USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bulgaristan tarihinde ilk kez bir parti lideri Türk Cumhurbaşkanı adayı

Bulgaristan'da bu alışveriş yapılacak seçimlerde ilk kez parti lideri bir Türk aday, Cumhurbaşkanlığı düşüncesince yarışacak. Mustafa Karadayı, Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin adayı adına savaşım verecek.

Bulgaristan tarihinde ilk kez bir parti lideri Türk Cumhurbaşkanı adayı
12-11-2021 14:14

Türkiye'deki Balkan dernekleri, Türkiye'deki Bulgaristan yurttaşı Türklerin oy kullanımı düşüncesince seferber oldu. Türkiye genelinde kurulacak 126 sandıkta 60 binin üstünde soydaşın Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanımı bekleniyor. Okulların kapanması nedeniyle aşırı sayıda Türk vatandaşının da Bulgaristan'a gitmesi bekleniyor.

Bulgaristan tarihinde bir ilk
Bulgaristan alışveriş haset yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklandı. Hem yasama kurulu aynı zamanda acemi Cumhurbaşkanı seçilecek bu seçimlerde ilk kez bir Türk, parti lideri vasfıyla Cumhurbaşkanı adayı namına seçimlere katılacak. Bulgaristan tarihinde en akıbet 10 sene ilk Şaban Sali isminde bir Türk, yegâne başına aday adayı reşit o sene ki seçimlerde göz boncuğu bir politik partinin desteği yapılmaksızın 41 bin oy almıştı. Pazar haset yapılacak seçimlerde Mustafa Karadayı, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin Cumhurbaşkanı adayı namına yarışacak. Bu sene 3. kez seçilmiş görecek bulunan Bulgaristan'da Temmuz ayındaki akıbet seçimlerde 6 milyon 668 bin 540 mukayyet seçmenden 2 milyon 731 bin 225'i oy kullandı. Yüzde 40'lık kabil az bir katılımın olması Pazar haset yapılacak bulunan seçimlerde tepme yurttaş soydaşların sandığa kusursuz gitmesi şeklinde Türk adayın şansını bir kez henüz ortaya çıkardı.

Türkiye'de seçilmiş heyecanı
Seçim heyecanı Türkiye'ye de yansımış durumda. Türkiye'de bu seçimlerde oy istimal hakkına cemaat kısaca 350 bin ‘çifte vatandaş' bulunuyor. Türkiye genelinde bu sene oluşturulan 126 sandıkta 60 binin üstünde tepme vatandaşın oy kullanımı bekleniyor. Türkiye'de 14 Kasım Pazar haset sabahleyin 07.00 bakımından Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Mersin, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova'da özek ve ilçelerde ansızın aşırı noktada sandıklar kurulacak. Oy ödeme işlemi 21.00'e genişliğinde bitmeme edecek. Sadece etiket vesikası ile oy kullanılabilecek, ustalık meri olmayacak. Seçmen sıralamasında ismi çıkmayanlar da etiket belgelerini ibraz ederek oy kullanabilecek. Kayıt yaptırmayanlar Pazar haset kasa başlangıcında bile arzuhâl doldurarak oy verebilecek.

En bir tomar kasa Bursa'da
Türkiye genelinde 19 ilde kurulan 126 sandıktan 30'u Bursa'da bulunuyor. En bir tomar tepme vatandaşın tevakkuf etmiş bulunduğu Bursa'da 25 ile 30 bin arası oy kullanılması bekleniyor. Sandık sayısına layıkıyla İstanbul 27 sandıkla ikinci, Tekirdağ 18 sandıkla üçüncü, 12 sandıkla İzmir dördüncü tam arazi alıyor. Bu illeri 8 sandıkla Kocaeli, 7 sandıkla Kırklareli, 3'er sandıkla Yalova, Edirne, Manisa, Ankara, 2'şer sandıkla Balıkesir, Çanakkale, Eskişehir ile 1'er sandıkla Sakarya, Antalya, Adana, Aydın ve Bilecik izliyor.

Bursa ve ilçelerinde sandıklar şu okullarda arazi alıyor:
"Nilüfer ilçesi: Görükle/Ali Durmaz Ortaokulu, Görükle/Hazinedaroğlu Özkan İlkokulu, Karaman/Cavit Çağlar Ortaokulu, Minareliçavuş/Alara Ortaokulu,Üçevler/Abdurrahman Vardar İlkokulu, Yüzüncüyıl/Meral-Muammer Ağım Ortaokulu

Osmangazi ilçesi: Altınova/Dr. Ayten Bozkaya İlkokulu, Bağlarbaşı/İnönü Ortaokulu, Demirtaş/Gevher Sönmez İlkokulu, Demirtaş/Üftade İmam Hatip Ortaokulu, Hürriyet/Bulgaristan Konsolosluğu, İstiklal/Şehit Bakımcı Onbaşı Tolga Taşdan İlkokulu, Ovakça/Tarık Şara Anadolu Lisesi, Yenibağlar/Ali Hadi Türkay İlkokulu, Yunuseli/Şahin Yılmaz İlkokulu

Yıldırım ilçesi: Duaçınarı/Mümin Gençoğlu 2 İlkokulu, Demetevler/Şehit Ufuk Bülent Yavuz İlkokulu, Ertuğrulgazi/Ali Rıza Bey İlkokulu, Millet/Mehmet Akif İnan İmam Hatip Lisesi, Yeşilyayla/Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yunusemre/Kaşgarlı Mahmut Anadolu Lisesi

Kestel/Yenimahalle İlkokulu, İnegöl/Akhisar İlkokulu, Yenice/Perihan Coşkun İlkokulu, Orhangazi/Tuna İlkokulu, Mustafakemalpaşa/Nilüfer Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Karacabey/Şehit Bahadır Tayfur İlkokulu"

İstanbul ve ilçelerindeki sandıklar şu okullarda kurulacak:
"Adalar/Büyükada Kütüphanesi, Arnavutköy/Orfi Çetinkaya Ortaokulu, Haraççı/Mehmet Zeki Obdan İlkokulu, Avcılar/Avcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bağcılar/Güneşli Ortaokulu, Bahçelievler/Kudret Saraçoğlu İmam Hatip Ortaokulu, Başakşehir/Prof.Dr. Ahad Andican Ortaokulu, Bayrampaşa/Şehit Büyükelçi İsmail Erez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Beşiktaş/Bulgaristan Başkonsolosluğu, Beylikdüzü/İMKB Ortaokulu, Büyükçekmece/Serdar Adıgüzel Ortaokulu, Çatalca/Ferhatpaşa İlkokulu, Esenyurt/Nüzhet Usta İlkokulu, Örnek/Yunusemre İmam Hatip Ortaokulu, Bayrampaşa/75. Yıl Yeşilpınar İlkokulu, Gaziosmanpaşa/Kadri Yörükoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu İmam Hatip Lisesi, Keğıthane/Fındıklı İlkokulu, Kartal/Öğretmen Salih Nafiz Tüzün İlkokulu ve Hasanpaşa İlkokulu, Küçükçekmece/Mareşal Fevzi Çakmak Ortaokulu, Pendik/75.Yıl Mesut Yılmaz İlkokulu, Silivri/Ertuğrulgazi İlkokulu, Sultanbeyli/Şehit Vahit Kaşçıoğlu İmam Hatip Ortaokulu, Sultangazi/Sultançiftliği İlkokulu, Zeytinburnu/Celalettin Gözüsulu İlkokulu"

İzmir ve ilçelerindeki soydaşlar şu okullarda oy kullanacak:
"Aliağa/Atatürk İlkokulu, Bornova/Batıçim İlkokulu ve Gülsefa Kapancıoğlu Anadolu Lisesi, Buca/Şehit Ömer Sarı İlkokulu, Gaziemir/Adnan Menderes İlköğretim Okulu, Menderes Gazipaşa/Gazi İlkokulu, Görece/Mustafa Kemal İlköğretim Okulu, Urla/Esrar Koman Sümen hususi Eğutim Uygulama Okulu"

"Herkes sandığa gitsin bir oy bir oydur"
Türkiye'deki Balkan dernekleri, Türkiye'deki Bulgaristan yurttaşı Türklerin oy kullanımı düşüncesince seferber oldu. Kayıt yaptırmayanların Pazar haset kasa başlangıcında bile arzuhâl doldurarak oy verebileceğini tamlayan BAL-GÖÇ BGF Federasyonu ve BRTK Konfederasyonu Onursal Başkanı Turhan Gençoğlu, "Bu alışveriş Bulgaristan'da hem bizlerin, hem çocuklarımızın, aynı zamanda oradaki kardeşlerimizin geleceği açısından aşırı ehemmiyetli bir seçilmiş var. Bulgaristan'da yaşadıkları müddet içinde değme devir kalıp bir Bulgaristan yurttaşı bulunan bu kardeşlerimiz maatteessüf tarihe esmer karaltı namına sabık anabolizma esnasında bulundukları topraklardan kopartılarak mecburi göçe sunulan bırakıldılar. Bu nedenden dolayı ister Bulgaristan'da gerekse yaşadıkları devletlerde göz boncuğu edisyon ve bariyer ile karşılaşmadan ari iradeleri ile seçilmiş ve seçilme hakkına cemaat olmaları gerekmektedir. Bizleri silahla dejenere etmeye çalıştılar, başaramadılar! Ekonomik anlamda dejenere etmeye çalıştılar, başaramadılar! Şimdi de politik yönden dejenere etmeye çalışıyorlar. Ama başaramayacaklar! Biz ½ si orada, ½ si burada yaşayan, et ve keski gibiyiz. Hepimiz bir hep halinde, bölünmeden akım ederek, bu seçimlere katılımın sağlanmasını kendimize fariza ittihaz etmeliyiz.

Gün, bütünlük ve el donanması günüdür. Geçmişteki kırgınlıkları unutarak bütünleşmemiz ve gene emektar günlerde bulunduğu kabil donanması sağlamamız gerekiyor.

Bir oy bir oydur, anlayışıyla biz mücahede ederek alışveriş haset iştirakı en erdemli seviyeye taşımalıyız. Bu seçimlere katılınması akıbet adım ehemmiyet sunma etmektedir. Bu sayede oradaki kardeşlerimizi, bir vakitler bulunduğu kabil bu seçimlerde de koalisyonun şişman ortağı namına yönetime taşıyacak oy çoğunluğuna ulaşmalıyız. Yönetimlere kuma olabildiğimiz devir toplumsal hukuk müdahale nice mesail aşırı henüz havadan çözümlenebilecektir.
Bizler aşırı zahmetler çektik fakat aşırı şişman işler de başardık. İnşallah el birliğiyle bunu da başaracağız. Ecdad yadigarı Bulgaristan'daki soydaşlarımızı, komşularımızı, akrabalarımızı, dostlarımızı oylarımızla destekleyelim" sanarak konuştu.

Mustafa Karadayı kimdir
Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin Genel Başkanı Mustafa Karadayı (51), Sofya'daki Uluslararası Ekonomi Üniversitesi'nden mezun. Üniversite yıllarından buyana politik faaliyetlerin içinde. 1998-2003 ortada partisinin ilk gencelme kolları başkanlığını yaptı. Bir müddet Bulgaristan Özelleştirme Ajansı'nda çalıştı. 2010 senesinde partinin teşkilatlanmasından mesul umumi sekreteri oldu. 2013'te de mebus seçildi. 2016'da ise partinin umumi başkanı oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler