Osmanlı sancağı 129 sene sonraları Çanakkale'de

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. sene dönümü töreninde, İngiltere'den Türkiye'ye getirilen, 25 Mart 1893'te Katar'daki Osmanlı kalesine desteğe revan askerlerin sancağı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a arz edildi.

Gündem - 2 yıl önce

Çanakkale

Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'ndaki Şehitler Abidesi'nde, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. sene dönümü nedeniyle tören düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çanakkale Savaşları milletimizin iri müşterek yiğitlik destanıdır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tören programı kapsamında Çanakkale Savaşları kahramanları rölyefinin arazi almış bulunduğu Mustafa Kemal Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Etkinlik, hürmet duruşunda bulunulması, hürmet atışı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla bitmeme etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri yerine mütekellim 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, 107 sene evvel dakika Çanakkale Boğazı'nın denizden geçilemeyeceğinin tamamı dünyaya gösterildiğini vurguladı.

<br class="k-br" />

Çanakkale Savaşları'nın bilgileri kendince bilgelik verici Yaldız, şunları kaydetti:

"Tüm dünyaya dirlik azmin, cesaretin ve fedakarlığın sayımsız örneklerinin sergilendiği Çanakkale Savaşları, vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı bahis konusu olduğunda aristokrat Türk milletinin ne zorluklara döş gerebileceğinin en çetince koşullar altında bile neleri başarabileceğinin en dobra örneklerinden biridir. Ülkemizin dakika eriştiği seviye, ilkin Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları edinmek kıl payı Kore'de, Kıbrıs'ta, teröristle mücadelede ve uç ötesinde yürütme edilen harekatlarda hayatlarını kaybeden ermiş şehitlerimizin ve alp gazilerimizin eseridir. Aziz şehitlerimizin yüreklerimizde yaktıkları ateş, vatanımıza yönelecek rastgele muhtelif tehdide dirlik vereceğimiz mücadelede sarsılmaz inancımıza, tükenmeyen gücümüze bitmeyen pınar oluşum etmektedir. Ülkemizin donanmasına cezaevi çalı düşmanlarımızın ve yıldırı örgütlerinin kutsi emlak topraklarına müteveccih tamamı tehditleri, evvel bulunduğu kıl payı dakika de aristokrat Türk milleti ve onun bağrından çıkmak ermiş şehitlerimizden ve alp gazilerimizden esin düzlük tanınmış ordumuz çeşidinden giderilmiş edilecektir."

Yaldız, Çanakkale'nin sonsuza değin geçilemeyeceğini belirterek, Gazi Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk ve tabanca arkadaşlarını, emlak düşüncesince martir düşenleri, yaşamını kaybeden gazileri yağmur ve şükranla andıklarını söyledi.

Osmanlı sancağı 129 sene sonraları Çanakkale'de

25 Mart 1893'te Katar'daki Osmanlı kalesine desteğe revan Binbaşı Yusuf Bey kumandasındaki Osmanlı askerlerine ilişik sancak, İngiltere'deki müşterek müzayededen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katkılarıyla Türkiye'ye getirildi.

Tarihi sancak, törende Bakan Ersoy çeşidinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sancağı öpüp alnına koyduktan sonraları Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a tasdik etti. Akar, sancağı üç el öpüp alına koyarak tasdik aldı.

Törende, Büyük Çamlıca Camisi İmam Hatibi Kerim Öztürk, Kur'an-ı Kerim okudu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da Çanakkale şehitleri düşüncesince afsun etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şehitlik Anı Defteri'ni imzaladıktan sonraları beraberindekilerle şehitliklere karanfil bıraktı.

Erdoğan, tören sahasından ayrılırken, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Uluslararası Balkan Kooperatifi ve İzmir Balkan Boşnak Kültür Derneğinin "Bosna Gazileri Çanakkale'de Projesi" kapsamında Türkiye'ye getirmiş bulunduğu Boşnak gazilerin muhabbet gösterisine onları selamlayarak yanıt verdi.

Tören, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gemilerinin Çanakkale Boğazı'ndan geçişiyle sona erdi.

Programa, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in beraberinde AK Parti Genel Başkanvekilleri Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç ve Celal Adan, Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Akarca, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Sayıştay Başkanı Metin Yener de katıldı.

Anma töreninde, AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Grup Başkanvekilleri Bülent Turan ve Mahir Ünal, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AA Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Karagöz, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Nicole Slight, kimi siyasal partilerin temsilcileri, şehremaneti başkanları, martir yakınları, gaziler ile diyar içi ve diyar dışından aşırı sayıda çağrılı anık bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Fatma Yavuz eşi kiminle evlendi? Fatma Yavuz birçok yaşlarında mesleği ne?

2022-03-14 15:37 - Gündem

Şehver Sultan tarihte kimdir ne devir öldü? Şehver Sultan ölümü

2022-03-14 16:12 - Gündem

Fatma Yavuz kimdir birçok yaşlarında Fatma Yavuz kiminle evlendi?

2022-03-14 12:37 - Gündem

Berat Kandili mesajları 2022 dualı musavver endamsız çerağ tebrik sözleri

2022-03-16 20:07 - Gündem

Çağlar Ökten'in sevgilisi kimdir Lara Şehiroğlu ile ayrıldı mı?

2022-03-18 10:19 - Gündem

Atasay Kamer birçok yaşlarında kimin oğlu evliliğe ilk adımını attı mi benzeri kimdir?

2022-03-14 09:34 - Gündem

Gülşen Bubikoğlu birçok yaşlarında evli mi kızı Zeynep'in babası kimdir?

2022-03-15 11:47 - Gündem

Marlboro Touch fiyatı 2022 bindirimli acemi fiyat sıralaması birçok mülk oldu?

2022-03-14 11:36 - Gündem

Şehver Sultan kiminle evliyli kocası kimdir tarihte elbette öldü? Şehver Sultan hayatı

2022-03-14 17:15 - Gündem

Serkan Kodaloğlu kimdir geçmiş benzeri kimdir? Serkan Kodaloğlu evlilikleri

2022-03-16 09:44 - Gündem

İlgili Haberler

Herkes intihar etti sanıyordu lakin hayret esas çıktı! Meğer kocası...

13:05 - Gündem

Adana'da depremde hasar gören 14 eğik apartmanın yıkımına başlandı

12:06 - Gündem

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e derece görev vermeyecek

12:05 - Gündem

İstanbul'da sonuç 7 ayda 110 titrem gümrüksüz sigara, alkol ve tütün ele geçirildi

11:06 - Gündem

Erdoğan çağ de BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile görüşecek

10:06 - Gündem

Günün Manşetleri

Adana'da depremden etkilenen etibba bina kooperatifi kurdu

13:06 - Sağlık

Herkes intihar etti sanıyordu lakin hayret esas çıktı! Meğer kocası...

13:05 - Gündem

Adana'da depremde hasar gören 14 eğik apartmanın yıkımına başlandı

12:06 - Gündem

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e derece görev vermeyecek

12:05 - Gündem

İstanbul'da sonuç 7 ayda 110 titrem gümrüksüz sigara, alkol ve tütün ele geçirildi

11:06 - Gündem