Organ bağışına farklı illerde uçurulan dilek fenerleriyle dikkat çekildi

Organ bağışı dair farkındalık peyda etmek yerine ortak kol aktiflik düzenlendi. Organ Bağışı Haftası dolayısıyla planlı etkinlikte Organ Nakli Koordinatörleri Derneği, 'Dileğim Bir Yaşam' mesajıyla 8 farklı ilde uzuv muntazır hastalar ile bu arada dilek fenerleri uçurdu. İs

Sağlık - 3 yıl önce

Organ nakli gözleyen hastalar düşüncesince çalışmalarını sürdüren Organ Nakli Koordinatörleri Derneği (ONKOD), Astellas İlaç Türkiye'nin şartsız katkılarıyla Organ Bağışı Haftası kapsamında müşterek paradigma aktiflik düzenledi. Derneğin; Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, İstanbul, Adana, Erzurum ve Samsun'daki merkezlerinde planlı etkinlikler kapsamında 'Dileğim Bir Yaşam' sloganıyla dilek fenerleri uçurularak aza bağışının önemine dikkat çekildi. Organ Bağışı Haftası'nın sonuç haset ise İstanbul'un dü yakasını birbirine bağlayan Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri, aza bağışını sembolize fail yeşil nitelik ile aydınlatıldı.

Uzm. Dr. Heppekcan: "26 bin 800 marazlı aza bekliyor"Türkiye'de aza nakli ile sağlığına kavuşmayı gözleyen kestirmece 26 bin 800 marazlı ve hayatını yitirdikten sonraları kullanılmak neredeyse organlarını affeden bütün 568 bin isim bulunduğunun altını çizen ONKOD Yönetim Kurulu Üyesi Yoğun Bakım Uzm. Dr. Deniz Heppekcan, “Organ nakli müşterek çağ hepiniz düşüncesince lüzumlu olabilir. Bu sebeple aza bağışının önemini ve aza gözleyen hastalar düşüncesince ne denli giranbaha bulunduğunu müşterek kere henüz anımsatmak istiyoruz. Dernek namına yaptığımız kâffesi icraat ve içtimai günah projelerimiz ile memleketimizdeki aza bağışını artırmayı hedefliyoruz. Dernek namına bu sene Bursa, İzmir, Ankara, Antalya, Adana denli illerimizde dilek fenerleri uçurduk. Organ nakli, aza yetmezliği bulunan hastalar düşüncesince en dirilik alıcı otama yöntemidir. Nakil yapılacak organlar; kalp, akciğer, böbrek, pankreas, karaciğer, uslu bağırsak, kas-kemik, mızrap iliği ve katışık dokulardır. Yakın devir içinde meşime nakli de gerçekleşti” dedi.

"Bir isim 8 insana dirilik verebilir"Vefat fail müşterek bireyin 8 insana denli aza verebileceğini tamlayan Uzm. Dr. Heppekcan, “Yılda 4 bin ile 5 bin 500 yöresinde aktarım yapılmaktadır fakat bu gidiş gereksinimi karşılamıyor. Ülkemiz canlıdan aza bağışında Güney Kore ile bu arada önceki tam toprak alıyor. Fakat ölüm fail insandan nakilde aşırı madun sıralarda bulunduğu görülüyor” diyerek konuştu.

"Organ bağışı düşüncesince ölüm fail bireyin bellek ölümünün gerçekleşmiş olması gerekiyor"Organ bağışında bulunabilmek düşüncesince lüzumlu kriterleri de aktaran Uzm. Dr. Heppekcan, 18 yaşını doldurmuş ve akılsal dengesi durumunda bulunan şahısların aza bağışında bulunabileceğini söyledi. Uzm. Dr. Heppekcan, “Organ bağışı düşüncesince ölüm fail bireyin bellek ölümünün gerçekleşmiş olması gerekiyor. Beyin ölümü gerçekleşen olgularda kesinlikle aileye bağış yapılmasının istenip istenmediğini soruyoruz. Aile, bellek ölümü gerçekleşen bireyin hayattayken organlarını bağışladığını bilmiş bulunduğu takdirde bunu müşterek vasiyetname namına görüyor ve organların bağışlanmasına icazet veriyor. Bizler ONKOD namına paydaşlar, Sağlık Bakanlığı ve çırçıplak maşer kuruluşları ile beraberce aza bağışı düşüncesince sene süresince eğitimler düzenliyoruz” ifadelerini kullandı.

Op. Dr. Hoş: "Organ bağışı, müşterek kalıcılık davetidir"Sağlık Bakanlığı İstanbul (Kuzey Marmara) Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Op. Dr. Gültekin Hoş ise, “Hem görgü bilimi bilimi boyutunda meslektaşlarımız düşüncesince bununla beraberinde halkımıza iktiran etmek noktasında sene süresince aza nakli düşüncesince ameliyat yürütüyoruz. Çünkü aza bağışı, müşterek kalıcılık davetidir. Kendi bedeninde 80 sene atan müşterek kalbin, öldükten sonraları bambaşka müşterek çocukta 80 sene henüz atabilmesi demektir” biçiminde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Gayrettepe- İstanbul Havalimanı metrosunun test sürüşünde 120 km hıza ulaştı

2021-11-08 13:53 - Politika

Metropolü bıraktı, hayatını Kazdağlarına kurdu

2021-11-06 11:15 - Gündem

200 kilometrelik Tuz Gölü fay hattının kabuk hareketleri inceleniyor

2021-11-07 10:22 - Gündem

Batman’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sevgi seli

2021-11-06 19:23 - Gündem

Türkiye’nin en büyük iskan projesinde sona doğru

2021-11-04 10:18 - Gündem

Anneleri babalarını öldürdü, 5 kız çocuğu yetim kaldı

2021-11-05 23:34 - Gündem

Kadın otobüs şoförü isyan etti: 'Haber bile vermeden sözlü olarak işten çıkarıldım'

2021-11-08 09:59 - Gündem

Bakan Bilgin: Önümüzde bulunan konuların başlangıcında asgari ücret geliyor

2021-11-09 12:18 - Politika

Bill Gates’in milyon dolarlık yatı Bodrum’dan ayrılmıyor

2021-11-09 16:23 - Gündem

İYİ Partili Türkkan'ın küfür ettiği şehit ağabeyinin kardeşi ateş püskürdü

2021-11-07 08:52 - Gündem

İlgili Haberler

Adana'da depremden etkilenen etibba bina kooperatifi kurdu

13:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki hamile bayanların yardımına koştu

12:08 - Sağlık

Depremde tehlikesiz bölgede "cenin" pozisyonunda ikamet etmek saf ve göt yaralanmalarını önlüyor

16:05 - Sağlık

Çeşme'de ameliyat edilen depremzede enkaz altında yaşadığı zor anları anlattı

15:05 - Sağlık

Sağlık mensupları deprem şokuyla koştukları hastanede günlerdir fariza başında

13:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

Adana'da depremden etkilenen etibba bina kooperatifi kurdu

13:06 - Sağlık

Herkes intihar etti sanıyordu lakin hayret esas çıktı! Meğer kocası...

13:05 - Gündem

Adana'da depremde hasar gören 14 eğik apartmanın yıkımına başlandı

12:06 - Gündem

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e derece görev vermeyecek

12:05 - Gündem

İstanbul'da sonuç 7 ayda 110 titrem gümrüksüz sigara, alkol ve tütün ele geçirildi

11:06 - Gündem