USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Bir toplum kültür ve sanat alanındaki birikimi kadar güçlüdür'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Uzun seneler süresince kültür sanat camiamızı hava alan, Türkiye'nin varlıklı kültür iklimini biricik tipleştiren mahalle baskısını reddediyoruz. Sanatı anlaşılan kalıplara, anlaşılan dayatmalara hapseden ideolojik yaklaşımları ikrar e

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Bir toplum kültür ve sanat alanındaki birikimi kadar güçlüdür'
25-01-2023 03:06

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Sanat hususi Ödülleri Töreninde konuştu. Kültür ve sanat açısından ehemmiyetli bulunan rütbe töreninde katılımcılarla bir arada olmaktan bereket duyduğunu kail Cumhurbaşkanı Erdoğan, "1979 yılından bu yana sunulan bu ödüller sayesinde, ülkenin kültür-sanat iklimine yardım sunan kurum, yapılış ve sanatçılarımıza minnettarlık borcumuzu bir nebze de olsa ifa olanağı buluyoruz. Şimdiye kadar adlarını tarihimize, gökçe yazın dünyamıza ve ermiş milletimizin gönlüne yazdıran birçok değerimize böylecene teşekkürümüzü tabir ettik. Bir bölümü ebediyete ölüm fail ve bundan sonra aramızda namevcut kâffesi kültür-sanat erbabımızı burada bir kere elan dualarla yad ediyorum. Onlar, fani evren yolculuklarını tamamlamış olsalar bile; eserleriyle, hizmetleriyle, kitaplarıyla, geride bıraktıkları silinmez izlerle yaşamaya bitmeme ediyor” dedi.

Kültür ve sanatın ayrımlı sahalarına ilişik duyan gençlerin üstatlarından sabah yeli alarak öz muvaffakiyet hikayelerini yazdıklarını kaydeden Erdoğan, gerçek meselenin, ehli hünerin değerini hayattayken aşina olmak olduğuna uyanıklık çekti. Sanata ve sanatçıya hürmet göstermenin sözle değil, fakat onların eserlerine, emeklerine, denyo etmiş olduğu mirasa cemaat çıkmakla olacağını dile getiren Erdoğan, "Hem Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri hem Bakanlığımızın hususi ödülleri ile birlik şekilde bunu yapmanın gayretindeyiz. Kültür-sanat erbabımız ile kurumlarımızın milletimizin kalbinde edindikleri dışarı noktayı verme ettiğimiz ödüllerle büyüklük namına da tescilliyoruz” ifadelerini kullandı.

Ödüllerin, değerlerin dünyada tanınmasını gelmek açısından ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kültür sanat erbaplarının dışarı yerlerinin bu ödüller ile de desteklendiğini söyledi. Bu ödüllerin gençleri isteklendirme ika yanında, cemaat olduğumuz değerlerin dünyada tanınmasını gelmek düşüncesince ehemmiyetli olduğuna aksan karşılayıcı Erdoğan, "Kültür ve Turizm Bakanlığı 2022 yılı hususi ödüllerinin malikleri saptanırken de bu hassasiyetle değişmeyen verilmiştir. Haksız rekabetin kazançlı yaşamı tutsak almış olduğu zamanımızda ahilik kültürünün önemi elan baş döndürücü anlaşılıyor" dedi.

"Bir toplum kültür ve sanat alanındaki birikimi kadar güçlüdür"

Kültür ve sanatın bir milleti ayakta markajcı ehemmiyetli sütunlar ortada geldiğini tabir fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir camianın kültür ve sanat alanındaki birikimi kadar güçlü bulunduğunu kaydetti. Savunmada, ekonomide ve öbür bölgelerde elde edilmiş kazanımların kalıcılığının da kültür ve sanata ilişkin olduğuna uyanıklık çekici Erdoğan, kültür ve sanat açısından cılız toplumların saman alevi kabil sönüp gittiklerini söyledi. İnsanlık evveliyatına bakılınca bunun sayımsız örneğiyle karşılaşıldığını tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bileğinin kuvvetiyle kilometrelerce savaşmış komutanları bugün kimesne hatırlamıyor. Nice güçlü ordunun bugün esamisi okunmuyor. Fakat sanatta dizge açmış, öz ibdai kimliklerini yürütme etmiş ibdai toplumlar sağlıklı ayaktadır" dedi.

Türkiye'nin 1000 salname kırkyıllık bir birikime cemaat bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu milel kazançlı ve toplumsal buhranlar geçirse de ayakta kalır. Türk milletinin de ayakta kalabilmesinin nedeni bu kültürel hazinesidir. 1000 salname kırkyıllık bir birikime sahibiz" açıklamasını yaptı. Türkiye'nin kültür havzasının sınırlarının açık alanlara yayıldığını kaydeden Erdoğan, "Kültür ve sanat alanında vasilik zincirlerini parçaladıkça, abuhava ve budun şekilde baş döndürücü elan şişman başarılara imza atacağımıza inanıyoruz" dedi. "Dünyada aynısı benzer sıfır bir hazinemiz bulunuyor" diyen Erdoğan, Türkiye'de asırlardır ayrımlı kimliklere ev sahipliği yapmış müsamaha timsali illerin bulunduğunu tabir etti. Hangi ile gidilse adamlık evveliyatına erke markajcı tarihle karşılaşıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Maziden atiye kurduğumuz bu kadim birikimi koruduğumuz sürece bizi kimesne yolumuzdan alıkoyamaz. Sanat ve sanatçılarımız ortada katiyen başkalık yapmadan başarıyı desteklemenin çabası içerisindeyiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı şekilde Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde yaptığımız çalışmalarımızda, kültürümüzü ve sanatımızı beslemek düşüncesince mevcut gücümüzle çalışıp, rastgele ayrışık adımı attık. Bu topraklara ilişik eserleri gayrimenkul dışından getirdik. Ecdadımızın emanetlerini ve eserleri diriltme ettik. Çağın gereksinimlerine mucibince gelenekselle, modernliği taraf yana getirdik. Geçtiğimiz hafta açtığımız Rami Kütüphanemiz, bu kültür sentezinin en iyi örneği oldu. Yaptığımız çalışmalarla kültür ve turizmimizin birbirini destekleyen, ayrımsız sürede güçlendiren bir yankı manzume olmasını sağladık" sanarak konuştu.

Projeleri yaşama geçirirken uğur boncuğu devir bir tane cepheli projeler yapmadıklarını tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rami Kütüphanemiz kültürün, sanatın, budun bahçemizin, değirmi eserlerin ve Mustafa Kemal Atatürk kitaplığının arazi almış olduğu baş döndürücü cepheli bir projeydi" dedi.

"Türkiye'nin kültür iklimini bir tane tipleştiren mahalle baskısını reddediyoruz"

Erdoğan konuşmasını şu laflarla sürdürdü: "Uzun seneler süresince kültür sanat camiamızı tutsak alan, Türkiye'nin varlıklı kültür iklimini bir tane tipleştiren mahalle baskısını reddediyoruz. Sanatı anlaşılan kalıplara, anlaşılan dayatmalara hapseden ideolojik yaklaşımları ikrar etmiyoruz. Ortak değerlerimize cemaat çıkmaya ehemmiyet veriyoruz. 2023 senesini, vuslatının 750. seneidevriyesine saygılıca Mevlana yılı şekilde duyuru ettik. Anadolu'nun tinsel baş yapıcılarından şişman sofi Mevlana'yı daim beraberce yad edeceğiz. Nefret alegori muhabbetin, fütur alegori umudun bilgili olması düşüncesince canla başla çalışacağız. Tüm kurumlarımızdan Mevlana yılının gerçekten algı edilmesi düşüncesince mukteza kâffesi çalışmanın yapılmasını bekliyoruz. mükafat alan kurumları şahsım ve milletim namına teşekkürname ediyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a afsun etti, gır gır diyaloglar yaşandı

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, 2022 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı hususi Ödülü'nü almaya adalet kazandı. Sahneye 88 yaşındaki anası Alime Yavuz ile beraberce mevrut Kenan Yavuz ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan aldı. Alime Yavuz sahnede bir müddet Erdoğan ile geveze etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a afsun fail Yavuz ile Cumhurbaşkanı Erdoğan ortada gır gır diyaloglar yaşandı.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Tarihi Salonu'nda meydana gelen törene; Cumhurbaşkanı Erdoğan ve aynısı Emine Erdoğan'ın yanı esna Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve aynısı Hümeyra Oktay, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcıları, Özgül Özkan Yavuz, Ahmet Misbah Demircan ve baş döndürücü sayıda çağrılı katıldı.

Hülya Keklik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler