USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Akran zorbalığını önlemek düşüncesince 10 adım

Akran zorbalığının önlenmesinde sarıklı ve fasile iş donanmasına özen çekici Barış Sezgin, “Öğrenci kesinlikle dinlenmeli ve problemlerine ferdî analizör üretilmeli. Aile ve sarıklı hem zorbalığa verilen küsurat evladı koruyarak öz hakkını aramayı öğretmeli bununla bi

Akran zorbalığını önlemek düşüncesince 10 adım
21-11-2022 14:08

Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde meydana getirilen ayrım ile boydaş zorbalığı ile siber müstebitlik sıkı düzen suçları arasına alındı. Son zamanlarda hem ıvır zıvır yaşlardaki öğrenciler bununla birlikte büluğ çağı çağı dönemindeki öğrenciler düşüncesince dava durumuna mevrut boydaş zorbalığını önlemek hesabına okul, familya ve sarıklı iş donanmasında analizör üretilmesi gerekiyor.

Çocuklar arasındaki psikolojik, ziksel, içtimai ve sözel saldırıların boydaş zorbalığı şekilde benimseme edildiğini kail Uğur Okulları Psikolojik Danışma & Rehberlik ve AR-GE'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin, ekol yaşamı süresince rastgele 7 öğrenciden birinin boydaş zorbalığı yaşadığını söyledi. Aile içerisindeki eneze iletişimin, aksi mevzi faktörlerinin bireyde agresif davranışlara faktör bulunduğunu tabir fail Sezgin, evladı boydaş zorbalığına verilen küsurat ailelere ve uygulayıcı öğrencilerin ailelerine müteveccih önerilerde bulundu:

Çocuğunuz zorbalığa verilen kalıyorsa neler yapmalısınız?

Sezgin, ailelere evlatlarının verilen kalmış olduğu boydaş zorbalığına değgin tavsiyelerini şu biçimde sıraladı:
"Hassas ve rahat olun: Zorbalığa verilen eksik bebek nice aksi duyguyu müşterek arada yaşar. Böyle müşterek vaziyette anne-baba ve öğretmenlerin öğrenciyi kırılan müşterek tavırla dinlemeleri ve ferdî analizör üretmeleri gerekir. Şiddet karşısında ailenin soğukkanlılığını koruması da önemlidir. Çünkü ailenin romanesk tepkileri çocuğun da tepkilerini belirleyecektir. Anne babanın görüngü karşısında müşterek tomar tepkime göstermesi çocuğun utanmasına kez açabilir.

Çok zorlanmış olmalısın!: Çocuklarınızı dinlerken kurduğunuz cümlelerin yaşadıkları üzüntüyü, utancı ve ya korkuyu henüz müşterek tomar arttırmaması baş döndürücü önemli. Çocukların duygularına odaklanan ‘Çok zorlanmış olmalısın!' kabilinden cümleler kullanabilirsiniz. Bu sistem hem evlatların yaşamış olduğu zorluğu anlayabildiğinizi gösteriyor bununla birlikte evlatları yaşadıklarını henüz müşterek tomar bildirmek üzerine cesaretlendiriyor.

Hakkını aramayı öğrenmeli: Zorbalığa uğrayan evladınız düşüncesince yapacaklarınız ona etraflı yaşamı süresince butlan karşısında takınacağı tutumu öğretecektir. Olayın etraflı yönetimini üstünüze alır, görüşmeleri siz yapmış olursanız evladınızın kendini savunmayı öğrenmesini engellersiniz. Çocuğunuza ekol hiyerarşisi süresince öz hakkını aramayı ve hal üretmeyi öğretmelisiniz. Ayrıca bebek öğretmenlerinden de iane isteyebileceğini bilmelidir.

‘Zorbalık uygulayıcı haklıdır' algısı: Küçük dallar kendilerine müstebitlik uygulayıcı evlatların henüz güçlü, apaydın ve ya beğenilir dallar bulunduğunu tefekkür eğilimindedirler. Çocuklarınıza müstebitlik uygulayıcı ferdin henüz çelimli ve ya DOĞRU değil elden henüz agresif ve nahak bulunduğunu anlatmanız önemlidir. Eşitlik teriminin altını çizmelisiniz. Çocuğunuza; müstebitlik karşılayıcı ferdin ondan tek farkının bulunmadığı anlatmalısınız.

Sana vurana sen de vur: Çocuklarımız kendini korumayı, savunmayı ve hakkını aramayı öğrenmeli. Fakat ‘kendini korumak' başkasına dokunca hasretmek değildir. ‘Sana vurana sen de vur' tavsiyesi yanlıştır. Çocuklar fiziki müstebitlik ile karşılaştığında uygulaması müstelzim üç asliye izlem vardır. Öncelikle mektepli kendini korumalıdır. Sonrasında ise bölgeden uzaklaşarak sakıncasız müşterek meydan bulmalı ve öğretmeninden iane istemelidir.

Çocuğunuz müstebitlik yapıyorsa elbette davranmalısınız?

Sezgin, bire müşterek biçimde müstebitlik uygulayıcı evlatların ailelerine de çocuklarına elbette yaklaşılması gerektiğine değgin tavsiyelerini şöyleki sıraladı:

Neden dostlarını erinçsiz ediyorsun?: Çocuğunuzla esen konuşun, dostlarını erinçsiz ika nedenleri ve meydana getirdiği davranışın başkalarında oluşturacağı aksi hissiyat üstünde durun. Ayrıca bu davranışını onaylamadığınızı kesme ve belirgin müşterek biçimde belirtin. Olumlu tavırlar gerçekleştirdiğinde ölçüm edin.

Aile gösteriş modeldir: Çocuklar familya bireylerini gösteriş manken alırlar. Evdeki sertlik şevki çocuktan okuldaki arkadaşlarına yansır. Bu sebeple ailedeki sertlik istekli şahıslar de uyarılmalı.
Öğretmenle teşrikimesai yapın: Çocuğu zorbalığa müdahil ailenin ilk önce çocuğunu cankulağı dinlemesi, çocuğuna elbette iane edebileceği üstünde düşünmesi, ekol ile teşrikimesai yapması ve uzmanlardan da dayanak alması gerekir.

Şiddet içeriklerinden ırak durmasını sağlamalı: Son senelerde az henüz kâffesi mecralarda şiddetin normalleştirildiğini ayrıca özendirildiğini görüyoruz. Neredeyse kâffesi dizilerde ateşin tabanca kullanması ve kavga/savaş görüntüleri, içtimai iletişim araçları uygulamalarında birbirine sertlik uygulamayı tetikleyen sahneler arazi alıyor. Çocuklarınızın oynadığı oyunlar ve izledikleri içerikler kesinlikle gözetiminizde olmalı.
Zaman ayırın: Ailelerin çocuklarına henüz baş döndürücü devir ayırması, müstebitlik davranışlarına erinç dikkatli, itinalı olması açısından önemlidir. Ailelerin muhtemelen devir dilimleri bünyesinde çocuklarını üzen yahut kızdıran arkadaşları olup olmadığını ve bu durumun elbette bulunduğunu sorması evlatlarının zorbalığa kurban yahut zorba şekilde katılmasını önlemede yarayışlı olacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler