Bakan Kirişçi: 'Gıda meselesi bizim düşüncesince bir milli güvenlik meselesidir'

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, dünyanın önce 10 ekincilik ülkesinden birisi bulunan Türkiye'nin, çelimli zirai madun yapısı ile değme sabık çağ kalan yurt nüfusunun besin ihtiyacını istikbal birlikte 25 bilyon dolar ekincilik ve besin ürünleri ihracatı ile kesin dış sa

Ekonomi - 1 yıl önce

Dünyada 1968'den buyana 4 yılda bir düzenlenen, bilgi insanları, kesim temsilcileri, üretici, dış alımcı ve ihracatçıların buluşmuş bulunduğu 'Uluslararası Turunçgil Kongresi'nin 14.'sü, bu sene Mersin'de yapılıyor. 6 Kasım'da süregelen ve 11 Kasım geçmişine denli sürecek bulunan kongrenin Yenişehir Belediyesi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'ndeki açım törenine Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi de katıldı. Kirişçi, burada meydana getirmiş bulunduğu konuşmada, kongreye önceki defa ev sahipliği yapmanın coşkusunu yaşadıklarını belirtirken, kongrenin turunçgil sektörüne şişman ulama sağlayacağına inandığını kaydetti.

Turunçgil yetişen bölgenin merkezinde arazi düzlük Mersin'in, Türkiye'nin en yaratıcı şehirlerinden birisi olduğuna ayraç fail Kirişçi, "Mersin, kadim tarihi, coğrafi-ekonomik avantajları ve gelenekleriyle öne çıkan şehirlerimizden biridir. Dağı, taşı, toprağı ve denizi ile ülkemizin elden kalkınmasına değil, kültürel zenginliğine de özgün, kalburüstü katkılar vermektedir. Mersin'in bire bir sürede limanı ve başıboş bölgesi, ülkemizin ve Akdeniz'in en ehemmiyetli tecim merkezlerinden biridir" sanarak konuştu.

"44,7 bilyon dolarlık zirai hasıla ile Avrupa'da bir numara sıradayız"

Türkiye'nin gözyaşı semere göveri ihracatının yüzdelik 50'ye vasıl bölümünün turunçgil ihracatı şekilde gerçekleştiğine aksan karşıcı Bakan Kirişçi, "Bu da turunçgil alanının bizim zirai üretimimizde ve ticaretimizde bir ast kol olmaktan öte, çivi başına bir anne kesim bulunduğunun göstergesidir. Ülkemiz, 2021 senesinde sağlamış bulunduğu 44,7 bilyon dolarlık zirai hasıla ile Avrupa'da bir numara sıradadır. 84 milyonu aşan vatan nüfusunun yanında, gerçekleştirdiği zirai ihracatla evren ülkelerinin besin ihtiyacını karşılayan ehemmiyetli bir ülkedir. Türkiye, coğrafi pozisyonu ve akıllıca vatan yapısı ile erbap bulunduğu 3 bin 649'u endemik peyda etmek üzere, 12 binden bir tomar nebat çeşidini barındıran bulunmaz ülkelerden biridir. Son 20 yılda türkiye nebati istihsal miktarı yüzdelik 20 artmıştır. 2002 senesinde 98 milyon tondan 2021 senesinde 117,8 milyon tona ulaşmıştır. Bitkisel üretimimizin bu sene sabık seneye layıkıyla yüzdelik 8 artarak 127 milyon tonu aşmasını beklemekteyiz" ifadelerini kullandı.

"Dünyanın önceki 10 ekincilik ülkesinden birisiyiz"

Dünyanın önceki 10 ekincilik ülkesinden birisi bulunan Türkiye'nin, çelimli zirai ast yapısı ile değme sabık tarih küsurat vatan nüfusunun besin ihtiyacını tekabül indinde 25 bilyon dolar ekincilik ve besin ürünleri ihracatı ile kupkuru dış satımcı konumda bulunduğunu dile getiren Kirişçi, "Tarım ve Orman Bakanlığı şekilde yürüttüğümüz icraat ve üretime müteveccih teşvikler ile baş döndürücü sayıda ekincilik ürününde evren liderliğimiz bitmeme etmektedir. Türkiye; fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva, kavun, mandarin, elma, antepfıstığı, armut ve çilek üretiminde dünyada önceki üç içindedir. Fındık, döşenmemiş üzüm, kayısı, incir, ayva ve buğday unu ihracatında ise dünyada bir numara tam arazi almaktadır" halinde konuştu.

"Gıda meselesi bizim düşüncesince bir milli güvenlik meselesidir"

Türkiye'nin değme bölgede büyüyüp geliştiğini ve güçlendiğini kail Bakan Kirişçi, şu biçimde bitmeme etti;

"29 Ekim 1923'te duyuru edilen cumhuriyetimiz, doğacak sene bir asrı geride bırakarak ikinci yüzyılına girecek. Cumhurbaşkanımız önderliğinde biz bu dönemi, 'Türkiye Yüzyılı' şekilde adlandırdık ve hedeflerimizi kamuoyuyla paylaştık. Tarım ve Orman Bakanlığı şekilde bu manzara çerçevesinde politikalarımızı ortaya koyduk. Tarımı, izlemsel bir kesim şekilde görüyoruz. Gıda meselesi bizim düşüncesince bir milli güvenlik meselesidir.İklim değişikliği, pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşı, besin bildirme güvenliğinin ne denli ehemmiyetli bulunduğunu bir defa henüz göstermiştir. Bu bağlamda 'tahıl koridoru' arsıulusal el donanması namına enikonu ehemmiyetli bir anlaşmadır. Cumhurbaşkanımızın inisiyatifiyle 22 Temmuz'da tarafları bir araya getirdik. Avrupa ve Amerika ambargoyu konuşurken Türkiye, toptan bir oyuncu şekilde savaşçı tarafları kandırma ederek bire bir masada buluşturmuştur. Artan saldırılar dolayısıyla 31 Ekim bakımından sefine trafiği kesintiye uğradığında da gine Cumhurbaşkanımız, şef diplomasisi yürüterek 'tahıl koridoru'nun işlemesini sağlamıştır. Türkiye şekilde besin bildirme güvenliği bakımından 'tahıl koridoru'nu baş döndürücü önemsiyoruz. Her ne denli bu koridordan şişman miktarda Avrupa devletleri yararlansa da besin bildirme güvenliliğinin sürdürülebilirliği açısından bu koridorun açıkça tutulması lazım."

"Bu koridordan açlıkla boğuşan devletler henüz baş döndürücü yararlansın"

Konuşmasını, "Biz deriz ki, bu koridoru açıkça tutalım fakat bundan besin sorunu çeken, açlıkla boğuşan, az kaslı devletler henüz baş döndürücü yararlansın" niteleyerek sürdüren Kirişçi, "Tahıl koridorundan 10 milyon tonun üstünde hububat taşınmıştır. Bu tahılın 6 milyon tonu, kısaca yüzdelik 60'ı Avrupa ülkelerine gitmiştir, Asya ülkelerine yüzdelik 27'si, Afrika ülkelerine ise yüzdelik 13'ü ulaşmıştır. En az kaslı devletlere vasıl tahılın payı elden yüzdelik 5,9'dur. Bu adaletsizliğe özen çekici biricik şef Cumhurbaşkanımızdır. Cumhurbaşkanımız, teşrinisani ortasında Endonezya'da düzenlenecek G-20 Zirvesinde de mevzuyu gündeme getirecek. Bizim mücadelemiz bir arsıulusal sulh ve el donanması namına sunulan mücadeledir" dedi.

İklim değişikliğinin zirai istihsal üstündeki etkisi

Konuşmasının devamında vatan değişliği mevzusuna özen çekici Bakan Kirişçi, vatan değişikliğinin değme sabık sene zirai istihsal üstündeki tesirini henüz bir tomar gösterdiğini belirterek, "Kuraklık, sel, sıkıntı derece meteorolojik olaylar yanında, erozyon, çölleşme, mütenakıs dirim bilimsel skala ile maraz ve zararlılar çağımızda henüz bir tomar hissedilmeye başlanmıştır. Coğrafya ve iklimin sağlamış bulunduğu bir avantajın ürünü bulunan 'turunçgiller' açısından vatan değişikliği, üstünde durulması müstelzim en ehemmiyetli unsurdur. Turunçgil sektörü, mütebeddil vatan koşullarına dirlik toptan bazda stratejisini yakalamak durumundadır.

Sahip olduğumuz kaynakları bezdirmek değil akilane yönetmek, huy ile arkadaş acemi teknolojileri geliştirmek, bundan sonra bir yeğleme değil, zorunluluktur. Türkiye şekilde bu süreçte, iktisadi manada karlı ve verimli, insanoğlu sağlığını koruyucu ve çevreye ehemmiyet verici bir turunçgil istihsal sistemi hedefliyoruz. Bu gayeye iktiran etmek kıl payı turunçgil üretimi karşıcı tamamı devletler ile tecrübelerimizi paylaşmaya ve teşrikimesai hazırlamaya hazırız. Ülke sınırlarını aşan vatan değişikliği ile mücadelede, yapacağımız teşrikimesai insanlığa ehemmiyetli katkılar sunacaktır. İnanıyorum ki, bu kurultay arsıulusal kurda yapacağımız iş birlikleri düşüncesince dişi bir ortam oluşturacaktır" sanarak konuştu.

"Risk dümen ara bulucu şekilde TARSİM'i yaşama geçirdik"

İklim değişikliğinin ilkin turunçgil sektörünü baş döndürücü bir tomar etkilediğine aksan karşıcı Kirişçi, "Biz devletimizde riziko dümen ara bulucu şekilde TARSİM'i yaşama geçirdik. Tarım Sigortaları Kanunuyla, çiftçilerimiz tabii afetler karşısında iyesiz ve biilaç kalmaktan kurtulmuştur. Doğal afetlerden meydana gelen zararlar, tamamı olanaklar çerçevesinde karşılanmaktadır. Bakanlık şekilde sigorta poliçesi ederinin yüzdelik 67'sine denli biz karşılıyoruz.Hatırlayacaksınız, 2020 yılının Mayıs ayında vatan değişikliğine ilişkin şekilde Akdeniz deniz boyu şeridinde, vatan sıcaklığı 40 derecenin üstünde etraflıca müddet bitmeme etmişti. Ardından mevrut antipatik havanın mandalina, portakal, kızmemesi ve birtakım sulu zırtlak çeşitleri ile üzümde meydana getirmiş bulunduğu zararlara dirlik hazırlık almıştık. Bu gidişat sonucunda bahis konusu zararlar, TARSİM çerçevesinde 'sıcak vatan ziyanı teminatı' şekilde yansıtılmıştır" ifadelerini kullandı.

"İyi ekincilik uygulamaları çerçevesinde hususi plan başlatıldı"

Tarımsal üretimde gürlük ve nitelik hedefiyle çalışmalara bitmeme ettiklerinin altını çizen Bakan Kirişçi, "Bakanlığımızca Mersin, Adana ve Hatay illerinde 30 bin dekar turunçgil dalında 2022 senesinde güzel ekincilik uygulamaları çerçevesinde hususi bir plan başlatılmıştır. İyi ekincilik uygulamaları ile 236 arama noktasını seyrederek hem 'gıda güvencesi' hem de 'gıda güvenliği' düşüncesince acemi cümle ve teknolojileri uyguluyoruz. Tarımsal üretimin güzel ekincilik uygulamalarıyla yapılması ile çiftlikten sofraya izlenebilirlik bünye edilmektedir. Bu mahsulat ISO 17065 arsıulusal verim belgelendirme standartlarına sahip, bakanlığımız kabilinden mezun hususi şirketler kabilinden belgelendirilmektedir. Uyguladığımız projelerde ilkin canlı çiftçileri süreçlere müdahale ederek mütebeddil evren ve vatan koşullarında acemi sistemlere çiftçileri uyarlanmış ediyoruz" halinde konuştu.

Gıda bildirme güvenliği problemini Ar-Ge ve yenilikçilik kesiksiz gürlük artışıyla halletmek adına, 60 araştırı enstitüsü, 27 müterakki Ar-Ge merkezi ve 2 binden bir tomar araştırmacıyla çalıştıklarını kaydeden Bakan Kirişçi;

"Yüksek verimli, kaliteli, maraz ve zararlılara dayanabilen cins ihya çalışmalarımızı hızlandırdık. Tarla bitkilerinde 911, bostan bitkilerinde 989 yerel ve milli tohumluk türü geliştirdik. Ülkemizde 2021 senesinde imal edilen sertifikalı tohumluk cins sayısının yüzdelik 40'ını bakma şekilde geliştirdik. Sertifikalı ekecek üretimimiz, 2002 senesinde 145 bin titrem iken 9 büküm artışla 2021 senesinde 1,3 milyon tona çıktı. Ülkemizde beğenilen tohumun yüzdelik 96'sı gayrimenkul zarfında üretilmektedir. Turunçgillerde milli cins sıralamasında arazi düzlük 130 çeşidin 57'si enstitülerimizin geliştirdiği çeşitlerdir. Bakanlığımızca narenciye dair değişik düzeltme şekilleri kullanılarak cins ve deneyli ihya çalışmaları, hasat sonrası muhafazaya müteveccih çalışmalar, nitelik emekleri ve adaptasyona müteveccih 18 skor araştırı projesi bitmeme etmektedir" dedi.

“Tarım, tamamı dünyada yükselen bir değerdir”

Küresel ısınma, pandemi süreci ve akıbet şekilde Ukrayna-Rusya savaşıyla yaşanmış bulunan hububat krizinin, tarımın, tamamı dünyada yükselen bir bedel bulunduğunu bir defa henüz ayırt ettirdiğini tabir fail Kirişçi, konuşmasını şu biçimde sürdürdü: "Bu yüzden, ekincilik nazar boncuğu biçimde boşlama edilemez. Üretimden pazarlamaya denli bakma şekilde yürüttüğümüz enli çalışmalarla, tarımı güçlendirmenin çabasını veriyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bugün bulunduğu gibi, ferda da değme koşulda çiftçimizin indinde olmaya bitmeme edeceğiz. Eli öpülesi çiftçilerimiz bu ülkenin cefakâr, hakikatli üreticileridir. En ağır koşullarda caba üretmeye bitmeme etmiş, toprağın hakkını vermişlerdir. Hükümet ve bakma şekilde desteklerimizle ve ekincilik politikalarımızla değme devir çiftçilerimizin indinde olduk, olmaya bitmeme edeceğiz. Her devir çiftçimizin henüz bir tomar üretmesi, henüz bir tomar kazanması düşüncesince ne gerekiyorsa yaptık. ‘Çiftçimiz kazanırsa türkiye kazanır' dedik. Bu bağlamda zirai üretimi çoğaltmak düşüncesince katı baş döndürücü acemi uygulamayı yaşama geçiriyoruz. Kent Tarımı bunlardan biridir. Yerinde üretim-yerinde istihlak anlayışıyla son kullanıcıların taze, ehven ve minimum fireyle göveri ve meyveye ulaşımını getirmek amacıyla Kent Tarımı uygulamalarını yaygınlaştıracağız. Bu çerçevede, jeotermal kaynaklarımızın yanı sıra, rüzgâr, tarih ve biyokütle derece yenilenebilir erke kaynaklarının da kullanılacağı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerini çabucak yaşama geçiriyoruz. Üreticilerimizin işlerini kolaylaştırmaya müteveccih sayısal inkılap çalışmalarımız çerçevesinde çiftçilerimize 1 Ekim'den itibaren ÇKS'ye e-Devlet Kapısından muvasala imkânı sağladık. Çiftçilerimiz, bugün itibarıyla e-Devlet üstünden 530 binden bir tomar ÇKS vesikası oluşturdu. Bürokrasiyi azaltarak tahminî 2,2 milyon üreticimize emek, devir ve servet tasarrufu sağladık."

"1,9 milyon titrem turunçgil ihracatıyla dünyada 4. sıradayız"

Türkiye'nin, coğrafi konumunun sağlamış bulunduğu vatan şartlarının uygunluğu ile turunçgil üretiminde ehemmiyetli potansiyele erbap olduğuna aksan karşıcı Bakan Kirişçi, laflarını şu biçimde tamamladı; "Türkiye 2021 senesinde gerçekleştirdiği 1,9 milyon titrem turunçgil ihracatıyla dünyada yüzdelik 10'luk hisse ile 4'üncü tam arazi almaktadır. Üretim, pazarlama, nakliye, depolama, ambalajlama derece mevzularda hesaplı Ar-Ge emekleri indinde sağlanan teşviklerle bu gizil henüz da geliştirilmektedir. Bakanlığımızın çalışmalarıyla piyasanın tamamı paydaşlarını asimilasyon fail Ulusal Turunçgil Konseyi, 2007 senesinde kuruluşundan buyana tüketicilere görev etmektedir. Konseyin çalışmalarıyla turunçgil sektörümüzün henüz gelişeceğine inanıyorum."

Bakan Kirişçi, konuşmaların arkası sıra katılımcıları teşekkürname plaketi verirken, Hazine ve Maliye emektar Bakanı Lütfi Elvan, Vali Ali Hamza Pehlivan, Uluslararası Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz ve ecnebi konuklarla beraberce kurultay çerçevesinde oluşturulan stantları görüşme etti.

Hüseyin Kar - Koray Ünlü 

iha.com.tr üstündeki duyum ekspoze halinde yayınlanmaktadır. Haberin video, foto ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

Haftanın Öne Çıkanları

Niloya, YouTube'da 5 milyon aboneye ulaştı

2022-11-07 22:05 - Dünya

Terme'de 4 bin titrem soya yetiştirilmesi bekleniyor

2022-11-05 12:56 - Ekonomi

Sınır dışı edilen kesintili muhacir sayısı açıklandı

2022-11-06 01:53 - Gündem

Ziraat Türkiye Kupası 4. Eleme Turu heyecanı başlıyor

2022-11-07 14:08 - Spor

TOKİ, 28 ilde 325 iş yerini artırma ile satacak

2022-11-07 11:08 - Ekonomi

İBB Teknoloji Atölyelerinde 1320 mektepli yetişek görecek

2022-11-07 14:05 - Teknoloji

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu: Talep eden, talip gelişigüzel öğrencimizi yurtlarımıza yerleştirdik

2022-11-04 17:53 - Spor

Bugün hava nasıl olacak? 6 Kasım 2022 Pazar

2022-11-06 10:51 - Gündem

Azerbaycan'ın 8 Kasım Zafer Günü Ankara'da kutlandı

2022-11-08 03:08 - Gündem

Bodrum'da sağanak sansasyonel oldu

2022-11-07 00:05 - Gündem

İlgili Haberler

CarrefourSA’dan Dünya Kadınlar Günü’nde yerel üretime ‘Doğru’dan destek

15:06 - Ekonomi

Tarım sektöründen kâffesi zamanların en faziletli ocak-şubat ihracatı

14:06 - Ekonomi

Depremler Adana'da konteyner evlere talebi artırdı

13:05 - Ekonomi

Kahramanmaraş'ta yıkılan toptancılar sitesi Mehmetçiğin kurduğu çadırlarda görev verecek

14:06 - Ekonomi

Hatay'da sebze kûhi açılamadı, marul ve şalgam tarlada kaldı

12:06 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Adana'da depremden etkilenen etibba bina kooperatifi kurdu

13:06 - Sağlık

Herkes intihar etti sanıyordu lakin hayret esas çıktı! Meğer kocası...

13:05 - Gündem

Adana'da depremde hasar gören 14 eğik apartmanın yıkımına başlandı

12:06 - Gündem

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e derece görev vermeyecek

12:05 - Gündem

İstanbul'da sonuç 7 ayda 110 titrem gümrüksüz sigara, alkol ve tütün ele geçirildi

11:06 - Gündem