USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesine başvuru yağmuru

Sosyal konut projesinde önce güneş başvuru sayısı 225 bin oldu. Bakan Kurum, başvuruların Ekim kocaoğlan sonuna derece bitmeme edeceğini, belirlenen şartlara uyarınca 18 yaşını geçmiş, namına ilgilendiren ortak evi yok ve projedeki dirimsel sınırlarını aşmamış herhangi orta

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesine başvuru yağmuru
14-09-2022 19:01

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi kapsamında 500 bin sosyal konut, 250 bin konut gayeli arsa, 50 bin işyeri hedefinin, geçmiş aşamayı 250 bin sosyal konut, 100 bin konut arsası ve 10 bin işyeri nesir edilecek. 81 ilde, 609 ilçede yapılacak sosyal konut projeleriyle vatandaşlar, toplamda 608 bin vahdet fiyata cemaat 2 fazlalık 1 konutlara, maaş 2 bin 280 liradan başlamış bulunan taksitlerle ve 240 ay vadeyle cemaat olacak. Toplam 850 bin vahdet fiyata cemaat 3 fazlalık 1 konutların ödemesi 3 bin 187 liradan başlamış bulunan taksitlerle, 240 vadeyle yapabilecekler. İstanbul'da bölük gelirinin 18 bin liranın, başka şehirlerde 16 bin liranın altında bulunan herhangi birlikte vatandaşlara başvuru kapısı açıkça olacak.

Ekim ayının sonuna denli yapılabilecek başvurularda geçmiş günde 225 bini birlikte tomar arzu geldi. Bu plan kapsamında 100 bine DOĞRU arttırma istihdam sağlanması ve 2 trilyon liradan birlikte tomar kazançlı hareketlilikle konut ve icar fiyatlarının düşmesi bekleniyor.

Ekim kocaoğlan böylecene yapım firmalarıyla itidalli sağlık ve üzerindeki yurttaşlar düşüncesince konut sahibi olabilecekleri kampanyalar gerçekleştirilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın esbak açıklamış olduğu Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesinin detaylarını açıkladı.

TOKİ'nin bugüne denli yüzdelik 90'ı sosyal konut peyda buyurmak kıl payı mükemmel 1 milyon 170 bin konut nesir ettiğini tamlayan Kurum, “TOKİ'mizle; 1000 salname Anadolu hikâyemizden tevarüs fail tarihi ülke merkezlerimizi, istikbale çekmek düşüncesince mevcut gücümüzle çalışıyoruz. Konya'da, Yeni Mevlâna Meydanı, Edirne'de Selimiye Camii ve çevresi, Bursa'da, Ulu Cami ve etrafını, Selçuklu şehri Bitlis'imizi, köprülerimizi, medreselerimizi, meydanımızı baştan ayağa kaldırıyoruz. Toplamda 45 ilimizde, 80 tarihi meydanımızı, bulunmuş olduğu bölgenin çekicilik merkezi yapıyor, milletimize aslına makul biçimde kazandırıyoruz. Bugün mükemmel 70 milyon metrekare büyüklüğe ulaşmış, 455 kavim bahçemizi de; Edirne'den Hakkâri'ye, 7'den 70'e herhangi birlikte gözyaşı grubundan insanımıza sunuyoruz. 2012 yılından bugüne 3 milyon yuvamızı dönüştürdük, acemi yuvalarına mülaki 12 milyon insanımızın yaşamını değiştirdik. Elazığ'da, Malatya'da, İzmir'de tarihinin en büyük dönüşümünü başlattık. Antalya'da, Muğla'da, Doğu Karadeniz'in tamamında; kıyamet sahalarında dev birlikte yenilenmeye imza attık” dedi.

“Her birlikte haneden çabucak birlikte tane birlikte başvuru yapılabilecek”

500 bin sosyal konut, 250 bin konut gayeli arsa, 50 bin işyeri hedefimizin, geçmiş aşamayı bulunan 250 bin sosyal konutu, 100 bin konut arsasını ve 10 bin işyerinin nesir edileceğini tamlayan Kurum, “Konut ve işyeri projelerimizin adını de Cumhurbaşkanımız açıkladılar. İlk Evim ve İlk İşyerim yerine anons ettiler.

Cumhurbaşkanımızın ‘pozitif ayrımcılık' yerine anlatım etmiş olduğu saptanca sıralamamız ise şöyle; martir yakınları ve gazilere 12 bin 500, Engelli kardeşlerimize gine 12 bin 500, emeklilerimize ve gençlerimize 50'şer bin konut kontenjanı sunuyoruz.

Burada gençlerimize ayrı birlikte ayraç açmamız elzem. Gençlerimiz bu projeyle geçmiş kez hususi birlikte konut hakkına cemaat olacak. Eylül 1992 tarihinden sonradan doğan gailesiz kardeşlerimiz onlara ayrılan saptanca üstünden başvurma edebilecekler. Tabi başvuru düşüncesince 18 yaşı kıstasımız var. Sosyal konut projesinden faydalanacak yurttaşlarımızın başvuracakları şehirlerde minimum 1 sene durma etmesi yahut il nüfusuna mukayyet olması gerekiyor. Her birlikte haneden çabucak birlikte tane birlikte başvuru yapılabilecek.

Vatandaşlarımızın, eşinin ve evlatlarının üstünde konuta başvuracaklarsa konut, işyerine başvuracaklarsa işyeri, arsaya başvuracaklarsa arsasının ve konutunun bulunmaması gerekiyor” sanarak konuştu.

Aylık 2 bin 280 liradan başlamış bulunan taksitlerle ve 240 ay vade

81 ilde, 609 ilçede yapılacak sosyal konut projeleriyle vatandaşların, toplamda 608 bin vahdet fiyata cemaat 2 fazlalık 1 konutlara, maaş 2 bin 280 liradan başlamış bulunan taksitlerle ve 240 ay vadeyle cemaat olacağını vurgulayan Kurum, hep 850 bin vahdet fiyata cemaat 3 fazlalık 1 konutların ödemesinin 3 bin 187 liradan başlamış bulunan taksitlerle, 240 vadeyle yapabilecekleri kaydederek, İstanbul'da bölük gelirinin 18 bin liranın, başka şehirlerde 16 bin liranın altında bulunan herhangi birlikte vatandaşlara başvuru kapısının açıkça bulunduğunu duyurdu.

Toplam sefer ücretinin yüzdelik 10'unun peşinat yerine ödeneceğini tamlayan Kurum, “Taksitler, söz imzalandıktan sonradan başlayacak. Bu noktada, 250 bin konutun kimi illerimizdeki dağılımlarını anlatım buyurmak isterim. Yeni yuvalarımızın 50 binini İstanbul'da, 18 binini Ankara'da, 12 bin 500'ünü İzmir'de, 10 binini Gaziantep'te, 8 bin 650'sini Bursa'da, 7 bin 500'ünü Konya'da, 4 bin 500'ünü Kayseri'de nesir edeceğiz. 20 yılda 1 milyon 170 bine ulaştırdığımız konut sayısını toplamda 2 milyona çıkaracağız. Toplamda, sosyal konut sahibi vatandaşımızın sayısı ise 10 milyonu aşacak. Ben acemi yuvalarımız şimdiden yararlı olsun diyorum” sanarak konuştu.

Toplam 60 milyon metrekarelik bölgede planlarının hazırlandığı 100 bin konutluk arsaların da amade bulunduğunu bildiren Kurum, “Vatandaşımız gidecekler, özlük konutlarını bu arsalara yapabilecekler. Arsalarımıza ilişkin alışveriş fiyatlarını hesapladık ve baş döndürücü altında birlikte denktaş belirledik. Faizsiz birlikte biçimde yurttaşlarımıza sunuyoruz. İki tür arsamız var. İlki, 350 ila 500 metrekarelik büyüklükte olacak. Buralarda yapılacak konut büyüklükleri ise 105 ile 150 metrekare olacak. Vatandaşımız, 192 bin 500 liradan başlamış bulunan hep mukabele ve 1.604 liradan başlamış bulunan taksitlerin, 10 sene vadeyle, faizsiz biçimde ödeneceği birlikte yöntemle arsasını alacak.

İkincisi ise; paydaşlı parseller olacak. Burada da konut büyüklüğü 150 metrekare olacak. 112 bin 500 liradan başlamış bulunan hep mukabele ve 937 liradan başlamış bulunan taksitlerle, gine 10 sene vadeyle ve faizsiz birlikte biçimde insanımız arsasına kavuşacak. Arsalarımızı şehirlerimizin çeperlerindeki bölgelerden seçtik. Verdiğimiz arsaların bütün imarlı halde olacak, bütün altyapıları amade olacak, vatandaşımız da ekonomik durumuna mucibince dilediği tarzda evleri nesir edebilecek. İnşaatlar yapıldığı bölgenin kıymetine denktaş katacak. Birçok bölgede vatandaşımıza verdiğimiz bu arsalarımızın yanına gine kılıç de konut projeleri yapacağız. Bu sayede semt baş döndürücü çabuk ve dosdoğru birlikte biçimde diriltme edilmiş olacak” biçiminde konuştu.

Esnaf, sanayici ve gençlere acemi iş yerleri

Bir başka yatırımın ise esnaf, sanayici ve gençlere sunulacak acemi işyerleri bulunduğunu kail Kurum, şu bilgileri paylaştı:

“İlk evrede Ankara'dan Adana'ya, Erzurum'dan Diyarbakır'a, Kastamonu'dan Konya'ya 28 ilimizde toplamda; 50 ile 200 metrekare büyüklüğünde 10 bin acemi işyeri yapıyoruz. Küçük ve itidalli ölçekli sanayicimizin istifadesine sunuyoruz. (Türkiye haritasında da 28 ilimizdeki iş noktayı sayılarını görüyorsunuz.)
Bu işyerlerinin de ifa şekillerini anlatayım.

350 bin liradan başlamış bulunan fiyatlar ve 2 bin 633 liradan başlamış bulunan taksitlerle;

120 ay vadeyle sanayicimize, gailesiz girişimcilerimize sunuyoruz. İnşallah bu işyerleri; ülkemizin yatırımına, üretimine, sanayisine, istihdamına büyük yardım sunacak. 100 bine DOĞRU ek istihdam sağlayacak.
Bu seferberliğin en büyük neticelerinden bir tanesi de projemizin hep envestisman mesabesinde görülecek. Buranın altını önemle yemek istiyorum; yuvalarımızın, işyerlerimizi hep envestisman değeri, 900 bilyon vahdet olacak. 2 trilyon liradan birlikte tomar mali ve üretime çevrilmiş hareketi başlatacaktır. İnşallah ev ve icar fiyatlarını baş döndürücü aşağılara düşürecektir.

Özel kesim harekete geçerek, envestisman ika noktasında gelişim alacaktır. Müracaatlar çağ sebebiyle başladı. Ekim kocaoğlan sonuna denli bitmeme edecek. İlk temeli de inşallah gine bire birlikte coşkuyla, Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle gelecek ay aşama aşama temelleri atıyoruz. Başvuruları bu tün başlattık. Ekim kocaoğlan sonuna denli sürecek. An sebebiyle şu anne denli meydana getirilen başvuru sayısı 150 binin üzerindedir. Yine mahal ve endüstri işyeri düşüncesince başvurularımız 10 Ekim'de başlıyor, 7 Kasım'a denli da bitmeme edecek. İlk aşama konutlarımızı en geç 2 sene içre konfirmasyon edeceğiz.”

Tüm bu açıklamaların ardından, bu büyük hamle neticesinde ortaya çıkma 6 esas bekçi ve kazanımlar kendisince açıklamada mevcut Kurum;

“Devlet-millet olarak, birbirimize sıkı sıkıya bağlıyız. Hedefimiz milletimizin mutluluğu. Konut projelerimizi de bu bağlılığın birlikte nişanı, milletimizi bahtiyar etmenin birlikte vesilesi yerine görüyoruz.

İki, milletimizin dirilik sağlığı en kutsi değerimiz. Bu değerimizi yıldırma fail depreme ve afetlere erinç da, acemi konut hamlemizin, çelimli yapısı, birinci sınıf materyal ve akıllıca toprak seçimiyle büyük birlikte yarar sağlayacağına inanıyoruz.

Üç, bu konutlar Türkiye'de acemi birlikte kentçilik hareketine bap açacaktır. Evvela özlük özgünlüğüyle manken olacak, ülke merkezlerindeki sıkışıklığı giderecek, gidiş geliş sorununu azaltacak, ülke çeperlerini harekete geçirecektir.

Dört, bütün kentçilik yatırımlarımızı medeniyetimizin mekân hassasiyetinin ışığında gerçekleştiriyoruz.
Bilhassa Saygıdeğer Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde başlayıp, çağ global birlikte mekân seferberliğine dönüşen kullanılmamış atılan hareketinin birlikte gereği olarak; bütün yapılarımızı kullanılmamış atığa uyumlu, çevreye saygılı, erke verimli, hava dostu teknolojilerle, uygulamalarla nesir ediyoruz.

Beş, dünyanın içinden geçmiş olduğu pandemi dönemi; hammadde problemininin en kaba biçimde yaşandığı, hazırlık zincirlerinin bozulması zımnında herhangi birlikte bölgede daralmaların oluştuğu, yapım malzemelerinin fiyatlarını artıran birlikte çevrim oldu. Buna karşın biz, maliyetin fena üstünden yüzdelik 40'lara, 50'lere vasıl indirimler yaparak milletimizi ev sahibi yapıyoruz. Bu sayede de konut ve icar fiyatlarını düşmesine asistan oluyoruz.

Altı, ilk çiviyi çaktığımız anda 250 ast piyasası harekete geçiriyoruz. evvel 100 bin arkası sıra 200 bin acemi istihdam oluşturuyoruz. Toplamda yapılacak 900 milyarlık yatırımın kararında mükemmel 2 trilyon vahdet birlikte kazançlı devinime, hareketliliğe etmen oluyoruz” dedi.

Projeyle ilgilendiren nikbet edilenler

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinde akla mevrut sorular cevaplandı. Buna göre;

Hisse sahibi olanlar projeye başvurabilecek.18 yaşını güzeşte çoluk çocuk evimizdeki ikametlerine bakılmadan konuta başvurabilecek.Üzerine toprak ve mahal olanlar konut düşüncesince başvuru yapabilecek.Borç bitmeden konut devredilemeyecek.Konutlarda kiralamalar yapılabilecek.Projeye gezmek talip gurbetçi vatandaşların emlak dışındaki gelirleri dikkate alınacak.İhaleler şeffaf, bütün projelerdeki kabil sayıştay denetimiyle yapılacak.

Ali Canberk Özbuğutu - Murat Ergin - Muhammed Fırat Aksoy
 

İLGİLİ HABER
TOKİ sosyal konut başvuruları başladı TOKİ sosyal konut başvuruları başladı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler