USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Kirişci: 2022 yılının mazot ve gübre desteğini 6 ay öne çekeceğiz

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 2022 yılının mazot ve gübre desteğini 2023'ün Mart ayına bırakmayacaklarını, 6 ay öne çekeceklerini söyledi.

Bakan Kirişci: 2022 yılının mazot ve gübre desteğini 6 ay öne çekeceğiz
15-09-2022 15:01
Adana

Kirişci, Çukurova Kalkınma Ajansında planlı "Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı"nda, kadim ortak kent Adana'nın rastgele şeyin en iyisini adalet ettiğini söyledi.

İklim değişikliği, kürevi istinas kabil kavramlarla besin ve buna müteallik şekilde ekincilik sektörüne bulunan alakanın değişik arttığını aktaran Kirişci, pandemiyle bunun az buçuk elan yukarılara taşındığını, Rusya-Ukrayna savaşıyla da dünyanın ortak numaralı gündemi durumuna geldiğini belirtti.

Dünyanın gündeminde bulunan üç nazik husus bulunduğunu vurgulayan Kirişci, bunlardan birinin tarım, ötekinin besin ve üçüncüsünün de erke bulunduğunu anlatım etti.

Kirişci, 20 salname AK Parti iktidarları çağında ülkede sert baş döndürücü ilklere imza atıldığını dile getirerek, şöyleki bitmeme etti:

"Örneğin, bu ülkede ortak ekincilik kanunu yoktu. Yani ekincilik ülkesi fakat ekincilik kanunu yoktu. Şimdi ekincilik kanunu var. Diğer yandan bu ülkede Mustafa Kemal Atatürk hayattayken ruzname reşit fakat ortak muhtelif bu derece aradan sabık hükümetlere rağmen, bunu yaşama etmek beklenen gök fakat bizlere kader olmuş. Bu eren millete, bu ülkeye işlev noktasında. Nedir bu? Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM). Uygulamalarında eksiklik, arıza olur fakat rastgele şeyin behemehâl ortak başlangıcının olması gerekir. Ülke genelinde halen yüzdelik 21'lik ortak kantite olsa da buradaki bu eksi ve aksaklıkların devir içinde telafi edilmesiyle ego inanırım ki baş döndürücü elan faziletkâr düzeylere çıkacaktır. Yine bu ülkede, tohumculuk dalında ilkin kesif pıtrak dile getirilirdi, 'falancanın yahut filan ülkeden getirilen ithal tohumdur' diye. Tohumculukta onlara bulunan bağımlılığımız söylenirdi. 2002'de yüzdelik 31 bulunan bu bağımlılık oranımız, bugün yüzdelik 94, 95 mertebesinde bundan sonra bağımlılıktan az elan kaçma noktasına mevrut durumdayız. Dolayısıyla bu Islahçı Hakları Kanunu ismini verdiğimiz kanunla işlerlik kazanmıştır."

Kirişci, lisanslı depoculukla ilişik meydana getirilen çalışmalarla ilişik de bilim verdi.

Tarım koruma, yer tasarruf kabil 12 kanunun ekincilik mevzuatına kazandırıldığını aktaran Kirişci, ekincilik kanunu ve öteki kanunların haricinde ortak dü eksiklerinin olduğunu, ilkin su kanunun behemehâl çıkarılması icap ettiğini anlattı.

Tahıl koridoru

Kirişci, 2023'te Cumhuriyetin 100 yılını geride bırakacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Yeni ortak yüzyıla başlayacağız. Bu yüzyıla Sayın Cumhurbaşkanı'mız da konuşmalarında irsal meydana getirdiği kabil 'Türkiye yüzyılı' ismini veriyoruz. Türkiye yüzyılı demek, zat kendimize hakeza tanımlamamız tam midir? Elbette tam değil fakat geldiğimiz benek bundan sonra bunun ortak Türkiye yüzyılı bulunduğu gerçeğini de ortaya koymaktadır. Örnekleri baş döndürücü fakat ortak kip vereceğim. O kip hububat koridoru örneği. İki ülkeye de 'Ben birinizin yerinize yeğleme etmeyeceğim. Sizin ikiniz de bizim yandaki ve arkadaş ülkelerimizsiniz. Biz aranızda ortak ağız tatsızlığı olsun istemiyoruz. Biz barıştan, kılıç arada komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesinden yanayız. Biz savaştan yana değiliz.' niteleyerek Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ortaya koymuş bulunduğu vakfe bizlere hububat koridoru kabil dünyayı rahatlatan ortak gelişmeyi birlikte getirmiştir. İyi ki de hakeza ortak vakfe sergilenmiştir. Bugün lazım Rusya tarafının gerekse de Ukrayna tarafının baş döndürücü ferah ferah gelip 'Şu mevzuda bizlere asistan olun' diyebildiği biricik diyar Türkiye. Türkiye, istese de istemese de tarihin namına yüklediği bu amacın gereği şekilde kesin suretle toptan ortak aktör peyda etmek ve toptan ortak aktör diyar şekilde da bunun gereklerini hesabına gelmek zorunda."

Çiftçi Kayıt Sistemlerine girişler 1 Ekim'de e-Devlet üstünden yapılabilecek

AK Parti hükümetleri çağında sağlanmış sert baş döndürücü güzellikler, iyilikler bulunduğunu dile getiren Kirişci, şöyleki bitmeme etti:

"Hepimiz biliyoruz ki zirai destek sunar konusu karmaşık, 65 başlıktan oluşuyor, 130 parça ast başlıklar var. Bizim il, kaymakamlık müdürlüklerimizdeki o üniversiteden yetkilendirilmiş yazar oralara istihdam olsunlar, beceri dayanak sağlasınlar niteleyerek yerleştirdiğimiz kardeşlerimiz maatteessüf döküman memurluğu yapıyor. Bizim bu açıdan bu üreticilerimize dayanak olmamız ve bu desteklemeleri de sadeleştirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla desteklerin sadeleştirilmesi, baş döndürücü fazla önemli. Bizim şu anki toy vizyonumuzda bu var. Peki başka? Bu desteklerin sadeleştirilmesi derece desteklerin de dayandığı verilerin dijitalleştirilmesi, sayısallaştırılması bu da baş döndürücü fazla önemli. Buna müteallik şekilde da gene üreticilerimizin devir kaybetmeden baş döndürücü çıkarlarını yormadan ferah ferah bu desteklerle bulunan ilişkileri mevzusundaki prosedürü de bizim gene sadeleştirmemiz gerekiyor. Allah müsaade verirse 1 Ekim bakımından çiftçilerimiz Çiftçi Kayıt Sistemlerine girişlerini e-Devlet üstünden yapacaktır. Hayırlı iyi olsun. Bilgilerinin güncellenmesi kabil mevzular da gene bu çerçevede yürütülüyor olacak."

Sözleşmeli ekincilik mevzuatı

Tarımda sürdürülebilirliğin önemini özetleyen Kirişci, "Arz tarafıyla istem kısmını birbirlerine yakınlaştırmak ve birbirleriyle hemhal etmek durumundayız. Bunun ismi kontratlı üretim. Bu şeker hastalığı hastalığı pancarında kalburüstü ortak biçimde senelerden bu yana uygulanıyor. Biz bu şeker hastalığı hastalığı pancarının ötesine geçerek bu mevzuda bizim elan tarafların hukukunu gözeten, ego ilkin Adana'da lamba karpuzu üreticisinin yaşadıklarını bilici birisiyim. Buradaki tecrübelerimizi de dikkate alarak illa üreticilerimizin fakat genel anlamda dü tarafın da hukukunu gözeten ortak emek vermeyi inşallah bu kontratlı ekincilik mevzuatıyla Meclis'imizin açılışıyla Meclis'imize ilişik milletvekillerimiz kabilinden sunulmuş olacak. Bunu da zat çiftçilerimize kazandırmış olacağız." ifadelerini kullandı.

Kirişci, 6 Eylül 2022'de Et ve Süt Kurumu ile besilik efsanevi yetiştiricileri ortada ortak kontratlı modeli başlattıklarını hatırlattı.

Bunun uygulamasının endamsız vakitte halis muhlis üreticilerle paylaşılacağını aktaran Kirişci, "Buradaki ehemmiyetli bulunan husus şu, müstahsil ne üretileceğini bilecek, bu üretimle ilişik üretmiş bulunduğu üründen ne elde edeceğini bilecek. Burada ortak baş fiyatı olsa da bitmeme fail proses içinde değiştirilebilen fakat müstahsil lehine üreticinin rastgele ortak biçimde zarara ziyanına sefer açmadan ortak ücretlendirme, ecir politikası izlenecek. 5 sene süreyle de bu politikanın gereği şekilde bu üreticimiz üretiyor olacak. Bunu Et ve Süt Kurumu kontratlı besicilik ismi altında ortak çalışkanlık şekilde şu anda mevzuatı hazır, gösterildi ve inşallah uygulaması da endamsız müddette başlanmış olacak." niteleyerek konuştu.

Mazot ve gübre desteği öne çekildi

Tarım kenti Adana'dan beşaret özgülemek istediğini tamlayan Bakan Vahit Kirişci, şunları kaydetti:

"Bizim üreticilerimizin 2022 mazot ve gübre destekleri var. Biz, alışılagelen koşullarda bu destekleri, bizim dönemimizde oldukça hızlandırdık, senenin evvel 3 ayında tamamına yakınını öder bir duruma geldik. Biz, 2022 yılının mazot ve gübre desteğini 2023'ün Mart'ına bırakmayacağız, 6 ay öne çekeceğiz. Çiftçimizin tarlaya, zat arazisine girişinde gereksinim duyan mazot ve gübre desteğini kullanımı düşüncesince ona vereceğimiz Ziraat Bankası kartına aracısız yükleyeceğiz. Ayni şekilde yükleyeceğiz, nakdi şekilde kullanımına müsaade vermeyeceğiz. Birincisi, buraya yüklemiş olduğumuz mazot ve gübre desteklerini 6 ay evvela almış olacağız, ikincisi bunları ayni şekilde oraya yüklemiş olacağız, üçüncüsü de vatandaşımız o kartı kullanarak gidecek mazot ve gübreyle ilişik alışverişini yapacak. İnşallah bu da endamsız müddette uygulanacak. Bunlarla ilişik icraat tamamlanıyor."

Ziraat Bankası marifetiyle üreticilere maruz kredinin limitinin de arttırılacağını bildiren Bakan Kirişci, "Bir öteki uygulamamız da 100 bin müfret bulunan Ziraat Bankasının kullandırdığı kredinin 200 bin liraya çıkarılmasını sağlayacağız. Bu 200 bin müfret limitin 100 bin müfret kısmını gene karta yükleyeceğiz ve gene ayni şekilde kullanılmasını sağlayacağız. Nerede? Sadece mazot ve gübrede." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler