansın yok. Havalar serin bulunduğu devir bugün 07.00-08.00'e derece gidebilirsin lakin sıcakta en geç 05.00'te arıların ağzını sabahleyin ayırmak zorundasın. Gün ışıdığı devir arılar kovanda ölmeye başlar, dolu ölür. Arıcılığın en riskli işi gerçekte bu. Bir de geceleyin yolculuğu."

Erdoğan, aynısı ve çocuklarıyla daim baharı yaşadıklarını anlatarak, "Arıları daim bahardan bahara atmak zorundayız. Sürekli bahardan bahara taşıyoruz. Başka birlikte bahara götürürsen değişik çalışıyor, orada değişik bal yapıyor. Gezgin arıcı gerçekte bunun düşüncesince var." ifadelerini kullandı.

Her bölgenin değişik bal kalitesine ve lezzetine erbap bulunduğunu dile getiren Erdoğan, "Arıcıdaki temiz balın bütünü kalitelidir. Olduğu içtima bitkisinde ne var ise odur. Çiçek kalitesi vardır. Kayseri'nin kekik balı aşırı güzeldir." dedi.

Kayseri'ye 20 senedir geliyor

Adana'dan kamyona yüklediği kovanlarıyla orak ayı başlangıcında Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesine vasıl Erdoğan, burada aynısı ve çocuklarıyla kestirmece birlikte ay geçirdi.

Uzunyayla namına da bilenen alanda suya benzeyen noktada kovanlarını konuşlandıran Erdoğan, arılarının bölgenin ensesi kalın nebat örtüsünden faydalandığını anlatım etti.

Erdoğan, iklimi ve nebat örtüsünden ötürü yeğleme etmiş bulunduğu Kayseri'ye 20 senedir kesintisiz geldiğini belirterek, "Adana'da kalsam elden Çukurova balı kabil elimde. Kayseri'nin doğası henüz güzeldir. Bin birlikte cins çiçekten henüz nitelikli bal olur. Hem yöneltmek aynı zamanda arıları çelimli avlamak düşüncesince geziyoruz. Bahardan bahara götürdüğümüz düşüncesince arılar daim formunu korur. Sonbahara derece bu formunu korur ve verimi artar." dedi.

Farklı yerleri gezdiklerini ve doğayla beraberce birlikte yaşama alıştıklarını özetleyen Erdoğan, "Bir arıcıya '10 bin teklik maaş, git fabrikada çalış' desen çalışmaz. Artık bu doğaya alışıyor, orada kendisini cezaevi kabilinden hisseder. Ben duramam, nice arıcı duramaz." niteleyerek konuştu.

Konya'da kovanlarını günebakan tarlaları civarına konuşlandırdı

Kovanlarını Kayseri'den kamyona yükleyip Konya Ovası'na götürücü Erdoğan, burada arıları düşüncesince günebakan tarlalarının yöresinde konuşlandı.

Konya'da sayı farkı 25 çağ kaldıklarını aktaran Erdoğan, "Arıların aşılanma yapması tabiatın da dengesini sağlıyor. Tarıma da faydası var. Ayçiçeği tarlalarının sahipleriyle anlaşıyoruz. Tarıma ulama sağlayarak ekmeğimizi kazanıyoruz. Bir kapçık arı, sayı farkı 1 dönüm ayçiçeğini döller." dedi.

Erdoğan, arıcılıkla ekolojik dengeyi de koruduklarına dikkati çekerek, "Arıcılık buyurmak dünyanın dengesini de arkalamak demek. Bizim sayemizde arılar hem tarlanın döllemesini yapıyor aynı zamanda tığ geçimimizi sağlıyoruz. Kısmette ne çıkarsa balımız çıkıyor. Milli servete ulama sağlıyoruz. Ekmek paramızı da kazanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Son durağı Aydın oldu

Abdullah Erdoğan, kovanlarını Konya'dan bu mevsim sonuç durağı bulunan Aydın'ın Söke ilçesindeki Tuzburgazı Mahallesi'ne taşıdı.

Mahallenin dağlık sahasına kovanlarını bırakan Erdoğan, burada kestirmece birlikte ay kaldı.

Çam balı düşüncesince alana geldiğini tamlayan Erdoğan, aksi dünya koşulları hasebiyle Aydın etrafında istedikleri verimi alamadıklarını dile getirdi.

Erdoğan, arıcılıkta şartların zorluğuna ayraç ederek, "Bir dağın başındasın. Hayat koşulları ağır lakin geçiyor mutlaka. Yine de buna şükür, dalavere yazar gidiyoruz. Benim 300 kapçık arım var. Ortalama burada 1 titrem bal çıkardı. O da fakat harcamaya yeter. Konya'da da 1 titrem almıştım. Yıllık sayı farkı 3,5-4 titrem bal verimimiz oluyor." biçiminde konuştu.

Okulların açılması hasebiyle çocuklarını ve eşini Adana'ya gönderdiğini kail Erdoğan, kendisinin de ilkgüz böylecene faaliyetini tamamlayıp kovanlarıyla memlekete döneceğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler