Yağmur suyu depolanarak meydana getirilen sulamayla fıstık ağaçlarının verimi 3-4 büküm arttı

Şanlıurfa'da, GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğünce (GAPTAEM) rahmet suyunun değerlendirilmesi gibi planlı projede, en efdal performansı sağlayıcı plastik sarık kullanılarak meydana getirilen yöntemin verimi 3-4 büküm artırdığı belirlendi.

Teknoloji - 3 yıl önce

Şanlıurfa

ŞANLIURFA (AA) - MEHMET FATİH ASLAN - Şanlıurfa'da, GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğünce (GAPTAEM) rahmet suyunun değerlendirilmesi amacıyla hesaplı projede, en faziletli performansı sağlayıcı plastik sarık kullanılarak meydana getirilen yöntemin verimi 3-4 kıvrım artırdığı belirlendi.

Bir taraftan semt ürünlerinin verimliliği ve çeşitliliğine yardım arz etmek amacıyla yerel tohumların ıslahı ve geliştirilmesi düşüncesince icraat fail GAPTAEM mühendisleri müşterek taraftan da gelecekte ortaya çıkabilecek zirai üretimi etkileyen susuzluk kabil katıksız olayların etkilerinin en uzuv indirilmesi düşüncesince de planlar yürütüyor.

Bu kapsamda, 15 sene ilk başlatılan "Şanlıurfa Yöresi Antep Fıstığı Bahçelerinde Farklı Örtü Malzemelerinin Kullanıldığı Negarim Tipi Mikrohavza Tekniği İle Su Hasadının İncelenmesi" projesiyle yağmurun ne malzemelerle toplanacağı ve bu rahmet suyunun kullanımının fıstık ilkin peyda etmek kıl payı öbür sonuç ağaçlarının verimine tesiri incelendi.

Projeyi yürüteç GAPTAEM Toprak ve Su Kaynakları Bölüm Başkanı Abdullah Suat Nacar, AA muhabirine, evren ve Türkiye düşüncesince kuraklığın şişman müşterek korku oluşturduğunu söyledi.

Yürüttükleri plan ile kuraklığın etkilerini en uzuv indirmeyi amaçladıklarını tamlayan Nacar, "Su hasadı, sulama imkanının olmadığı, çabucak yağışın bulunduğu alanlarda makul müşterek parsel zarfında akışa sabık yağışın etrafının çevrilmesiyle bu suyun bitkilerin faydalanabileceği yerde depolanması yöntemidir. Biz de bu yöntemi Antep fıstığı bahçelerinde kurarak araştırmalarda bulunduk." dedi.

- 5 değişik formül kullanılarak 15 sene veriler yük dibine alındı

Fıstık bahçesinde baklava dilimi biçiminde parsel oluşturduklarını ve bu parselin en uç noktasına bitkinin dikildiğini kaydeden Nacar, bitkinin etrafının çukurlaştırılarak yağmurdan birleşen suyun burada depolanmasının sağlandığını anlatım etti.

Su hasadından en müşterek tomar verimin sağlanması düşüncesince ayrışık satıh malzemeleri yöntemlerini kullandıklarını vurgulayan Nacar, şu halde bitmeme etti:

"Çiftçilerimizin şu an kullandıkları alışılagelen kontrol, taşların taraf yana sıkıştırılarak dizilmesi, toprağın sıkıştırılması, yüzeye sap-saman serilmesi ve plastik sarık serilmesi yöntemlerini kullandık. Projeyi yaşama geçirdiğimiz 2005 yılından bitirdiğimiz 2020 yılına denli bu yöntemlerin hepsini uyguladık. Her sene bu yöntemlerin gözlemini yaparak nebat gelişimlerini ve verimlerini kaydettik. Yaptığımız emek vermek kararında Negarim Tipi Mikrohavza Tekniği ile meydana getirilen su hasadında plastik sarık serilmesi yönteminin bitkilerde hâlâ müşterek tomar verim ve aksiyon sağladığını belirledik. Bu yöntemin müşterek tomar suyu depolayarak bitkilerin gelişimine, verimine en müşterek tomar yardım sağladığını gördük."

- "Verim 3-4 kıvrım hâlâ fazla"

Nacar, su hasadı yöntemi ile alışılagelen ekinci uygulamaları ortada verim açısından baş döndürücü ayırt bulunduğunu söyledi.

Geçen sene gerçekleştirdikleri fıstık hasadında verim farkının en dobra halde ortaya çıktığını özetleyen Nacar, şu halde konuştu:

"Geçen sene plastik sarık serimi yöntemi ile meydana getirilen su hasadının uygulanmış bulunduğu fıstık ağaçlarından averaj 17 kilo fıstık alırken alışılagelen ekinci uygulaması fıstıklarından 4,5 kilo verim elde ettik. Yaklaşık 3-4 kıvrım verim farkı ortaya çıktı. Uyguladığımız şekilleri hesaplı analize yayımcı tuttuğumuzda plastik sarık seriminde örtünün 4-5 yılda müşterek değiştirilmesine karşın sağlamış bulunduğu verim sebebiyle averaj 3 bin 500 teklik dirimsel sağlarken alışılagelen ekinci uygulamasında 1100 teklik dirimsel elde edildi. Bilindiği kıl payı yağışsız seneler geçirmekteyiz, hassaten kuraklıkta yetişebilen Antep fıstığı, zeytin, incir, üzüm kabil bitkilere bu kimse yöntemler uygulayarak 3 yahut 4 kıvrım hâlâ müşterek tomar verim alabiliriz. Yağış az olsa caba bu yağıştan azami yararlanma zımnında gidebiliriz. Bu projemiz çiftçilerimize hassaten kuraklığa dirlik önerdiğimiz müşterek proje. Biz enstitü yerine çiftçilerimize bu planlar düşüncesince değme çeşit beceri desteği vermeye hazırız."

Haftanın Öne Çıkanları

Çocuklara Temel Yaşam Becerileri Atölyesi

2021-09-29 15:19 - Eğitim

İHA'ya 7 ödül birden

2021-09-27 21:53 - Gündem

iPhone yahut iPad'iniz düşüncesince Çalma Listeleri Nasıl Oluşturulur

2021-09-28 03:34 - Teknoloji

Doğuş Üniversitesi 3 farklı projeyle TEKNOFEST'te finale kaldı

2021-09-26 16:43 - Teknoloji

Bu çiçeği koparmak bir servete mal oluyor

2021-09-24 11:05 - Gündem

Otizmli Enes aldığı eğitim sayesinde konuşmaya başladı

2021-09-26 13:48 - Gündem

Felaketin rengi siyah, yağışlarının ardından yerini yeşile bırakıyor

2021-09-25 09:08 - Gündem

Lise öğrencisinin göz rahatsızlıklarına engin teşhis sağlayıcı aleti TEKNOFEST'te

2021-09-24 13:15 - Teknoloji

Nobel ödüllü Türk bilgin Sancar: Memleket sevgisi olmaksızın ortak bilinçlilik yapılmaz

2021-09-24 18:35 - Teknoloji

TEKNOFEST İstanbul 2021 sona erdi

2021-09-26 21:28 - Teknoloji

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da ortaklık içi belgeleri inceleyecek

12:05 - Teknoloji

TÜBİTAK'tan deprem bölgesindeki KOBİ'lere hususi "TEKNOÇABA" çağrısı

14:06 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne fevk dozaj ziyaret

00:06 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sahasının 37'sinde ABD'nin uğrunda toprak alıyor

15:05 - Teknoloji

T3 Vakfı düzen ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:08 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Adana'da depremden etkilenen etibba bina kooperatifi kurdu

13:06 - Sağlık

Herkes intihar etti sanıyordu lakin hayret esas çıktı! Meğer kocası...

13:05 - Gündem

Adana'da depremde hasar gören 14 eğik apartmanın yıkımına başlandı

12:06 - Gündem

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e derece görev vermeyecek

12:05 - Gündem

İstanbul'da sonuç 7 ayda 110 titrem gümrüksüz sigara, alkol ve tütün ele geçirildi

11:06 - Gündem