USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Gamma Knife, beyin tümörü tedavisinde başarı oranını arttırıyor

Başta beyin tümörleri ve huy yumakları peyda etmek üzere, birlikte baş döndürücü beyin rahatsızlığında, beyin cerrahlarının rastgele birlikte kesi uygulamadan cerrahi müdahale yapabilmelerini sağlayan, etkinliği efdal acemi çocuk birlikte tedavi yöntemi bulunan Gamma Knife'ın

Gamma Knife, beyin tümörü tedavisinde başarı oranını arttırıyor
05-01-2023 15:08
Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Tufan, Gamma Knife'ın beyindeki müşterek tümör yahut huy yumağını, alışılagelen dokulara dokunca vermeden yalnızca lezyona odaklanmış ışınlarla, on paralık seansla tedavi ika yöntemi bulunduğunu belirterek, "Kullanılan ışıma ışınının tipi Gamma'dır. Toplam 201 sayı kobalt-60 kaynağından elde edilmiş bu şua huzmeleri adeta incitici müşterek bıçakmış kabil çalışır. İleri uygulayım bilimi ve elektronik beyin sayesinde müşterek milimetrenin onda biri derece incitici müşterek doğrulukta tedavi yaparken dimdik beyin dokusunu korumaktadır. Gamma Knife ismi da buradan gelmektedir" dedi.

Gamma Knife'ın dobra işkilli beyin tümörlerinin çoğunda, çirkin işkilli beyin tümörlerinin bazılarında başarı ile uygulanabilen emniyetli ve çalışan müşterek tedavi yöntemi bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kadir Tufan, “Beyin zarından ve ya asap kılıfından meydana gelen dobra işkilli menengiom, şıvannom kabil tümörlerde ve beyindeki hipofiz bezinden meydana gelen dobra işkilli kimi tümörlerde, başarı oranları yüzdelik 90'dan fazladır. En ehemmiyetli yürütüm alanlarının bir tanesi de beyinde çırılçıplak gelen, tedavisi çetince ve riskli bulunan huy yumaklarıdır. Boyutu ve yerleşimi bu tedaviye akla yatkın bulunan huy yumakları, boyutuna gereğince yüzdelik 70 ile yüzdelik 90 oranında tedaviden sonradan kaybolur. Çok alevlenmiş beniz ağrısıyla belirgi verici Trigeminal Nevralji namına aşina hastalıkta, dert kontrolünde yüzdelik 70 oranında güzel olunmaktadır" diyerek konuştu.

Güvenli ve sansasyonel yöntem

Gamma Knife'ın normalde on paralık günlük, on paralık seanslık müşterek tedavi bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Kadir Tufan, şöyleki bitmeme etti:

"Meme kanseri, akciğer kanseri kabil bünyenin ayrıksı müşterek organında tümörü bulunan ve bu tümörün beyine sıçradığı hallerde şu demek oluyor ki beyin metastazlarında da beynin alışılagelen dokularına dokunca vermeden, emniyetli müşterek biçimde tekraren tedavi uygulanabilir. Üstelik hastanın beyninde ansızın müşterek tomar sayıda tümör varsa on paralık seansta, hepsine bire müşterek anda tedavi özgülemek de mümkündür. Klasik yöntemle tüm beyin ışınlama, çoğu kere hastalara ömrü süresince müşterek kere uygulanmaktadır. Kanser hastası şimdi geçmiş tüm beyin ışınlaması görmüş oldu ise ve dünkü beyin metastazları belirleme edildi ise bu hastalara da Gamma Knife tedavisi güven içinde uygulanabilir. Bu tedaviye akla yatkın metastazlarda tümör arama oranları averaj yüzdelik 90'dır."

İlk yoklama daha sonra hastanın tedaviye akla yatkın olup olmadığını değerlendirdiklerini tabir fail Prof. Dr. Tufan, şunları kaydetti:

“Gamma Knife rastgele tümör tipinde ve rastgele hastada uygulanmaz. Bazı tümör tiplerinde baş döndürücü sansasyonel iken, bazılarında ise etkinliği hudutlu kalabilir. Teknik namına bu tedavinin 3 yaşından iri hastalara uygulanması, tümör boyutunun 3 yahut 3,5 cm'yi geçmemiş olması ve tümör sayısının üçten müşterek tomar olmaması gerekir. Ayrıca tümörün yerleştiği kavuşum menfez siniri yahut beyin sapı kabil radyasyona baş döndürücü duyar yerlere dek etmemesi önemlidir. Hastanın başına müşterek söve takılarak, lüzumlu ölçümlerden sonradan bilgisayarda rastgele hastaya başmaklık müşterek tedavi programı yapılır. Bayıltılmadan, geveze edilerek, sağlıksız sayaç ile 1,5 sayaç ortada devam eden tedaviden doğrudan sonradan söve çıkarılır ve marazlı kendini dobra hissettiğinde evine gönderilir. Tedavi sonrası baş ağrısı, dingildeklik hissi, tedavi edilen tümör yahut huy yumağının çevresinde ödem gelişebilir. Bunların az şimdi tüm geçicidir ve dümdüz deva tedavileri ile arama dibine alınabilir''

Yan tesiri şimdi bağan şimdi az riskli

“Gamma Knife; açıkça cerrahi metodlar ve alışılmış radyoterapi ile karşılaştırıldığında taraf tesirinin şimdi düşük, şimdi az riziko haiz müşterek tedavi yöntemi bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kadir Tufan, "Bazı tümör tiplerinde alışılmış radyoterapi, bazılarında Gamma Knife şimdi güzel olabileceği kabil kimi hastalarda ise alışılmış radyoterapiden sonradan mütemmim tedavi namına kullanılabilir. Hastalarda ne yöntemin şimdi güzel ve şimdi emniyetli olacağına beyin cerrahı ve ışıma onkoloğu beraberce değişmeyen verir. Radyoterapide yegâne şua deposu vardır. Tedavi edilecek çor çeşidine gereğince lezyona odaklanmaya çalışılır ve ya tüm beyine uygulanır. Hastalıklı bölgenin haricinde şimdi enli müşterek bölgeye şua yayıldığından, berk dokulara dokunca kesmek düşüncesince ışıma dozları günlere bölünerek, beş altı seansta verilir. Gamma Knife tedavisinde ise 201 ayrı fondan çıkan şua hüzmeleri mükemmel tedavi edilecek lezyonda odaklanır, tedavi edici şua dozu müşterek günde on paralık seferde verilmekte ve dimdik beyin yapıları masun olur. Hastanede yatış gerektirmemesi ehemmiyetli avantajlarından biridir. Beyinin gayrı kısımları korunduğu düşüncesince saçlarda dökülme, ciltte nitelik değişikliği, aydın kurda engebe olmaz. Uygun hastalarda Gamma Knife tedavisi açıkça cerrahinin gerekliliğini ortadan kaldırır. Gamma Knife' da rastgele müşterek çıban izi olmaz, alışılmış cerrahiden ayrımlı namına adeta bağlı sistemle robotik müşterek cerrahi teknikle tedavinin yapılmaktadır olması da hastalar düşüncesince önemlidir” ifadelerini kullandı.

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) Anabilim Dalı Gamma Knife Ünitesi'nde 2011 yılından bugüne derece kısaca 3.800 hastayı tedavi ettiklerinin altını çizen Prof. Dr. Kadir Tufan; “Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu bölgelerimizin yanı esna bitişik ülkelerden de hastalarımız geliyor. Bu tedaviyi uygulayıcı bölgedeki deneyimli on paralık merkeziz. Şu anda salname averaj 400 hastaya bu tedavi şeklini uygulamaktayız'' dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler