USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Adana'da dizge lisesi öğrencileri sebzelerin kabuklarını da lezzete dönüştürüyor

Adana'da Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığının "Sıfır Atık" projesi kapsamında, gıdaların yaprak, kışır ve atom çekirdeği üzere kısımlarını baştan işleyerek ürüne dönüştürüyor.

Adana'da dizge lisesi öğrencileri sebzelerin kabuklarını da lezzete dönüştürüyor
31-12-2022 13:05
Adana

Okulun Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Bölümündeki 48 öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığının "Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum" projesi kapsamında kurulan atölyede hem kuramsal yetişek almaktadır bununla beraber infaz yapıyor.

Mesleki deneyim kazandıkları atölyede öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde planlı "Beslenme Dostu Okul" projesi kapsamında da rastgele gündüz kentteki 711 anaokulu öğrencisinin tarih ortası vakti yemeğini pişiriyor.

Okulun döner sermayesine katkıda bulunmanın yanında harçlıklarını da çıkartan öğrenciler, Bakanlığın "Sıfır Atık" projesiyle yemek imalatında kullandıkları gıdaların yaprak, kışır ve atom çekirdeği kabilinden artıklarını çöpe çarpmak namına kendilerine başmaklık tarifleriyle ürüne dönüştürüyor.

Okul müdürü Tuba Sungur, AA muhabirine, atölyelerinde geleceğin eli uz şeflerini yetiştirdiklerini söyledi.

Öğrencilerin okuldaki atölyede mesleğin inceliklerini öğrendiğini aktaran Sungur, şu şekilde bitmeme etti:

"Yiyecek meşrubat hizmetleri, bizim en baş döndürücü istihdam sağlayıcı bölümlerimizden birisidir. Öğrencilerimizin çokları Adana'da ati düzeydeki otellerin mutfaklarında çalışıyorlar. Öğrencilerimiz sahada aranan aralık elemanlar. Çocuklarımız burada işi öğreniyor ve dip etkin birlikte mutfaktaki bunalım yönetimi ve iş sürüm nedeni ile maharet kazanıyorlar. Öğrencilerimizi strateji ederiz ve giderek ne denli hızlandıklarını, yemeği ne denli aceleci çıkardıklarını görebiliyoruz. Yüksek sayıdaki şahıslara yemek çıkartmak da ayrı birlikte meziyet, dallar hem bunu deneyim etmiş oluyorlar bununla beraber gitgide sistem yaşamlarında onlar düşüncesince birlikte tavsiye oluyor."

Sungur, okuldaki mutfağın döner ana paraya ehemmiyetli katkılar sunduğunu belirtti.

Atölyede, hafta arası rastgele gündüz kentteki 711 anaokulu öğrencisine tarih ortası vakti yemeğinin de pişirildiğini özetleyen Sungur, elde edilmiş hasılattan öğrencilere döner kapsamında ifa yaptıklarını dile getirdi.

"Kabuklar hücum etmek namına gene ürüne dönüştürülüyor"

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Şefi ideal Senem Kıran, atölyelerinde sınai birlikte mutfakta bulunması müstelzim hepsi eşyalara cemaat olduklarını söyledi.

Sadece doğada değil besin da "Sıfır atık" sloganıyla mektepli yetiştirmeye himmet ettiklerini aktaran Kıran, bu kapsamda birlikte öğrencilerinin bezelye kabuklarını kullanarak renklendirdiği "sebzeli mantı" ile Adana Lezzet Festivali'nde rütbe aldığını belirtti.

Kıran, atölyede bezelyenin yanında soğan kabuklarını ve dut yapraklarını da değerlendirdiklerini anlatarak, şunları anlattı:

"Mutfağımızda yemeklerden çıkan kabuklar hücum etmek namına gene ürüne dönüştürülüyor. Kabuklardaki faziletli besin kıymetini kaybetmemek hesabına nite değerlendiririz diyerek düşündük ve mantı ile makarna hamurlarının içine karıştırıp yöntem biçimine getirdik. Soğan kabuklarını da yıkayıp kuruttuk, onları da muhtemelen işlemlerden geçirdikten sonraları çorbalarımızın içine nitelik donör besin şekilde kullanıyoruz. Bunların haricinde ürün kabuklarını da değerlendiriyoruz. Dut yaprakları besleyen birlikte nebat bunu da çorba ve tatlılara katıyoruz yada donama materyali şekilde kullanabiliyoruz."

Okulun 11'inci derslik talebesi Zeynep Yılmaz, "Sıfır Atık" projesi kapsamında hazırladığı sebzeli mantı ile Adana Lezzet Festivali'nde birlikte numara bulunduğunu söyledi.

Yılmaz, hem aşçılığın inceliklerini bununla beraber içimli yemeklerin yapımını öğrendikleri işlik sebebiyle döner ana paradan harçlıklarını da çıkardıklarını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler