USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Estonya Dışişleri Bakanı Liimets: Estonya ve Türkiye NATO'da aşırı dobra dü müttefik

Estonya Dışişleri Bakanı Liimets, "Estonya ve Türkiye NATO'da aşırı güzel dü müttefik. Türkiye'yi asayiş kaygılarımızı aşırı güzel anlayan, yeteneği yüksek, güzel birlikte bağlaşık yerine görüyoruz." dedi.

Estonya Dışişleri Bakanı Liimets: Estonya ve Türkiye NATO'da aşırı dobra dü müttefik
21-01-2022 13:04
Ankara

Resmi görüşme düşüncesince Türkiye'de bulunan Liimets, düet ilişkileri, arsıulusal ve diyalekt konuları, Türkiye ve Estonya'nın NATO ortaklığını ve Türkiye'nin Avrupa Birliğine (AB) üyelik periyodunu AA muhabirine değerlendirdi.

Anıtkabir'i görüşme ettiğini, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak araya geldiğini özetleyen Liimets, ziyareti kapsamında bugün Adana'da muvakkat ortak tahaffuz merkezinde araştırmalarda bulunacağını belirtti.

Liimets, Türkiye ve Estonya ilişkilerinin ortak asra dayandığını hatırlatarak "2024 senesinde diplomatik ilişkilerimizin 100. sene dönümünü kutlayacağız. Bunca zaman, ülkelerimiz ortada herhangi ortak güzeşte sene gelişen ve güçlenen aşırı dobra ilişkilerimiz oldu." ifadellerini kullandı.

"Konuşacak ve inkişaf kaydedilecek aşırı obje var"

Ankara'daki temasları esnasında ilkin düet ilişkiler, iktisat ve düzenlilik mevzularına odaklandıklarını dile getiren Liimets, "Bu sene değişik bölgelerde enine boyuna ortak tomar görüşme yapmayı planlıyoruz. Bir de elbette gezim de ehemmiyetli alanlardan biri. İstanbul ile Estonya'nın başkenti Tallin ortada da doğrudan uçuşlarımız bulunduğu düşüncesince aşırı mutluyum. Yani konuşacak ve inkişaf kaydedilecek aşırı obje var." dedi.

Liimets, dü diyar ortada bu sene elan ortak tomar vekil etkileşim olacağını ve iş heyetlerinin birbirini görüşme edeceğini belirterek Türkiye ve Estonya ortada ticaret, sayısal ve defans iş birliğinin ilerleyeceğini söyledi.

İkili ülkenin nice bölgede teşrikimesai potansiyeli taşıdığını ve iş heyetlerinin aykırı ziyaretlerde bulunmasını umduğunu dile getiren Liimets, "Dijitalleşme deneyimimizi, iş birliğini ilerleterek bu bölgede etkin şirketlerle kıvançla paylaşacağız. Ayrıca elbette ki defans da (iki diyar arasındaki) özen dallarından biri. Potansiyeli bulunduğunu gördüğümüz bu cins alanlar var." diyerek konuştu.

"Estonya ve Türkiye NATO'da aşırı dobra dü müttefik"

Eva-Maria Liimets, dü ülkenin düzenlilik alanındaki teşrikimesai ve NATO ortaklığına bağlı ise "Estonya ve Türkiye NATO'da aşırı dobra dü müttefik. Türkiye'yi düzenlilik kaygılarımızı aşırı dobra anlayan yeteneği yüksek, dobra ortak bağlaşık yerine görüyoruz. Dolayısıyla elan yaklaşan teşrikimesai düşüncesince fırsatlar bulunduğunu düşünüyoruz. Türkiye'nin NATO'ya bulunan bağlılığına müteşekkiriz." değerlendirmesinde bulundu.

Birkaç sene geçmiş Türk pilotların NATO içerisinde Baltık iklim alanını siper vazifesini üstlendiğini hatırlatan Liimets, Estonya ve Baltık devletleri düşüncesince ehemmiyetli bulunan bu düzenlilik üzerine verdiği ulama düşüncesince Türkiye'ye gönül borçlusu olduklarını söyledi.

Liimets, Estonya Genelkurmay Başkanı Martin Herem'in Türkiye'ye öngörülen ziyaretine bağlı de "NATO'da aşırı yaklaşan teşrikimesai yaptığımız düşüncesince erkânıharbiyeiumumiye başkanlarımızın da ortak araya gelmiş şekilde bu mevzuları ele alabilmesi aşırı güzel." değerlendirmesini yaptı.

Siber düzenlilik mevzusuna da dikkati çekici Bakan Liimets, Türkiye'nin Tallin'de bulunan NATO Ortak Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi'ne unsur bulunduğunu ve dü ülkenin bu bölgede da yaklaşan teşrikimesai yürüttüğünü belirtti.

Rusya-Ukrayna gerilimi

Liimets, Avrupa'nın en kuzeyindeki ülkelerden Estonya ile güneyinde arazi düzlük Türkiye'nin şu anda bölgede benzeşim düzenlilik kaygılarını paylaştığını dile getirdi.

Temaslarında bu konuların ele alındığını tamlayan Liimets, NATO ortamında alana müteveccih düzenlilik tehditlerinin paylaşıldığının vurgulanmasının ve NATO'nun aktüel düzenlilik tehditleriyle yüzleşmek düşüncesince defans ve caydırıcı konumunu nite güçlendirmesi icap ettiğinin ele alınmasının önemine dikkati çekti.

Eva-Maria Liimets, Rusya ve Ukrayna arasındaki huzursuzluğa benzeşim ortak durumun Baltık dalında yaşanmasına değgin ortak riziko olup olmadığına bağlı şunları kaydetti:

"Ukrayna sınırlarındaki askeri tahaşşüt ve Rusya Federasyonu'nun askeri güçlerinin artışı üzerine aşırı endişeliyiz. Uluslararası toplum, oradaki gerilimi indirmek düşüncesince ortak araya geldi. Şu anda Avrupa'nın kuzeyinde yandaki alanımızda benzeşim ortak boyut görmüyoruz fakat elbette ki bizler bulunan vaziyeti yatıştırmaya araştırma görevlisi edinmek düşüncesince teşrikimesai yapmalıyız. Çünkü bu hoppadak Ukrayna düşüncesince değil, hepsi Avrupa düşüncesince hakkıyla ortak düzenlilik riskidir. Çünkü Avrupa'da acemi ortak harp banko onama edilemez."

Göç konusu ve Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci

Türkiye'nin coğrafi konumunun muhaceret krizinin kavşağında arazi aldığını kail Liimets, "Topraklarında milyonlarca mülteciye ev sahipliği eden Türkiye'nin mevzuya yaklaşımını hakkıyla ölçüm ediyoruz." dedi.

Liimets, Estonya'nın Türkiye'deki ve apayrı ülkelerdeki kamplara maddesel dayanak sağladığını belirterek "Milyonlarca Suriyelinin ülkesini vazgeçme buyurmak mecburiyetinde kaldığını görüyoruz. Hepimiz elimizden gelenin en iyisini hazırlamaya çalışmalıyız ki bu diyar siyasal ortak çözüme kavuşsun ve hepsi sığınmacılar sakıncasız ortak halde anne vatanlarına dönebilsin." diyerek konuştu.

Estonya'nın herhangi ortak devir Avrupa Birliği'nin genişlemesinden yana bulunduğunu tamlayan Eva-Maria Liimets, NATO'da doğrusu aşırı dobra ortak bağlaşık bulunan Türkiye'nin sözlü diyar yerine reformlarla AB'ye üyelik önünde ilerlemesini umduklarını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler