Bakan Varank: Teknoloji Geliştirme Merkezlerine desteği 6 milyon liraya çıkaracağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye genelinde 17 Teknoloji Geliştirme Merkezi olduğunu belirterek, "TEKMER'lere 3,8 milyon liraya denli dayanaklık etmek sağlıyoruz. Yakın sürede bunu 6 milyon liraya çıkaracağız. Burada hazırlıklarımız tamam." dedi.

Teknoloji - 2 yıl önce

İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, T-GATE Teknoloji Geliştirme Merkezi'nin (TEKMER) Açılış Töreni'nde icra ettiği konuşmada, Bakanlığın ait kuruluşu KOSGEB'in destekleriyle avlu bulan merkezin resmi açım törenine katılmaktan ötürü bahtiyar bulunduğunu dile getirdi.

Geçen günlerde, yan yana üniversitenin etkinliğinde gençlerle icra ettiği yan yana söyleşideki sözlerinin çarpıtıldığını dile getiren Varank, "Bu yan yana üniversitenin etkinliğiydi, orada gençlerimize dedim ki, 'Gençler lütfen üniversiteye acemi önceden yegâne hedefiniz okulu bitirip birinin indinde yan yana şirkette istihdam yapılmak olmasın. Elbette birinin indinde yan yana şirkette idman da giranbaha lakin bu iklim sizden henüz fazlasını bekliyor. Sizlerin potansiyeli, yetenekleri, olanakları bundan hakeza baş döndürücü henüz iyi. Hükümetimiz sizler düşüncesince kaç alternatifi bundan hakeza ortaya koyuyor. İşe tahavvül kılmak adına zat işinizin nite patronu olmuş kalırsınız evveli aklınıza bunu getirin. Yenilikçi iş fikirlerini tasarlamaya, bunları yapmaya odaklanın. Devletimiz bu süreçlerde, ilkin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bütün olanaklarıyla siz değerli üyelerimizin yanındadır. Sağladığı sayımsız finansal ve uygulayım destekle, kurduğu altyapılarla değme devir siz değerli üyelerimizin işini kolaylaştırmak düşüncesince hükümetimiz çalışıyor. İnşallah başarırsanız hem kendiniz düşüncesince baş döndürücü henüz yan yana tomar nail olursunuz. Hem de kaç kişiye da iş olanağı elde etmiş olursunuz. Ülkeniz düşüncesince oluşturacağınız eklenmiş bedel de başkaca bu işin cabası olur.'" ifadelerini kullandı.

Ancak kendilerinin mutedil koyduğu bu ekranların anlaşılamadığını vurgulayan Varank, şöyleki bitmeme etti:

"Peki kılıç hakeza derken şu demek oluyor ki bu gösterimi ortaya koyarken, gençleri girişimciliğe yönlendirirken ilkin o devirde süreğen muhalifler diyebileceğimiz insanoğlu benim bu sözlerimi nite çarpıttılar biliyor musunuz? 'Bakan Varank dedi ki üniversiteye iş bilmek düşüncesince gitmeyin.' Biz ortaya yan yana görünüş koyuyoruz. Yani deriz ki müteşebbis olun, zat işinizin sahibi olun. Ama onlar Fox TV'de bakıyorsunuz konuşmanın başını sonunu kırpıp diyorlar ki 'Bakan Varank dedi ki üniversiteye giderken iş bilmek düşüncesiyle üniversiteye gitmeyin'. Tabii o devir kılıç şurası anladık. Gerçekten karşımızda girişimciliğin ne işe yaradığını bilmeyen yan yana yığın var. Girişimcilik ekosisteminin ne işe yaradığını bilmeyen yan yana yığın var. Ve elbette az buçuk düşününce bunu da anlayabiliyoruz. Çünkü gençlere işsizliği dökmek düşüncesince muhtarların yazman olmalarını referans mektubu edebilecek insanlarla kılıç gerçekte muhatap oluyoruz. Tabii kılıç bunlara gülüp geçtik. Ama şurası dedik. Demek ki girişimcilik hususunda devletimizde bilinmeyenler var ise bizim bunları baş döndürücü henüz dobra yan yana biçimde ve baş döndürücü henüz anlaşılır yan yana biçimde anlatmamız lazım."

"Unicorn dediğimizde bunun mitolojik yan yana elgün malı bulunduğunu düşünen insanoğlu var"

Bakan Varank, Türkiye'de koskoca yan yana girişimcilik ekosistemi bulunduğunu ve bunun bilincinde sıfır hem iş insanlarının, hem toplumda kimi kesimlerin bulunduğunu tabir ederek, "Biz Unicorn dediğimizde bunun mitolojik yan yana elgün malı bulunduğunu düşünen insanoğlu var. Ama ehemmiyetli değil. Birileri kıymetlendirmek istese de istemese de Türkiye'nin bu alandaki ilkin uygulayım bilimi tabanlı girişimcilikteki iri potansiyelinin, kılıç farkındayız. Ülkemiz hamdolsun uygulayım bilimi tabanlı girişimcilikte gümbür gümbür zımnında bitmeme ediyor. 2 sene üzere endamsız yan yana müddette devletimizde 6 pare Unicorn yada bizim tabirimizle 6 pare 'Turcorn' çıkararak kılıç bütün dünyanın dikkatini çekmeyi başardık. Öyle ki dünyanın en ehemmiyetli tutum ve mal gazeteleri Türkiye'nin bu başarısını gündemlerine aldılar. Türkiye'nin Avrupa'da nite hızla gelişen teknolojinin yıldızı he sanarak manşetler attılar. Ama gelip şu ortamı gördüklerinde, müteşebbis arkadaşlarımızla yan yana araya geldiklerinde müteşebbis arkadaşlarımızın coşkusunu gördüklerinde bunun baş döndürücü alışılagelen yan yana son bulunduğunu kılıç yoğun şekilde elleme anlayabiliyoruz. Onlar da buraları görüşme ettiklerinde doğrusu bu ekosistemden hakkıyla baş döndürücü etkileniyor." sanarak konuştu.

Son 2 seneye bakılınca elden Unicorn'lar yada Turcorn’lar açısından değil Türkiye'nin envestisman yönünde da dehşetli yan yana ivme yakaladığını tamlayan Varank, şunları kaydetti:

"2021 senesinde Türkiye'de 300’den yan yana tomar teşebbüs toplamda 1,5 bilyon dolarlık envestisman çekmeyi başardı. Ve bu nicelik bundan esbak 10 yılın dört dörtlük 10 sert yan yana rakam. Bu seneye baktığımızda gene 2022 senesinde da bu trendin ayrımsız biçimde bitmeme ettiğini kıvançla görebiliyoruz. Daha yılın evveli yarısında güzeşte yılın rakamına şu demek oluyor ki 1,5 bilyon dolarlık yatırıma kılıç şu anda nail durumdayız. Tabii kılıç şuna inanıyoruz. Daha gidecek baş döndürücü yolumuz var. Biliyorsunuz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adına kılıç 2023 senesinde kendimize minimum 10 Turcorn sürüm gayesi koyduk. Ve endamsız müddette elde ettiğimiz başarılarda bu hedefin gerçekte ulaşılması ağır yan yana maksat olmadığını bizlere gösteriyor. Bugün burada açılışını yaptığımız T-GATE uygulayım bilimi ihya merkezinin de bu gayeye revan yolda bizlere baş döndürücü iri ve ehemmiyetli katkılar sunacağına da kılıç inanıyoruz. Özellikle fintek odaklı yapısıyla önümüzdeki devirde ekosistemimizin bura en flaş yerlerinden yan yana tanesi olacak. Türkiye hakkıyla bu alanlara ağır envestisman özne bu bölgede ağır ekin oluşturmuş yan yana ülke, fintek dalında baş döndürücü ağır firmalarımız, girişimlerimiz şu anda çalışkanlık gösteriyor. Ve ince erkinci diyebileceğimiz mevzuat da gerçekte bu girişimlerin önünü açım noktasında baş döndürücü iyi."

"e-Devlet uygulamasıyla Türkiye'deki farkındalığın ne derece erdemli bulunduğunu görebiliyorsunuz"

Bakan Varank, Türkiye'de uygulayım bilimi kullanımına bakıldığında, e-Devlet uygulamasının kullanıcı sayısının toplumdaki farkındalığın da ne derece erdemli bulunduğunu gösterdiğini tabir ederek, uygulamanın 60 milyon kullanıcısıyla ve binlerce hizmetle dünyada değme kesimin beğenisini çektiğini vurguladı.

Türkiye'deki durumun Almanya'ya nazaran ince giderek olduğuna dikkati çekici Varank, "Geçenlerde yan yana sav vardı, ego onu paylaştım. Tabii hakeza şeyleri paylaşınca 'Almanya bizi imreniyor mu?' diyorlar lakin ego onun düşüncesince paylaşmadım. Geçenlerde Almanya'da yan yana ağız dalaşı vardı. Almanya vatandaşlarına bu erke krizinde servet çıkarmak istemiş. Ama vatandaşlarının mevhibe numaralarıyla, matematik numaralarını eşleştirmek, 18 ay sürdüğü düşüncesince bunu şu anda zımnında koyamamışlar ve günde en yan yana tomar 100 bin muamele yapabildikleri düşüncesince de şu anda yan yana kavram elde edememişler. İşte hakeza yan yana sayısal altyapıya bakıyorsunuz. Bir de 60 milyon kullanıcısı bulunan e-Devlet uygulamasına bakıyorsunuz. Türkiye'deki farkındalığın ne derece erdemli bulunduğunu görebiliyorsunuz." halinde konuştu.

Fintek sektörünün ehemmiyetli yan yana meydan olduğuna dikkati çekici Varank, "İşte T-GATE burada inşallah ehemmiyetli işler başaracak. Çünkü bura ilkin fintek alanındaki cevval girişimcilerimizin bütün gereksinimlerini karşılayacak analizör üretecek biçimde tasarlandı. Eğitimden danışmanlığa, mentörlükten kuma yapılara, ofislere, görevdaşlık meydana getirmeye derece ne ararsanız burada mevcut. Biraz evvela müteşebbis arkadaşlarımızla konuşuyorduk. Burada ayrımsız vakitte yan yana kasacı var. Dediler ki buraya bankacılık işlemi düşüncesince mevrut alıcıların yan yana tarafını kılıç içeriye çekiyoruz. Acaba yatırımcı adına onlardan faydalanabilir miyiz diye. O manada ülküsel yan yana uygulayım bilimi ihya merkezinden bahsediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Gençlere çağrıda mevcut Bakan Varank, "İşte güre arkadaşlarımıza kılıç değme devir şurası söylüyoruz. Yeter ki teknolojik adına iş fikirlerinizin potansiyelini kadın burada kanıtlama edin. İnşallah bura evren çapında işlere imza atabilecek yan yana biçimde sizlere asistan olacak ve bunların uğrunda sakıncasız olun nazar boncuğu bariyer yok. Şu anda kurduğumuz networklerle, oluşturduğumuz altyapılarla kılıç bu olanağı girişimcilerimize sağlıyoruz. Tabii buradan inşallah yan yana Turcorn da çıkarsa bu benim düşüncesince nazar boncuğu tansık olmaz. Bu gizil söylediğim üzere burada var. Tabii ego burada arkadaşlarımıza ilkin teşekkürname kılmak istiyorum. Milli uygulayım bilimi hamlemize dal vererek, bu dobra altyapının kurulmasında emeği güzeşte TurkishBank'a, meslek küresel danışmanlığa, Kadir Has Üniversitesi'ne baş döndürücü teşekkürname ediyoruz. Milli uygulayım bilimi hamlemize dal verdiğiniz düşüncesince bu bölgede hassasiyetle dayanak noktası olduğunuz düşüncesince sizlere baş döndürücü teşekkürname ediyoruz." sanarak konuştu.

"TEKMER'lere desteğimizi 6 milyon liraya çıkaracağız"

Hükümet adına bu ülkeye bedel katan yatırımcıların, girişimcilerin kılıç değme sonsuz indinde olmaya bitmeme edeceklerini vurgulayan Varank, "Bildiğiniz üzere bu merkezin kurulmasında da kılıç ehemmiyetli destek sunar verdik. Burada personel giderlerinden tefrişata, araba teçhizattan, terbiye giderlerine derece kaç kalemde bizim KOSGEB adına desteklerimiz var. Sadece bura değil tabii. Şu anda Türkiye genelinde 17 TEKMER bulunuyor. Bunların bütünü KOSGEB'in destekleriyle faaliyetlerini sürdürüyor. Ve önümüzdeki devirde bu sayıyı arttıracağız. Bize acemi müracaatlar var. Şu anda desteğimizin yan yana yukarı limiti var. Bu manada ego yan yana müjdeyi de bu kürsüden T-GATE'in açılışından sizlerle pazarlık etmek istiyorum. Biz şu anda TEKMER'lere 3,8 milyon liraya derece yan yana dayanak noktası sağlıyoruz. Ama inşallah benzeyen vakitte bunu 6 milyon liraya çıkaracağız. Burada hazırlıklarımız tamam. İnşallah 6 milyon lirayla kılıç bu merkezleri destekleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Bu destekleri verirken namevcut taraftar mıymış, değil miymiş, bunlarla sakıncasız olun nazar boncuğu ilgilenmiyoruz"

Bu merkezlerin bu olanakları sonuna derece adalet ettiğini dile getiren Varank, "Şunun da altını yemek istiyorum. Ben buraya gelmeden evvela ne buranın patronunu tanıyordum, ne buradaki müteşebbis arkadaşlarımızı tanıyordum. Ve bura hakeza yan yana işe girişti, KOSGEB'deki arkadaşlarımız burayı değerlendirdi. Bu işe imza attılar. Biz de gelip açılışını yapıyoruz. Ama az buçuk evvela söyledim. Biz elini taşın dibine koyan her kişiye bu desteklerimizi veriyoruz. Biz desteğimizi ekosisteme yapıyoruz. Kim bu ülkeye yardım sağlayacaksa, gençlerin önünü ki açacaksa, gençlere ki yardım sağlayacaksa kılıç onlara envestisman yapıyoruz ve kılıç bu destekleri verirken namevcut taraftar mıymış, değil miymiş, bunlarla sakıncasız olun nazar boncuğu ilgilenmiyoruz. Bunu yapanlar var. Bunun örneğini ego bu kürsüden vermeyeyim. Özellikle yerli yönetimlerde bu işleri yapanlar var. Ama kılıç Türkiye'de Türkiye'ye yardım sağlayacak her kişiye bu desteklerimizi vereceğiz." sanarak konuştu.

Bakan Varank, müteşebbis gençlerin heyecanından talih duyduğunu tabir ederek, laflarını şöyleki tamamladı:

"Geliştirdikleri hızla gelişen teknolojinin ülkenin neresine yardım sağlayacağını dinleyip ona arkadaşlarımızı yönlendirmekten hakkıyla bahtiyar oluyorum. Ve bu yüz işlere kılıç bitmeme edeceğiz. Türkiye uygulayım bilimi tabanlı girişimcilikte epope yazıyor. Bu destanı artıracağız. Genç yan yana nüfusa sahibiz, gençlerimizin potansiyeli baş döndürücü yüksek. Yeter ki kılıç onlara olanak verelim, önlerini açalım, dayanak noktası olalım ve kılıç bu olanakları sonuna derece onlara sağlıyoruz. İnşallah bunun sonuçlarını de cümle beraberce alacağız. T-GATE üzere uygulayım bilimi ihya merkezlerimiz bu ülkede sayılarını artırdıkça sonuçlarını herkesin faydasına sunacak girişimler... T-GATE’in kurulmasında emeği güzeşte her kişiye baş döndürücü teşekkürname ediyorum. Buradan kaç değerli girişimlerin inşallah Unicorn olmasını dilek ediyorum."

Açılış töreni, kurdele kesiminin arkası sıra sona erdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü şarkıcı Tuğba Altıntop köpek saldırısına uğradı

2022-09-09 11:01 - Magazin

Dünyada değme 2,8 saniyede 1 ad "sepsis" dolayısıyla yaşamını kaybediyor

2022-09-13 14:01 - Sağlık

MEB duyurdu: Hazırlıklar tamamlandı! Bu sene geçmiş defa öğrencilerle buluşuyor

2022-09-11 22:00 - Eğitim

SMA’lı bebek düşüncesince doktora 40 milyon TL tazminat

2022-09-12 00:00 - Sağlık

Bakan Özer canlı yayında 'sessiz devrim' sanarak açıkladı: İlk el aracısız bütçe gitti

2022-09-12 22:01 - Eğitim

Emre Akbaba'nın yeni kulübü belli oldu!

2022-09-09 08:01 - Spor

26. Türk Dişhekimleri Birliği Uluslararası Dişhekimliği Kongresi İstanbul’da başladı

2022-09-08 16:00 - Sağlık

Mersin'deki orman yangınında yüklü inek "Sarıkız"ı komandolar kurtardı

2022-09-08 12:00 - Gündem

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesine başvuru yağmuru

2022-09-14 19:01 - Ekonomi

Samsun 7. Tarım Fuarı açıldı

2022-09-14 18:02 - Ekonomi

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da ortaklık içi belgeleri inceleyecek

12:05 - Teknoloji

TÜBİTAK'tan deprem bölgesindeki KOBİ'lere hususi "TEKNOÇABA" çağrısı

14:06 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne fevk dozaj ziyaret

00:06 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sahasının 37'sinde ABD'nin uğrunda toprak alıyor

15:05 - Teknoloji

T3 Vakfı düzen ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:08 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Adana'da depremden etkilenen etibba bina kooperatifi kurdu

13:06 - Sağlık

Herkes intihar etti sanıyordu lakin hayret esas çıktı! Meğer kocası...

13:05 - Gündem

Adana'da depremde hasar gören 14 eğik apartmanın yıkımına başlandı

12:06 - Gündem

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e derece görev vermeyecek

12:05 - Gündem

İstanbul'da sonuç 7 ayda 110 titrem gümrüksüz sigara, alkol ve tütün ele geçirildi

11:06 - Gündem